Første bud er, skal du strikke noe må du alltid sjekke ferdige mål på plagget, overvidden. Det er viktigere informasjon om hva du bør velge enn selve størrelsen.
La oss lage et eksempel på om vi skulle strikke en jakke hvor følgende er oppgitt:
- Størrelse: 36 (38) 40 (42) 44 (46) 48
- Overvidde på ferdig plagg: 90 (95) 100 (105) 110 (115) 120 cm
- Hel lengde: 56 (58) 60 (62) 64 (66) 68 cm
- Indre ermelengde: 45 (46) 47 (48) 48 (49) 50 cm
For å beregne overvidden du trenger tar du mål over der du er størst over bysten. La oss si at du måler 98 cm rundt bysten. Vil du ha plagget ettersittende trenger du ikke regne med mye ekstra bevegelsesvidde. Er det et plagg som skal være ettersittende regner vi ofte det vi kaller negativ bevegelsesvidde. Det innebærer at plaggets mål er mindre en din overvidde. Dette for at plagget skal forme seg etter kroppen. Jeg bruker ofte dette som utgangspunkt for vestene jeg lager. De skal sitte på!
På denne vesten har jeg beregnet negativ bevegelsesvidde. Modellens overvidde er 2-3 cm større en plaggets ferdige mål |
Om Olivia jakken strikkes for stor vil den ikke sitte pent over skuldrene. Her har jeg regnet at man skal legge til 0-2 cm på egen overvidde. |
Eksempelet vårt blir da:
- Overvidde = 98 cm + 6 cm = 104 cm. I dette tilfellet blir det da str 42 (105 cm) som blir den størrelsen som blir riktigst.
På feriejakken har jeg ikke regnet inn mer enn 1-2 cm ekstra til bevegelsesvidde da den skal være kroppsnær. |
Så kan det være slik at man faller utenfor gjennomsnittshøyden som plagget er beregnet til. Mange av oss gjør det! Kanskje er du str 36 rundt bysten og 180 cm høy, eller str 44 rundt bysten og 160 cm høy. Da gjelder det å tilpasse lengde på bol og ermer til sin høyde. Ellers vil f.eks. jakken bli altfor snau på armene og navlekort til hun på 180, mens hun på 160 cm vil måtte brette ermene opp 2 ganger og ender opp med noe som minner mer om kåpe enn en passende jakke. - Satt litt på spissen.
På høstjakken har jeg regnet inn 6-10 cm ekstra i begveglesesvidde for at den skal være litt stor og god. Her har jeg ca 8 cm. |
Ermemålet er som regel et indre - ermemål. Det vil si at det måles opp til der hvor ermefellingen begynner. Mål til litt nedpå hånbaken ellers vil ermet bli litt kort når du beveger armen. Opplever du ofte at ermene på ferdigkjøpt tøy er for kort eller langt, da kan det være greit å justere målet på ermene i strikkeoppskriften også. De ekstra cm legger du til eller trekker fra før ermehullsfellingen. Kanskje er du en str 44 rundt bysten, men nærmere str 38 i lengden på ermene?
Strikkefasthet
Så er det til sist en liten, men veldig viktig detalj som heter strikkefasthet. Stemmer ikke strikkefastheten din vil heller ikke de oppgitte målene på plagget stemmer. I garnbutikken får jeg ofte høre om at ett og samme plagg ofte både er merkelig liten i størrelsen, eller veldig er romslig! Fasiten er da som regel at den ene strikker stramt, og den andre løst! Og dermed stemmer heller ikke strikkefastheten Men med litt forarbeid som å strikke prøvelapp og ta mål, så skal du få laget et plagg som passer deg helt perfekt. Lykke til!
I dette innlegget kan du lese mer om strikkefasthet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.