12. mars 2012

I siste liten?

Våren har så smått begynt å feste sitt grep her på Østlandet, hvor unnarennet i kollen renner vekk i strie strømmer og hvor gradestokken viste herlige16 c i solkroken i dag. Så akkurat derfor opplever jeg at mitt siste bidrag i sen-vinter kolleksjonen: en ullkåpe, blir ferdigstil litt i siste liten. Mens andre fabler om å pakke vekk vintertøy, og trekker frem vårklær i friske farger, arbeider jeg fortsatt altså med ull og atter ull og alt i mørkebrunt.

Ullkåpe, i mørkebrun ullfilt
Som tidligere sagt så har jeg brukt litt tid på å finne frem til ønsket design for denne kåpen. Utgangspunktet var at jeg ønsket en feminin mørkebrun kåpe, gjerne med en litt høy krage. Etter en del tenkearbeid har jeg tvilt meg frem til snittet. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å lage den med et empiresnitt, men fant ut at det ville ta oppmerksomheten fra kragen som jeg ønsket skulle være hoveddesign-elementet. Så da ble det paneler med mye vidde i skjørte-delen istedet for.
Kragen kom til etter mye prøving og feiling.
En av utfordringene ved å sette i gang med noe uten ferdig mønster, eller et helt ferdigtenkt resultat er at det blir en del omsøm og fare for feilklipp. Vel feilklipp i det henseende at det blir en del prøving og feiling underveis. Det som var den største utfordringen var kragen, som jeg hadde et ønske om at skulle være stor, uten at jeg helt hadde definert på forhånd hva det var. Valget av skrålukning foran gjorde det ikke enklere å finne enkle løsninger på utfordringen jeg hadde gitt meg selv. Tøybiter ble lagt rundt prøvedukken, nålet og justert frem og tilbake til jeg antok at jeg hadde funnet løsningen, og endelig turte å sette saksen i stoffet.
Tror det kalles "jålefor".
Vanligvis velger jeg kåpefor når jeg skal sy jakker, blazere eller lignende. Det er tykkere, blankere og gir mer fylde til plagget. Når jeg kjøpte kåpestoffet var de utsolgt for mørkebrunt kåpefor på Lillestrøm sysenter, og jakken som ble sydd i denne produksjonen har dermed fått et vanlig antistatisk for. For kåpen syntes jeg det ble for tynt, og valget falt på det jeg kaller et "jåle-for". Et mellomtykt forstoff med mønster. Det gir et litt eksklusivt inntrykk når man har plagget åpent, og gir en bedre fylde til plagget enn et vanlig forstoff.
Mye vidde i skjørtet gir et feminint snitt. Knappene
på ermene er små detaljer som går  igjen flere steder. 
Denne gangen har jeg ikke lagt inn noen detaljer fra de andre stoffene i plagget. Lommene har jeg foret med kåpeforet, og innlegg er brukt i ullstoffet da de andre stoffene jeg har benyttet er av langt tynnere kvaliteter. Jeg synes likevel at kåpen henger fint sammen med de andre plaggene i sen-vinter, da detaljen med kragen, de trukne knappene og det feminine snittet går igjen i flere av plaggene.
Kragen kan lukkes med en hempe for de ekstra kalde dagene.
Nå er jeg egentlig nesten ferdig med hele kolleksjonen, jeg sier nesten fordi jeg har igjen noe småpirk/ håndsøm igjen på kåpen som observante lesere kanskje kan se? (Nålene er satt meget diskret). I tillegg har jeg litt rester igjen som jeg ikke helt vet om jeg bare klarer å rydde helt vekk ennå. Hører selv når jeg skriver dette at det har nok gått litt for mye sport i å få mest mulig ut av minst mulig.

Ikke så rent lite tilskudd av brunt i klesskapet denne vinteren 
Det har vært litt av en jobb/ reise, som har være både interessant og lærerik og frister til gjentagelse selv om jeg gleder meg til å arbeide med noe helt annet en stund. Hva det blir har jeg ikke bestemt meg for ennå, det er så altfor mange prosjekter som frister på en gang! Neste uke tegner å bli en svært travel uke, uten rom for kreative sysler, så den får ganske enkelt brukes til å finne det neste spennende prosjektet (som ikke krever innkjøp). Nå skal jeg riktignok på et par dagers jobbreise, som innebærer omtrent tilsammen 8 -9 t flytid, noe som egentlig burde være selvskreven  "flystrikk-tid"..? Ellers så har jeg alltids en god bok og skisseblokk som reisefølge. :)
Utgangspunktet for "galskapen" på syrommet de siste månedene.
Faktaboks
Design: egen
Materialer: 100 % ullfilt og kåpe-forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: ca 2,5 m ullstoff og 2 m forstoff
Farge: mørk brunt
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 12 knapper, 2 hemper, 2 skulderputer, 1m vliselin
Størrelse: small/ 36

13 kommentarer:

 1. Helt utrolig flott kåpe! Har veldig sansen for skrå-knepping og elsker den litt røffe kraven. Og med vidden på skjørte-delen blir kåpa super-feminin! En herlig kolleksjon du har laget, og snart er det jo høst igjen... Jeg er imponert!!!

  SvarSlett
 2. Jeg må gentage mig selv : Du er så dygtig til at sy! Den frakke er fuldstændig fantastisk! Det er vældig inspirerende at læse med her hos dig:-) Gid jeg kunne sy:-)

  SvarSlett
 3. Kåpen er kjempefin. Og en veldig fin kolleksjon! Fin helhet og fine enkeltelement! Dette kan du være fornøyd med!!

  SvarSlett
 4. Du er rett og slett en kunstner du :-))

  Ha ei herlig uke - klem Siv

  SvarSlett
 5. Den ble vel flott! Jeg har drømt om brun ullkåpe i årevis, og ikke funnet noen noe sted. Har avfunnet meg med at jeg må sy den selv, og denne gjorde ikke lysten noe mindre! Mektig imponert over denne, og alt det andre du har sydd i vinter.

  Det har vært kjempemorsomt å følge "kolleksjonsutviklingen" din - gleder meg til neste! For det blir vel en sommerkolleksjon også?!? Jeg trenger inspirasjon, nemlig :) Og sommerklær...

  SvarSlett
 6. Kåpen er kjempeflott, og selv om våren er kommet blir den jo god å ha til høsten da:) Angående påskeharer - jeg har ikke laget dem - de ligger ute på nettet(oppskriften). Det er alltied lov å lage selv, bare ikke selge:)

  SvarSlett
 7. Dånelekker kåpe! Utrolig flott snitt og kraven gjorde susen. Vinterkolleksjonen kan du være utrolig stolt av. Så mange lekre plagg som både er unike og passer sammen. Jeg er dødsmisunnelig. :)

  SvarSlett
 8. Jeg spørger mig selv, hvorfor er du ikke designer ved et stort modehus? det er flot og gennemført det du laver og hvilket snit....!

  SvarSlett
 9. Skikkelig flott og feminin kåpe!! Jeg blir helt matt når jeg ser hva du kreer med stoff og symaskin!
  Nyt vårlufta, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 10. Jeg spørger også mig selv, hvorfor du ikke er designer - det er så flotte, gennemførte og professionelle kreationer du laver. Frakken er meget feminin og har lige "dét", der gør den til noget særligt.

  SvarSlett
 11. Guri malla, det er den lekreste selvsydde kåpa jeg har sett! Fantastisk! Veldig imponert over at du har laget et så avansert mønster selv, det er helproft! Resten av kolleksjonen din ser like fabelaktig ut, tror jeg må leite meg fram til den vesten med knapper på sia her på bloggen din!

  Og jålefor, haha. Klart man skal unne seg noe delikat og lekkert inni også! DU veit jo at det e der og at det er fint. Det er mtrent som med fint undertøy.

  Ha en strålende velkledd dag! Jeg gleder meg til å se sommerkolleksjonen!

  SvarSlett
 12. Altså Helle - du er så helt utrolig, fantastisk både til at designe, men også til at føre det ud i livet på symaskinen - den frakke er så utrolig flot :-) Og jeg er totalt imponeret, når jeg ser den samlede kollektion, du har lavet i år - hold da op - og det er altsammen så fint og velsiddende i din helt personlige Helle-stil :-)

  Den fine brune strik-trøje er også bare så meget dig, tror jeg - du har det med brunt som jeg har det med blåt :-)

  Jeg følte med dig, da jeg læste om din lille gravhund - de kæledyr bliver familiemedlemmer. Selv har jeg jo kat og nu kun 1 hunkat. Vi valgte dog at få aflivet hendes bror sidste år, fordi han var alvorligt syg. Dyrlægen kunne godt forsøge behandling, men den dejlige kat, var født på vores soveværelsesgulv, var indekat og kun ude i sele og havde aldrig oplevet noget mere ondt, end at vikle sig ind i havegrillen (med selen) - så der satte vi grænsen. Vi ville ikke udsætte ham for tvangsfodring, operation og tvangsmedicinering - og uden at vide om det kunne hjælpe. Men problematikken er aldrig enkel. Godt hun bare var for tyk, din lille hund :-)

  SvarSlett
 13. denne ka du virkelig være stolt av! Utrolig stilig kåpe som setter prikken over i en på vinterkolleksjonen din. Digger kragen og vidden i skjørtedelen.

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.