3. mai 2015

På jakt etter de nye fargene

Det har blitt lite søm i det siste. Strikketøyet har fristet mer og er enklere å ty til da det stort sett alltid (til andres frustrasjon) ligger minst et strikketøy i sofaen. Jeg er dessuten inne i en periode hvor jeg forsøker å arbeide med nye farger, og kanskje også "leke" litt mer med prosjektene mine. Jeg opplever i tillegg at det er enklere å arbeide ut i fra at veien blir til mens man strikker, enn det kan gjøres på et sømprosjekt da mye er fastlagt i det du har satt saksen i stoffet. Litt rom for endring underveis kan det likevel være på et sømprosjekt, spesielt om man har klippet feil.
Enkel i modellen, selv om ideen tilsa at den skulle vært enklere..?
Modellen
Jeg hadde tenkt å sy en helt enkel kjole i lilla jersey, som etter planen skulle ta maks noen timer å sy. Mønsteret var både velprøvet og ferdig tilpasset, det eneste nye elementet jeg hadde tenkt å tilføre var forstykket, det skulle være en rund utskjæring fremfor omslag. Det bærende for kjolen skulle være fargen.
Den første utfordringen lå i halsringingen, deretter fulgte innsnitt, lengde, farge. 
Halsringingen
Allerede her meldte problemene seg. Uansett hvor mye jeg forsøkte å tilpasse med innsnitt både fra ermehuler og under byste så fikk jeg ikke halsringingen til å ligge pent. Litt av problemet var at jeg antageligvis hadde klippet overdelen litt for vid. Løsningen på denne utfordringen ble da å klippe opp forstykket i to skråskjærte biter, til en V-hals, som skulle møtes ved en litt bred kant i halsen. Jeg synes at denne typen halsringing av og til kan bli for utringet, så jeg laget spissen på kanten ganske bratt, slik at selve halsringingen ble litt smalere.

Tilpasning
Neste utfordring var innsnittene under bysten. For å lage to nye deler ut av det opprinnelige forstykket hadde jeg antageligvis  klippet litt mer av vidden enn jeg hadde planlagt. Jeg hadde derimot ikke lyst til å ta opp igjen innsnittene fra ermehulen for å få mer stoff rundt bysten, da disse innsnittene gir en fin overgang til ermene. Jeg endte dermed opp med å lage en enkel motfald under bysten fremfor innsnitt og syntes det fungerte godt.
Kjolen, fortsatt ganske i samsvar med den opprinnelige ideen. 
Overraskelsen
Den store overraskelsen kom når jeg skulle prøve kjolen på og det gikk opp for meg at jeg hadde brukt feil kjolemønster. Kjolen var akkurat for kort. Jeg hadde klippet kjolen etter et mønster som var tilpasset til riktig lengde for en kappe nederst. En skikkelig strek i regningen. Det dreide seg ikke om mange cm, men nok til at jeg ville føle den litt kort. Jeg vurderte å ikke legge opp kjolen og kun kante med en rullefald nederts, men forkastet den ideen ganske raskt da jeg fortsatt ville mangle et par cm. En kappe ble vurdert, men også forkastet. Så kom ideen med å sette på en kant i en kontrastfarge.
Kanten ble laget dobbel for å gi litt ekstra tyngde til fallen. Da slapp jeg også en egen oppleggskant.
Bredden, eller lengden på kanten ble et kompromiss. Den kunne godt vært litt lenger, men ble da et litt for dominerende element på kjolen. 
Turkis var egentlig det eneste reelle valget. Brunt ble vurdert, men forkastet da det ikke ga nok kontrast til det lilla. Brunt gjorde dessuten kjolen litt tung, og tok bort noe av det friske i lillafargen. Oransje ble også vurdert, men også forkastet da jeg syntes det oransje ble for dominerende. En dobbel kant i turkis jersey ble klippet til og ga på samme tid en ny utfordring; det måtte mer turkis til for å gi balanse i plagget.
TV-syssel; brodering kan være overraskende avslappende. 
En annen ting jeg setter pris på ved strikking er at det kan være ganske sosialt og enkelt å kombinere med andre aktiviteter, som f.eks. å være passasjer i bil eller med TV-titting. Det samme kan man si om brodering. Stoffet på ermene fikk dermed en "make over" med nål og turkis tråd. For å gjenta avslutningen nederst på skjørtet laget jeg turkise kanter nederst på ermene. Jeg vurderte også å lage halskanten i turkis, men forkastet den ideen da jeg ønsket å beholde kjolens hovedinntrykk som lilla.
En relativt vindfull foto-shoot. Kjolen passer, selv om den endelige lengden ble et kompromiss. 
Resultatet
Med tanke på ideen i utgangspunktet og det ferdige resultat kan man jo lure på hva som har skjedd underveis. Jeg har ikke lykkes med å lage en enkel lilla kjole som var planen. Den er blitt litt friskere og morsommere, men jeg er i diskusjon med meg selv om blomstene på ermene gjorde kjolen litt for søt. Tror jeg føler litt på at jeg ikke vil se ut som en "gammel dame" i ungpike-klær. Kjolen har likevel blitt brukt ved flere anledninger, men da ofte i kombinasjon med den strikkede naturhvite og lilla boleroen.
Den strikkede boleroen har fungert som fast følge til kjolen. 
Inspirasjon mellom to permer
Jeg fortsetter å ta et lite skritt om gangen på vei mot et liv fylt med mer kreativitet (og glede). Da er det selvfølgelig naturlig å spørre seg selv; hva er det minste jeg kan gjøre...? Et mulig alternativ er å fortsette med kurs innen maleri, da jeg opplever mye av teorien fra maleri og tegning godt kan overføres til strikk og tekstil: den frie leken, fargelæren, komposisjon og arbeide videre med en inspirasjon eller idé uavhengig av materiale eller uttrykk. Viktigst av alt, så gjelder det å finne de aktivitetene som gir overskudd og energi, og samtidig klare å ta vare på denne.
Garn- og tekstilprøver, ideer og inspirasjon samlet mellom to permer.
Å ta vare på inspirasjon og ideer kan også være en kilde til glede for senere bruk. Jeg har flere bøker hvor jeg noterer ulike ting; strikk, søm og alt som kan ligne på en idé. En bok ligger som regel alltid klar i vesken i tilfellet jeg skulle komme over noe som bør noteres der og da. Det kan være alt fra en krage som jeg har lyst til å kopiere, en farge, et mønster på en tallerken eller en stemning som kan være verdt å undersøke nærmere. Hva som forblir en idé, blir til en skisse eller ender opp som et ferdig prosjekt er ofte litt tilfeldig. Men gleden over planlegging, utvikling eller ferdigstillelse av et prosjekt: - den er sjelden ubetydelig.

Modell og materialer
Design: eget
Materialer: 1.5 m lilla viskose jersey, 0.3 m tuskis viskose jersey
Fra lager: ja
Farge: lilla/aubergine, turkis
Kjøpt hos: Stoff og Stil, Mood Designer Fabrics
Tilbehør: brodertråd
Størrelse: S