28. mai 2011

For korte armer eller for liten skrift?

Oppdager stadig nye gleder ved å bli eldre. Brillene har blitt en viktigere følgesvenn i mitt liv, noe jeg ikke opplever bare positivt. Som barn ønsket jeg meg briller mer enn noe annet da min beste venninne Katrine fikk briller. Herlighet så misunnelig jeg var. Jeg så på disse fine røde brillene og hadde aldri i mitt liv ønsket meg noe så sterkt, med kanskje unntak av for et Lundby dukkehus. 

Motvillig følgesvenn
Dommen var hard. Usedvanlig godt syn, sa øyelegen etter at min bekymrede mor hadde tatt meg med til legen. Halvt blind hadde jeg famlet av sted og min mor var forståelig nok blitt stadig mer urolig. Min innlevelse hadde vært stor og verdig en skuespiller. Men øyelegen gjennomskuet alt, og skuffelsen over at de røde brillene glapp var desto større. Dessverre er ikke langsynthet det samme som usedvanlig godt syn som voksen. Avisen ble lest på stadig lengre avstand, og jobbing foran PC var ikke lenger helt ukomplisert. Terminal eller lesebriller ble anskaffet, og vips så var ikke all skrift lenger grå, men sort igjen! Problemet løst? - Ikke helt.

Strikking og TV-titting, ikke helt ukomplisert. 
Kombinasjonen av strikking og TV-titting er nemlig ikke helt ukomplisert med langsyntbriller. Jeg har stort sett alltid strikket når jeg ser på TV. Føler da at jeg gjør noe nyttig, selv om jeg sitter stille i sofaen. Problemet med langsyntbriller at du ikke ser annet en tåke etter en avstand på 2 m. TV-en står ganske riktig lenger borte. Billene sklir dermed lenger og lenger ned på nesen, mens jeg skimter TV-en over brillene, og myser samtidig ned på strikketøyet gjennom brillene. Bifokale briller vil jeg ikke høre snakk om, gammel har jeg ikke blitt! (Men bestefar på 95 nektet å bruke rullator for det var det bare gamlinger som gjorde). Jeg overhører også stivt kommentarer om at jeg snart trenger lenger nese.

Men det gir en forklaring på hvorfor nesen er av en de kroppsdelene som aldri slutter å vokse. Det er med andre ord naturen som griper inn når vi langsynte trenger et lenger "stativ" for brillene våre. Ører og føtter er visst i samme kategori. Akkurat de har jeg ikke så store problemer med at blir litt større, for både ører og føtter er i utgangspunktet ganske små. Nesen derimot, tja det var vel kanskje ikke den kroppsdelen jeg hadde størst behov for å forstørre.  

7 kommentarer:

 1. Ikke helt problemfritt med briller, nei. Selv har jeg sagt i snart to år at jeg skal ta synstest, men utrolig hvor lang veien til optikeren er...
  Kjolen ser veldig fin ut! Tror jeg må innom Tjorven neste gang jeg skal til Oslo. Takk for tips!!

  SvarSlett
 2. jeg er både nær og langsynet !!! Jeg bruger kontaktlinser og nu læsebriller, kan intet uden begge dele. Forleden var jeg i supermarked og handle , jeg opdagede at jeg havde glemt mine læsebriller og kunne derfor ikke se prisen på varen . jeg spurgte dame der stod ved siden af om hun kunne læse prisen op , dame svarede at det kunne hun ikke da hun også havde glemt sine briller...hahahaha. Klem Vilma

  SvarSlett
 3. Det var godt du ikke trængte briller som barn - det bøvl kan tidligst nok komme! Jeg har i 15 år været nærsynet og haft briller til det. Men nu er jeg også begyndt at blive langsynet og jeg strikker eller hækler også til TV. Så i nogen tid sad jeg med to par briller på. Læsebrillerne helt ude på næsetippen, så jeg kunne se ned på det jeg havde i hænderne og når jeg løftede blikket, så kunne jeg se TV gennem de øverste briller.

  Forestil dig lige hvordan dét så ud!!!! Så nu har jeg fået lavet er par smarte bifokale briller med ret store (moderne) bifokale glas. De skal kun bruges til TV. Og HOLD DA OP - hvorfor gjorde jeg ikke det for længe siden. De er smarte og de opfylder deres formål til fulde!!

  SvarSlett
 4. jeg har ledd hjertelig gjennom hele innlegget.. og nikket gjenkjennende : ))

  i flere år kjeftet jeg på gubben som alltid skulle ha hjelp til å lese telefonkatalogen (det var før vi fikk gule sider) handlelappen klistret han opp på handlevogna og stilte den et stykke fra seg så ingen skulle oppdage det : )) for ett par år siden kom jeg selv i kategorien "korte armer" og forstår mer hva han opplevde : )

  Progressive glass kan være godt å ha om du både skal strikke og se TV.. men det er ikke alle de passer til.. jeg blir svimmel av at øynene stadig skal skifte retning : )

  Ha en fin helg !

  SvarSlett
 5. Det skal ikke være så greit :-P Jeg bruker arbeidsbriller fordi jeg er langsynt, og merker nå at det hender seg at tekstinga på TV'n er litt rar - har lagt skylda på TV' jeg ;-) Jeg liker brillene mine kjempegodt, og føler at de pynter litt opp :-))

  Ha ei fortsatt god helg - klem Siv

  SvarSlett
 6. Ha, ha! Jeg sitter også med brillene ytterst på nesen etter at jeg måtte begynne med kontaktlinser under :) Så neste gang blir lesebrillene av et lettere slaget, så jeg ikke har hakk i nesa etter et par timer. Eller kanskje jeg skal gå for sånne snasne halvbriller som Wesenlund brukte?

  SvarSlett
 7. Vi er visst flere i akkurat den gruppen:D Godt at du måtte vente en stund på brillene da!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.