8. januar 2012

Togstrikk med forviklinger

Når man bruker en betydelig del av dagen på å pendle er det hyggelig å fylle tiden med noe meningsfullt. Jeg drasser tross alt på en dameveske av dimensjoner som er fylt med alskens nødvendigheter; PC, strikketøy, bøker, ekstra sko, håndkrem, mobil…. og nøkler for å nevne noe. Det er imidlertid visse begrensninger ved å bedrive togstrikk. Man sitter gjerne inneklemt mellom 2 andre ikke-strikkende passasjerer, hvor plassen til å utfolde seg er relativt begrenset. Det innebærer at store mønsterhefter er utelukket, og det er en klar fordel å ikke håndtere veldig mange farger og nøster på en gang. Med mindre man har veldig forståelsesfulle medpassasjerer? Løsningen er derfor ensfarget strikk uten altfor mye mønster.

Et ekte togstrikke-prosjekt 
I et Rowan hefte fant jeg et mønster jeg syntes virket både spennende og overkommelig. Det var basert på en litt annen garnkvalitet enn det garnet jeg hadde sett meg ut for anledningen, men et enkelt ark med notater og omregning av maskeantall ble løsningen på det. Av andre endringer la jeg inn en innsving i sidene på genseren, da denne var strikket helt rett. Mønsteret viste seg relativt enkelt å strikke, når man først hadde strikket en mønsteromgang. I tillegg var Rowans feltet tweed et veldig behagelig garn å strikke med, så alt var tilsynelatende i skjønneste orden.

Ryggen er strikket uten mønster
Inntil armene skulle strikkes! Her var det tydeligvis ikke like enkelt å omregne fra en garnkvalitet til en annen, og den første armen ble altfor trang. Opprekk måtte til, før ny omregning av masketall måtte igjen til. Resultatet ble også denne gangen trangt, og ny opprekk, omstrikk og omregning sto for tur. Denne omregningen ga endelig resultater og den første armen kunne godkjennes. Mon tro hva mine faste med-pendlere på toget må ha tenkt når jeg tilsynelatende begynte på min 4.de arm?

Fargen går fint til skjørtet i silkechiffon
Den andre, (eller fjerde), armen ble ferdigstrikket i løpet av romjulen. Stor var forbauselsen da jeg oppdaget at jeg hadde strikket arm nr 2 med to mindre masker hele veien i forhold til den godkjente arm nr 1 (3). Akkurat da orket jeg ikke starte med arm nr 5 på samme genser, og tenkte skitt au, og sydde den på. Jo da, jeg ser forskjellen, men satser i dette tilfellet på at jeg er den eneste som gjør akkurat det. Fargen er utrolig lekker og jeg liker mønsteret, det får være tilstrekkelig i dette tilfellet!

Innhold er mangelvare...
Shopping 
Full av inspirasjon har jeg i god stil shoppet i garn- og stoffbutikker, uten tilsvarende fritid i løpet av høsten, som gjør at det berømte lageret er fullere enn noen sinne. Det er på ett vis godt nytt for akkurat nå MÅ jeg stramme inn på shopping (+ litt annet).

Terra fra Fibre Company, farlig myk...
Mitt siste store innkjøp i romjulen var fra HappyKnits.com, Terra fra Fibre Company, et rådyrt og luksuriøst innkjøp. Jeg fikk tak i noen nøster av denne herligheten i NY, hvor jeg ergret meg over at de ikke hadde mer av fargen Chestnut hos Purl når vi var der. Innfargningen på det nye garnet avviker ganske mye fra det først innkjøpte, men håper og tror jeg har bestilt akkurat tilstrekkelig for mitt formål.  

Jeg hadde ikke mønster så jeg klippet ut portemoneen med låsen som mal

Kurs- og reiseplaner
Overfylt lager er bare litt av årsaken til kraftige innstramninger i forbruket. Den største grunnen henger sammen med at det har kommet deisende inn noen utgifter som får sparekontoen til å fremstå som om den har gått på lavkarbo-diett. Designerspiren begynner i januar på et 3 måneders tegne- og malekurs, på privatskole, og slikt er selvsagt ikke gratis.

En tynn vatt ble benyttet for å gi hold til portemoneen
I tillegg har designerspiren og jeg planlagt årets at jentetur går til London i mars. Kanskje ikke så rart sparekontoen har problemer med å legge på seg? Akkurat nå sitter vi og merker av på kartet ved hjelp av knitmap.com over stoff- og garnbutikker vi skal besøke … Billetter til show skal bestilles, og reisegarderobe skal planlegges og sys/ strikkes? Dette tegner til å bli styggdyrt selv om fly og hotell tilhørte kategori lavpris. At vi må vurdere å ta med matpakke får være en annen sak. Det viktigste er at vi skal ha muligheten til å kunne gå litt amok blant garn og tekstiler..... 

Klar til bruk (i mars...?)
Mitt nyttårsforsett blir derfor: ikke noe shopping frem til 22.mars.  Jeg trenger all den hjelp og støtte jeg kan få, for jeg er som kjent veldig lite motstandsdyktig mot myke garnnøster og tekstiler….. 

Faktaboks genser
Design: basert på Affection fra Rowan hefte no 50
Materialer: Rowan felted tweed, 50 % merino ull, 25 % alpakka, 25 % viscose
Fra lager: nei
Forbruk: 300 g
Farge: gilt no 160
Kjøpt hos: Tjorven i Oslo
Tilbehør: ingen
Størrelse: small/ 36
En oppdagelse jeg gjorde under monteringen av genseren var at garnet var ganske stivt og lite fleksibelt. Det medførte at det røk lett av, og kunne fort virke litt stivt og stramt i sømmene.

Faktaboks portemoné
Design: egen
Materialer: bomull, forstoff og tynn vatt
Fra lager: ja
Forbruk: restestoffer
Farge: sort med grå katter
Kjøpt hos: bomullsstoff innkjøpt hos Panduro, veskelås innkjøpt hos Stoff og Stil
Tilbehør: veskelås
Størrelse: 0