12. mai 2012

Korall- eller lakserød?

Personlig foretrekker jeg å kalle fargen for korall(rød) fremfor lakserød. Lakserød høres mer ut som noe jeg har på en tallerken enn på kroppen. Uavhengig av navn så liker jeg fargen godt, den er frisk, delikat og sommerlig uten å falle over i pastellkategorien som er ikke spesielt kledelig til undertegnede. Innkjøpet av stoffet var av det mer impulsive slaget, hvor jeg antageligvis bare skulle kjøpe en glidelås, men endte opp med en meter med stoff i stedet for.
Korallrød eller lakserosa? Sommerkjole i 100 % Silke er det iallefall. 
Nå skal det sies at jeg var blitt inspirert av de røde skoene til å arbeide med noe rødt. Riktig nok arbeider jeg allerede med et strikketøy i samme farge, men da jeg var en tur innom Lillestrøm sysenter så var det igjen noe rødt som klarte å fange oppmerksomheten min. De hadde de 2 røde og rimelige silkestoffer som fikk meg til å avvike fra opprinnelige planer. Litt usikker på fargen satset jeg på den mørkeste varianten, som viste seg som et skikkelig bomkjøp når jeg fikk se det i dagslys. Det var altfor blått til at det passet til noe annet i garderoben. Selvfølgelig burde jeg ha innfunnet meg med bomkjøpet og tenkt at det var det, men dro tilbake dagen derpå for å teste ut den lysere varianten. Nå skulle jeg nemlig sy i rødt!
Inspirasjonskilden.
Og ganske riktig. I dagslys så jeg ganske raskt at den lysere varianten gikk i tonen mot korall, en farge som enkelt kan innlemmes i undertegnedes garderobe. Også passet det godt til de nye skoene. Med andre ord så alt ut til å være i den skjønneste orden. Det viste seg imidlertid at jeg hadde fått et litt dårlig mål på stoffet denne gangen. Det kunne virke som om stoffet var klippet på 1,40 m i stedet for 1,50 m. Med kun 1,10 m bredde var det ikke mye å spille på. Jeg burde selvfølgelig ha reist tilbake og klaget, og fått et nytt stoffstykke, men hadde ikke sjanse til å rekke innom butikkens åpningstider på minst en uke. Å sitte og tvinne tommeltotter en kveld med symuligheter var ikke et alternativ, og andre muligheter måtte derfor utforskes.
Mye tråd må til når man lager rullefald til rysjer eller volanger. 
Jeg hadde egentlig tenkt å lage en enkel modell med omslag og rundklippet volang nederst. En rundklippet volang er ganske stoffkrevende, og måtte droppes. Det høres kanskje rart ut at 10 cm skal ha så mye å si, men av og til er det ikke mer enn 5 cm som avgjør om man får det til eller ikke. Modellen jeg hadde planlagt ble dermed skrinlagt, og en annen så dagens lys.
Små dyrebare rester blir brukt der de kan. 
Billig silke er billig silke, noe jeg fikk erfare når jeg begynte å arbeide med stoffet. Vanligvis pleier det å skråklippe skjørtedelene hjelpe for å få mer fall, men ga lite utslag denne gangen. Det var med andre ord veldig lite hold i silken, hvor forstoffet var den eneste muligheten for å få noenlunde fall i kjolen. Helt optimalt ble det ikke, men rysjene som jeg satte på nederst hjalp noe for å få mer tyngde i skjørtet. Et annet problem var at stoffet dro seg lett.
Foret gir hold og fall i kjolen. 
Etter å ha satt sammen kjolen syntes jeg den manglet noe, og valgte å gjøre detaljene i et annet stoff. Jeg sitter fortsatt på noen yderst få dyrebare små rester fra det blomstrete stoffet fra NY, som jeg ikke har hatt hjerte til å kaste. Disse ble klippet til etter beste evne og ga også litt mer stødighet til plagget.

Innlegget kan brettes frem om ønskelig. Blomstene er hårpynt fra HM.
Resultatet er jeg bare sånn delvis fornøyd med. Kjolen er feminin i en farge jeg liker, men jeg ser at stoffet har dradd seg enkelte steder i sømmen og er litt usikker på om det vil trekke seg tilstrekkelig sammen etter vask. Enkelte steder synes det også som om stoffet drar seg litt uten at jeg helt forstår hvorfor. Forhåpentligvis vil dette justeres litt ved bruk. Dessverre ser det da ut til at stoffet tilsynelatende blir fort krøllete ved bruk. Ikke det helt optimale stoffvalget med andre ord.
Sommerkjole i frisk sommerfarge.
Flinke piker 
Ett av mine mål/ ønsker for 2012 er: å slutte å være flink pike, og å bruke mer tid på ting som gir positiv energi, noe som fordrer en bevisst bruk av det man definerer som fritid. Det er derfor med forundring jeg ser at jeg litt for ofte ender opp i en situasjon hvor jeg jobber mye mer enn det som gir et godt utgangspunkt for fritid og egne aktiviteter. Balanse mellom jobb og fritid kan være vanskelig å få til, spesielt om man er vant til å prestere (og tror man må tilfredsstille andres forventninger?). Dessverre så går det å prestere overalt sjelden bra, spesielt om man har mange arenaer å spille på. – Og det har da vi jenter ofte?

Det strikkes også i korall, her i Lerke fra Dale.
Så hva er det som gjør at man tilsynelatende handler stikk i strid med både fornuft, tidligere erfaringer og det personlige ønsker skulle tilsi? Jeg tror det er mange årsaker som kan ligge bak, men Lene kommenterte tidligere her på bloggen min at det handler mye om forfengelighet. De fleste av oss liker å være flinke og prestere da det gir en opplevelse av mestring, men det skal ikke stikkes under en stol at det å være flink også kan gi anerkjennelse, status og beundring. Sånn sett tror jeg en gjennomgang av hvilke områder i livet det er viktig å prestere på kan være en nyttig øvelse.
Kanskje hun allerede vet svaret?
For min egen del handler det vel så mye om å akseptere at det er bra nok å kun leverer 70-80 % på enkelte arenaer. Perfeksjonisten i meg liker dette veldig dårlig, og vil nok fortsette å kjempe i mot. Den gode nyheten er imidlertid at når man er oppmerksom på at det er en selv som setter hindringene og er roten til problemene, så kan man gjøre noe med det. Kanskje vi kunne snu begrepet til at flinke piker er de som er snille med og tar vare på seg selv? Å invitere Pippi til en samtale i syrommet får bli det første skritt på ”Hva er det minste jeg kan gjøre for å slutte med å sette hindringer i veien for meg selv”. Hvem vet, kanskje hun allerede vet svaret.

Faktaboks
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 100 % Silke
Fra lager: nei
Forbruk: 1,4m x 1,1m bredde silkestoff, 1m forstoff, rester fra annen silke
Farge: Korallrød
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 1 glidelås
Størrelse: 36

13 kommentarer:

 1. Enig. Lakserød er jo nesten ferskenfarget - om man skal dømme etter fisken. Synes kjolen ser fantastisk ut på bildet, og regner med at du ser alt når du har sydd den selv. Kjenner meg igjen i at alt må være perfekt. En tredemølle som ikke gir særlig mye. Hva er egentlig det verste som kan skje om noe ikke er perfekt? Og hva er perfekt egentlig? Ofte synes jeg "perfekt" er uoppnåelig - og til syvende og sist har det absolutt ingen ting å si. Oi, nå ble dette langt... Sorry. Uansett - kos deg i helgen!!!

  SvarSlett
 2. At skille det vigtige fra det uvæsentlige og få aflivet perfektionisten - det er nok det moderne menneskes store udfordring. Men som du også selv siger, så længe vi giver det bevidsthed, er der jo også mulighed for forandring og dermed mulighed for at blive klogere :-) Glæder mig til at høre om din snak med Pippi ;-)

  Igen en fantastisk smuk kjole med fine NY detaljer - hvor er det ærgerligt at stoffet både skrider og krøller - håber den kan bruges i sommer alligevel :-)

  SvarSlett
 3. Lekker kjole i lekker farge! Korall høres mye bedre ut, og laks tenker jeg på som lysere og mer klissete? Vannmelon har jeg også hørt brukt, og det høres ut som en farge jeg liker bedre enn laks, i hvert fall :)

  Interessant det der med godt nok. Det siste halvåret før jeg ble sykemeldt, følte jeg selv at jeg ikke gjorde noe som helst, men det var det virkelig ingen som merket. Det ble en liten aha-opplevelse på hvor mye innsats en jobb egentlig krever...

  SvarSlett
 4. I absolutely love your dress. And it's so perfectly sewn! Silk is not easy to handle. Coral is a colour I also like very much.

  SvarSlett
 5. Lekker kjole med flott snitt. Synes NY stoffet løftet kjolen og ga den det lille ekstra. :)

  SvarSlett
 6. Jeg sitter bare med åpen munn og beundrer det du lager; nydelig jakke under her også!
  Ha en fin kveld, klem;)

  SvarSlett
 7. Jeg har fått stor sans for "bra nok" etterhvert, spesielt etter jeg ble syk. Gir arbeidet med å få det perfekt valuta for strevet? Noen ganger antagelig, men andre ganger nei. Om ikke Pippi vet svaret, så vet du det nok selv. :)

  Og kjolen var korallfarget og råflott! Fargeskalaen din er veldig innenfor de fargene jeg kler og liker, så da er det ekstra morsomt å følge med.

  Ha en fin og kreativ uke! :)

  SvarSlett
 8. Her var det kommet mye fint siden sist jeg tittet innom. Jeg har bevisst latt være å titte innom deg på en stund, for jeg får så lyst til å sy igjen, men den nye maskina jeg kjøpte for noen år siden er ikke noe særlig god venn med meg. Ikke er det noen stoffbutikker her heller, men nå har jeg tatt frem noe av de gamle stoffene jeg har for om mulig å lage meg ei bukse.
  Kjolen din ble nydelig, lekkert med de stoffrestene du har utnyttet. Stoffrester må aldri kastes vet du!!
  To flotte jakker har du også strikket, nydelige begge to, særlig den lilla (du skriver brun, men hos meg er den lilla ) var stilig.
  Håper du får en flott uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lilla, Oi, det sier ikke lite om hvor vanskelig farge-gjengivelse er på skjerm.

   Slett
 9. Hej Helle

  Lige en hilsen til dig , du er flittig med symaskinen kan jeg se..:-))))

  God onsdag / klem

  SvarSlett
 10. Du er utrolig flink til å sy, sitter selv og sliter med en dårlig aeg maskin, og lurer på å kjøpe meg en ny. er det noen du vil anbefale?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Emilie, takk for hyggelig kommentar.

   Når det gjelder innkjøp av symaskin er det snakk om både behov og preferanser. Selv så syr jeg på en 15 år gammel Husqavrna i tillegg til en overlock fra Janome. Problemet med Husqvarna er at det ikke er så mange som forhandler den lenger og det er vanskelig å få tak i deler til den. Vi kjøpte en Singer til datteren min for noen år siden som hun er veldig fornøyd med selv om jeg synes min gamle er mer stillegående.

   For min egen del så benytter jeg kun rettsøm og knapphullssøm på min vanlige symaskin da overlock-maskinen har overtatt kanting og elastisk søm. Broderi benytter jeg ikke, selv om det ofte er et tilbehør på menyen. Om du ikke har en overlock eller planer om å anskaffe dette ville jeg forsikret meg om en god elastisk søm, i tillegg til et godt utvalg av knapphullsvarianter dersom du har planer om å sy klær. Akkurat det siste er litt dårlig på min Husqvarna.

   Når min vanlige symaskin tar kvelden, bank i bordet noe jeg håper den ikke gjør på lenge ennå, så kommer nok jeg til å velge en relativt enkel modell fra Janome. Jeg ville unngått de billigste modellene da det er viktig at motoren er robust, og ville antageligvis lagt meg i et mellomskikte med hensyn til både pris og modell.

   Jeg ser at du bor i Oslo-området og kan anbefale Oslo-sømsenter, eller Lillestrøm sysenter. Du får god veiledning begge steder, men bedre oppfølging (du kan ringe og spørre om alt mulig i etterkant) hos Lillestrøm sysenter.

   Lykke til med kjøp av ny symaskin. Og gratulerer med dagen. :)

   Slett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.