6. mars 2016

DU BRUKER VEL FORTSATT LUE

Hva gjør man når ideene overgår kapasiteten? Man må simpelthen be om hjelp! Det skal ikke benektes at undertegnede kan ha tendens til å bli litt vel ivrig og nerdete når det gjelder håndarbeide. Selv om jeg synes det egentlig handler om å ha en genuin interesse for noe, og det å ha en nysgjerrighet på det man holder på med. Og nysgjerrighet driver en som kjent ofte videre.
Det er fortsatt vinter og både lue og votter kommer til å være en del av bekledningen en god stund fremover.
 Jeg har tidligere fortalt om arbeidsmetoden «bilde i bevegelse». En arbeidsmetodikk jeg har hentet fra maleri, og nå overført videre til tekstil. Kort fortalt går den ut på å starte med en idé, eller noe du er nysgjerrig på, som du har lyst til å leke med eller utforske. Dette kan være en form, farge, følelse, detaljer fra en keramikkflis, lys og skygge, kontraster etc. Basert på dette lager du et førsteutkast. Fra førsteutkastet finner du noe nytt som du har lyst til å arbeide videre med. Og slik fortsetter du til du har en del arbeider, som du kan gjøre en evaluering av før du så setter det hele sammen til noe nytt. Det interessante ved en slik arbeidsmåte er at ofte kan det komme noe uventet ut av disse arbeidene, samtidig som den opprinnelige ideen fortsatt er fremtredende.
Jeg liker fargene i denne modellen. Selv om fargene er tradisjonsrike, er de også med på å gi et frisk og moderne preg.
Når jeg nå har benyttet denne arbeidsmetodikken til blant strikking sier det seg selv at det å arbeide frem en serie med arbeider krever både friske armer og tid. For strikking tar tid, og kan være en utfordring når man er i en prosess hvor du gjerne skulle vært ferdig i går! For slik å kunne evaluere og hente ut neste inspirasjon. – Spesielt utfordrende når armene tidvis streiker.
To ulike jakker laget etter samme inspirasjonskilde. Den ene med formål å være sporty og frisk, den andre rolig og klassisk. 
Serien - Bakklandet, har for meg vært morsom å arbeide med på dette viset. Hvor den startet med inspirasjon fra gamle tekstiler og tapeter som jeg ønsket å kombinere med noe nytt og moderne. Ut fra den ideen laget jeg to ganske ulike jakker, over det samme temaet. Det interessante har vært å sette motivet inn i ulike former og farger, og se hvordan dette påvirker uttrykket. Og da kom det jo selvsagt raskt opp flere ideer. Vi snakker tross alt om bilde(r) i bevegelse.
Jeg hadde opprinnelig tegnet striper på luen, men er glad jeg likevel slo den ideen fra meg før jeg leverte mønsteret videre. 
Heldigvis stilte designerspiren sporty opp og hjalp meg ved å strikke lue og votter. En erfaring som også skull vise seg både nyttig og lærerik. For vanligvis vil jeg komponere/designe og justere mens jeg strikker. Grov-designet er alltid på plass, men med « Den første ideen er sjelden den beste» som et av mine mottoer sier det seg selv at jeg er åpen for at mye kan og skal skje underveis. Det er noe med å ha friheten til «Jeg tror jeg legger på et par ekstra striper med oransje i midten». I dette tilfellet måtte alle elementene være ferdig uttenkt i det jeg leverte fra meg mønsteret.
Selv om jeg har strikket mye votter tidligere, tror jeg dette er mitt første votte-mønster?
Resultatet
Jeg hadde opprinnelig planlagt å brodere og pynte både luer og votter. Det er mulig jeg kommer til å gjøre det på et senere tidspunkt, men da jeg fikk dem levert av designerspiren syntes jeg de var både dekorative og fine. Uten perler og broderier ble de også litt mer sporty. Den største læringen ved dette prosjektet var å skulle levere fra meg designet uten mulighet for justering underveis. Jeg har likevel levert ytterligere to design til snille hjelpere, noe som gir meg mulighet til å utforske og arbeide videre med nye skisser. For selv om jeg begynner å se enden på «Bakkland- serien», har den vært en så morsom måte å arbeide på at den garantert kommer til å gjentas.
Designerspiren er allerede i gang med neste prosjekt ut for mor. Selv om jeg kjenner at jeg selv gjerne skulle hatt flere  timer foran symaskinen. Det er ingen tegn på ide-tørke med andre ord.  
Dagene flyr
Jeg skjønner egentlig ikke hvor tiden blir av, men det er kanskje et godt tegn? Spesielt da jeg bruker mye tid på det jeg liker aller best: håndarbeid. Selv om jeg gjerne skulle hatt et par ekstra armer og timer i døgnet. For det er faktisk med et visst vemod jeg må innse at jeg savner mer tid foran symaskinen. Strikke og sy på en gang fungerer svært dårlig. Jeg er likevel spent på mottagelsen av mitt strikkedesign, Telesving, som kommer ut i Familien i morgen, 7. mars. Flere design kommer etterhvert på trykk, datoer for publisering kommer jeg tilbake til. Men neste helg, da er det tid for Oslo strikkefestival. Kanskje ikke så rart at tiden flyr?


Modell og materialer
Design: Sofie votter og lue, tilgjengelig på Ravelry
Materialer: Tumi fra Rauma, 50 % alpakka, 50% ull
Fra lager: ja
Farge: rød, natur o oker
Strikkefasthet: 24 m og 30 omg = 10 x 10 cm
Kjøpt hos: Strømmen Husflid
Tilbehør: -
Størrelse: -


8 kommentarer:

 1. Ååååå...den lua der var lekker. Både i farger og mønster!!,
  Så flink du er Helle.
  Her har du altså et helt sett ferdig, samtidig som Telesving blir lansert i Familien i morgen. Gratulerer!
  Forstår godt at du er gåen i armer og fingre. Dette har nok vært en innspurtstrikk!!
  Du skulle kanskje hatt min mor ved din side...hi hi...hun stiller jo opp for meg. Mest fordi hun vil ha noe å strikke på, og ikke strikke noe til seg selv, hjelper hun meg til å bli fortere ferdig med det jeg starter på.
  Ser du bruker mye TUMI også. Og det er et knallgodt garn, som jeg ofte anbefaler til kunder. Og alle kommer tilbake og er så fornøyde med garnvalget. Det er morro.
  Da ønsker jeg lykke til med lanseringen i morgen. Og håper på at kundene kommer og vil strikke modellen din, og kjøper garn til den hos meg.
  Enda en ny uke, som gir nye muligheter.
  Klem

  SvarSlett
 2. Først, gratulerer med utgivelse. Så gøy Helle!!! Votter og lue er så vanvittige fine. Liker veldig godt avslutningen du har valgt på lua. Synes alle andre ser fabelaktige ut i lue, men jeg går ikke med det. Sikkert fordi jeg brukte uniformslue i ganske mange år... Synes likevel det er veldig gøy at du har designet sett - for det er flott å se sammen :-)

  SvarSlett
 3. Tillykke med den fine serie, Helle - jeg synes bestemt ikke hue og vanter trænger til mere pynt - de er meget dekorative i sig selv :-) Jeg er vild med "Telesvinget" og vil da lige høre om opskriften kan købes på anden vis end i det norske blad? For den vil jeg rigtig gerne lave :-) Ha en dejlig mandag aften :-)

  SvarSlett
 4. Tillykke med den fine udgivelse, det er godt ået. Det er fine vanter og hue du og designerspiren har strikket. Hele serien er fantastisk - det er imponerende arbejde.

  SvarSlett
 5. Kære Helle - jeg er fuldstændig rørt over din venlighed - tænk, at du har sendt et blad til mig, hvor er det sødt af dig ☺ Jeg vil jo hjertens gerne betale for det, for det er en smuk trøje og jeg vil se frem til at strikke den ☺ ha en rigtig dejlig dag ☺ kh Lene

  SvarSlett
 6. Gratulerer med utgivelsen av det flotte mønsteret!! Skjønner godt at du er både sliten iRmene og må be om hjelp, mye spennende som skjer hos deg nå, gleder meg til å følge med videre og se hva du finner på :)

  Lua og vantene er kjempeflotte og passer veldig med koftene. Synes de er veldig fine som de er!!

  SvarSlett
 7. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.
  _______
  Fashions

  SvarSlett
 8. Åh du flinke dame :) nydelig alt i hop! Du er så flink med farver - kjempesøt hunden din også :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.