30. juni 2014

Helt på tampen

Feriefølelsen har ikke satt helt inn ennå, det var kanskje derfor det virket mer naturlig å skulle sy ferdig en sommerkjole til ferien fremfor å rydde, vaske og pakke. Noe jeg i etterpåklokskapens lys ser at antageligvis hadde vært mer fornuftig bruk av tiden. Men gjort er gjort, og pakking til ferien har dermed blitt gjort litt sånn hals over hodet, mens jeg har forsøkt å skrive en liste over alt jeg MÅ ha med. Deriblant strikketøy og lesestoff som nr 3 og 4, etter billetter og pass.
Sommerens silkekjole.
Å skulle ha ferie uten å ha tid med symaskinen eller tid i syrommet høres for min del ut som en selvmotsigelse, selv om jeg setter utrolig stor pris på de inspirasjonspåfyllene en reise bringer med seg. Men når jeg tenker etter hadde ikke 3 uker i syrommet vært meg i mot, - det er jo der jeg henter energien min. Designerspiren derimot ser frem til å kunne disponere mors syrom fritt de neste ukene. Sammen med sin bror er hun hus- og hundepasser de neste ukene og gleder seg til å ha fri tilgang på både overlock og mors tekstil- og garnlager. For i likhet med sin mor har hun et lite knippe av prosjekter som hun planlegger å få gjort ferdig i løpet av sommeren.
Ny-inspirasjon kan ligge i nye snitt. Ofte er det kun små justeringer som skal til for å sette "sitt" preg på det. 
Stoffet til denne kjolen, som absolutt måtte bli ferdig i dag, ble innkjøpt i Stockholm på en av disse berømte speed-shoppingene. Silkestoffet ble plukket ut spesielt for å bli til en sval sommerkjole for nettopp denne ferien. Og da måtte den jo bli ferdig før vi reiste. - Så var utfordringen at jeg egentlig ikke hadde noen klar formening om hvilken modell jeg syntes stoffet passet til. Det var tungt og mønstret på samme tid. En såkalt "sikker" modell ble vurdert, men jeg har sydd den såpass mange ganger at jeg kjente på at nå hadde jeg sydd mange nok av akkurat den kjolen for en stund fremover.
Glidelåsen blir skjult under kragen. Belegget i halsen sørger for at det ikke blir noe irritasjon mellom hud og glidelås.
Modellen fant jeg under et besøk på Oslo Sømsenter hvor jeg var på jakt etter et nytt blazer-mønster, da de også har mønstre fra Vogue og McCall's i tillegg til Burda og Simplicity. - Og jeg hadde som sagt hellet med meg. Jeg fant både det blazer-mønsteret jeg håpet å finne, og et kjole-mønster som jeg syntes passet godt til silkestoffet. Så langt så godt. Men allerede før jeg hadde lagt mønsterdelene på stoffet skjønte jeg at så enkelt var det nok ikke. Stoffet var nemlig kun 1,1 meter bredt og absolutt ikke ideelt for en modell med mye vidde i skjørtet. Omslagsmodellen jeg hadde plukket ut måtte dermed revurderes.
Mye vidde i skjørtet gjør kjolen luftig, - og godt egnet til en dans?
Løsningen på stoff-knappheten ble å beholde overdelen som omslag, mens skjørtet foran ble klippet i en hel del. Jeg satte så en glidelås i ryggen på kjolen. Det var i utgangspunktet ikke lagt inn noen søm i midten av ryggen, men jeg ville heller ha glidelåsen i ryggen fremfor under armen, da glidelåser fort kan irritere litt under armen. I alle fall om kjolen ikke er foret. Jeg hadde dog ingen planer om å fore kjolen, da eg var blitt rådet til å heller bruke en løs underkjole under kjolen om jeg følte behov for det. Et for ville gjøre kjolen mer stiv, og noe av komforten ved bruk av silken ville også gå tapt.
Kjolen var egentlig fin nok uten belte, men det mørkebrune stoffet gjorde kjolen litt mer brun. 
Etter å ha balet med noe som lignet et puslespill for å få nok stoff til alle delene, fikk jeg erfare at stoffet var av det mindre medgjørlige slaget. Det gled og dro seg, og enkelte sømmer syntes nesten umulig å få til pent. En søm ga jeg til slutt opp og sydde den heller for hånd. - Det fungerte. Etter litt om og men vurderte jeg også om jeg ville ha belte på kjolen for å gjøre den litt mer omslags-aktig. Kjolen trengte det i og for seg ikke, men med det brune beltet syntes jeg at det brune i mønstret kom mer frem. Jeg kantet da ermeåpningene i den samme brune fargen for å forsterke det brune i mønsteret ytterligere.
Resultatet? Den endelige "dommen" faller i løpet av noen uker. 
Resultatet
Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Kjolen er klippet og sydd i løpet av det man nesten må kunne kalle en arbeidsdag. Det var med andre ord en enkel modell, som kunne vært gjort på kortere tid med et mer stødig stoff. Og det holdt med nød og neppe å bli ferdig i tide til den skulle pakkes ned i bagen. Passform og komfort aner jeg ingen ting om, til det er den for rykende fersk. Jeg håper imidlertid at den vil leve opp til forventningene med hensyn til komfort. Selv om jeg sitter med en følelse av at stoffet heller burde vært brukt i en modell med langt færre sømmer, og hvor det tunge fallet i stoffet hadde kunnet kommet mer til sin rett. - Men klippet er nå en gang klippet.
Av en eller annen grunn ser ikke reisehåndbøker det nødvendig å legge inn garn- og tekstilbutikker over severdigheter...
Reiseruten
Reiseruten er nå behørig lagt opp slik at vi har mulighet til å avbestille hoteller nesten alle steder dersom vi finner ut at vi har funnet "paradis" på et av de planlagte reisemålene. Husbonden kommenterte dog at listen over "severdigheter" minnet mer om en oversikt over hvor jeg hadde garn-depoer gjennom hele Europa. Jeg kan for ordens skyld forsikre om at han overdriver stekt, på den samme listen finnes det også en oversikt over vingårder vi skal besøke og ikke minst adressen til miniatyr-tog museet i Hamburg.... Og et par potensielt interessante tekstilforretninger..
Pakker og klart. Har jeg med nok mon tro?
Strikkebagen er pakket og klar, det samme er lese-stoff og en og annen sommer-kjole. Og om jeg har pakket feil og likevel skulle slippe opp for garn i løpet av ferien, så har jeg kremt, heldigvis en liten anelse om hvor det skal være mulig å få tak i påfyll.

Faktaboks
Design: McCall's M6959
Materialer: 1,8 m 100 % silke (1,1 m bredde)
Fra lager: ja
Farge: naturhvit bunn med blå og brune mønsterdetaljer
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 1 glidelås 50 cm, vliselin
Størrelse: 36