12. juni 2012

Det ble da en kjole til slutt

Merkelig det hvordan ting kan endre seg underveis. Hvor man går inn i en prosess med en klar idé om hva man har lyst til å lage, også er det ofte bare en liten ting som gjør at man må tenke helt nytt. Sånn har dette prosjektet vært, hvor planen var å lage en enkel og tidløs petrolblå kjole med tilhørende strikket bolero i turkist garn. Sånn skulle det altså ikke gå. Det blå stoffet som ble innkjøpt i Amsterdam lå lenge an til å havne i kurven over håpløse prosjekter. Stoffet dro seg, hadde lite hold, viste seg å være mye mindre petrol i fargen enn det jeg antok, og passet dermed ikke til det turkise garnet som var innkjøpt som tilbehør.. ..
Det blå stoffet kom heldigvis likevel til nytte.
Tenk om man bare hadde vært smart nok til å sjekke fargene sammen i dagslys? Listen over mangler var lang, og selv om den blå kjolen ikke så ikke så aller verst ut på prøvedukken, ble den en anelse kjedelig på undertegnede. Spesielt når den kom uten følge av den planlagte turkise boleroen som prikken over i-en. Selv om investeringen var relativt beskjeden, (kr 55 per m), så var det noe med å forkaste hele innkjøpet. Det var tross alt et ferieminne!
Fin på dukken, men ikke  like spenstig på undertegnede. 
Etter litt grubling kom jeg frem til at noen kontraster kunne løfte kjolen litt, selv om det betød at jeg da måtte oppgi ideen om den enkle og tidløse designen. Litt brun silke ble dermed hentet frem fra lageret. Jeg synes at brunt og blått/ petrol er en god kombinasjon, da de fremhever hverandre på en god måte uten at de stjeler oppmerksomheten fra hverandre. En brun kant i silke ble lagt under bysten, og som innforing i utringningen. Silken ga litt mer stødighet i plagget, noe som var kjærkomment. Hele kjolen er foret for å gi mer hold til plagget, i tillegg til at kjolestoffet er såpass tynt at det fort kunne blitt litt gjennomskinnelig uten for.
Brun silke ga stødighet og kontraster til plagget. 
Da jeg ikke har noen bolero til denne kjolen syntes jeg den ble litt bar. Min vanlige brune cardigan trakk ikke antrekket opp, men heller ned. Jeg forsøkte først med ermer i det blå stoffet, men stoffet var for lealøst til at jeg syntes det ble pent. Noen små ermer ble dermed klippet til i den brune silken. De brune armene gjorde inntrykket av kjolen helt annerledes enn det jeg hadde tenkt meg, ikke like elegant, men jeg syntes samtidig at den ble litt tøff.
Små brune ermer ble løsningen på manglende jakke/ bolero. 
Denne kjolen er sydd etter samme mønster som den korallfargede med rysjer, men med noen justeringer. Forstykket er klippet mer rett, enn på den korallfargede hvor det ble en tydelig spiss opp mot bysten. Dette droppet jeg på grunn av lite hold i stoffet, i tillegg til at det dro seg veldig. I tillegg så gjorde jeg den litt mer «utringet» i nakken. Ofte synes jeg at modellene til Burda kommer veldig høyt opp i nakken (mulig det har noe med at jeg er svai i ryggen?), og syntes det fungerte så godt at jeg nok kommer til å gjenta dette på andre prosjekter.
Stoffet er litt krinklet som gjør at det faller pent.  Rynkene på bildet blir borte
når den kommer på en kropp som fyller kjolen bedre ut enn prøvedukken.
Kjoletrøbbel
Hva jeg endte opp med når jeg skulle bort i forrige uke? Vel, saken er den at etter at min mann begynte å kjøre meg til og fra stasjonen for at jeg skulle få litt kortere reisevei, kuttet jeg samtidig ned på 5 timer med "trim" i uken. Man trenger neppe å være geni for å forstå at det har fått konsekvenser. Så når til og med glidelåsen i den alltid bankers lille sorte måtte melde pass, var gode råd dyre. Den blå kjolen var fortsatt kun i deler, og dermed helt uaktuell. Dermed ble det den litt trange blomstrete silkekjolen med stoff fra NY som fikk bli med på Jarle Bernhoft konsert. Å holde inn magen tror jeg husket den første timen, og etter det ble kvelden utrolig hyggelig. 
Farger kan "lyve" på bilder og i lampelys. Læringen må være å sjekke alt i dagslys heretter. 
Faktaboks
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: Polyester?
Fra lager: nei
Forbruk: 1,2m blått stoff, 1m forstoff, rester av brun silke
Farge: Blå/ petrolaktig?
Kjøpt hos: Aboeken i Amsterdam
Tilbehør: 1 glidelås, vliselin
Størrelse: 36

12 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg syns kjolen ble rålekker... :O)
  Morsomt å lese historien om hvordan den har blitt som den har blitt! Du må jo være helt utrolig flink på symaskinen som kreerer sånne plagg(i sånne stoff)

  Ønsker deg en strålende dag!

  SvarSlett
 2. I mange butikker er det håpløst å se hvordan fargene egentlig er, men ikke alltid så lett å få sjekket i dagslys før man handler. Hadde jo vært fint om du fant nytt stoff til kjolen du har sett for deg (til boleroen). Men i alle fall ble jo dette en KNALLFIN kjole! Enkel men likevel unik og med fine detaljer! Synes du har klart å få et fantastisk fint resultat!!!

  SvarSlett
 3. Your dress is wonderful. I especially like the colour combination.

  SvarSlett
 4. Nydelig kjole, og så kreativ løsning på de tingene du ikke var fornøyd med!!

  SvarSlett
 5. Det er ikke lett å tenke nytt når man har en klar idè om hvordan noe skal bli. Synes du imponerte med denne, det ble jo en helt annen kjole! kjempestilig!

  Og så kjekt at kvelden og konserten ble vellykket.:)

  SvarSlett
 6. Jeg synes den blå kjole er blevet utrolig fin! Brunt og blåt er bare flot sammen. Kjolen minder lidt om Mette Møllers design:-) Siden du nævnte hende på din blog, har jeg været inde på hendes hjemmeside mange gange. Det er så flotte kjoler hun laver. Jeg ville ønske de kunne købes i Danmark. Jeg tør ikke rigtig købe dem fra Norge p.g.a tolden:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du har oppdaget Mette Møller. Det er riktig at hennes design er en av mine inspirasjonskilder: et stramt og feminint snitt er noe jeg selv etterstreber i mine prosjekter. Hennes fargekombinasjoner har også inspirert meg til å eksperimentere og være litt mer søkende i mine kreative prosesser.

   Hun er dessverre ikke så tilgjengelig utover landegrensene ennå, mye som du sier på grunn av tollbegrensinger. Kjolene hennes er en investering. jeg blir definitivt ikke lei av mine investeringer. :)

   Slett
 7. Det an godt være at garnet ikke passer til kjolen, men, men, men -kjolen er blevet så smuk så smuk. Som altid er jeg stum af beundring over de fantastiske ting du fremtryller....

  Du må bare tage kjolen på og gå ind i en garnbutik, så du kommer hjem med garn der passer,

  SvarSlett
 8. Det an godt være at garnet ikke passer til kjolen, men, men, men -kjolen er blevet så smuk så smuk. Som altid er jeg stum af beundring over de fantastiske ting du fremtryller....

  Du må bare tage kjolen på og gå ind i en garnbutik, så du kommer hjem med garn der passer,

  SvarSlett
 9. Synes kjolen ble kjempefin:) Og veldig gøy med en annen farge på ermene og i livet..

  SvarSlett
 10. Og den ble fin! Imponert over hvordan du alltid klarer å få det beste ut av stoffene :)

  SvarSlett
 11. Veldig fin - likte utrolig godt schwungen i skjørtet :-) Du er så god på å finne de rette detaljene :-D

  Klem Siv

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.