28. februar 2016

IKKE HELT FORLATT

Til tross for at jeg er den stolte eier av en splitter ny symaskin, er det overraskende lenge siden jeg har tilbragt tid i syrommet. Rommet er likevel ikke helt forlatt. Litt små-søm innimellom har det blitt, men de store prosjektene ser ut til å måtte vike for strikkepinnene fortsatt en stund fremover. Det som til slutt lokket meg ned i syrommet igjen var et lite og hyggelig søm-oppdrag på handlenett, dekorert med "Gatas skrekk".. Bonusen var at jeg samtidig fikk sydd ferdig kjolen til en niese som var blitt klippet og gjort klar, i forbindelse med et sømkurs jeg holdt på Lillestrøm Sysenter i midten av februar.
Handlenett i 100 % lin, dekorert med "Gatas skrekk". 
Jeg har for lengst avfunnet meg med at det å leve av sømoppdrag ikke er gjennomførbart. I alle fall slik situasjonen er nå. Noen små-oppdrag synes jeg likevel det er hyggelig å kunne ta imot når jeg har kapasitet for det. Ikke at jeg hadde hatt noe i mot større oppdrag, men det er bortimot umulig å kunne ta seg betalt for den tiden man faktisk bruker. De færreste av oss har råd til å arbeide 30 timer og kun ta seg betalt for tre? Ikke er det spesielt motiverende heller. Nå har jeg har tidligere skrevet om verdien vi setter på håndverk, og da kanskje spesielt på kvinnehåndverk.
Handlenettet "dachs-tur" var de første jeg laget for salg. De er lagt ut i epla-butikken min. 
Jeg fikk et eksempel fra en bekjent som driver systue. Etter et oppdrag hvor hun hadde brukt tre fulle arbeidsdager, var alt hun kunne fakturere 1800 kr! Det var mye penger for kunden. Men for henne tilsvarer denne dagslønnen en månedslønn på ca 13 200 kr, før skatt! Av denne lønnen skal hun betale pensjon, regnskapsfører, forsikringer, legge til side feriepenger etc. Nå vil hun innimellom kunne ta seg litt bedre betalt, men det er ingen tvil om at skal du drive systue i dag må du enten ha mulighet til å ha mange lærlinger, (en lærling i kjole- og draktsøm får kun 2500 kr utbetalt i mnd), eller være gift med noen som tjener nok for dere begge.
Sommerkjolen til en niese. Sydd i 100 % bomull. 
Jeg hører om formingslærere som slutter i frustrasjon over å utdanne ungdom til arbeidsledighet. Og jeg forstår frustrasjonen. En svensk blogger skriver om hvorfor hun aldri tar strikkeoppdrag. Hun hadde regnet ut at om hun skulle ta seg betalt for timene hun brukte på å strikke et par mønsterstrikkede vanter, kunne prisen ende på mellom 6 000 - 12 000 kr.
Ermene er rynket i toppen og lagt i legg nederst på ermet. I tillegg har jeg satt på en blonde for å pynte litt ekstra. 
Dette regnestykket var basert på at hun brukte 20 timer på alt arbeidet: alt fra innkjøp av garn til damping og festing av tråder. Materialer var ikke inkludert i prisen! Hun regnet på en timelønn mellom 300 - 600 kr, en gjennomsnittslønn for en håndverker. Hun spør retorisk, hvem ville sagt til en møbelsnekker: Kan ikke du lage et flott vitrineskap til meg? Selvfølgelig skal du få betalt for jobben. Holder 300 kr?
Knytebånd i ryggen er ikke en del av mønsteret, men jeg syntes det ble en fin detalj på en enkel kjole.
Det meste av det jeg syr blir derfor laget når jeg har lyst til å lage det. Dessuten tror jeg det også er hyggelig for mottageren å vite, at når jeg har satt meg ned foran symaskinen så er det fordi jeg har hatt lyst. Nå har jeg uansett ingen planer om å slutte å sy med det første. Likevel er det ikke uten en viss spenning å se om mottagerne av handlenettene blir fornøyde med "Gatas skrekk". For å ikke snakke om  - om niesen "godkjenner" sommerkjolen. ..


Inspirasjon til nye design dukker stadig opp.
Materialer og design
Design: Burda 9545
Materialer: 1 m bomullsstoff
Fra lager: ja
Farge: blå
Kjøpt hos: Stoff og Stil
Tilbehør: usynlig glidelås, 3 m blonde
Størrelse: 10 år

Ps. har du lyst til å sy dine egne handlenett kan du kikke innom tutorials, der har jeg laget en beskrivelse på fremgangsmåten.

Du må gjerne like og følge Helles Syskrin på Facebook for flere oppdateringer.