12. mai 2012

Korall- eller lakserød?

Personlig foretrekker jeg å kalle fargen for korall(rød) fremfor lakserød. Lakserød høres mer ut som noe jeg har på en tallerken enn på kroppen. Uavhengig av navn så liker jeg fargen godt, den er frisk, delikat og sommerlig uten å falle over i pastellkategorien som er ikke spesielt kledelig til undertegnede. Innkjøpet av stoffet var av det mer impulsive slaget, hvor jeg antageligvis bare skulle kjøpe en glidelås, men endte opp med en meter med stoff i stedet for.
Korallrød eller lakserosa? Sommerkjole i 100 % Silke er det iallefall. 
Nå skal det sies at jeg var blitt inspirert av de røde skoene til å arbeide med noe rødt. Riktig nok arbeider jeg allerede med et strikketøy i samme farge, men da jeg var en tur innom Lillestrøm sysenter så var det igjen noe rødt som klarte å fange oppmerksomheten min. De hadde de 2 røde og rimelige silkestoffer som fikk meg til å avvike fra opprinnelige planer. Litt usikker på fargen satset jeg på den mørkeste varianten, som viste seg som et skikkelig bomkjøp når jeg fikk se det i dagslys. Det var altfor blått til at det passet til noe annet i garderoben. Selvfølgelig burde jeg ha innfunnet meg med bomkjøpet og tenkt at det var det, men dro tilbake dagen derpå for å teste ut den lysere varianten. Nå skulle jeg nemlig sy i rødt!
Inspirasjonskilden.
Og ganske riktig. I dagslys så jeg ganske raskt at den lysere varianten gikk i tonen mot korall, en farge som enkelt kan innlemmes i undertegnedes garderobe. Også passet det godt til de nye skoene. Med andre ord så alt ut til å være i den skjønneste orden. Det viste seg imidlertid at jeg hadde fått et litt dårlig mål på stoffet denne gangen. Det kunne virke som om stoffet var klippet på 1,40 m i stedet for 1,50 m. Med kun 1,10 m bredde var det ikke mye å spille på. Jeg burde selvfølgelig ha reist tilbake og klaget, og fått et nytt stoffstykke, men hadde ikke sjanse til å rekke innom butikkens åpningstider på minst en uke. Å sitte og tvinne tommeltotter en kveld med symuligheter var ikke et alternativ, og andre muligheter måtte derfor utforskes.
Mye tråd må til når man lager rullefald til rysjer eller volanger. 
Jeg hadde egentlig tenkt å lage en enkel modell med omslag og rundklippet volang nederst. En rundklippet volang er ganske stoffkrevende, og måtte droppes. Det høres kanskje rart ut at 10 cm skal ha så mye å si, men av og til er det ikke mer enn 5 cm som avgjør om man får det til eller ikke. Modellen jeg hadde planlagt ble dermed skrinlagt, og en annen så dagens lys.
Små dyrebare rester blir brukt der de kan. 
Billig silke er billig silke, noe jeg fikk erfare når jeg begynte å arbeide med stoffet. Vanligvis pleier det å skråklippe skjørtedelene hjelpe for å få mer fall, men ga lite utslag denne gangen. Det var med andre ord veldig lite hold i silken, hvor forstoffet var den eneste muligheten for å få noenlunde fall i kjolen. Helt optimalt ble det ikke, men rysjene som jeg satte på nederst hjalp noe for å få mer tyngde i skjørtet. Et annet problem var at stoffet dro seg lett.
Foret gir hold og fall i kjolen. 
Etter å ha satt sammen kjolen syntes jeg den manglet noe, og valgte å gjøre detaljene i et annet stoff. Jeg sitter fortsatt på noen yderst få dyrebare små rester fra det blomstrete stoffet fra NY, som jeg ikke har hatt hjerte til å kaste. Disse ble klippet til etter beste evne og ga også litt mer stødighet til plagget.

Innlegget kan brettes frem om ønskelig. Blomstene er hårpynt fra HM.
Resultatet er jeg bare sånn delvis fornøyd med. Kjolen er feminin i en farge jeg liker, men jeg ser at stoffet har dradd seg enkelte steder i sømmen og er litt usikker på om det vil trekke seg tilstrekkelig sammen etter vask. Enkelte steder synes det også som om stoffet drar seg litt uten at jeg helt forstår hvorfor. Forhåpentligvis vil dette justeres litt ved bruk. Dessverre ser det da ut til at stoffet tilsynelatende blir fort krøllete ved bruk. Ikke det helt optimale stoffvalget med andre ord.
Sommerkjole i frisk sommerfarge.
Flinke piker 
Ett av mine mål/ ønsker for 2012 er: å slutte å være flink pike, og å bruke mer tid på ting som gir positiv energi, noe som fordrer en bevisst bruk av det man definerer som fritid. Det er derfor med forundring jeg ser at jeg litt for ofte ender opp i en situasjon hvor jeg jobber mye mer enn det som gir et godt utgangspunkt for fritid og egne aktiviteter. Balanse mellom jobb og fritid kan være vanskelig å få til, spesielt om man er vant til å prestere (og tror man må tilfredsstille andres forventninger?). Dessverre så går det å prestere overalt sjelden bra, spesielt om man har mange arenaer å spille på. – Og det har da vi jenter ofte?

Det strikkes også i korall, her i Lerke fra Dale.
Så hva er det som gjør at man tilsynelatende handler stikk i strid med både fornuft, tidligere erfaringer og det personlige ønsker skulle tilsi? Jeg tror det er mange årsaker som kan ligge bak, men Lene kommenterte tidligere her på bloggen min at det handler mye om forfengelighet. De fleste av oss liker å være flinke og prestere da det gir en opplevelse av mestring, men det skal ikke stikkes under en stol at det å være flink også kan gi anerkjennelse, status og beundring. Sånn sett tror jeg en gjennomgang av hvilke områder i livet det er viktig å prestere på kan være en nyttig øvelse.
Kanskje hun allerede vet svaret?
For min egen del handler det vel så mye om å akseptere at det er bra nok å kun leverer 70-80 % på enkelte arenaer. Perfeksjonisten i meg liker dette veldig dårlig, og vil nok fortsette å kjempe i mot. Den gode nyheten er imidlertid at når man er oppmerksom på at det er en selv som setter hindringene og er roten til problemene, så kan man gjøre noe med det. Kanskje vi kunne snu begrepet til at flinke piker er de som er snille med og tar vare på seg selv? Å invitere Pippi til en samtale i syrommet får bli det første skritt på ”Hva er det minste jeg kan gjøre for å slutte med å sette hindringer i veien for meg selv”. Hvem vet, kanskje hun allerede vet svaret.

Faktaboks
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 100 % Silke
Fra lager: nei
Forbruk: 1,4m x 1,1m bredde silkestoff, 1m forstoff, rester fra annen silke
Farge: Korallrød
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 1 glidelås
Størrelse: 36