6. januar 2012

Er smørkrisen over?

En erfaring fra 2011 må være at min tro på mine ferdigheter som husmor fikk seg en kraftig knekk før jul. Jeg sto i kø i en kaffebar da en eldre dame plutselig og konspiratorisk lente seg mot meg, tok meg i armen, før hun sa: ”Nå tror jeg landet virkelig har gått av hektene. Vi har gått tom for smør.” Fullstendig intetanende om den store krisen som hadde rammet vårt land, smilte jeg høflig før jeg antok at damen ikke var helt vel bevart. Først flere dager senere nådde nyheten meg, pga svært lange arbeidsdager før jul gikk jeg i lange perioder glipp av alt som foregikk utenfor kontoret med mindre jeg fikk det på mail. Jeg kunne dermed konstantere at det ikke var damen i kaffebaren som var utafor, men undertegnede.

Verd sin vekt i gull i disse førjulstider?
Julebaksten sto i fare forkynte Nina Orving på NRK nyhetene. Folk jamret og forbannet Tine Meierier som hadde prioritert helt feil. Hadde ikke Tine fått med seg at halve befolkningen nå gikk på Lavkarbo dietter? Vel, at store deler av befolkningen gikk på lavkarbo hadde jeg fått med meg da det tilsynelatende alltid var tomt for kremfløte hver gang jeg skulle bake bløtkake. Folk på lavkarbo spiser tilsynelatende ikke kaker, men drikker kremfløte? Problemet mitt var heller at det gikk opp for meg at jeg aldri har bakt en kake med smør. Jeg som hadde gått rundt og trodd at man kunne bruke Melange eller Soft Soya til alt mulig. Til steking, baking, smøring av former..... Så feil kunne jeg altså ta. 

Berlinerkranser bakt med SMØR
At jeg ville fått en heller tvilsom karakter dersom jeg hadde sluppet inn på husmorskolen har jeg aldri tvilt på. Som min mann sier: ”Hadde du enda vært like flink til å rydde som til å lage mat”. Som en kreativ sjel ligger det ikke for meg å katalogisere eller rydde. På den annen side har jeg syntes at denne arbeidsfordelingen har vært helt glimrende. Jeg lager maten og han rydder, kan det gjøres enklere? På syrommet er rydding underveis i prosjekter en helligbrøde. La gå at det må ryddes mellom prosjekter så jeg får nok gulvplass til å klippe til neste prosjekt, men der går grensen....

Eget forkle til matlaging må til.
I og med at jeg mangler en del husmorgener har matlaging derfor vært mitt eneste husmortrumfkort. Så kom smørkrisen og ødela alt. Her var det svart på hvitt: julekaker måtte bakes med smør! Det var da noe enhver husmor visste? Så jeg gjorde noe jeg aldri har gjort før. Jeg kjøpte en rasjonert pakke med smør, (kun 2 pakker per kunde), og bakte Berlinerkranser med smør for første gang i mitt liv. Juryens dom? Vel, familien syntes Berlinerkransene var bedre forrige jul. Jeg fortsetter med andre ord min vranglære og føyer familien fremfor å prøve og bestå husmoreksamen. Den tror jeg kan skyte en hvit pil etter uansett. Ps. er det kommet smør i hyllene igjen?

Faktaboks (forkle)
Design: egen
Materialer: bomull
Fra lager: nei
Forbruk: 1,2 m bomullsstoff, 2, 2 m skråbånd
Farge: naturhvit med grått og sort mønster 
Kjøpt hos: Panduro
Tilbehør: ingen
Størrelse: small?