18. mai 2015

Mimring i ny drakt

Den første drakten jeg sydde meg noensinne ble en sånn suksess at jeg aldri har klart å glemme den. Den var sydd i en blå(bærblå) kordfløyel, og ble brukt til stort sett alt. Jeg rakk likevel aldri å slite den ut, da jeg på et eller annet tidspunkt vokste ut av den. Så da jeg kom over en nydelig lilla kordfløyel på Stoff og Stil, hvor jeg kun skulle kjøpe sytilbehør, sto jeg plutselig med 2,5 meter med tekstil under armen. (Ja hvem hadde trodd det). Stoffet har likevel blitt liggende en stund, for utfordringen var at jeg hverken kunne finne den gamle drakten, eller noen bilder av denne. Mønster til en ny drakt måtte dermed gå ut fra en litt sviktende hukommelse.
Drakt sydd i cordfløyel basert på gammel favoritt.
Nå skal det sies at om jeg likevel skulle hatt originalen tilgjengelig ville jeg antageligvis neppe gjort et rent "copy paste". Vi snakker nemlig ikke bare om 10 kg og 20 år, men om en drakt som ble laget på 90-tallet. Vi snakker med andre ord om tidsepoken for høyt og veldig stivt hår, - og store skulderputer! Det aner meg at både skjørtelengde og størrelsen på skulderputene ville hatt behov en aldri så liten modernisering.
Jakke og skjørt ble skissert opp i litt ulike modeller før jeg landet på blyantskjørt og jakke med kapper i rygg, som originalen.
Modellen
Noe av det jeg kunne huske var folder i ryggpartiet og et belte som gikk nesten rundt på jakken festet foran med et par knapper. Jeg begynte derfor først med å skissere litt ulike skjørt- og jakke løsninger basert på både erindring og ønske om modernisering. Jeg endte likevel opp med det alternativet jeg antok var nærmest originalen. En del endringer har det likevel blitt. Noen mer bevisste enn andre
Istedet for en åpen splitt på skjørtet valgte jeg denne gangen en lukket gåfold. Det vil si at jeg syr på et stoff bak i splitten.
Skjørtet
Det opprinnelige skjørtet var laget i blyantfasong med en splitt. Denne gangen valgte jeg å heller lage en lukket gåfold da jeg syntes det tok igjen detaljen fra kappene i ryggen på jakken. Skjørtet har også fått et par praktiske lommer - noe jeg ikke kan huske om originalen hadde. 
Foret ser mer blått enn sjøgrønt ut på bildene, men kan beskrives som nesten turkis?
Jeg brukte litt tid på å finne et passende forstoff til jakke og skjørt. Et lilla forstoff hadde normalt vært det foretrukne valget, men designerspiren ymtet frempå at det kanskje så litt "tantete ut". Etter å ha testet ut burgunder, brunt og beige endte jeg til slutt opp med et sjøgrønt forstoff. Jeg syntes fargekombinasjonen var morsom, i tillegg til at jeg endelig fikk brukt opp to meter med jålefor som jeg ikke lenger kunne huske hvorfor jeg hadde kjøpt. 
Forskjellige for ble vurdert inntill jeg landet på et for som ga en god kontrast. Brunt ble for likt, men likevel ikke likt nok.
Beige ble litt kjedelig. Lilla ble i følge datteren "tantete", med andre ord litt gammeldags...
Jakken
Jeg brukte denne gangen et burdamønster som utgangspunkt, - tror originalen var basert på et mønster fra et Burda-blad. Denne jakken var delt i livet og derfor et godt utgangspunkt. Jeg tredoblet bredden på bakstykket og forlenget den samtidig noe. Jeg kunne ikke huske om det var folder foran på original-jakken, men bestemte meg for å lage denne delen glatt da folder foran fikk meg til å virke rundere over magen enn jeg er. 
Kragestanden som kan skimtes bak løfter kragen litt opp noe jeg synes er fint på en blazer. 
Jeg må ha klippet bakstykket litt lengre enn forstykkene noen som resulterte i at bakstykket ble ca 3 cm lengre enn disse. Istedet for å rette det opp og lage en lik lengde på kappen, som på originalen, valgte jeg heller å skråklippe kappedelen og ha det som en designeffekt.  
Jakken er ca 3 cm lengre bak en foran. Gåfolden tar igjen kappene på jakken. 
Andre endringer
Øverst på ermene laget jeg små folder fremfor å lage en holdning, (en rynketråd for å fordele rynkene jevnt øverst på ermekuppelen), da jeg syntes det passet godt til modellen. Jeg droppet skulderputer, men har sydd inn ermefisk for å holde fasongen over skuldrene. Ermesplitten med knappene nedertst på ermene syntes jeg ble en fin detalj på jakken. Jeg la også inn en kragestand på kragen slik at denne skulle ligge litt høyere enn hva Burda-mønsteret tilsa. Jeg gjorde også slaget på kragen litt bredere enn på mønsteret. 
Mansjettene med alle knappene syntes jeg ble en fin detalj på jakken.
Resultatet
Utfordringen ved denne kordfløyelen var at den manglet litt hold og virket litt løs i vevingen. Det er med andre ord ikke den aller beste kvaliteten på stoffet. Jeg er derfor veldig spent på i hvilken grad den kommer til å holde fasongen ved bruk selv om jeg har helforet både jakke og skjørt. Jeg vil likevel si meg godt fornøyd med kopiering, modernisering og de endringene jeg har gjort. Noen vil kanskje synes fargevalget er litt i overkant "morsomt", men det tar jeg ikke så tungt. - Jeg liker fargen godt! Det gjenstår egentlig bare å krysse fingrene for at stoffet i drakten holder - i alle fall lenge nok til jeg rekker å vokse ut av den...?
Noen vil kanskje synes at en hel drakt i lilla er litt "mye", men nå er det en gang jeg og ikke de som skal bruke den. 
Med eller uten bunad?
Jeg tror dette er første gang på over 20 år at jeg ikke har iført meg bunad på 17. mai. Både bunad og bunadsskjorte var strøket og gjort klart til den store dagen. Men ønsket om å overvære barnetoget sank betraktelig når vi våknet til ulende vind og piskende regn. Husbonden, som hverken hadde en klar skjorte eller sjekket om dressen passet, ymtet frempå om at barnetog sikkert også kunne overværes på TV fra godstolen med en kopp te ..og kanskje strikketøy..? 
Første gang på over 20 år at bunaden ikke har fått "luftet seg" på 17. mai. Det gikk forbausende greit.
Jeg tok omsider hintet da bikkja, som nærer en intens motvilje mot å bli våt i pelsen gjorde et tappert forsøk på å presse en litt for rund kropp under sofaen når hun forsto hva slags vær vi hadde tenkt å ta henne ut i. Og slik ble det i år; en hyggelig 17. mai-feiring med de nærmeste får man like godt til med eller uten bunad. 

Modell og materialer
Design: Modellen er basert på en tidligere drakt. Jeg har gått ut fra Burda 6775 og gjort endringer beskrevet i teksten. 
Materialer: 2.5 m kordfløyel 100 % bomull, 2 m viskoseforstoff
Fra lager: ja
Farge: lilla/aubergine, sjøgrønn
Kjøpt hos: Stoff og Stil, Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 13 knapper, 1 glidelås, ermefisker, limstoff/vliseline
Størrelse: S

Ps. For de som ønsker seg søm-tips/tutorials om hvordan jeg har gått frem kan klikke inn på fliken tutorials. Der vil jeg linke videre til blogginnlegg jeg har laget for tusenideer.no.