16. juni 2013

Sommerfugler, helt normal galskap og tollproblemer

Historien starter i Stockholm. På jobbtur til den Svenske hovedstaden hadde jeg på vei til kontoret vårt, lagt ruten om Drottning gatan. For de som ikke er kjent i Stockholm, kan jeg opplyse at dette handlegaten med stor H. I den samme gaten er det også en stoffbutikk, Siden Carlsson, hvor jeg har gått på en liten smell mer enn en gang. Og slik kunne det gått denne gangen også. (Dette endte egentlig ganske dårlig) - Jeg var nemlig såpass tidlig ute at butikken ikke hadde åpnet ennå. Da jeg så at det var betjening innenfor, sto jeg og røsket i døren i håp om å slippe inn, men den gang ei. -  Jeg så antageligvis ganske forrykt ut der jeg sto.
Silkestoffet som slo "knock out" på all fornuft. 
Litt små-desperat var jeg nok også, for i vinduet hadde jeg nemlig fått øye på et silkestoff med sommerfugler.   - Attpåtil i oransje! Omtrent på samme tid ble jeg oppringt og etterlyst, og selv om jeg gjerne skulle ha sagt at jeg var "fremme på kontoret om en liten time", skjønte jeg at løpet var kjørt for denne gang. Men planla samtidig å stikke litt tidligere fra kontoret på vei til flytoget. Joda, dette burde gå fint. - Inntil jeg forsto at mitt reisefølge på vei hjem ikke hadde noen planer om å ta flytoget, men taxi direkte ut til flyplassen.
Oransje silke og silke med sommerfugler, kombinasjonen jeg ikke klarte å glemme. 
Jeg er ny i jobben og har i liten grad flagget søm-hobbyen, spesielt ikke etter opplevelsen jeg hadde når det ble kjent at jeg strikket. Min leder vet at jeg syr litt, da jeg i det første jobbintervjuet ble spurt om hva jeg gjorde på fritiden. I et halvt sekund vurderte jeg å være politisk korrekt å si at jeg elsker å trene, er supersporty, men slo det raskt fra meg. Det skulle ikke så mange kontrollspørsmål til for å avsløre at periodisk yoga-trening, og turgåing med en hund som drar feil vei i båndet neppe ville kvalifisere som sporty. Så jeg fortalte følgelig at søndagene blir tilbragt foran en symaskin. Men likevel å skulle si til sjefen at jeg heller dro alene med flytoget fordi jeg skulle innom en stoffbutikk, - det var helt uaktuelt!
Kjolen er helforet, da silke crepe satinen var litt gjennomsiktig. 
Helt normal galskap
Mens jeg kjempet med en liten indre krise, fant jeg at nest beste løsning var mail og telefon til Siden Carlssson den kommende dagen. Som sagt så gjort, hvorpå jeg ble belønnet med både raskt og positivt svar. De hadde nok stoff igjen til undertegnedes behov i tillegg til et oransje stoff som hang ved siden av. Svinedyrt, men nå hadde jeg bestemt meg. Sommefuglkjole skulle det bli! En påfølgende hektisk mailutveksling fant sted den neste dagen hvor bredde, kvalitet osv ble diskutert. Der hvor jeg var i tvil oversatte jeg via Google translate, sommerfugl heter nemlig fjäril på svensk.
På ermene la jeg inn en liten fold for å få gjøre den litt mer feminine i fasongen.

Tull, gebyrer og toll
Betalingen bød på litt plunder i nettbanken, banken hadde nemlig satt på krav til aktivering av utenlandsbetalinger, men etter 30 min ventetid på telefon løste også det seg. Så var det bare å vente. - Og etter en uke kom brevet fra posten som ville ha opplysning om hva som var inne i pakken for å kunne fortolle den. Bortsett fra at jeg så at det kunne være duket for misforståelser om jeg opplyste til Tollvesenet at pakken var full av stoff, så hadde gebyret som posten tok for fortollingsjobben irritert meg mer enn en gang. Jeg fant derfor ut at jeg like gjerne ville gjøre fortollingen selv. "Hvor vanskelig kunne det være liksom".
Ikke for nybegynnere. 

Det første hinderet lå at Tollvesenet har åpningstider som ikke er beregnet på folk som jobber 8 til fire. Jeg dro fra jobben litt tidligere, lå på hjul i den grad det er mulig en fredag ettermiddag, og kom frem heseblesende 10 min før stengetid. Etter å ha oppdaget at jeg faktisk også måtte betale toll på portoen - så måtte jeg betale et gebyr for å gjøre fortollingen selv, og som bonus fikk jeg et straffegebyr fordi jeg måtte betale en giro som hadde nok et gebyr må man vite, og fikk igjen et ekstra gebyr fordi jeg betalte denne med feil bankkort! (Ikke DnB). Med andre ord, om jeg hadde latt posten gjøre jobben hadde det blitt billigere enn å gjøre det selv! - Eller så kunne jeg for samme beløp nesten kjøpt en flybillett til Stockholm og unngått alt toll-tullet!
Kjolen, en sikker variant.
Kjolen
Endelig var stoffene fremme. Livredd for å klippe feil i det som hadde utartet seg til å bli årets (håper jeg) dyreste stoff-kjøp, valgte jeg å kjøre safe med en modell som jeg stort sett alltid lykkes med. - Denne gangen husket jeg til og med å sy i ermene. Det oransje stoffet er allerede klippet og klart, og blir forhåpentligvis prikken over i-en til sommerfugl-kjolen. - Forhåpentligvis så blir det tid til litt mer søm i ukene som kommer.
Klar  og kledd for sommer og sommerferie.
Resultatet
Ja, jeg må si meg fornøyd. Denne gangen har jeg ikke klippet forstykket i 2 deler som jeg pleier. Det ga meg litt ekstra utfordringer med hensyn til passformen, men jeg synes jeg har klart å justere det greit i sidesømmene. Selv om jeg hadde et stort utvalg av bånd etc for hånden som kunne passet til stoffet, så valgte jeg å droppe biser, rysjer og kanter da jeg ville at mønsteret skulle være det bærende i kjolen. For å få litt mer svung dro jeg litt i kanten nederst når jeg la den opp på maskin. Alt i alt, så synes jeg den er riktig god til en sommerdag, selv om den ble litt dyr.
Sommeren er på god vei inn i hagen. Drivhuset er allerede i god gang med salat , urter og reddiker.
Tomatene kommer vel først i juli?
Snart sommerferie
Denne våren har gått fort. Travle dager på jobb og et jobb-bytte har sørget for få pauser. Ikke at jeg klager, for det har vært mange spennende utfordringer underveis. Men av en eller annen grunn kommer sommeren litt brått på i år. Vanligvis har jeg i mye større grad nedtelling, denne gangen har jeg nesten glemt sommerferien. Heldigvis hadde jeg bestilt flybilletter til husbonden og undertegnede, men glemt å tenke på hvor vi skulle bo, etc. I dag ser det heldigvis ut til at første vingårdsbesøk i Piemonte er i boks. Jo da, det blir nok sommerferie her også. Godt kledd for det kommer jeg i alle fall til å være. Fortsatt god søndag..
God mat og drikke hører med til ferien. Det ser det ut til at vi skal få til her. :)
Faktaboks 
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 1,8 m silke crepe satin, og 1,2 m forstoff
Fra lager: absolutt ikke
Farge: vinterhvit med oransje sommerfugler
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 1 glidelås 55 cm
Størrelse: 36

9 kommentarer:

 1. En dejlig sommerkjole med mange forhindringer undervejs. Godt at du fik ordnet det hele med tolden.
  Forhåbentlig har du nu også fundet et sted hvor i kan bo i jeres sommerferie, så du kan få brugt den søde kjole.

  SvarSlett
 2. Må man, så må man! Og verd alt styret ser nå kjolen ut til å være :) Lekker!

  SvarSlett
 3. Takk for et morsomt blogginnlegg. Jammen ble det mye styr for å få seg enda en kjole. Hvor mange kjoler har du egentlig?
  Stoffet med sommerfugler er nydelig. Jeg skjønner godt at du falt for det. Og resultatet ble like flott som de andre kjolene du syr. Du er kjempeflink, altså.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
 4. Takk for hilsen i det siste innlegget mitt.
  Da skal du få en oppgave av meg.....ang jobben din.
  Min svoger har sin egen vin, en Amarone, og på den står det Don Pedro. Kjenner du til den? Den er GOD! Mmmmm

  SvarSlett
 5. Ved du hvad, Helle, jeg synes den er al besværet værd - det er da et fuldstændig fantastisk sommerfuglestof :-) - men at der skal være told mellem Sverige og Norge, dét begriber jeg ikke!

  Du ligner en million i den og modellen er som skabt til dig. Og så var det ikke mindst et meget underholdende indlæg :-)

  SvarSlett
 6. Så bra at det ordnet seg til slutt med stoffet! Skjønner godt at du falt for det, og kjolen ble rålekker.
  Av og til så må man bare ;)

  SvarSlett
 7. Må no flire litt.. ;o)
  Det hadde nesten vært billigere å svippa en tur til Stockholm. Toll er mye tull!!
  Kjolen ble nydelig,Helle, men æ lure også på kor mange du har hengende i skapet..?
  klem

  SvarSlett
 8. Ha ha ha - unnskyld at jeg ler altså, men jeg kan ikke unngå å se deg for meg (hverken her eller der) ;-) Men kjolen ble knallfin! Alt hva du rekker - jeg er (fortsatt) mektig imponert :-))Det er nedtelling her ja :-P

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 9. For et nydelig stoff og for en nydelig kjole!!!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.