13. april 2014

Nesten litt 50-talls?

Når jeg kikker inn i stoff-hyllene, (også kalt lageret), er det en ting som slår meg: Jeg liker ull og tykke kvaliteter! Jeg liker det så godt at jeg antageligvis kunne kledd opp en liten skoleklasse med varme ullplagg. Vel og merke vil det være en fordel om de har en forkjærlighet for brun-toner. Men likevel... Men så, mens våren har gjort sitt inntog har også sommerfargene så smått har begynt å dukke opp i tekstilforretningene. Pasteller, veldig fint på andre, dessverre helt feil farger å jobbe med for min del. Jeg foretrekker utvilsomt fargene og kvalitetene som følger med høsten.
Feriekjolen, selv om den ikke er i pastell.
At jeg kom over et litt mørkt og kraftig jeansstoff syntes jeg derfor var et aldri så lite lykketreff. Jeansstoffer synes jeg nemlig er et flott sommerstoff. - Egentlig er jeans en helårskvalitet, men med prikkene som prydet dette stoffet syntes jeg at det fikk et sommerlig uttrykk. I alle fall sommerlig nok til at jeg kunne definere det som et sommerstoff. For selv om vinterens planlagte garderobe på ingen måte er ferdig produsert, har en merkelig varm og våt vinter og dertil tidlig vår medført at behovet for vinterklær er mindre enn normalt. Denne vinterens viktigste plagg har vel egentlig vært regnfrakk og gummistøvler.
Kjolen er ikke foret da den er stiv nok til å sitte pent. Den blir da også en litt luftigere sommerkjole,
Etter en lang vinter synes jeg det det uansett er lystbetont å planlegge sommerferien, selv om "feriekabalen" viste seg å være usedvanlig vrien i år. Det byr fort på logistikkutfordringer når hele familien ønsker ferie innenfor de samme 5 ukene. For "Hvem er hjemme og passer hus og hunden?". Mens den firbente tidligere har vært med på det meste av sommerferier er hun nå, etter sykdom i fjor vinter, ikke lenger Rabies-vaksinert. Selv med både Pass og andre vaksiner stopper hennes reisemuligheter nå i Sverige.
Belegget gjør at halsen godt kan brettes ut, og gjøre kjolen litt mer åpen. 
Når man legger godviljen til ordner heldigvis det meste seg. På bilferie til Italia skal vi, i en bil som kolleger høflig kaller "Postmann Pat-bilen". Erfaring fra tidligere bilferier gjorde at jeg gikk gjennom stoffhyllene på jakt etter noe som er luftig og ikke krøller. For ferieklær som oppleves behagelige, enkle og uten behov for medbragt strykejern er alltid kjærkomment å ha med i kofferten. Og dermed bakgrunn og inspirasjon for denne kjolen.
Prøving med eller uten ermer, med eller uten bånd eller annen pynt. 

Jeg ønsket å lage en enkel kjole, som skulle sitte godt og samtidig kunne pyntes opp og ned ved behov. Det prikkede stoffet kunne ga assosiasjoner til noe 50-talls, så jeg ønsket en modell som kunne minne litt om denne stilen: høyt liv og smalt skjørt. Stoffet har litt elastisitet i seg, noe som gjør at komforten i kjolen antageligvis blir god. Den ble likevel fasongsydd med flere innsnitt for å få et litt mer elegant preg, og det uttrykket jeg søkte. På det viset ville den også bli lettere å pynte og ned.
Kantebånd ble benyttet for å lage pene kanter ved ermene. 
Jeg hadde opprinnelig planlagt en kjole med korte ermer, men kom frem til at den var mer elegant uten. Prikkene kom dessuten ennå mer frem, og det av en eller annen grunn litt vel mye prikker når kjolen fikk ermer. Jeg vurderte å sette på et bånd under bysten som pynt, men forkastet det da det ville gjøre dette området helt uten elastisitet. Rett under bysten er det i grunnen greit å ha litt "puste-rom".
En enkel splitt gir gåvidde i selv trange skjørt.
For å sikre gå-vidde i skjørtet la jeg inn en liten splitt bak. Splitten kunne for gå-viddens skyld vært lagt inn både i sidene eller foran, men for å beholde den planlagte stilen var en enkel splitt bak det rette. En usynlig glidelås ble satt i ryggen, da en glidelås under armen av og til kan gnage litt. Spesielt når plagget ikke er foret.
Helt enkel, men forhåpentligvis brukbar nok til bilferie. 
Resultatet
Med tanke på at vi fortsatt kun skriver april har kjolen fortsatt ikke blitt testet og godkjent i forhold til bruk. Jeg vet derfor ikke om den holder fasongen, i hvilken grad den krøller, eller hvor komfortabel den er når man sitter i 35 varmegrader og kjenner det sildrer nedover ryggen. - Om noe er komfortabelt da? Så får andre avgjøre om jeg lyktes med å gi den et lite 50-talls preg. På dukken ser den i alle fall bra nok ut, med et par sandaler, og en liten cardigan har jeg stor tro på at den likevel kommer med som reisefølge. - Og det jo egentlig ikke sååå lenge til sommeren?
Jeanskjoler og skjørt er en stor favoritt, hele året!
Hvilke farger trenger du?
Spørsmålet kommer ofte opp på  tegne- og malekurset jeg går. Vi har alle vår egen palett som vi trives best med. Mens noen bare maler med pasteller, er det andre som kun sverger til sterke farger. Men hva gjør fargene med oss? Hvilke assosiasjoner får du for eksempel av blått eller grønt? Gir de deg ro, glede eller blir du kanskje urolig av noen av fargene? Disse og flere spørsmål tar vi for oss når vi fordyper oss i fargepaletten, hvor vi blir utfordret til å bruke farger som ikke "snakker til oss". Min erfaring er at det kan gi både overraskende og spennende resultater. For rutine er en klar hindring for kreativitet. Bytte av farger kan gi oss mulighet til å se ting fra nye sider.
Favorittfargene. 
Kanskje ikke så overraskende at mine favorittfarger går i skalaen fra oransje, til rødt og brunt. Disse fargene gir meg energi og glede. En stund trodde jeg de også kunne gi meg ro, det var jo tross alt disse fargene jeg søkte i stort sett alle mine prosjekter som igjen ble benyttet som rekreasjon. Jeg oppdaget så at jeg bevisst benytter disse fargene for å få den energien jeg trenger i en travel hverdag. - En oppdagelse jeg gjorde etter å ha arbeidet med en "ikke" farge på tegne- og malekurset. Og en forklaring på hvorfor mange mine siste prosjekter har vært blå! En påminnelse om at jeg forsøker å skru ned tempoet, godt hjulpet av de fargene jeg arbeider med.
Inne i en blå periode? Mon tro hvilke farger  som blir med hjem fra Amsterdam?
I skrivende stund pakker vi koffertene da vi skal opp grytidlig i morgen, vi er endelig klare for årets jente-tur til Amsterdam. Vi stiller som vanlig godt forberedt med gode sko, museer og stoffbutikker merket på kartet. Vi er med andre ord klare for 3 dager med rent inspirasjons-påfyll. - Da benytter jeg anledningen til å ønske alle en riktig god påske, og så gleder jeg meg til å besøke dere i bloggland i løpet av en lang (og velfortjent) påskeferie.
God påske. :)
Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 1 m 100 % jeansstoff, 100 % bomull?
Fra lager: nja
Farge: blå med prikker
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 1 glidelås 55 cm
Størrelse: 36