19. april 2020

Munnbind steg for steg

Om du hadde spurt meg i februar ville ikke munnbind ha vært det opplagte svaret på ting jeg skulle komme til å sy i systuen i 2020. Men det er mye som har skjedd på kort tid. Hele Norges befolkning er med på en dugnad for folkehelsen, og lite er helt som før. Selv om vi så vidt begynner å nærme oss en slags ny normalitet, er det få om noen som vet i hvilket tempo "tilbake til normalen" vil gå i. Mange bedrifter har måttet helt eller delvis stenge som en følge av smittevernstiltakene, systuer er blant de berørte.  For de fleste systuer har heldigvis fulgt smittevernstiltakene, for både sin egen og deres kunders sikkerhet, og stanset prøvinger i systuene. Det er nemlig vanskelig å gjøre justeringer, på et plagg som sitter på en kropp, når du samtidig skal holde deg på 2 meters avstand. Vi har derfor hatt en stillere vår en normalt, men har heldigvis likevel hatt en del å henge fingrene i. Men i slutten av april åpnes det opp for at vi igjen skal kunne arbeide "en til en" med noen forholdsregler. Bruk av munnbind ved inn-prøvinger er en av dem.

Munnbind vi lager selv er ikke medisinske munnbind. De beskytter ikke nødvendigvis deg mot smitte, men det beskytter andre mot smitte dersom du er smittet. Så ved å bruke munnbind er du med på å beskytte omgivelsene dine mot smittespredning. Fordelen ved et munnbind i tekstil er at det kan brukes flere ganger. Det kan vaskes og desinfiseres, og du kan finne den modellen som du synes sitter best på deg. 
Når jeg nå skulle i gang med å lage et munnbind var det viktig for meg at det kjentes behagelig og satt godt på. Det skulle kjennes godt å puste i og ikke gnage. Jeg har valgt bomullsstoffer da det tåler mye vask på høye temperaturer. En del quiltestoffer er gode og tette i vevingen. Bomull-sateng er anbefalt. Jeg har brukt bomullslerret i foret, som var vasket på 90 grader for å få god krymp og gjøre det så tett som mulig.
Dette er en veldig enkel modell som også kan sys i 3 lag med stoff. 
Jeg testet ut ulike modeller. En del beskrivelser henviser til at du skal legge inn et filter, mens andre syr munnbindet i tre lag med tekstil, noe jeg har gjort.  En av de vanligste veilederne for munnbind er en type hvor du tar utgangspunkt i et kvadratisk tøystykke som du bretter og setter strikk i hver side. Fordelen med denne typen er at den er veldig rask og enkel å sy. Selv syntes jeg den føltes mer "innestengt" enn den modellen som hadde en søm på midten. Jeg foretrakk også en løsning hvor festet går rundt hodet og ikke bare feste rundt ørene. Jeg fant nemlig fort ut at mine ører var lite egnet til å henge ting rundt som skulle holdes godt på plass. Det må sitte godt om jeg skal kunne jobbe i det.
Ulike modeller ble testet ut før jeg fant den jeg syntes satt best og var behageligst på.
Den andre typen er sydd sammen av to deler. Jeg tok utgangspunkt i et mønster fra tinyurl.com/munnbind. I YouTube videoen som beskriver fremgangsmåten anbefaler de en form for ståltråd som skal ligge over nesen for å få den til å ligge så tett som mulig over nesen. Jeg testet ut med ulike former for ståltråd, myke, tynnere eller tykkere, men kom til at jeg syntes det ble ubehagelig, og ikke forenlig med å bruke briller. Så jeg droppet ståltråden. Ellers syntes jeg denne varianten var mest behagelig med noen få endringer. Jeg testet den ut i to størrelser, og kom frem til at den minste passet meg godt. - Jeg er er relativt liten, 157 cm på strømpelisten.

Her er fremgangsmåten jeg brukte. 
Du trenger ca 15 cm med tekstil i et ytterstoff og tilsvarende i et forstoff.
ca 50-70 cm buksestrikk
En stor sikkerhetsnål til å tre strikken gjennom en løpegang
3 lag med tekstil. Tilsammen 6 deler.
 • Foret er klippet dobbelt x 2 til sammen 4 deler. 
 • Det forreste stoffet er klippet dobbelt, 2 deler. 
 • Sy alle 4 fordelene sammen midt foran. 
 • Legg det ytterste stoffet rette mot rette og sy sammen midt foran. 
 • Små hakk gjør at det blir mindre klumpete midt foran.

 • Klipp noen hakk i buen så det blir mindre klumpete.  
 • Kast over endene i hver ytterside, med sikk sakk-søm eller lignende. NB, husk å dele forstoffet på midten så det blir 2 lag med tekstil.
Her har jeg ikke klippet hakk på den første test-munnbindet, og syntes det ble litt klumpete.
Det ble sydd etter direksjoner fra YouTube videoen.
 • Legg for og ytterstoffet rette mot rette så du har 3 lag med stoff på hver side av midtsømmen. 
 • Sy sammen over og under.
 • Klipp av spissene på toppen.
Klipp av toppene for å få toppen mindre klumpete. 
 • Vreng og press ut delene. 
 • Sy en stikning (søm) ca 3 mm fra kanten på toppen.
Sy en søm helt øverst for å få delene til å sitte på plass. Det gir også litt mer hold i kanten.
 • Brett inn kantene dobbelt så du får en løpegang til strikken. Brett den første bretten helt inntil forstoffet så det går helt ut i kanten, men mindre du ønsker å ha en åpen lomme til å legge et filter i. Jeg har sydd over forstoffet og lukket munnbindet. 
 • Jeg har valgt å bruke strikk istedenfor knytebånd da jeg synes det satt bedre og var mer behagelig med strikk. 
Bruk en sikkerhetsnål for å tre strikken gjennom løpegangen. Du kan ev også bruke bendelbånd, snorer eller lignende om du ikke vil bruke strikk. 
 • Tre strikk først gjennom løpegang på den ene siden før du fortsetter og gjør det samme på andre siden. Du skal da ha en strikk som skal gå rundt hodet to ganger. 
 • Ønsker du heller å feste strikken rundt ørene tilpasser du lengden etter det. 
 • Tilpass strikken til ønsket lengde, og fest strikken med en knute. 
Denne modellen ga godt rom for nesen. Satt godt både på siden og under haken. 
 • Isteden for en knute kan du også bruke en snorstopper eller lignende. Noe jeg tror jeg kommer til å bruke, da det var behov for litt reguleringsmuligheter avhengig av frisyren - hvor høyt eller lavt jeg hadde festet håret. 
Da er det bare å boltre seg i lekre stoffer, og fornye garderoben med et lite utvalg med munnbind. Vi må tro at alt blir bra til slutt. Lykke til!

Redigert 9.8.20
Link til munnbind, ligger også oppe i innlegget,  tinyurl.com/munnbind . Pdf-en ligger på Google disk. Last det ned, der finner du mønster i full størrelse og beskrivelse.

Jeg har fått en del henvendelser den siste uken med spørsmål om jeg kan lage dette munnbindet for salg. Det har jeg dessverre ikke kapasitet til. Jeg er også usikker på tillatelse (ref lov om opphavsrett) til å bruke dette mønsteret for salg. Men det er fritt frem å lage dem til eget bruk.

10 kommentarer:

 1. Så utrolig bra tips og beskrivelse! :)
  Jeg har lett litt rundt på nettet for å se om det fantes noen gode beskrivelser, og din var absolutt den beste så langt. Nå skal jeg bestille stoff og sette i gang med produksjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk så hyggelig tilbakemelding Lena. Jeg ser at en del bruker denne typen , men har kun feste ba ørene. De er kjekkere å ta av å på med bare feste rundt ørene, men jeg syntes det satt bedre på når jeg hadde strikken helt rundt. Jeg har fått noen morsomme frisyrer når jeg holder på i systuen, jeg bruker munnbind når jeg har kunder i risikogruppen, som har påkalt latter og godt humør midt oppe i alt alvoret.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fjernet kommentaren. Var et spørsmål som vi fant ut av selv. Takk for fin oppskrift!

   Slett
 3. Hei Helle :-)
  Håper du har hatt en fin sommer!
  Det var et flott munnbind! Kunne jeg bestille noen fra deg av type med søm i midten, du er jo så flink til å sy :-) Send meg gjerne melding på Messenger.
  Hilsen Ave fra Heges indigokurs i juni.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ave, pt har jeg dessverre ikke kapasitet til å lage munnbind på bestilling. Men det er mange som lager disse, så de er sikkert å få tak i flere steder.

   PS. Min private Messenger fungerer svært dårlig til kundehenvendelser, der forsvinner innleggene i streamen, umulig å søke og å kategorisere i eldre innlegg. så den bruker jeg ikke. Fra FB siden min er jeg avhengig av at noen har tatt kontakt med meg først før jeg kan følge opp. Der kan jeg til gjengjeld søke i innlegg og ha oversikt over dialoger og avtaler. :)

   Slett
  2. Takk for svar! Godt å høre at du er busy :-)

   Slett
 4. Fungerer disse med briller? Kjøpte noen på Zalando, men de kan jeg ikke bruke pga dugg, blir nesten som å være blind jo :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker munnbind og briller, det går greit.

   Slett
 5. Denne måten å sy minnbind på er IKKE anbefalt. Sømmen som går ned midt foran lager huller som totalt ødelegger effekten av tre lag stoff. Den skaper hull som er mer enn store nok for bakterier og virus til å gå gjennom. Referanse: Folkehelseinstituttet.

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.