8. juni 2012

En symaskin til begjær

Jeg blir av og til spurt til råds om hvilke symaskiner jeg vil anbefale. Til tross for at jeg tilbringer en del tid sammen med symaskinene mine, er mine erfaringer med symaskiner veldig begrenset. Jeg har heldigvis (bank i bordet) ikke måttet skifte ut mange av symaskinene mine. De har vært både av det trofaste og slitesterke slaget, som har gjort nytten sin i forhold til mine behov. Akkurat det med hvilke behov man har, tror jeg er nøkkelordet i forhold til hvor mye man bør investere og hvor avansert utstyret bør være. Per i dag syr jeg selv på en 15 år gammel Husqvarna som jeg håper holder i 10 år til (minst).

En singer som i sin til gjorde nytten for min mormor
Det skal ikke stikkes under en stol at godt utstyr spiller en stor rolle, men hvor nytt og avansert det behøver å være tror jeg derimot kan diskuteres. Jeg kom til å tenke på dette da jeg leste en artikkel i Aftenposten om menn og deres hang til både mye og dyrt sportsutstyr. En av de som ble intervjuet var svært fornøyd med sin  nye og rådyre sykkel, som var både lettere og råere enn hans forrige 2 år gamle (rådyre) sykkel. Han innrømmet likevel at til sist så kommer alt an på mannen oppå sykkelen. Han hadde blitt knust av sin kamerat som hadde en både eldre og mye tyngre modell. At syklisten Dag Otto Lauritzen vant sitt første Norgesmesterskap på en damesykkel han fant i veikanten, fordi hans egen konkurransesykkel ble ødelagt, burde vel si det meste. Avansert utstyr gir deg med andre ord ingen nye evner, men de kan forenkle og forbedre det som allerede er der.
Min første symaskin, innkjøpt for 23 år siden. Den gang allerede 20-30 år gammel
Min første symaskin ble innkjøpt for 23 år siden for 800 kr. Det var en allerede den gang 20-30 år gammel Elna Supermatic, men en sviev som man dyttet på med låret for å få den til å gå, som jeg sydde mine første kjoler og tøy til barna på. Min mor hadde en akkurat maken, og jeg kan uten tvil si at det ikke var rent få og imponerende kreasjoner som ble laget på hennes symaskin. Nå ble jeg aldri helt venner med min mors symaskin, og ble nok heller aldri helt dus med min tilsvarende Elna, som etter hvert utmerket seg mer med å tygge stoff enn å sy pent.
Den gamle symaskinen produserte til tross for både alder og mangler mange kjoler til en liten prinsesse. 
For 15 -16 år siden gikk jeg til innkjøp av min Husqvarna 400, som innebar et enormt innhugg i familieøkonomien. Symaskinen ble likevel raskt nedbetalt i forhold til hva som ble produsert på den, og siden har den vært en trofast følgesvenn. Det eneste problemet nå er at den begynner å bli såpass gammel at det er vanskelig å finne deler til den. Det er få forhandlere av Husqvarna symaskiner i Oslo-området, noe som ikke gjør den saken enklere. Det eneste jeg har å utsette på symaskinens funksjoner er knapphullssømmen, som jeg ikke er 100 % fornøyd med.
Min trofaste følgesvenn gjennom de siste 15-16 årene. 
Mange hadde anbefalt meg å kjøpe en overlock maskin, men syntes jeg de var altfor dyre og så heller ikke den helt store merverdien. Det er imidlertid det samme med all elektronikk; det blir billigere etterhvert. Når designerspiren begynte på sømlinjen og kom hjem med nydelige arbeider som hun ikke kunne gjøre hjemmelekser på, så vi at det var på tide å investere i litt mer avansert utstyr. Med en god studentrabatt på Lillestrøm sysenter ble en Janome overlock vår til odel og eie. Nå i ettertid skjønner jeg ikke hvorfor jeg ventet så lenge med å investere i en slik maskin, da den forenkler kanting og renskjæring, i tillegg til at sømarbeidet får et langt proffere look.
Janome overlock, medførte stor arbeidsbesparelse. 
Min neste symaskin kommer nok neppe til å være særlig avansert, rett og slett fordi jeg ikke har behov for en veldig avansert symaskin. Jeg bruker stort sett kun rettsøm, knapphull, og litt siksak-søm.  Rådet vi fikk når vi kjøpte symaskin til designerspiren var å velge en symaskin i mellomklassen med hensyn til pris. For selv om de billigste symaskinene dekker behovet i forhold til utvalg av ulike sømmer, så har de ofte ikke en spesielt sterk motor. For min del er en driftsikker og solid motor et must. Vi endte opp med en Singer, et valg den unge damen har vært godt fornøyd med. Til tross for at hennes nye symaskin er langt mer avansert enn min gamle, er min mer stillegående noe jeg setter stor pris på. 
Datteren er godt fornøyd med sin Singer 7470 N
For de av dere som hadde håpet at dette var ett innlegg som oppfordret til anskaffelse av nytt og avansert utstyr, er jeg redd jeg har skuffet. På den annen side så skal det ikke undervurderes hvor mye en ny og fancy symaskin kan gjøre for inspirasjonen. For min egen del lander jeg nok på en Janome symaskin neste gang, simpelthen fordi jeg er godt fornøyd med min Janome overlockmaskin. Jeg synes de virker mer stillegående enn Singer og Bernina – det kan selvfølgelig være noe jeg innbiller meg, men vi har alle våre preferanser. At den neste symaskinen min kommer til å være litt mer "fancy" enn min nåværende er heller ikke utenkelig. Jeg håper imidlertid som tidligere sagt; at det blir lenge til jeg skal ta stilling til dette.

21 kommentarer:

 1. Så gøy - nå var jeg plutselig inne i en ukjent verden. Søtt bilde av deg som liten!!!! Jeg bruker min symaskin kun til å montere gensere med.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar. Bildet er forøvrig av "designerspiren" på hennes 1 års dag. Familielikheten er med andre ord til stedet. :)

   Slett
 2. Det er vanskelig å vite hva man skal velge i maskinjungelen. Synes tipset om "midt på treet prismessig" er greit. Jeg investerte i en Elna overlock, men vi er ikke bestiser ennå, selv ikke etter ett år. Mulig det er meg, for maskina skal visst være fin. Angrer på at jeg kjøpte den på nettet, det var så praktisk å handle hjemmefra. Men det betyr også at jeg ikke får hjelp eller veiledning og svar på småting jeg lurer på i en symaskinbutikk. Det tenkte jo ikke jeg på da jeg bestilte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elisabeth. Vi har gjort oss akkurat den samme erfaringen ved kjøp av PC på nettet. fryktelig kronglete når noe må fikses og lite support underveis. Kommer derfor til å kjøpe min neste symaskin i butikk.

   Tror det bare er et spørsmål om tid før du kommer til å bli bestis med din Elna. Noen innkjøringsperioder er lengre enn andre.

   Slett
 3. Så flott og informativt innlegg :)

  Etter det jeg kan forstå så er din maskin elektronisk, din datters også. Jeg har en mekanisk Singer, og tenker på å kjøpe en elektronisk. Kanskje denne: http://symedoss.no/2011/06/ambition-1-5/ Noen som har erfaring?

  Jeg ser den er billigere på nett enn i butikk, men Elisabeths poeng er viktig..

  Stillegående er selvsagt også ønskelig.

  Hadde vært deilig med en overlock. Din ser veldig fin ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Sukkerspin. Jeg håper det er noen som kan hjelpe deg med sine erfaringer på de symaskinene du lurer på å kjøpe. :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Jeg har hatt min Husquarna 2000 i over 30 år, men den er ikke utslitt heller:O) Burde ha satt meg mer inn i den, men mønstersømmene på den, har jeg vel aldri brukt:O)
  Min datter syr litt og hun snakker om en overlockmaskin..
  Ha ei fortsatt fin helg, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 6. Min burgunderrøde Husquarna 2000 ble kjøpt brukt av min mor ca 1978-79. Siden har jeg arvet den. Den begynner å bli ganske gammel nå! Har vært stort sett fornøyd med den, men skulle ønske jeg kunne bruke den til frihåndskvilting, det har jeg ikke fått helt til. Går med ønsker om å kjøpe en Janome, har lest mye positivt om dem rundt omkring! Ang reservedeler til Husquarna, så er det en veldig bra forhandler i Moss, som både selger nye og reparerer gamle. Han har holdt på i mange år, og jeg har bare gode erfaringer med ham.

  SvarSlett
 7. Jeg ønsker meg helt klart en overlock, men enn å slenge sitter jeg her med min nye Husquarna. Når mammas gamle symaskin i i stykker for 2 år siden måtte den jo erstattes og jeg regner med å ha min maskin i mage, mange år til. Er jo litt rart hvor glad man blir i akkurat sin symaskin da. :)

  SvarSlett
 8. Jeg lærte å sy på mammas gamle, grønne Husquarna, som hun kjøpte brukt da hun var ferdig med sykepleien rundt 1970 - og den fulgte meg i mange år også, til den også ble stoffspisemaskin. Hadde jeg hatt bedre råd, og mer vett, hadde jeg forsøkt å få den reparert, men jeg bodde trangt i kollektiv og visste ikke hvor jeg skulle gått for å få den reparert en gang.

  Etter diverse låne- og arvemaskiner av billigsorten, kjøpte jeg en Janome for noen år siden, bl.a. fordi den skulle gå stille. Vel, alt er relativt, men damen i butikken hadde nok rett i at de med liggende spole bråker mindre. Og de siste ukene har jeg til og med brukt den litt igjen, selv om det ikke har kommet så mye resultater på bloggen enda. Så nå øyner jeg håp!

  SvarSlett
 9. Jeg lærte å sy på mors gamle singer som nå er i 40 årsalderen. Den bråker fælt men er trofast og sterk, og blir flittig brukt når jeg er hjemmom en tur. Jeg er likevel veldig glad i min nymotens Janome selv om det ikke er den dyreste og mest avanserte modellen, den er herlig stillegående men dessverre mer ømfintlig en sine mekaniske medsøstre. Overlocken er jeg kjempeglad i, samme modell som din ser jeg, den er helt super og gir fine sømmer og letter jo arbeidet veldig. En trofast og velfungerende maskin er gull verd, og jeg er glad jeg slipper å tenke på å bytte ut mine på leenge enda ;)

  SvarSlett
 10. Det er veldig sant at det er personen som bruker verktøyet som er viktigst og det er du et levende bevis på. Har ikke troen på at nytt utstyr nødvendigvis gjør deg bedre. Men bra nok utstyr har jeg stor tro på. Etter å ha slitt noen år med en symaskin med liten motor, gikk jeg til innkjøp av en Janome i mellomklassen for ca 15 år siden. Har aldri angret på det, og den egner seg godt til quilting og lappesøm, som er det jeg har drevet mest med. Håper den også i holder i mange år til. :)

  SvarSlett
 11. Nå har jeg både tenkt og følt - og kommet fram til at maskinen min får duge en stund til. Derimot har jeg fått lyst på en overlock :)

  Ønsker meg denne når jeg får igejn på skatten til høsten.
  http://www.stoffogstil.no/Katalog/Sytilbehoer.aspx?group_id=8239

  SvarSlett
 12. Hei! Jeg har kikket på brukte maskiner i lange tider og endelig fant jeg en på Finn. Googlet merke og type for å finne ut mer om den og havnet på din blogg :) Det er en husqvarna 400. Det var en lettelse og lese at du var såpass fornøyd med din, men synd det er lite deler å få tak i tilfellet det blir noe med den. Dette er en helt ny type for meg, da min forrige var en huskystar. Den jeg kjøpte nå skal være lite brukt og den ser helt strøken ut. Damen i huset har fått Alzheimers og derfor ble maskina solgt. Jeg var også heldig å fikk med alt av syting hun hadde, som brodergarn ol. men stakkar damen også da. Tenk å glemme noe man har holdt på med og kanskje elsket å gjøre i mange år.. også hvis man har klare øyeblikk innimellom.. Grusom sykdom :(. Alikevel kan jeg jo ikke annet enn å glede meg over gullet som står der å venter på meg :) Har prøvd å sy på en prøvelapp og den går som du skriver, vanvittig stille. Nå håper jeg bare at Jeg tør å sy på den uten å være redd for at den går i stykker. Ser det er en utenlands butikk som selger noe utstyr til denne maskinen, som føtter og noe annet. Trenger noen som kan lage sånn ferdig kant på stoffet.. vet ikke hva det heter og en som lager folder.. Tror du det er trygt å kjøpe dette der.. og tror du jeg får riktig utstyr til maskinen? Har du noen erfaringer om dette? Veldig takknemlig for svar og event tips rundt maskinen. Ser at du syr en del og veldig masse fine klær :) Beklager langt innlegg. Mvh Camilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Camilla, jeg har lagt inn et svar på bloggen din.

   Ps. Utstyr til Husqvarna kan fås her:
   http://www.husqvarnasymaskiner.no/

   Slett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Himmel og hav!!! Hvordan har jeg klart å legge inn innlegget flere ganger..???? Ikke vet jeg hvordan jeg får slettet de heller. Beklager så mye :( Jeg skrev innlegget fra mobiltlf og mulig det er derfor...
   Mulig du må slette det...Jeg skal i alle fall prøve :)

   Mvh Camilla

   Slett
 14. Hei jeg har en Elna Supermatic. Morsomt å se at andre også har en slik og kanskje bruker den også?

  Jeg er glad i å mekke på maskiner, så spør meg gjerne om ting...
  tor.magnussen@gmail.com
  Ikke den nyeste maskinene, da er det for mye elektromikk for meg..
  Tor

  SvarSlett
 15. Hei.

  Ser det er et flere år gammelt innlegg, men har du Elna Supermatic-maskinen din enda? Jeg har nylig kjøpt en og etter flere timer med rengjøring, oljing og utskifting av en gummidel som gjordet at det bråket fælt syr den glattere. Jeg burde kanskje ha den inn til service men så langt har jeg ikke komt. Den tygger ikke stoffer, syr pent, både tykt og tynt. Jeg prøver å finne ut av de mer avanserte sømmene man får med ulike svarte små skiver man setter i toppen. Dessverre kom ikke maskinen med bruksanvisning, men jeg har klart å få tak i undertrådspoler på nettet.

  SvarSlett
 16. Jeg har to Elna Supermatic og de syr som en drøm! , gammel og nyere. Det er presisjonsteknikk inni dem, og de har mønsterknapper som kan sy fine mønstre. Begge er timet og oppjustert og velsmurt og det ser ut til at de holder svært mange år til.

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.