23. juni 2013

Sankthansfeiring - eller kanskje ikke?

Sankthansfeiring er det blitt så som så med denne helgen, da den har som så mange andre helger har blitt borte i det jeg kaller practicalities: handling, klesvask, sjåførtjeneste for en tenåring for å nevne noe. Så tettpakket har den vært at jeg utbrøt " jeg har ikke rukket å gjøre noe morsomt", da jeg våknet natt til søndag. Jeg var fullt overbevist om at det var mandag... Lettelsen var stor når jeg kom på at det var søndag.
Selskapsjakken?
Søndag formiddag ble følgelig benyttet til noe hyggelig, nemlig tid foran symaskinen. Den oransje dupionsilken som kom sammen med den omtalte og kostbare affæren fra Siden Carlsson, kom egentlig med ved en tilfeldighet. Mens jeg sto og røsket i døren utenfor butikken la jeg merke til at sommefuglstoffet hang ved siden av et oransje stoff, 2 stoffer som matchet hverandre godt. - Og jeg er veldig svak for ting som matcher! Så når jeg først var i gang med mailutvekslingen forhørte jeg meg samtidig tilfeldigvis om den oransje silken som hang ved siden av sommerfuglstoffet.
Cerise-rosa på innsiden. Sammen med det oransje ble det en spennende kombinasjon. 
Når jeg fikk høre at stoffet var cerise-rosa på innsiden var jeg langt fra sikker på om det var det rette, men etter å fått bekreftet at det oransje stoffet hang til høyre for sommerfuglene når du sto utenfor butikken ble jeg sikker nok til å be om en meter... Og jeg ble ikke skuffet!
En søm på innsiden av bellegget er med på å holde det på plass. 
Den opprinnelige planen var å sy en bolero,- jeg hadde kun kjøpt 1 meter med herligheten. Etterhvert som jeg vurderte modeller endte jeg opp på en litt lengre modell. Så lenge jeg droppet krager etc hadde jeg fortsatt rikelig med stoff. Resultatet ble dermed en helt enkel modell med 3/4 lange ermer, og uten krage. Når jeg var innom Lillestrøm sysenter for å kjøpe forstoff til kjole og jakke ble det avgjort at jakken skulle være uforet. For selv om cerise-rosa ikke er en farge jeg har brukt siden 80-tallet, (da kombinert med veldig høyt og stivt hår), så syntes vi at baksiden på stoffet var for fint til å gjemmes bak et forstoff.
Enkel i snittet. Litt lenger enn først planlagt, men ok for nå. 
Jakken var egentlig veldig enkel å sy. Få utfordringer, annet enn noen få tilpasninger i sidesømmer etc. Den største "nøtten" var egentlig hvordan jeg ville lukke den, med en hempe eller med knapper. Og i så fall hva slags knapper? Et par oransje blanke knappet, egentlig innkjøpt til noe helt annet ble løsningen på "nøtten".
Knappene passet fint til silken. 
Resultatet
Jo da, jeg er fornøyd. Jakken er enkel og feminin - og stoffet er helt fantastisk! Jeg vurderte å gjøre den litt kortere, noe jeg muligens kommer til å gjøre på sikt, men beholder den slik den er inntil videre. Jakken er nå et fint supplement til den lille sorte m.m.. - Sommerfuglkjolen har jeg allerede rukket å bruke. Den var selvskreven på designerspirens avslutningsseremoni med høytidelig vitnemålsutdeling, som var både flott og rørende. Designerspiren hadde selvfølgelig rukket å sy sin egen kjole til denne anledningen.
Kjolen er allerede brukt, nå venter vi bare på en anledning til...
Hvor mange kjoler har du?
Når husbonden spør meg om hvor mange par brune sko jeg egentlig har, pleier jeg å svare med: Hvor mange driller har du? Samtalen pleier å avsluttes i stillhet der og da, før vi går videre til hvert vårt. Noen av dere har lurt på hvor mange kjoler jeg egentlig har, og svaret på det er mange. Telle dem har jeg ingen intensjon om å gjøre. - Jeg er en utpreget skjørte- kjolejente og bruker helst bukser unntaksvis. En tidligere kollega utbrøt forbauset en dag jeg stilte med jeans på jobben; Herlighet jeg trodde ikke du hadde jeans! Jeg kunne opplyse henne om at det faktisk ikke var første gang jeg hadde brukt jeans på jobben, hun hadde bare ikke vært på jobben akkurat den dagen.
Sommerfuglstoffet fra i fjor får en ny sjanse. 
Det aller meste av det jeg lager blir godt brukt. - Selvsagt har jeg som alle andre mine favoritter, - mens noe av det jeg lager faller helt igjennom. Det jeg ikke er fornøyd med ender enten opp med et nytt hjem, blir brukt som detaljer i noe nytt jeg lager, eller blir lagt i haugen over prosjekter som må syes om. Sommerfuglkjolen fra i fjor sommer er et slikt eksempel, hvor stoffet var nydelig men hvor modellen ble helt feil. Denne ligger nå snart i bare biter klar til ny innsats på sybordet. Hva det blir,- det er jeg ikke helt sikker på ennå. Det eneste jeg er sikker på er at planer er til for å endres på, og at den første ideen ikke alltid er den beste.
Flott himmel, regnbuen gjemmer seg vakkert i bakgrunnen. 
Fortsatt god søndag og Sankthans. :)

Faktaboks 
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 1m dupionsilke
Fra lager: absolutt ikke
Farge: oransje og cerise-rosa
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 2 knapper, vliseline
Størrelse: 36