15. januar 2012

Hvor mange rutete ullkjoler kan man ha før det blir for mange?

Svaret på overstående håper jeg er veldig mange, for det er igjen tid for ull og ruter i kjoleform. Blir nesten litt forlegen når jeg ser hvor mange av innleggene mine som omhandler akkurat det: ull og ruter. Ull er kort og godt et av favoritt-fiberene som benyttes oftere enn andre fibere mye på grunn av tilgjengelighet. Noe av det jeg setter pris på i prosessen med å kreere er planleggingen. Den hvor du former plagget eller gjenstanden i hodet før du setter i gang, kanskje allerede før du har stoff eller garn i hus. Det enkleste er likevel å gjøre denne prosessen etter at man har fått tak i materialene, da min erfaring er at har jeg først sett for meg et stoff eller garn i en spesiell farge eller struktur, er det next to impossible å finne det i butikken.

Nok en rutet ullkjole. Hvor mange kan man ha før det bli for mange?
Planlegging av en garderobe er dermed noe av det som jeg setter pris på. Dette gjøres ofte både før sommer som vinter. Nå har sommergarderober vært litt demotiverende å produsere, som en følge av et begredelig sommervær de siste årene. Vintergarderober er således morsommere å planlegge, da det er rimelig sikkert at kaldt blir det uansett. Den felles utfordringen for dem begge er mangel på tid og finne akkurat det stoffet eller garnet som ville vært prikken over i-en. Egentlig burde jeg ha vært i planleggingmodus for sommergarderoben, men i løpet av romjulen ble sen-vinter satt på papiret som en følge av et brunt ullstoff jeg hadde fått tak i på Oslo Sømsenter i romjulen på en bytur sammen med designerspiren.

Kjolen er som vanlig helforet for komfort og passform.
Tilfeldighetene ville det nemlig slik at det rutete ullstoffet jeg har sydd denne ullkjolen i, som ble innkjøpt på Lillestrøm sysenter i november? passet utmerket i fargen til det nyinnkjøpte ullstoffet og dermed begynte de små grå og arbeide. I tillegg så passet et av stoffene og noe av garnet jeg hadde kjøpt når jeg var på førjulstur til København sammen med husbonden. Nå kan det alltids argumenteres at jeg stort sett alltid ender opp med brunt, men alle som arbeider med farger vet at brunt ikke bare er brunt. Brunt kan gå i gult, rødt eller grått etc. Så det å treffe på tonen kan ofte være en kombinasjon av både flaks og dyktighet?

Ullkjolen
Så over til beskrivelse av helgens prosjekt. Den ble påbegynt forrige helg, og var egentlig ikke så langt unna ferdigstillese. Men det er noe med at når man har en fulltidsjobb ved siden av så trenger man nattesøvnen for å fungere dagen derpå. Kjolen er litt 50-tallsinspirert i snittet og er akkurat passe utringet slik av den også kan brukes i jobbsammenheng. På grunn av ullkvaliteten synes jeg den fint kan pyntes opp og ned, med tynne strømper og pumps til fest eller tykke strømper og støvletter til jobb. Beltet laget jeg løst da jeg enkelte ganger har opplevd at påsydde bånd/ belter kan stramme litt mer enn det som er hensiktsmessig.

Enkel og relativt tidløs
For å holde beltet på plass har jeg sydd hemper i sidene på kjolen i kjolestoffet. Bruk av kjolen vil avsløre om beltet holder seg på plass, men kvaliteten på stoffet i beltet virker lovende i så måte. Kjolen er som vanlig helforet for komfort og passform. Ikke minst så synes jeg at kjoler og skjørt sitter mye penere med et underskjørt eller for. Man slipper i alle fall merker etter truser og strømpebukser. Vi som syr en del pleier også ofte fleipe litt med at man kan se forskjellen på selvsydde og fabrikksydde klær med ruter. På selvsydde klær stemmer rutene...Det innebærer litt høyere stoff-forbuk og litt mer jobb med hensyn til tilpasning av mønsteret, men personlig synes jeg at det er verdt det.

Skisser fra sen-vinter kolleksjon.

Shopping og fristelser
Tusen takk for hyggelige og oppmuntrende tilbakemeldinger på forrige innlegg, hvor jeg lanserte min selvpålagte shoppingstopp i nesten 3 mnd. Jeg har klart å holde meg unna alt som heter kjøpesentre og butikker denne uken, det eneste jeg har anskaffet er et mønster som jeg lastet ned fra Ravely. Dette unntaket tillot jeg meg selv for å få ferdigstilt et påbegynt prosjekt i Terra fra Fibre Company. Jeg har gitt meg selv tillatelse å anskaffe ting som må til for å ferdigstille prosjekter, som f.eks. knapper og glidelåser. Problemet med  å unngå fristelser blir nemlig ikke mindre når butikken er hjemme i din egen lune stue i form av Internett. Her er det uhorvelig mange fristelser man må å styre unna en sen kveld på leting etter inspirasjon. 

Innkjøpt garn i romjulen hos Happyknits.com
Simple living
Jeg kom over en artikkel, også på nettet, om en alenemor som hadde pålagt seg selv shoppingforbud i et år. Med filosofien simple living som rettesnor ble kun ting som ble vurdert som helt nødvendige innkjøpt i denne perioden. Som en følge av det sparte hun kr 100 000 i løpet av et år! Absolutt en motivasjon i seg selv til å se på eget forbruk. Nå var hennes motivasjon en ganske annen og langt edlere enn min. Hun hadde et idealistisk mål om å begrense utslipp som bakgrunn, mens mitt handler om å ha nok feriepenger til å kunne gå litt bananas i stoff- og garnbutikker i London. Så mens hun var villig til å kutte bort ferieturer som innebar flyreiser, er jeg redd min idealisme ikke strekker seg like langt. Jeg leste likevel artikkelen med stor interesse da det minnet meg om at det ikke ville være så dumt så se på sitt eget forbruk med litt nye øyne.  

Ikke så dumt å se på hvor mye små summer utgjør i løpet av et år?
At det finnes poster å kutte i er det liten tvil om, da bare en rask oversikt over kaffe-to go kostnader per måned ga meg en skikkelig støkk! For å ikke snakke om hva det ville utgjøre i løpet av et år! Samtidig så må det innrømmes at jeg er kommet til et sted i livet hvor jeg er lei av å snu på hver krone, hvor jeg gjerne vil nyte, reise, spise og drikke godt. "Livet er for kort til å drikke dårlig rødvin", er et utsagn jeg har hengende på kjøkkenet for å minne meg om at man aldri vet hva morgendagen bringer, og at jordisk gull er nettopp det. 

Brunt silkestoff og garn ervervet i København før shoppingstopp.

At jeg derimot kan bli flinkere til å spise det jeg har i fryseren, kaste mindre mat fra kjøleskapet og handle mindre klær, sko, stoffer og garn over en periode uten å lide noen nød, er det neppe noen tvil om. Akkurat nå har jeg et lager som uten store problemer kunne kle flere skoleklasser å tære på, og nå gleder meg til å grave frem glemte skatter utover våren.  


Faktaboks 
Design: egen
Materialer: 100 % ull i kjolen, 100 % ull i belte og antistatisk forstoff
Fra lager: nei
Forbruk: 1,2 m ullstoff til kjole, 0,1 m ullstoff til belte og 1 m forstoff
Farge: brun og grå rutet, grått forstoff, sort stoff til belte
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 55 cm usynlig glidelås, lås til belte
Størrelse: small/ 36 

Ps. Velkommen til nye følgere og lesere. Jeg håper dere finner noe som kan gi dere inspirasjon på bloggen min, til tross for en sterk overvekt av ruter og ull...