29. desember 2013

Grønn jul

Denne juleferien har ikke akkurat blitt som planlagt. For planen var nemlig å gjøre to ting: kreative aktiviteter og å gå på ski. Det er godt mulig man kan nyte en hvit jul om man ikke bor på Østlandet, men her er den sørgelig grønn og regntung. Så skulle man trodd at det var verdens beste anledning til å krype ned i syrommet, noe det også hadde vært om juleferien ikke hadde startet med en gjenstridig halsbetennelse. Så gjenstridig at den gikk over i en forkjølelse som tidvis har slått meg helt ut. Nå skal det innrømmes at jeg også hadde gledet meg til å sove i juleferien, men 12-13 timer i døgnet var kanskje litt mer enn jeg hadde håpet på.
Klare for tur, men ikke på ski. 
Litt strikking har det likevel blitt rom for. Jeg har godt installert i sofaen oppdaget gleden ved det jeg kaller "små-strikk". Stort sett ender jeg alltid opp med store prosjekter som gensere eller jakker som kan synes rimelig evigvarende til tider. Det som utløste små-strikken var verdens flotteste julepresang. Designerspiren hadde strikket et skjerf til sin mor!
Full match, som designerspiren sier. Noen sier jeg er matche-gal. men så liker jeg oransje .....
Den unge damen hadde fått med seg at en ny lue og skjerf var noe hennes mor var på jakt etter. Dermed hadde hun trålet byen rundt etter akkurat den rust-oransje fargen, - hun kjenner tydeligvis sin mor godt. Etter omfattende leting etter den perfekte fargen i Oslos garnbutikker, hadde hun omsider hellet med seg på Tjorven i Oslo. Så fulgte sprengstrikking på bussen til kjæresten, hos kjæresten, og i hemmelighet på rommet sitt....
Rustfarget lue i kombinasjon med skjerfet fra designerspiren. 
Fargen kunne knapt ha vært bedre. Så vellykket var den at 3. juledag klarte undertegnede å stable seg på bena og komme seg inn til Tjorven for sikre seg de 3 siste nøstene. (Mer kommer i butikken i januar, men hvem kan vente til da?). For med et skjerf i riktig farge var det selvsagt helt naturlig å ønske seg en lue i samme farge. (Ja jeg liker at ting matcher). En utfordring som var både morsom og rask. På en kveld så luen dagens lys, selv etter litt feilstrikking da det tok litt tid å finne rett maskeantall.
Den første votten ble både lang og smal. 
Etter at luen ble ferdig ble det klart at de 3 nøstene også ville rekke til et par votter. Nå tror jeg ikke at jeg har strikket votter siden jeg gikk på barneskolen? Det måtte dermed litt research til for å finne ut hvordan man strikker tommel. Den første votten var et godt eksempel på at planlegging er en fordel, da den ble både lang og litt trang. På den annen side så var det også et godt eksempel på å lære av sine feil. For vott nummer 2 (og 3) gikk radig unna når feilene kunne unngås.
Vottene er strikket på p. nr 5 og gikk radig unna .
Fortsatt ferie - snart 2014
Selv om den første uken av juleferien har foregått i halv fart, så har jeg fortsatt en ferieuke igjen som jeg har forhåpninger om at skal bli bra. Ski på beina får vi neppe her på Østlandet før i 2014, så denne ferieuken kan etter alle solemerker bli en god og kreativ uke. Jeg skulle bare ønske at de som driver å skyter opp raketter kunne vente til Nyttårsaften! - En liten skuddredd hund har tøffe dager nå frem mot Nyttårsaften.
En liten skuddredd hund, kan mellom skytingen holde strikketøyet varmt for matmor.
Ønsker for det nye året?
Det var nylig en artikkel i VG hvor man hadde intervjuet flere eldre, (i 80-90 års alderen), hvor de hadde spurt dem om hva de hadde gjort annerledes dersom de hadde fått leve på ny. De fleste var fornøyde med det livet de hadde levd, og ville gjort de samme feilene på ny. De syntes de hadde lært mye av både valgene og feilene de hadde gjort. Det var kun 2 kvinner som hadde noe særlig anger på valg de hadde tatt. Den ene var lei for at hun ikke hadde tatt mer utdannelse når hun var ung. Det ville gitt henne så mange flere valgmuligheter i livet. Den andre var lei for at hun ikke hadde vært et mer "nei"-menneske. I det la hun at hun hadde strukket seg veldig langt for alle andre, og samtidig gjort svært lite for seg selv. Takken fra de andre var som kanskje ventet ikke overveldende. Man blir fort tatt som en selvfølge. For hvem tenker og tar vare på deg om du ikke gjør det selv?
Mål om å bli Dronning/kaptein i eget liv i 2014?
2014 -  Jeg ønsker at det skal bli et kreativt år. Jeg ønsker å bli flinkere til å si nei - uten å ha dårlig samvittighet! Det er tross alt mitt ansvar å ta vare på meg selv - ikke andres ansvar! - Det skal jeg minne meg selv på inn i det nye året. I mens ønsker jeg mine faste lesere, og dere som bare tilfeldig har kikket innom, et godt nytt år. Jeg vil samtidig takke dere for et veldig hyggelig følge i 2013.

Faktaboks 
Design: eget.
Materialer: 150 g Carpe Diem fra Lang. 70 % ull og 30 % alpakka/ 50 g = ca 90 m
Fra lager: nei
Farge: Rust oransje, 714.0175
Kjøpt hos: Tjorven
Pinner: 5 og 5,5
Strikkefasthet: 16 m = 10 cm
Størrelse: S