30. juni 2013

Mellom skybrudd og glimt av sol

Det aner meg at vi kommer til å få nok en vanlig norsk sommer i år, selv om noen har ymtet frempå om at den kommer til å bli varmere enn i fjor. Ikke at det skal så mye til, for sommeren i fjor var beinkald! Så mens meteorologene kjører hel-gardering på værkartet med sol, sky og regn, er det å planlegge uteaktiviteter fortsatt for risikosport  regne. Vi belager oss med andre ord på å grille under parasoll i sommer også.
Legg til bildetekst
Selv så opplever jeg å virre litt rundt, uten helt mål og mening, om dagen. - Jeg merker at vi er på vi er inn i juli og at sommer-tempoet begynner å gjøre seg gjeldene. Når høyt aktivitetsnivå har fått bli normalen må det nødvendigvis bli et lite skifte, som tydeligvis ikke alle klarer overgangen til like godt... For hva i all verden skal jeg gjøre med all den ekstra tiden? Jeg aner ikke hva jeg bruker tiden på om dagen, men lite fornuftig ser det ut til å komme ut av det.
En søm midt bak for å få den litt mer figur-nær, istedet for innsnitt. 
Ingen bøker har jeg lest ferdig, men har derimot heller økt stabelen på nattbordet med ytterligere 2 bøker jeg har lyst til å lese. Knapt noe er blitt ferdigstilt på syrommet, der jeg bare roter og har startet flere prosjekter - uten at jeg klarer å bestemme meg for hva jeg skal fullføre. Strikking - mange prosjekter, men ingen av dem er nær noe som minner ferdigstillelse.
Forhåpentligvis blir de ikke liggende urørt gjennom hele sommeren. 
Ikke har jeg blogget heller. For hva skulle jeg nå blogge om? En ting er at jeg ikke har hatt noe å vise frem, noe annet er at jeg heller ikke har hatt noe på hjertet. Det er litt som når vi var barn og hadde brevvenner, eller fikk brev fra venner som var på besøk hos en slektning hele sommeren og som hadde noe nytt og spennende å fortelle om hver dag.
Ferdig forstykke hjelper lite, når hverken rygg eller armer ser dagens lys. 
Mens du som gikk hjemme ikke hadde noe nytt å fortelle, hvorpå det som regel endte med at det ble lengre og lengre mellom brevene. Det er tross alt grenser for hvor lenge det har nyhetens interesse, eller hvor mange ganger du kan skrive om at du har fanget rumpetroll, spilt Ludo med mormor, eller vært på Dansken på Grorud-senter og kjøpt godis.
Silkekjolen kom som regel aldri lenger enn til soverommet før jeg fant ut at den ble for søt....
Til tross for virring, litt små-reparasjoner og justeringer har jeg likevel fått satt meg ned med. Bukser må legges opp, glidelåser skiftes, og noen av mine egne produksjoner går gjennom en makeover eller små justeringer. En kjole jeg syntes ble altfor søt hver gang jeg tok den på meg, og som dermed aldri kom utenfor døren, har nå gjenoppstått som en tunika for å nevne noe.
Kjolen er nå blitt tunika, i håp om at den skal bli litt mer brukt. 
Justering av det røde skinnskjørtet har vært et annet slikt "justerings"-prosjekt som tok en del tid i forrige uke. La meg si dette med en gang: At skreddere takker nei til å sy-om skinnplagg har jeg full forståelse for. Årsaken til dette ligger i de limte sømmene. De er omtrent umulige å lirke opp, og i mange tilfeller ender man opp med å ødelegge skinnet. Noe jeg også gjorde flere steder. Så grundig at jeg var redd jeg hadde ødelagt hele skjørtet.
Stygge hull i skinnet holdt på å sette en stopper for hele justeringen. 
Søm i skinn
Jeg har nå sydd 4 skinnskjørt, hvor jeg opplever at jeg nå endelig begynner å få dreisen på det. En del læring har jeg med meg fra disse "eksperimentene", som jeg gjerne deler her:

 • Riktig lim er alfa og omega. Det bør være et tynt lim, så du unngår at det klumper seg. Dette var erfaring fra første skjørtet jeg laget. - Vanskelig å rette opp etterpå. Selv foretrekker jeg et tekstil-lim som også kan brukes på skinn. 
 • Skinn vier seg ut. Det kan derfor være en fordel å lage plagget litt lite, da det fort kan bli for stort dersom du lager det passe i utgangspunktet. - Læring fra det røde skjørtet som ble for stort etter kort tids bruk.
 • Foret bør syes litt større enn plagget, da dette ikke videre seg ut. Læring fra brunt skinnskjørt hvor foret var litt trangt og måtte justeres i sidesømmer.
 • Skinn er til tross for at det er røft og slitesterkt, et sart materiale. Det skal veldig lite til før man ødelegger skinnet. Det kan sammenlignes med den fineste silke. Det bør gjøres riktig på første forsøk, ved oppsprett risikerer du fort stygge sår eller huller i skinnet. 
 • Bruk en (ny) skinn-nål, og litt større sting enn du ville bruke på tekstil og evt. bruk av et tynt papir ved søm direkte på den blanke siden av skinnet, da skinnet suger symaskinfoten fast. Hvorpå maskinen blir stående å tygge- lage hull i skinnet. 
Skjørtet har nå fått en smalere silhuett, etter at jeg sydde det inn, og sitter også langt bedre .
Til slutt vil jeg likevel tilføye at skinn har blitt ett av mine favoritt-materialer, muligens fordi jeg har stor sans for kombinasjonen av det røffe skinnet mot f.eks. myk strikk. - Også synes jeg det lukter så fantastisk godt mens jeg holder på å arbeide med det.
Jersey-toppen bød på litt større utfordringer enn jeg hadde forventet,  men mye av det var selvforskyldt. 
Toppen
Toppen vist på bildene over var egentlig en ganske enkel søm på noen timer. Det kunne ha gått mye raskere dersom jeg hadde klippet den i riktig størrelse, og ikke 2 nummer for stor til å begynne med. Samtidig strevde jeg med å finne en løsning i halsen, da denne tilsynelatende utvidet seg mer for hver gang jeg forsøkte å finne en løsning for halskanten. Løsningen ble ingen kant, men en smal strikk på innsiden. - Ikke helt fornøyd, selv om fargene er nydelige.
Nedtellingen har begynt....
Sommerferien
Sommerferien er fortsatt et stykke unna. Barna ønsker ikke lenger å dra på ferie med gamlingene og har egne planer. Eldstemann er straks på vei over "dammen", for å tilbringe 3 uker i USA sammen med kompiser. Jeg har minnet meg selv på at det ikke er min bekymring som holder flyet oppe, eller som holder ham skadefri, - og har bestemt meg for å kun håpe og ønske at han får en fin ferie. Jeg kan knapt la være å sove de neste 3 ukene i ren bekymring for en voksen gutt....eller?
Fra Chinque Terre
Designerspiren har mere jordnære camp- og leirplaner,  - det vekker gode minner tilbake til en tid hvor man var; ung, singel og uten forpliktelser... Barnas feieplaner har dermed medført at vi i mangel av hundepass har måtte vente litt med vår ferie i år. Selve ferien begynner omsider å falle på plass, etter å nærmest ha blitt glemt! Det ligger an til flere vin-gårdsbesøk, noen dager i Chinque Terre og til slutt noen dager på den franske Rivieraen.- Når jeg tenker etter tror jeg vi gamlingene skal klare dette fint uten barna. 3 uker igjen til ferie, nedtellingen har begynt.

Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 0,55 m jersey i viskose +?
Fra lager: Nja
Farge: Beige,med mønster i rødt og sort
Kjøpt hos: Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: 0,6 m strikk
Størrelse: 36

6 kommentarer:

 1. Det er jo noe viktig med de dagene man bare virrer. Tror hjernen roer seg ned litt kanskje.... Men du får jo gjort en del allikevel - og ferien din ser ut til å bli helt topp!!!

  SvarSlett
 2. Jeg kjenner meg så godt igjen. Har hundre planer til jeg skal ha fri, og så surrer jeg bort dagene istedet.
  Ingen sommerferie på meg i sommer, men det går fint.....tror jeg. Nyter de få dagene jeg har fri, og prøver å få mest mulig ut av dem. Har en gulrot i september, så jeg skal nok holde ut, enten det blir kald eller varm sommer. Tipper på kald, jeg. Og da er det jo greit å bruke dagene på jobbing.
  Hadde jeg bodd i nærheten, kunne jeg vært hundepasseren din. Vi passer hund OG hest i 16 dager, og storkoser oss. Dagens høydepunkt er å gå tur...ja, jeg vet jeg har godt av det. Akkurat nå har jeg hund og katt på hver sin side, så det har gått veldig fint med de to...heldigvis. Og hunden er verdens greieste. Har ikke sett make. Han er bare helt utrulig. Og jeg har bedt om å få låne han av og til, når de er ferdig med ferien. Jeg er så glad i dyr.
  Jeg kunne ønske jeg var god til å sy, men jeg tror jeg strikker og hekler istedet, jeg........

  SvarSlett
 3. Justeringer og dét at lave projekter om, så de virkelig bliver brugt er nu ingen ringe måde at bruge tiden på :-) Jeg synes, der er stor tilfredsstillelse i det, når det lykkes og det må man jo sige, at det har for dig, nu hvor du igen kan bruge både skørt og tunika :-) Det ville da også være synd, at de fine ting bare lå i skabet!

  Ja, det er svært at lade være med at bekymre sig, men vi kan jo bare øve os hele tiden - du får noget af en træningsperiode der - med 3 uger i USA ;-) Min ældste søn og svigerdatter var 1 måned i USA året før Lillefrø blev født og jeg øvede mig også konstant på IKKE at være bekymret ;-) Det kan ende med, at vi bliver superdygtige til det :-)

  SvarSlett
 4. At the moment I'm not really in the mood for blogging, bt I still like reading other blogs. I also spend a lot of time reparing and making changes to older clothes. Often they just need a small change and I like to wear them again.
  Yor leather skirt has turned out wonderful. Thanks for your leather sewing tips.
  For us this summer will certainly be the last time to spend a family holiday (in Italy, too).
  Enjoy the Cinque Terre, I've been there twice and I love it.

  SvarSlett
 5. Greit å få gjort litt fikse og ordne søm også, selv om det er kjedelig arbeid er det godt når det er gjort.

  Synes kjolen din ble søt som tunika, godt du fant en løsning. synd om den bare skulle henge i skapet :)

  Og takk for hvordan sy i skinn. De blir gode å ha når jeg kommer så langt at jeg går i gang med mitt skinnprosjekt.

  SvarSlett
 6. Skønt at få repareret og ændret lidt i det ene og det andet. Du er så god til den slags.
  Tunikaen er blevet rigtig sød. Jeg kan ikke huske kjolen, men synes tunikaen er fin.
  Nederdelen i skind er superflot. Det må være svært at sy i.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.