23. juni 2012

Nr 3 i rekken

Av og til er man så heldig å finne et mønster som fungerer veldig godt. Litt ergerlig er det da at den nye favoritten et mønster jeg har hatt liggende i "årevis", uten å prøve det ut. Det var et Burda-mønster beregnet på små/ korte størrelser som jeg sikkert har plukket med meg på en eller annen "tekstiljakt", og tenkt noe sånt som "kjekt å ha". For ofte så finner man en favorittmodell, som man vet fungerer godt både med hensyn til snitt, som sitter pent og som man har gjort ferdig nødvendige tilpasninger som man bruker over flere variasjoner. - Også holder man seg til det! Om man ikke da også utvikler egne mønstre som jeg gjør innimellom.
Blå og hvit sommerkjole i bomull.
Utgangspunktet for denne blomstrede kjolen var den blå og hvite prikkede kjolen som jeg satt helt fast med. Jeg hadde opprinnelig kjøpt det blå blomstrede stoffet som tilbehør, eller som bruk til effekter til det blå og hvite prikkede stoffet. Når det viste seg at det var feil i også det blå og hvite prikkede stoffet i likhet med det røde og hvite prikkede stoffet, jeg sydde minni-mus kjole av, mistet jeg helt gløden.
Den blå og hvite prikkede kjolen ble detaljer på kjole istedet for kjole.
Etter å ha romstert litt på syrommet irriterte det meg etterhvert voldsomt å ha opptil flere halvferdige prosjekter liggende, og noe måtte gjøres. Så kom ideen om å tenke motsatt av hva jeg først hadde gjort. Hva om det prikkede stoffet kunne komplimentere det blomstrede stoffet? Jeg syntes i utgangspunktet at det blomstrede stoffet var for lite blått, men med kanter i et mer blått stoff kunne det kanskje likevel fungere? Om jeg la inn kanter etc i det prikkede stoffet ville garantert materialene holde, da jeg ikke hadde kjøpt inn nok materialer til en kjole i det blomstrede stoffet.
Innlegg ble laget i kontraststoffet, og fikk kjolen til å virke mer blå.
Jeg valgte også en annen modell enn det jeg først hadde tenkt for den prikkede, da planen for den var en smal kjole med 50/ 60-talls look som jeg ikke syntes passet til det blomstrede stoffet. Igjen falt valget på det nå velkjente Burda-mønsteret hvor jeg kjente til alle behov for tilpasninger. Jeg var med andre ord ikke i humør for flere overraskelser.
Kantene ble klippet til og stiver opp med vliselin.
Etter at den avgjørelsen var tatt gikk det relativt greit med sømmen av kjolen. Kanten nede som ble sydd på for å få tilstrekkelig lengde klippet jeg dobbel og foret med vliselin for å holde den litt stiv. Kan hende det ikke var nødvendig, men jeg syntes det gjorde kanten pen. Innleggene i halsen ble også laget i det prikkede stoffet.
Ermene sydd i kontraststoffet fungerte greit.
Jeg vurderte denne gangen å droppe båndet under bysten, men kom frem til at kjolen ble mer blå når jeg la til mer av det prikkede stoffet. Ermene hadde jeg også tenkt å lage i det blomstrede stoffet, men klarte kunststykket å "miste" den ene armen etter klipping. Mulig den har havnet i bosset ved en feiltagelse sammen med andre smårester. Ermene ble dermed også blå og hvite prikkede. Når alt kom til alt så syntes jeg det fungerte helt greit.
Både enkel og sommerlig i sitt uttrykk. 
En positiv overraskelse ved kjolen var at det var mer mer fall i stoffet enn jeg hadde forventet. Det var heller ikke spesielt gjennomskinnelig, noe som gjorde at jeg tok avgjørelsen om å ikke fore kjolen. Det betød betydelig mindre jobb for å få den ferdig, men det er greit med noen sånne prosjekter innimellom, selv for sånne pirker som meg.
3 varianter av samme modell. Laget i silke/ polyester / bomull. Laget for fest/ fest/ hverdag...

Nr 3 i rekken
Dette er altså den tredje kjolen jeg lager over samme lest. Ganske morsomt synes jeg da at de likevel har blitt så ulike. Noen endringer har jeg gjort på alle modellene ut fra det opprinnelige mønsteret:

  1. Det er i den korallfargede jeg har fulgt mønsteret mest, men lagt til noen rysjekapper. I mønsteret er kjolen sydd opp  i 2 ensfargede modeller, hvor man da heller ikke har brettet frem innforingen i halsen. Denne er sydd i 2 silkestoffer og er tenkt brukt til anledninger som krever "litt pent og fest". 
  2. På den petrolblå-aktige og brune kjolen har jeg klippet overdel og skjørtet mer rett over. Jeg senket også skjæringen i nakken på denne. Her har jeg lagt til ermer. Det er ikke ermer på originalen, men kom til som løsning på mangel av passende jakke/ bolero. Denne er sydd i polyester med detaljer i silke, og tenkt brukt til anledninger som krever "litt pent og fest". 
  3. På den blå blomstrede kjolen har jeg klippet overdel og skjørt enda rettere enn på den petrolblå og brune. Her har jeg lagt til en kant nederst, lagt til ermer og senket utskjæring i nakke. I tillegg har jeg gjort den noe mer innsvinget i livet enn de 2 foregående. Denne er sydd i bomull og tenkt brukt til hverdag og antageligvis på jobb i løpet av sommeren.

Nå venter vi bare på sommer og håper gjerne på litt godvær i ferien.
Etter å ha sydd 3 kjoler over samme lest tenker jeg at det er greit med en liten pause. Nå snakker jeg ikke om pause fra hverken strikkepinner eller symaskin helt ennå, fortsatt en liten stund til sommerferien, men en pause fra Burda 6528. Strikkepinnene har jeg sjelden sommerferie fra når jeg tenker meg om... Det blir med andre ord ikke sommerferie fra bloggen helt ennå, selv om det nok blir litt stillere om ikke så lenge.

Faktaboks
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 100 % bomull
Fra lager: ja
Forbruk: ca 1,5 m bomullstoff,
Farge: blå og hvit
Kjøpt hos: Stoff og Stil i Oslo
Tilbehør: 1 glidelås, vliselin
Størrelse: 36

Med ønske om en fortsatt riktig god St. Hans helg og feiring til dere alle. :)