30. november 2013

Klar for advent?

Denne julen har kommet fortere på meg en den berømte julekvelden kom på kjerringa. Jeg forundret meg stort over julegatepyntingen i Oslo her om dagen og ble nesten litt irritert over at de spilte julemusikk flere steder, før det gikk opp for meg at det er første advent på søndag. Husbonden prøvde seg med en morsom kommentar om at det var enda bra jeg ikke hadde tatt ned julegardinene på kjøkkenet fra julen i fjor, - han hadde ikke fått med seg at reinsdyrene var byttet ut med ugler en gang i januar (øh februar...?).
Kledd for advent?
Det har heldigvis vært tid til en liten runde i syrommet. Den berømmelige julekjolen har fått status som nyttårskjole, uten at den er nærmere en løsning av den grunn. En burgunderrød ulljersey fra London-turen kunne dermed snikes inn som et pauseprosjekt. En ny ullkjole i jersey sto på ønskelisten etter at den jeg sydde i vinter fikk seg en ufrivillig omgang i tørketrommelen, og kom ut i str 12 år. Litt trang og kort med andre ord. Men slikt skjer når man har insistert på å være Dronningen av vaskerommet i alle år uten å slippe andre til.
Det kan straffe seg å være enerådende på vaskerommet....
Dette har jeg ikke gjort før....
Denne gangen har jeg nok vært litt for full av Pippi-kraft, - for "Hvor vanskelig kan det egentlig være", har vært gjennomgangstonen gjennom hele prosjektet. Jeg er egentlig gammel nok til å vite at det ofte er mye vanskeligere enn det kan synes som ved første øyekast. - I fravær av god planlegging har jeg dermed måtte la veien bli til underveis, i større grad enn det jeg egentlig er komfortabel med.
Målbånd, linjal, saks og kritt - Bedre planlegging anbefales!
Det falt meg nemlig inn at jeg sikkert kunne spare tid ved å tegne mønsteret direkte på stoffet, med god hjelp av en gammel genser, linjal og målebånd. Selve oppskriften på fort og gæli.... For alle som syr vet at om det går det skeis i klippingen står hele prosjektet i fare for å mislykkes. Denne metoden er høyst tvilsom og kan derfor ikke anbefales. Men les gjerne videre.
Hals og ermeåpninger ble kantet med skråbånd, sydd først fast for hånd før symaskinen fikk slippe til.
Jeg tegnet for- og bakstykkene som 4 like deler; høye i livet og litt ut-skrådde i fasongen. Videre tegnet jeg rygg- og forstykkene basert på mål fra en genser som jeg synes sitter pent, hvor jeg kun beregnet innsnitt på forstykket. Til tross for god genser-måling ble ryggen likevel i videste laget, hvorpå jeg laget et innsnitt i midten av denne som jeg sydde nesten helt opp til nakken.
Litt for kjedelig?
Veien blir til
Det viste seg at også selve kjolevidden var i videste laget, hvor jeg da valgte å sy inn bakstykkene på skjørtet, slik at det harmonerte bedre med overdelen i ryggen. Jeg eksperimenterte litt med ermer på kjolen uten at jeg syntes det fungerte. Jeg hadde nemlig lyst på båthals, da dette føles litt lunere i en vinterkjole enn en omslagsløsning. Utfordringen var bare at den ble litt kjedelig. - Men nettopp fordi det var en vinterkjole var det også behov for lange ermer!
Nåling og kritting på "dukken" var viktige hjelpemidler når veien ble til underveis. 
Løsningen på ermene ble å lage en liten jakke over kjolen. Den ble klippet, tilpasset og forkastet! Ikke så rart når man tegner hele jakken for hånd - løselig basert på en gammel genser? For å komme ut av uføret ble jakken kledd oppå kjolen og "dukken"  før jeg tegnet en skjæring jeg hadde større tro på. Denne ble så klippet til, før hele jakken ble kantet med skråbånd. Båndet var ikke helt perfekt i fargen, men nærme nok. - Av erfaring vet jeg at jeg sjelden ender opp med kun 2 m skråbånd om jeg først tar turen innom Lillestrøm Sysenter. Bruk fra lageret kan dermed være mer enn en god idé.
Jakken ble kantet med et litt mer rosa skråbånd. Det ga i alle fall litt mer hold i plagget enn om jeg bare hadde brettet en kant inn. 
Resultatet
Ikke sånn helt overbegeistret. Synes fortsatt den er litt kjedelig! Den er ikke tatt i bruk ennå, så jeg vet ingenting om hold eller hvordan den ter seg ved bruk. - Mulig at jeg hadde likt den bedre med lange ermer, om jeg hadde valgt den samme omslagsløsningen, som var på kjolen den skulle erstatte? - Eller så kan kanskje løsningen være en kort jakke i en annen farge? Bedre planlegging hadde i alle fall hadde vært et pluss...
Ullkjolen med utenpå-ermer - også kalt en kort jakke. :)
Advent og julestyr...
Julegardiner med reinsdyr eller ugler? - Det store spørsmålet er likevel hvert år - hvor la jeg adventsstaken? Husbonden hevder fortsatt at det ikke bor noen husnisse her som gjemmer og flytter på tingene våre, selv om jeg er skråsikker på at han gjemmer brillene mine med jevne mellomrom. Og nå har han altså gjemt adventsstaken også...
De uskarpe og oppstilte bildene skyldes at den tidligere fotohjelpen nesten aldri er hjemme lenger.
Men juleforberedelsene har forandret seg her en gang for alle. Designerspiren rundet nylig 20 år, med den følge at vi ikke lenger har tenåringer i heimen. Den tradisjonelle julekalenderen er dermed et tilbakelagt kapittel. Selv om jeg syntes det var et styr å kjøpe- og pakke inn 48 små greier, så var den også selve symbolet på at nå nærmet høytiden seg. -  Det blir likevel tomt på kjøkkenveggen i desember. Tomt kan det imidlertid bli flere steder; den samme designerspiren lever studentlivet til fulle og mor frykter at den yngste er på vei ut av redet. - Men hva gjør man når poden er klar, men ikke mor? Uansett - det er bare å innse at det man ikke kan kontrollere - det får man heller ikke gjort noe med! Men nå er det endelig helg - så da skal det i alle fall strikkes! Og husnissen han kommer vel tilbake med adventsstaken etterhvert...

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 100 % Ull
Fra lager: ja
Forbruk:  1,8 m Ullfstoff
Tilbehør: 1 knapp, 3 m skråbånd
Farge: burgunder
Kjøpt hos: Kjøpt i London
Størrelse: 36