28. februar 2016

IKKE HELT FORLATT

Til tross for at jeg er den stolte eier av en splitter ny symaskin, er det overraskende lenge siden jeg har tilbragt tid i syrommet. Rommet er likevel ikke helt forlatt. Litt små-søm innimellom har det blitt, men de store prosjektene ser ut til å måtte vike for strikkepinnene fortsatt en stund fremover. Det som til slutt lokket meg ned i syrommet igjen var et lite og hyggelig søm-oppdrag på handlenett, dekorert med "Gatas skrekk".. Bonusen var at jeg samtidig fikk sydd ferdig kjolen til en niese som var blitt klippet og gjort klar, i forbindelse med et sømkurs jeg holdt på Lillestrøm Sysenter i midten av februar.
Handlenett i 100 % lin, dekorert med "Gatas skrekk". 
Jeg har for lengst avfunnet meg med at det å leve av sømoppdrag ikke er gjennomførbart. I alle fall slik situasjonen er nå. Noen små-oppdrag synes jeg likevel det er hyggelig å kunne ta imot når jeg har kapasitet for det. Ikke at jeg hadde hatt noe i mot større oppdrag, men det er bortimot umulig å kunne ta seg betalt for den tiden man faktisk bruker. De færreste av oss har råd til å arbeide 30 timer og kun ta seg betalt for tre? Ikke er det spesielt motiverende heller. Nå har jeg har tidligere skrevet om verdien vi setter på håndverk, og da kanskje spesielt på kvinnehåndverk.
Handlenettet "dachs-tur" var de første jeg laget for salg. De er lagt ut i epla-butikken min. 
Jeg fikk et eksempel fra en bekjent som driver systue. Etter et oppdrag hvor hun hadde brukt tre fulle arbeidsdager, var alt hun kunne fakturere 1800 kr! Det var mye penger for kunden. Men for henne tilsvarer denne dagslønnen en månedslønn på ca 13 200 kr, før skatt! Av denne lønnen skal hun betale pensjon, regnskapsfører, forsikringer, legge til side feriepenger etc. Nå vil hun innimellom kunne ta seg litt bedre betalt, men det er ingen tvil om at skal du drive systue i dag må du enten ha mulighet til å ha mange lærlinger, (en lærling i kjole- og draktsøm får kun 2500 kr utbetalt i mnd), eller være gift med noen som tjener nok for dere begge.
Sommerkjolen til en niese. Sydd i 100 % bomull. 
Jeg hører om formingslærere som slutter i frustrasjon over å utdanne ungdom til arbeidsledighet. Og jeg forstår frustrasjonen. En svensk blogger skriver om hvorfor hun aldri tar strikkeoppdrag. Hun hadde regnet ut at om hun skulle ta seg betalt for timene hun brukte på å strikke et par mønsterstrikkede vanter, kunne prisen ende på mellom 6 000 - 12 000 kr.
Ermene er rynket i toppen og lagt i legg nederst på ermet. I tillegg har jeg satt på en blonde for å pynte litt ekstra. 
Dette regnestykket var basert på at hun brukte 20 timer på alt arbeidet: alt fra innkjøp av garn til damping og festing av tråder. Materialer var ikke inkludert i prisen! Hun regnet på en timelønn mellom 300 - 600 kr, en gjennomsnittslønn for en håndverker. Hun spør retorisk, hvem ville sagt til en møbelsnekker: Kan ikke du lage et flott vitrineskap til meg? Selvfølgelig skal du få betalt for jobben. Holder 300 kr?
Knytebånd i ryggen er ikke en del av mønsteret, men jeg syntes det ble en fin detalj på en enkel kjole.
Det meste av det jeg syr blir derfor laget når jeg har lyst til å lage det. Dessuten tror jeg det også er hyggelig for mottageren å vite, at når jeg har satt meg ned foran symaskinen så er det fordi jeg har hatt lyst. Nå har jeg uansett ingen planer om å slutte å sy med det første. Likevel er det ikke uten en viss spenning å se om mottagerne av handlenettene blir fornøyde med "Gatas skrekk". For å ikke snakke om  - om niesen "godkjenner" sommerkjolen. ..


Inspirasjon til nye design dukker stadig opp.
Materialer og design
Design: Burda 9545
Materialer: 1 m bomullsstoff
Fra lager: ja
Farge: blå
Kjøpt hos: Stoff og Stil
Tilbehør: usynlig glidelås, 3 m blonde
Størrelse: 10 år

Ps. har du lyst til å sy dine egne handlenett kan du kikke innom tutorials, der har jeg laget en beskrivelse på fremgangsmåten.

Du må gjerne like og følge Helles Syskrin på Facebook for flere oppdateringer.

6 kommentarer:

 1. Så morsomme handlenett! kjempetøffe :D og så søt sommerkjole. Nydelig og forseggjort som alltid. Den blir nok sommerens favoritt

  Det er dessverre ikke lønnsomt å drive med håndarbeid for salg, den erfaringen har jeg også gjort. Jeg gjør som deg og tar noen bestillinger av og til når jeg har tid og lyst, det er jo koselig når venner og familie spør, men det er ikke noe man blir rik på nei.

  ikke rart at du har hatt lite tid med symaskinen i det siste, det ligger mye tid og arbeid i de nydelige jakkene du designer og strikker. lekre farger og detaljer, inspirerende :)

  Og så var det så koselig å høre at det gå bra med Maja!

  SvarSlett
 2. Heisann
  Denne diskusjonen har jeg ofte med kunder når jeg er på jobb!!!
  Feks kan noen spørre meg hva en håndstrikket genser/kofte ville kostet, om de bestilte den.
  Nå har ikke vi håndstrikk for salg i butikken, men vi selger maskinstrikkede plagg fra Dale og Rauma bla, som feks kan koste 2500kr.
  Det jeg svarer kunden, er jo at håndstrikk er dyrere enn maskinstrikkede plagg, så en pris på over 3000kr kan det fort koste.
  Da fnyser jo kunden, og synes det er horribelt med en sånn pris.
  Da svarer jeg at om du kjøper garn og strikker selv, så kan det feks koste rundt 800kr
  Kunden sier da at de IKKE kan strikke, så det går nok ikke.

  Da må jeg bare si at DA må du regne med å betale for det du ikke kan. Slik vi feks gjør når det er noe med bilen, så må vi gå til en mekaniker, eller ordne noe på badet, så må vi ha en rørlegger. Og man vet jo det, at slike håndtverkere tar seg godt betalt!!!
  Så hvorfor skal håndtverk ( som feks søm eller strikk) ikke bli like godt betalt og verdsatt???
  Da går det opp for kunden, som oftest, når man setter det i et perspektiv. Men denne diskusjonen kunne man tatt opp oftere, synes jeg.

  Slike kreative ting må man gjøre av lyst. Og det har jeg for tiden. Det er så godt å kjenne energien boble igjen, og ideene står i kø. Det som " ødelegger" er all jobbingen....he he Da er man som regel ganske trett når man kommer hjem på ettermiddagen , og mye av energien er borte .
  Ja, Pelini er et nydelig garn å strikke med. Jeg refererer til den orange genseren jeg strikker på. Hvordan den blir i bruk, må jeg vente med. Men jeg liker å strikke med garnet. Litt rare farger i fargekartet, men det synes jeg de fleste garn har. Enda godt vi har Finull med over 100 farger, som kan blandes fint med hverandre.

  Herlige nett du har sydd. Jeg liker navnet de har fått. Du kan kanskje sy noen med sauer på også.....! ;)
  Snart Mars mnd. Det skal visst være en spesiell mnd i år. Og jeg står på startstreken til spennende ting........!
  Jeg legger igjen litt energistøv her hos deg, og håper det smitter litt.
  Klem fra meg

  SvarSlett
 3. Så morsomme og fine nett. Pris på håndarbeid er så lav at man kan bli helt oppgitt. Som vi har skrevet om tidligere handler det om synet på håndverk og vår egen manglende evne til å prissette det og å sette pris på det arbeidet vi faktisk gjør. Samtidig ser vi jo at folk rett og slett ikke ønsker å betale for det. Som et motsatt eksempel har jeg sett at husfliden selger smykker i fimo som er så dårlig håndverk at jeg ble skikkelig sjokkert. Så noen er smarte, får det inn i merkevarebutikker, og flår kunder på noe et barn kunne laget. Dette blir det mer og mer av - og det er også med og trekke ned det skikkelig gode håndverket som det produseres mye av.
  Strikker gaver, men det blir noe annet. Og da til mennesker som setter pris på det. For det er jo tiden man bruker som er selve gaven - og det er mye tid bak håndlagde gaver. Synes i virkeligheten at prisen på frakt er det som trekker mest ned når jeg skal handle online fra håndverkere i Norge. Men det er jo ikke deres feil - men fraktpriser er med på å trekke totalprisen opp. Av og til koster frakten mer enn varen...

  SvarSlett
 4. Hvor har du ret. Det er umuligt at få en timeløn, der berettiger det store arbejde, der er rent håndværksmæssigt. Man ville aldrig foreslå en bilmekaniker at arbejde 20 timer på ens bil og så spise ham af med 300,- kr.

  Jeg strikker ikke længere på bestilling. Gider simpelthen ikke, så jeg siger nej hvis folk spørger mig. Jeg vil kun strikke af lyst og jeg vil selv bestemme model og garn. Sommetider strikker jeg en ting til en gave, men det er også alt.

  Kjolen er blevet yndig - enhver lille piges drøm. Det er utroligt hvad du kan få ud af 1 meter bomuldsstof. Du er fantastisk til at sy.

  SvarSlett
 5. Du altså! :) så flotte blogger du lager! Jeg leser og leser så øyet blir stort og vått, studerer finurlig alt det flotte du lager Helle, jeg blir aldeles stum her... Jeg blir nok å titte på flere av bloggene - definitivt! :) så nå har du nok fått en trofast følgesvenn her inne :)

  SvarSlett
 6. Uff, jeg glemte spørre deg om noe - lager du handlenett på bestilling? Skulle virkelig likt og hatt et slikt et med border collie ;) alldeles nydelig den kjolen også.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.