7. juni 2014

Redesign - eller bare litt kortere?

Historien starter med at kvelden før jeg skulle ut på en jobbreise for å holde et foredrag oppdaget jeg at det var flere store flekker på "dressen". I likhet med mange menn har jeg bare "dressen". Jeg har en pen sort drakt som er redningen hver gang jeg må se litt mer enn vanlig konservativ og presentabel ut. Også kalt en power suit. Nåja, det hjelper lite med power suit om den er full av flekker. Jeg kunne ikke annet enn å lure på når de måtte ha kommet på, og om jeg hadde gått rundt med jakken full av flekker uten å vite om det... Da kan man snakke om presentabel..
Helt enkelt: Sommerkjole i viskose.
Nåja, gjort er gjort og spist er spist, denne anledningen måtte reddes. 5 min før butikkens stengetid ble et passe konservativt skjørt med tilhørende topp (trodde jeg) rasket med til kassen. Det viste seg at toppen var langt fra konservativ, men til alt hell hadde jeg med en krise-topp på turen. - Jeg har lært på den harde måten at om man kun har med seg en overdel er man garantert å søle kaffe på den. Gjerne på et veldig synlig sted.
Originalen. Lang og egentlig ganske fin på hengeren. 
(Dette begynner å bli en fryktelig lang innledning på hvordan jeg kom over kjolen jeg nå har redesignet). Tilbake i butikken for å bytte toppen kom jeg over denne kjolen, og falt umiddelbart for stoffet. Jeg tenkte at den var et like godt bytte mot genseren som noe annet, - det vil si at jeg heller ikke denne gangen brød meg om å prøve den på før jeg kjøpte den. T-skjorten ble dermed byttet mot en lang kjole. - Som skulle vise seg å heller ikke passe.
Enkel, men litt for uformell og sommerlig. - med mindre jeg hadde ønsket en sol-kjole?
At den var for lang hadde jeg gjettet meg til på forhånd, men at den hadde en utringning som nesten gikk nedenfor BH-en min, nei tenk det hadde jeg ikke gjettet meg til. At den også ble formløs, og minnet mer om en sekk enn noe langt og elegant gjorde heller ikke saken bedre. - Men jeg hadde ikke lyst til å gi den opp, det var tross alt stoffet i den som hadde tiltrukket meg - ikke modellen i seg selv.
Da modellen ble mye smalere var det behov for en glidelås i ryggen.
Da jeg denne gangen ikke hadde planer om å sy noe av kjolen, kun legge den opp, hadde jeg følgelig kjøpt kjolen i rett størrelse. Med den konsekvens at det var mindre stoff å "leke" med. Spesielt når jeg oppdaget at det overhodet ikke var tatt hensyn til at mønsteret skulle stemme noen steder. Så når jeg skulle klippe nye deler og få mønsteret til å stemme ble det begrenset hvor mye jeg kunne "leke" med modellen.
Kjolen er kuttet like under bysten for å gi en illusjon av en smal (og mer markert) midje.

Modellen, - hvordan jukse seg til en midje
Valget falt dermed naturlig på en ganske lik modell som originalen, bare kortere og smalere. Jeg klippet først overdelen helt uten ermer, for det slo meg at dette egentlig var et flott "strandkjole"-stoff. Skjørtet ble laget uten rynker, jeg har egentlig en lite markert midje, den kommer best frem når jeg kan jukse den frem optisk ved å legge linningen litt høyt eller ikke så langt under bysten. Når jeg kombinerer det med å lage et svakt utskrådd eller fasongsydd skjørt vil det fremstå som om jeg har mer midje enn det jeg har i virkeligheten. En modell med mye rynker rundt livet vil ha motsatt effekt, og få meg til å se mer firkantet ut.
Snorene i ryggen ble en liten detalj. Det var ikke nok stoff til å finne på mer gøy..
Jeg valgte likevel å sette ermer i kjolen da jeg syntes det ble for mye "solkjole" preg over den, og syntes at den med ermer ble litt mer "brukervennlig". Snorene som var under livet på kjolen var festet i en strikk og derfor ganske korte. Jeg hadde likevel ikke lyst til å kaste dem, og festet dem i siden for å knyte dem i ryggen på kjolen. Jeg forsøkte først å sette snorene som pynt foran, men syntes ikke det hadde noen hensikt. De ble litt borte i alt mønsteret.
At den var lang var jeg forberedt på, men at utringningen var så dyp var en overraskelse. - Selv til festbruk.

Resultatet
Denne gangen hadde jeg i alle fall sjekket kvaliteten på stoffet før jeg kjøpte kjolen. 100 % viskose er langt å foretrekke fremfor 100 % polyester. Og den er ubetinget behagelig å ha på. I originalkjolen var det et lite underskjørt. Jeg har valgt å ikke fore kjolen, da jeg synes den ville bli for stiv. Jeg har ikke fått sjekket om kjolen er veldig gjennomsiktig i sollys, og er derfor åpen for at den kanskje bør brukes med en underkjole på solrike dager. Og til sist, denne modellen sitter i alle fall mye bedre enn originalen.
Kortere og litt mindre fest. - Kanskje like greit. 
Gir eller tar energi?
Jeg har av og til en migrene som setter meg ute av spill, gjerne i kombinasjon med at det er helg og jeg endelig skal slappe av. Jeg er dog ikke dummere enn at jeg ser at den gjerne kommer etter en periode med mye stress og lite søvn, og når eieren av kroppen ( i dette tilfellet undertegnede) ikke lytter til kroppen så sier den til slutt i fra. Denne helgen har ikke vært noe unntak. Det har fått meg til å tenke på at det er stor forskjell på å bli "gira" og det å energi. Selv om de sikkert lett kan forveksles.
På vei fra kontoret i Stockholm. byen er absolutt verdt et besøk.
I jobbsammenheng kan jeg gjerne bli det jeg kaller "gira", tilsynelatende like full av energi som en Duracell-kanin hvor jeg kan holde det gående ganske lenge uten hvile eller pauser. Ofte kan jeg være så "oppe i" det jeg holder på med at jeg knapt husker å spise. Men når det kommer til stykke tapper det å være "gira" meg for krefter. - Jeg må ha hvile etter en slik periode. Hvile får jeg derimot når jeg trener, sitter med strikketøy eller foran symaskinen. Jeg tror nemlig at jeg aldri er mer tilstede enn i akkurat disse øyeblikkene. Det er ikke bare den fysiske kroppen som trenger hvile, - også hodet må hvile. Jeg har i alle fall behov for tid og rom for refleksjon.
Maja er lykkeligst når matmor er hjemme. Hun vil i alle fall ikke bli "glemt" neste gang jeg skal på tur..
Men det kan være vanskelig å gire ned. Det er vanskelig å være på et sted med høyt tempo og samtidig ikke være en del av det. Forventninger fra høy-tempo omgivelser kan nok fort oppleves like krevende som de vi setter til oss selv. Resultatet er at vi ender opp med å jage etter det neste, fremfor å nyte og reflektere over nuet og hva vi har oppnådd. Av og til lurer jeg på om vi kommer til å sitte på gamlehjemmet og lure på om vi gikk glipp av hele livet, fordi vi hele tiden jaktet på noe nytt og bedre, fremfor å stoppe opp og være fornøyd med det vi har. Løsningen på jaget er kanskje å redefinere egne forventninger til oss selv, og tørre å skuffe. Ved å utfordre oss selv, former vi også vår egen vei.

Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 1 stk kjole fra HM i 100 % viskose/ tilsvarer ca 1 m tekstil
Fra lager: nja
Farge: mønstret, blå, turkis, hvit
Kjøpt hos: HM
Tilbehør: 1 stk glidelås 50 cm
Størrelse: 36

5 kommentarer:

 1. Den ble nydelig! Nå kan du bruke den masse!
  Ellen :)

  SvarSlett
 2. Kjolen ble riktig flott etter at du hadde modifisert den til din fasong. Du er kjempeflink til å sy. Kunne ønske jeg kunne sy......men jeg kan da strikke ;)
  Tror vi har nogenlunde lik fasong. Jeg har stor byste, veldig smal under bysten, og ikke særlig midje. Så får jeg en kjole som du beskriver, ser jeg mye smalere ut. Jeg har en Desigualkjole som har slikt snitt, den har vært redningen mange ganger.
  Hi hi....jeg kjenner meg igjen med å ta med feil tøy på reise eller tur. Bare det å pakke i stedene sol, for så å komme til overskyet og regn, ja, så har man iallefall ikke noe passende å ha på seg. På jobbreise er det ofte flere skift, et til møte og et senere til middag, og så skal dagen etter ikke ha det samme tøyet som gårsdagen........ Og har man kun håndbagasje, er det heller ikke plass til så mye. Da gjelder det å sette sammen tøyet på flere måter.
  Alle damer har dager hvor " man ikke har noe å ha på seg" selv om skapet er stappende fullt. Det er krise hvis det oppstår under reise, og man må velge noe man absolutt ikke ser ut i, eller det er krøllete og feil farge.
  På min jobbtur denne uken, var det full fart...... Masse intense møter, for så å ha 5 min for å skifte til middag. Sent i seng, og tidlig opp til frokost. Jeg sov som en Stein da jeg kom hjem.
  Her nytes Pinsen på terrassen ( med nytt strikketøy, hysj) før det pakkes igjen, for jeg skal på ny tur til uken. Da skal strikketøyet bli med.
  God Pinsehelg Helle. Klem

  SvarSlett
 3. Kjolen ble virkelig din etter at du har trylla med den. Den fasongen er veldig nett til din figur. Nydelig arbeid nok en gang.
  klem

  SvarSlett
 4. Så utrolig gøy å se deg med originalen av kjolen og deretter ditt redesign. Den ble så utrolig flott og kler deg så godt!! Og moro å kunne se et slikt potensiale i noe som jo lignet en sekk.... Ja, stress er liksom det nye statussymbol. Å være på alltid, det være seg online, på jobb eller sosialt er oppskriften på vellykkethet. Da er det jo rart at flere og flere må bruke medisin for å klare hverdagen, flere og flere er ensomme, og flere får psykiske problemer. Det henger jo liksom ikke sammen. Jeg tror vi selv må ta ansvar for våre liv, blåse i det konforme samfunnet og leve i takt med den vi er. Lett?? Nei, men verdt det... God pinse Helle!!!!

  SvarSlett
 5. Heisann Helle :)
  Den siste kommentaren din (Jorna-kjolen) havnet i kommentarer til moderering (skjønner ikke hvorfor). Så jeg så den først nå.
  Jorna-kjolen har ikke innsnitt hverken foran eller bak. Den syes i jersey og den skal sitte godt fra midjen og opp. Det er det og den flotte vidden på skjørtet fra midjen og ned som gir det enkle men fine snittet. Jeg syr ikke for salg lenger, synes det ble for slitsomt. Det ble etterhvert veldig mange ønsker fra kundene og med det lite kreativt. Sying skal være gøy :)
  Undertøy er forbausende enkelt. Etterhvert skal jeg prøve meg på mer avanserte mønster. Utstyr til hvit bøyle-BH står på lista mi.
  Håper du har hatt en fin sommer!
  Ellen :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.