20. november 2017

Bruker du Ravelry?

Selv har jeg vært bruker av Ravelry i flere år.  Her er en kort forklaring til deg som ikke kjenner til, eller allerede bruker tjenesten. Ravelry er et  internasjonalt nettsted, eller samfunn, med flere millioner brukere. Her kan du både kjøpe og selge strikke- og heklemønstre. At nettstedet er på engelsk gjør at mange antar at mønstrene kun er på engelsk, noe som ikke stemmer. Selv bruker jeg Ravelry som utsalgssted, og alle mine mønstre finnes på norsk. Noen design har jeg riktignok også fått oversatt til engelsk, men de er fortsatt i et fåtall. Du kan egentlig gå ut i fra at om designeren er norsk, er mønsteret sannsynligvis også på norsk!
Flagget på høyre side indikerer hvilke språk mønsteret kommer i. Her er det kun et norsk flagg noe som forteller at mønsteret kun er på norsk. 
Kjøpe mønstre på Ravelry
Å registrere seg som bruker på Ravelry er gratis. Det er mulig å handle på Ravelry som gjest, men jeg ville anbefale for videre bruk å ha opprettet en egen bruker.

I midten står informasjon om hvor mønsteret er utgitt. Om det er en bok, magasin, eller i en Ravelry-"store" (butikk). På høyre side ser du om mønsteret kan kjøpes direkte på Ravelry, eller på et annet nettsted. Alle mønstre som kjøpes på Ravelry lastes ned digitalt. Du får en epost, med en link til PDF-en. Papirkopien må du med andre ord sørge for selv ved å skrive den ut.
Bibliotek
En av funksjonene jeg setter stor pris på er "biblioteket" på Ravelry. Alt du kjøper og laster ned lagres automatisk der. Noen nettsteder som Brooklyn Tweed har faktisk en funksjon hvor de tilbyr at du kan lagre mønstre du kjøper på deres nettsted direkte i biblioteket. Ellers kan du rett og slett laste opp PDF-ene dine i biblioteket manuelt. På det viset har du alle filene dine samlet på et sted. Smart hva?
På bokhyllen din finner du alle mønstrene du har kjøpt eller lastet opp til Ravelry. Om det kommer oppdateringer på et mønster  kjøpt på Ravelry, vil det automatisk komme inn i biblioteket ditt. 
Søk
Du kan filtrere søket ditt etter akkurat hva du er ute etter, som: kort jakke, med rysjer, strikkefasthet, vanskelighetsgrad og språk for å nevne noe. Flere av kategoriene har flere underkategorier, så du kan være ganske spesifikk i dine søk. Du kan søke på en designer, eller på et design øverst på siden. Men har du flere ønsker er det bare å krysse av. Disse kategoriene kan virke litt overveldende første gang du bruker dem, samtidig gir det deg større sannsynlighet for å finne akkurat det du søker, desto mer spesifikk du kan være i søket ditt.
Skroll deg nedover på siden, ganske langt nede ligger språk om det er noe du ønsker å søke etter. 
Det kan ta litt tid å gjøre seg kjent med Ravelry. Med millioner av strikke- og hekleoppskrifter, samt brukere er utvalget og mulighetene enorme. Selv lærer jeg stadig nye ting, men det er jo litt av moroa, eller hva? For deg som synes at Ravelry fortsatt virker litt skummelt, kan  jeg berolige med at det er det ikke. Det gjelder så se mulighetene, også er det alltid en fordel å vite hva man er på utkikk etter før man begynner å lete. Det gjelder vel stort sett alltid. Så om du er på utkikk etter: nye ideer, et bestemt design, fargekombinasjoner, teknikker..? Så vet du hvor du kan lete.

Helles Syskrin på Ravelry

9 kommentarer:

 1. Jeg synes Ravelry er et fantastisk nettsted. En av de tingene jeg liker best er å holde styr på mine prosjekter, garn, mengde, pinner osv. På den måten har man alltid oversikt på hva man har strikket, eventuelle endringer osv. Jeg liker også at man kan se hvordan mange andre har strikket for eksempel et bestem mønster, eller hva de lagde med et bestem garn. Det er dessuten en uendelig kilde til inspirasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du helt rett i Bodil. Jeg begynte med å registrere garnlageret mitt der, men det ble for mye jobb. ;) Men jeg har ofte gått inn som du og lett etter modeller i en bestemt garnkvalitet for å få en følelse av hva slags modeller garnet passer til. Flott oversikt, blir bare mer og mer begeistret for Ravelry. :)

   Slett
 2. Så fin blogg du har! Jeg er også på Ravelry, og har mange mønster lagret i biblioteket der. Det er kjempebra kilde til inspirasjon, og det siste har jeg også begynt å snakke litt i diverse grupper der. Og så må jeg bare si at buksene i forrige innlegg var superfine! Gleder meg til å følge bloggen din fremover :) Klem fra Martine / Full av ull

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så hyggelig å høre! Da sier jeg takk for hyggelige ord, og håper at du vil følge med meg en stund videre.
   Hilsen Helle

   Slett
 3. Hei Helle, ja jeg bruker Ravelry, til å kjøpe andres oppskrifter.

  Ditt blogginnlegg om Ravelry ble det som gjorde at jeg fikk ut fingeren. Nå har jeg lagt ut 2 av mine design. Det var en del plunder med å få det til, men nå "kan" jeg det. Tusen t
  takk for inspirasjonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy Lisbeth. Gratulerer med mønstre på Ravelry. Da gleder jeg meg til å følge med deg.
   Helle

   Slett
 4. Har lige fundet din blog og er ved at læse en del af dine indlæg Virkelig en dejlig blog og informativ på den gode og spændende måde. Glæder mig til din bog udkommer i Danmark. Ser helt fantastisk ud
  Hilsen Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre. Boken er tilgjengelig på nett i Danmark via Cdon.com om den ikke skulle nå danske bokhandlere.

   Slett
 5. Hei,
  Kan du fortelle meg hvordan du la inn gadgeten med ravelry på bloggen? Jeg har glømt hvilken funksjon jeg skal bruke!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.