20. mars 2016

VÅRFORNEMMELSER?

Det er ingen tvil våren nærmer seg. Hestehov spretter opp i samme takt med at pollenallergien blomstrer. Heldigvis kan vi si at strikking er en helårsaktivitet, og perfekt for gode påskedager i solveggen. Mens jeg sjonglerer mellom 3-4 design på pinnene, benytter jeg anledningen til å presentere en av fjorårets modeller. Den ble ferdig i fjor høst, og bærer det passende navnet «Høstrose». Men med tanke på at det nærmer seg vår før jeg rakk å presentere den burde den antageligvis blitt omdøpt til det mer passende «Vårblomst?». Nå skal det sies at det er en del omstendigheter utenfor min kontroll som er årsaken til den sene presentasjonen.
Høstrose burde kanskje bli omdøpt til Vårblomst? Den kan uansett fint brukes både vår og høst. 
En invitasjon med følger
Før sommerferien i fjor fikk jeg en invitasjon av tusenideer.no om å delta med et design til et magasin som skulle utgis i oktober. En invitasjon som jeg både takket ja til, og som satte i gang langt mer enn jeg hadde forestilt meg. Den skulle vise seg å bli starten på en mulighet for å få publisert egne design i ukepressen. Magasinet ble utsatt, men en redaktør fra ukebladet Familien hadde sett designet og ønsket det inn i deres magasin i desember. Dessverre ble jakken likevel tatt ut av julenummeret da den ikke var julerød nok. Med den konsekvens at jeg fortsatt venter på en ny publiseringsdato i Familien.
Vivendel var den første omslagsjakken jeg laget. Den ble utgangspunktet for både Telesving og Høstrose. 
Inspirasjon til designet kom etter at jeg hadde laget mønster til min første omslagsmodell, Vivendel. Jeg liker omslagsmodeller. Jeg synes de er feminine, sitter godt, og passer godt på de fleste kvinnekropper uavhengig av størrelse og fasong. Også synes jeg det innimellom er deilig å slippe å strikke knappestolper på jakker. Sett i perspektiv er det få jakker jeg har brukt så mye i vinter som Høstrose og Telesving, begge omslagsjakker.
Knyting kan gjøres i siden eller midt bak. Ermene er som vanlig rynket litt på toppen for å sitte pent over skulderen.
Riller er et element jeg har arbeidet litt med tidligere, i blant annet lue og votter, og noe jeg hadde lyst til å ha med som et element på jakken. Jeg synes riller kan være litt røft, som jeg hadde lyst til å sette sammen med omslagsmodellen som jeg opplever som feminin for å skape en kontrast. Rillene syntes jeg fungerte fint i halsen som en kant, og i tillegg som mansjetter på ermene. Øverst på skuldrene har jeg som vanlig rynket litt for å få ermene til å ligge pent over skuldrene. Dette gir også jakken et feminint uttrykk.
Jakken er fullt brukbar også uten blomster, men jeg savnet det lille ekstra. 
Fargene er uten tvil inspirert av årstiden jakken ble laget i, derav også navnet Høstrose. – Nå skal det sies at jeg strikker i høstfarger stort sett hele året, og akkurat denne rødfargen har ligget som et fast inventar i garnkroken (sofaen) stort sett hele vinteren. (– Jakken Sofie er strikket i den samme rødfargen). De heklede blomstene med perlene kom på da jeg syntes jakken ble litt for enkel uten noe pynt. Jeg syntes de også gjorde at jakken bar sitt navn bedre.
Blomstene er brodert i Finull og Tumi fra Rauma garn. Perlene er kjøpt på Panduro Hobby.
Resultatet
I og med at den har vært en av favorittjakkene denne vinteren, sier det vel nesten seg selv at jeg er fornøyd med resultatet. Passformen er god, samtidig som jeg liker fargen godt. Jeg sitter både med et pågående prosjekt i samme farge, og skisser på en ny variant av omslag i en annen farge. Så at kombinasjonen har fungert for undertegnede, er vel neppe noen overdrivelse.
Jakken har vært en av favorittene i vinter. Både fargen og modellen har fungert godt, og vil bli gentatt i andre former. 
Når sjelen kaller
Kvinnen bak bøkene «Simple living» og «Pippi Power», Gitte Jørgensen, er igjen aktuell med en ny bok: «Når sjelen kaller». Boken ble lansert med brask og bram i København på torsdag. Gitte som også er min Coach har oppmuntret meg til å følge min intuisjon, da min erfaring er at de gangene jeg har rasjonalisert bort magefølelsen har det ofte endt dårlig. Så da hun inviterte til boklansering i København var jeg ikke i tvil. Dit skulle jeg. Problemet var lommeboken, eller rettere sagt mangel på innhold i den. Jeg ymtet frempå til husbonden at jeg alltids kunne kjøre ned til København?
GPS og kaffe i bilen hadde nok bragt meg helt frem? Men jeg var likevel svært takknemlig for den alternative transporten.
Nå skal det sies at jeg er ganske god på bykjøring: Det er puls i trafikken: tuting, trikk og busser, vågale syklister og myke trafikanter som skjener ut i gaten uten å se seg for, for å nevne noe. Men landeveiskjøring alene i bilen er en helt annen sak. Jeg synes det er så kjedelig at jeg har problemer med å holde meg våken. Jeg har forsøkt kaffe, radio, lydbok, skjærende falsk sang (som jeg selv har stått for), uten nytte. Husbonden avgjorde følgelig at det var langt tryggere å fly, enn at jeg kjørte alene til København. – Så etter å ha spinket og spart i flere måneder kunne jeg sette meg på flyet til København på torsdag.
Gitte Jørgensen, Før boklansering hos Arnold Busck i København. 
Boklanseringen ble som forventet en suksess, som ble avsluttet med en middag på kvelden. Men utover at det ble en fantastisk hyggelig dag, opplevde jeg også å treffe noen bemerkelsesverdige mennesker som jeg ville gått glipp av om jeg bare hadde hørt på fornuften. Boken, «Når sjelen kaller», handler mye om å lytte til seg selv, og om å tørre å stå i det. Den utfordrer og stiller spørsmål om en del av selvrealiseringen vi holder på med, ("perfekte" liv, kropp, jobb, familie), er egentlig det vil ønsker oss. - Eller gjør oss lykkelige? Lykkeforskning forteller ikke overraskende at materielle goder kun gir en kortvarig lykkefølelse.
Det var stort oppmøte av både gratulanter og andre som gjerne ville sikre seg et eksemplar av boken. 
Gode og varige relasjoner og takknemlighet, gir derimot en mer varig følelse av "lykke".  Som forfatteren Kathrine Apaas også sa: Jeg trodde jeg kom til å bli takknemlig dersom jeg ble lykkelig. Det var feil. Lykken kom først etter at jeg var blitt takknemlig. Som Coach møter Gitte også mange som er frustrert over mangel på en mening i jobb og liv, selv om alt tilsynelatende er «perfekt». Men flere opplever også at de går så mye på akkord med egne verdier, at det på et eller annet tidspunkt begynner å gjøre vondt. Både fysisk og psykisk. Da kan det være på tide å begynne å lytte til hva "sjelen" prøver å fortelle deg. Kanskje vil det radikale valget oppleves som en lettelse? Boken kommer på norsk i februar neste år.
Det var påske hos Sommerfuglen. Undertegnede gikk som vanlig ikke tomhendt ut av butikken. Men kjente seg faktisk ganske lykkelig....?
Som noen kanskje allerede har gjettet ble det også tid til litt annet påfyll mens jeg var i København. Sommerfuglen, og skindhuset, som begge er nesten umulig å reise forbi om man først er i byen, ble som vanlig en fornøyelig (og dyr) opplevelse... Alt tyder følgelig på at dette kan bli en svært hyggelig og kreativ påske. Litt travel for hendene, men det lever jeg som kjent godt med. Og med det ønsker jeg alle en riktig god og kreativ påske.


Modell og materialer
Design: Høstrose, publiseringsdato i Familien kommer senere. Kommer på Ravelry på Engelsk før sommeren.
Materialer: 550 g Tumi fra Rauma, 50 % alpakka, 50% ull
Fra lager: ja
Farge: tomatrød 0178
Strikkefasthet: 24 m og 30 omg = 10 x 10 cm
Kjøpt hos: Strømmen Husflid
Tilbehør: perler
Størrelse: 36

8 kommentarer:

 1. Åååå så lekker den er, ha en fin påske, hilsen Beth

  SvarSlett
 2. For et herlig innlegg!
  Nydelige plagg, som du har designet og strikket. Og som deg, er jeg også glad i omslagsjakken, som fremhever det kvinnelige, og skjuler det som må skjules. Nydelig farge du har brukt til høstjakken, som er perfekt til deg.
  Så bra at du tok turen til KBH. Noen ganger skal man bare DO IT!! Og det er det jeg også driver med for tiden ;) og spennende ting skjer.
  Du får minne meg på når den boken til Gitte kommer ut på Norsk, så skal jeg se etter den.
  Et veldig fint innlegg du hadde tidligere også ( som jeg altså har gått glipp av!!!!) om nøstepinnen. Det flotte bildet av den utskårede pinnen, med kuler i. Et fantastisk håndverk. Og nøstebollen som din mann har laget. Den er så fin!!!
  Tre arbeidsdager venter, før det blir en liten ferie på meg, nemlig Påskedagene. En etterlengtet en. Mange av mine fremtidsplaner er blitt litt forandret, men til det bedre ( regner jeg med ) så jeg skal jobbe litt mentalt med meg selv i påsken, og komme på plass.
  Så må jeg vel blogge litt også. Dager og uker raser avsted, det er såvidt jeg henger med.
  Må du ha en herlig , kreativ påske Helle.
  Klem

  SvarSlett
 3. Enda en lekker jakke!! Omslag er utrolig flott!!! Jeg har hatt litt problemer med å få omslagsjakker til å sitte fint i lengre tid. Men kanskje strikket er bedre!! Godt du fikk en inspirasjons - og påfylltur til København. Perfeksjonismen er i ferd med å kvele oss totalt - godt du stopper opp og tar deg tid!!!! God påske Helle!!

  SvarSlett
 4. Å himmel, for ei NYDELIG jakke! Du er flink, altså! GOD PÅSKE! Hilsen Synnøve

  SvarSlett
 5. Greatful and nice blog, Thanks.
  _______
  Fashions

  SvarSlett
 6. Endnu en fin jakke - du er super god til at designe, både strik og syning. Jeg ville ønske jeg havde sådan et talent.
  Jakken er smuk - dejlig farve, dejligt garn og så er det gode ved slå om modeller, at de altid sidder godt rundt om kroppen, også selv om garnet giver sig lidt.

  SvarSlett
 7. Slå-om-modeller har også altid været min favorit - jeg har adskillige slå-om-kjoler og jeg elsker dem :-) Jeg glæder mig meget til at få Telesving på pindene :-)
  Rigtig god påske - håber, der er tid til strik :-)

  SvarSlett
 8. Atter en pen jakke - også så jevnt og pent du strikker :) interessent blogg, handler nok om å lytte til vårt innerste ja - følge mavefølelsen, men klart, er jo ikke alltid vi er like flinke til det, spørs jo også hvor påvirket vi er av andre, mye som spiller inn, men, det handler vel kanskje litt om livets lære også ;) har mye interessent her inne du :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.