12. mars 2012

I siste liten?

Våren har så smått begynt å feste sitt grep her på Østlandet, hvor unnarennet i kollen renner vekk i strie strømmer og hvor gradestokken viste herlige16 c i solkroken i dag. Så akkurat derfor opplever jeg at mitt siste bidrag i sen-vinter kolleksjonen: en ullkåpe, blir ferdigstil litt i siste liten. Mens andre fabler om å pakke vekk vintertøy, og trekker frem vårklær i friske farger, arbeider jeg fortsatt altså med ull og atter ull og alt i mørkebrunt.

Ullkåpe, i mørkebrun ullfilt
Som tidligere sagt så har jeg brukt litt tid på å finne frem til ønsket design for denne kåpen. Utgangspunktet var at jeg ønsket en feminin mørkebrun kåpe, gjerne med en litt høy krage. Etter en del tenkearbeid har jeg tvilt meg frem til snittet. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å lage den med et empiresnitt, men fant ut at det ville ta oppmerksomheten fra kragen som jeg ønsket skulle være hoveddesign-elementet. Så da ble det paneler med mye vidde i skjørte-delen istedet for.
Kragen kom til etter mye prøving og feiling.
En av utfordringene ved å sette i gang med noe uten ferdig mønster, eller et helt ferdigtenkt resultat er at det blir en del omsøm og fare for feilklipp. Vel feilklipp i det henseende at det blir en del prøving og feiling underveis. Det som var den største utfordringen var kragen, som jeg hadde et ønske om at skulle være stor, uten at jeg helt hadde definert på forhånd hva det var. Valget av skrålukning foran gjorde det ikke enklere å finne enkle løsninger på utfordringen jeg hadde gitt meg selv. Tøybiter ble lagt rundt prøvedukken, nålet og justert frem og tilbake til jeg antok at jeg hadde funnet løsningen, og endelig turte å sette saksen i stoffet.
Tror det kalles "jålefor".
Vanligvis velger jeg kåpefor når jeg skal sy jakker, blazere eller lignende. Det er tykkere, blankere og gir mer fylde til plagget. Når jeg kjøpte kåpestoffet var de utsolgt for mørkebrunt kåpefor på Lillestrøm sysenter, og jakken som ble sydd i denne produksjonen har dermed fått et vanlig antistatisk for. For kåpen syntes jeg det ble for tynt, og valget falt på det jeg kaller et "jåle-for". Et mellomtykt forstoff med mønster. Det gir et litt eksklusivt inntrykk når man har plagget åpent, og gir en bedre fylde til plagget enn et vanlig forstoff.
Mye vidde i skjørtet gir et feminint snitt. Knappene
på ermene er små detaljer som går  igjen flere steder. 
Denne gangen har jeg ikke lagt inn noen detaljer fra de andre stoffene i plagget. Lommene har jeg foret med kåpeforet, og innlegg er brukt i ullstoffet da de andre stoffene jeg har benyttet er av langt tynnere kvaliteter. Jeg synes likevel at kåpen henger fint sammen med de andre plaggene i sen-vinter, da detaljen med kragen, de trukne knappene og det feminine snittet går igjen i flere av plaggene.
Kragen kan lukkes med en hempe for de ekstra kalde dagene.
Nå er jeg egentlig nesten ferdig med hele kolleksjonen, jeg sier nesten fordi jeg har igjen noe småpirk/ håndsøm igjen på kåpen som observante lesere kanskje kan se? (Nålene er satt meget diskret). I tillegg har jeg litt rester igjen som jeg ikke helt vet om jeg bare klarer å rydde helt vekk ennå. Hører selv når jeg skriver dette at det har nok gått litt for mye sport i å få mest mulig ut av minst mulig.

Ikke så rent lite tilskudd av brunt i klesskapet denne vinteren 
Det har vært litt av en jobb/ reise, som har være både interessant og lærerik og frister til gjentagelse selv om jeg gleder meg til å arbeide med noe helt annet en stund. Hva det blir har jeg ikke bestemt meg for ennå, det er så altfor mange prosjekter som frister på en gang! Neste uke tegner å bli en svært travel uke, uten rom for kreative sysler, så den får ganske enkelt brukes til å finne det neste spennende prosjektet (som ikke krever innkjøp). Nå skal jeg riktignok på et par dagers jobbreise, som innebærer omtrent tilsammen 8 -9 t flytid, noe som egentlig burde være selvskreven  "flystrikk-tid"..? Ellers så har jeg alltids en god bok og skisseblokk som reisefølge. :)
Utgangspunktet for "galskapen" på syrommet de siste månedene.
Faktaboks
Design: egen
Materialer: 100 % ullfilt og kåpe-forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: ca 2,5 m ullstoff og 2 m forstoff
Farge: mørk brunt
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 12 knapper, 2 hemper, 2 skulderputer, 1m vliselin
Størrelse: small/ 36