24. mai 2015

En ganske så enkel jeanskjole

Jeg har har alltid hatt en egen forkjærlighet for dongerikjoler og skjørt. De er praktiske og anvendelige da de både tåler røff behandling og kan pyntes opp til bruk på jobb eller litt pent. Jeg har sikkert hatt mer enn min andel med jeanskjoler og skjørt opp i gjennom årene, og kan fortsatt huske mitt første dongeriskjørt som barn på 70-tallet med broderte blomster og sommerfugler på. Jeg vet ikke om det var derfor designerspiren ymtet frempå at jeg kanskje ikke skulle brodere så mye på denne modellen, eller om hun rett og slett har observert at jeg har hatt en tendens til å applikere eller brodere på det meste av det jeg lager i det siste?
En helt enkelt jeanskjole - uten rysjer, broderier eller applikeringer!
Modellen
Modellen til kjolen, som var helt i tråd med designerspirens formaninger, kom til meg lenge før jeg kjøpte stoffet. Da det har skortet på både overskudd og sylyst i lange perioder, har mange søm-ideer forblitt kun ideer. Et fåtall av ideene har heldigvis blitt skissert før de forsvant, - denne kjolen var heldigvis en av dem. Ideen var en enkel hverdagskjole, sydd i en kvalitet med litt stretch for å bevare komforten, knapper i front og litt gode lommer. Mønsteret ble så tegnet ut på bakgrunn av et eget grunnmønster.
Ideen til modellen slik den først ble skissert. Store og gode lommer, knapper i front, et "belte" under livet for å sikre at den sitter godt.
Ermene er som er klippet som en forlengelse av overdelen og sydd sammen over skuldrene. 
Materialene
Jeg hadde tidlige kjøpt med meg et "mellomblått" jeansstoff fra Stoff og Stil som var tiltenkt en kjole eller skjørt, men som skulle vise seg å bli for tykt for denne modellen. Det andre problemet med stoffet var at det hadde kommet en stor stripe midt på stoffet etter der hvor det hadde vært brettet, noe som gjorde det litt plundrete å planlegge en kjole i en voksenstørrelse uten å få med den skjemmende stripen. - En barnemodell er nå under planlegging av dette stoffet.
Materialene, en mørk dongeri med stretch, bomullstoff og krokelissebånd.
Dermed ble et mørkere og tynnere jeansstoff kjøpt inn. Denne kvaliteten har jeg tidligere sydd både kjole og skjørt av med godt resultat. Men, denne gangen opplevde jeg at det kom striper også på dette stoffet etter vask. Jeg måtte bare erkjenne at dette var det jeg hadde å arbeide med, og måtte gjøre det beste ut av det jeg hadde til rådighet. Kunststykket ble da å forsøke å klippe delene på en slik måte at de mest synlige stripene ikke endte der de ble mest synlig på plagget. Et mønstret blått bomullsstoff ble funnet frem til bruk som innvendig lommestoff.
Et tynt bomullstoff ble valg til innerlommefor fremfor å sy hele lommen i jeans, da det hadde blitt veldig tykt. 
Tilpasning og justering
En av utfordringene ved å la veien bli til mens man syr er at søm er noe bør gjøres etter en viss rekkefølge med mindre man er glad i oppspretting. Kragen var en av de tingene jeg arbeidet en god del med før jeg ble fornøyd. Jeg vurderte lenge å lage en litt spissere krage, for å understreke at dette var en jeanskjole, men syntes da at den krasjet stil-messig litt med de "myke" rynkene under bysten. Et innsnitt under bysten fremfor rynker ville ha strammet opp inntrykket noe, men jeg ønsket rynker nettopp fordi jeg syntes det ble en fin kontrast til den litt røffe dongerien. En krage med runde hjørner ble da løsningen.
Trykknapper isteden for vanlige knapper gjør kjolen litt røffere. Glidelåsen satte jeg i siden. 
Jeg vurderte lenge å sette i metall-trykknapper på kjolen for å understreke at det er en jeanskjole. Men da kjolen var ferdig syntes jeg metallknappene tok for mye oppmerksomhet fra resten av kjolen, og var svært fornøyd da jeg kom over blå trykknapper på Lillestrøm sysenter. For å ta igjen den litt klarere blåfargen i knappene satte jeg til slutt på et blått krokelisse-bånd nederst på kanten av kjolen.
Skjørtet er klippet i 6 deler for å god vidde. Alle sømmene er sydd med stikninger for å gi en litt røffere "look". 
Resultatet
Alt i alt er jeg godt fornøyd med kjolen. Den sitter godt på grunn av stretchen i stoffet, og resultatet ble ganske likt slik jeg hadde sett det for meg i utgangspunktet, til tross for at jeg "vinglet" en del underveis. Det var såpass mye stretch i stoffet at jeg også har sydd mye stikninger ikke bare for pynt, men også for å holde ting litt på plass. Jeg synes fargen er litt mørk, men antar at den vil lysne etter noen vasker. - Jeg er dog forberedt på at kjolen ikke bør bli liggende i vaskemaskinen eller tørkes i tørketrommel om jeg vil unngå flere striper i stoffet.
Kjolen blir med stor sannsynlighet godt brukt utover sommeren. La oss i alle fall håpe på en bedre/mindre regntung juni enn mai.
Pinne-trøbbel
Da jeg var i ferd med å legge opp til et fjerde strikketøy ante det meg at det kanskje kunne være på tide å begrense antall pågående prosjekter. I og rundt sofaen, (til andres store frustrasjon), ligger det som skal bli en kofte og tre gensere. Pinnene har følgelig ikke ligget stille i det siste, og det har uten tvil blitt litt for mange prosjekter på en gang. - Og da har jeg ikke begynt å regne med de som ligger på vent i syrommet. Dermed har jeg endt opp med å ikke få ferdig noe som helst! For gjennomføringevnen står som vanlig dessverre ikke i stil med antall pågående prosjekter. Jeg tar det likevel som et godt tegn på at kreativiteten er på vei tilbake etter en lengre periode med "kreativ-tørke". I den sammenheng er det kanskje tross alt ikke så galt med "noen få" garnnøster i sofaen likevel?

Modell og materialer
Design: eget design og mønster
Materialer: 1.5 m jeansstoff i 97 % bomull 3 % elastan, en liten rest i bomull til innerlommer
Fra lager: ja
Farge: Mørk blå denim
Kjøpt hos: Stoff og Stil, knapper på Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 3 trykknapper, 1 usynlig glidelås i 35 cm, limstoff/vliseline til belegg i krage og front, ca 2,5 m krokelisse til pynt nederst på kjolen
Størrelse: S
10 kommentarer:

 1. Hvor er det en dejlig kjole, Helle - som sædvanlig fin og elegant :-) Men helt uden pynt gik det alligevel ikke - synes nu, at det smalle bånd, klæder kjolen vældig godt. Den har et meget smukt snit med rynkerne under brystet og den fine krave :-) God pinse :-)

  SvarSlett
 2. Rålekker kjole som igrunnen kan brukes til det meste. Fint med kontrast på innsiden også!! Gosh, det er helt utrolig at det går an å sy noe som sitter så perfekt!! Når det gjelder mange prosjekter om gangen - da er det jo balanse :-)

  SvarSlett
 3. Det må da være bedre å ha for mange prosjekter på gang, enn i gen i det hele tatt!!!! DA hadde jeg blitt rastløs, iallefall!
  Før jeg reiste til Spania, fikk jeg ryddet opp i sofakroken min, der alle garnnøster og prosjekter alltid ligger. For andre er det jo rot, men for meg er det kreativt arbeid og kos. Nå ser jeg det dag for dag blir fyllt opp til det normale igjen, hi hi. De andre her får bare holde ut!
  Dongerikjolen din ble så fin. Jeg elsker å gå i dongeri, jeg som ikke er så pyntet av meg. Da er man ligsom litt casual, samtidig som man kan pynte opp med høye sko eller smykker.
  For 17 år siden kjøpte jeg meg en dyr, lekker dongerikjole, som gikk til anklene, med kneppingen midt foran. Jeg brukte den hele tiden. Det var strech i stoffet, og den var kvinnelig i formene uten å sitte for trangt. For noen år siden ble den til etpar puter . Den var blitt umoderne i fasongen for nåtidens mote, men like fin. Den lever altså fremdeles, bare i en annen form.
  Jeg beundrer deg for den geniale syingen av plagg. Du ser den for deg før du er ferdig. Det er en bra ferdighet. Og alt du syr og strikker sitter perfekt på deg.så er det vel bare å vente på sommeren, Helle.
  Klem

  SvarSlett
 4. Knallfin kjole! Liker snittet, og alle detaljene som rynker under bysten, den runde kragen og vidden i skjørtet. Den perfekte jeanskjolen! Synd du hadde problemer med striping i stoffet, håper den holder seg fint i vask og bruk.

  Må kommentere drakten din i forrige innlegg også. Utrolig flott og feminin. Liker veldig godt kappen bak og gåfolden, og fargen er veldig fin til deg :)

  SvarSlett
 5. Så utrolig flott kjole du har sydd deg!!
  Den sitter jo som ett skudd!

  Skulle ønske jeg også kunne trylle fram sånne ting fra symaskina, men det blir med ønsket for min del. Jeg prøver innimellom, men jeg er nok for utålmodig, for det ender som regle ikke helt opp som jeg tenker, ønsker og håper.

  Så da setter jeg meg godt til rett i sofakroken med ett av mine 10-12 strikkeprosjekter i stedet ;)

  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 6. PST.......er bare innom for å si at nå har jeg blogget det magiske skjørtet, som jeg nevnte for deg sist. Med målveiliedning til å sy, og det hele. :)

  SvarSlett
 7. Hvor sidder den godt, den har en rigtig god pasform og er supersød og feminin.
  Du bliver altså nødt til at fortælle mig hvad et dongeriskjørt er, for det ord har jeg aldrig hørt før?
  Dejligt at du har fundet din kreative åre igen.

  SvarSlett
 8. Tror absolut ikke du er den eneste med mange strikkeprojekter igang 😀 - det er vist en fælles "lidelse" vi strikkede har. Og godt for det. Jeg forsøger nu også at begrænse mig selv - men hvorfor egentlig? Jeg plejer at sige at mit strik er mit frirum, og der skal jeg gøre som jeg har lyst til - i modsætning til arbejde, hvor der er krav man skal leve op til. Så - jeg tror jeg vil slå op til noget nyt i aften. 😉

  Super flot kjole, med mange meget fine detaljer - skønt stof i lommerne.

  SvarSlett
 9. PS: jeg bilder mig selv ind at strikketøj ikke er rod..... De andres ting og sager, der ligger rundt omkring er selvfølgelig rod.........😉

  SvarSlett
 10. Denne her syntes jeg var superfin!!! Hadde mønsteret vært til salg hadde jeg kjøpt det med en gang. Nå håper jeg ikke du blir sur om jeg forsøker å kopiere det litt (viss jeg kommer så langt i prosjektene mine). Kunne i hvert fall veldig gjerne ønske meg en slik kjole til den varme sommeren vi håper kommer snart. Du er dyktig!

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.