30. november 2013

Klar for advent?

Denne julen har kommet fortere på meg en den berømte julekvelden kom på kjerringa. Jeg forundret meg stort over julegatepyntingen i Oslo her om dagen og ble nesten litt irritert over at de spilte julemusikk flere steder, før det gikk opp for meg at det er første advent på søndag. Husbonden prøvde seg med en morsom kommentar om at det var enda bra jeg ikke hadde tatt ned julegardinene på kjøkkenet fra julen i fjor, - han hadde ikke fått med seg at reinsdyrene var byttet ut med ugler en gang i januar (øh februar...?).
Kledd for advent?
Det har heldigvis vært tid til en liten runde i syrommet. Den berømmelige julekjolen har fått status som nyttårskjole, uten at den er nærmere en løsning av den grunn. En burgunderrød ulljersey fra London-turen kunne dermed snikes inn som et pauseprosjekt. En ny ullkjole i jersey sto på ønskelisten etter at den jeg sydde i vinter fikk seg en ufrivillig omgang i tørketrommelen, og kom ut i str 12 år. Litt trang og kort med andre ord. Men slikt skjer når man har insistert på å være Dronningen av vaskerommet i alle år uten å slippe andre til.
Det kan straffe seg å være enerådende på vaskerommet....
Dette har jeg ikke gjort før....
Denne gangen har jeg nok vært litt for full av Pippi-kraft, - for "Hvor vanskelig kan det egentlig være", har vært gjennomgangstonen gjennom hele prosjektet. Jeg er egentlig gammel nok til å vite at det ofte er mye vanskeligere enn det kan synes som ved første øyekast. - I fravær av god planlegging har jeg dermed måtte la veien bli til underveis, i større grad enn det jeg egentlig er komfortabel med.
Målbånd, linjal, saks og kritt - Bedre planlegging anbefales!
Det falt meg nemlig inn at jeg sikkert kunne spare tid ved å tegne mønsteret direkte på stoffet, med god hjelp av en gammel genser, linjal og målebånd. Selve oppskriften på fort og gæli.... For alle som syr vet at om det går det skeis i klippingen står hele prosjektet i fare for å mislykkes. Denne metoden er høyst tvilsom og kan derfor ikke anbefales. Men les gjerne videre.
Hals og ermeåpninger ble kantet med skråbånd, sydd først fast for hånd før symaskinen fikk slippe til.
Jeg tegnet for- og bakstykkene som 4 like deler; høye i livet og litt ut-skrådde i fasongen. Videre tegnet jeg rygg- og forstykkene basert på mål fra en genser som jeg synes sitter pent, hvor jeg kun beregnet innsnitt på forstykket. Til tross for god genser-måling ble ryggen likevel i videste laget, hvorpå jeg laget et innsnitt i midten av denne som jeg sydde nesten helt opp til nakken.
Litt for kjedelig?
Veien blir til
Det viste seg at også selve kjolevidden var i videste laget, hvor jeg da valgte å sy inn bakstykkene på skjørtet, slik at det harmonerte bedre med overdelen i ryggen. Jeg eksperimenterte litt med ermer på kjolen uten at jeg syntes det fungerte. Jeg hadde nemlig lyst på båthals, da dette føles litt lunere i en vinterkjole enn en omslagsløsning. Utfordringen var bare at den ble litt kjedelig. - Men nettopp fordi det var en vinterkjole var det også behov for lange ermer!
Nåling og kritting på "dukken" var viktige hjelpemidler når veien ble til underveis. 
Løsningen på ermene ble å lage en liten jakke over kjolen. Den ble klippet, tilpasset og forkastet! Ikke så rart når man tegner hele jakken for hånd - løselig basert på en gammel genser? For å komme ut av uføret ble jakken kledd oppå kjolen og "dukken"  før jeg tegnet en skjæring jeg hadde større tro på. Denne ble så klippet til, før hele jakken ble kantet med skråbånd. Båndet var ikke helt perfekt i fargen, men nærme nok. - Av erfaring vet jeg at jeg sjelden ender opp med kun 2 m skråbånd om jeg først tar turen innom Lillestrøm Sysenter. Bruk fra lageret kan dermed være mer enn en god idé.
Jakken ble kantet med et litt mer rosa skråbånd. Det ga i alle fall litt mer hold i plagget enn om jeg bare hadde brettet en kant inn. 
Resultatet
Ikke sånn helt overbegeistret. Synes fortsatt den er litt kjedelig! Den er ikke tatt i bruk ennå, så jeg vet ingenting om hold eller hvordan den ter seg ved bruk. - Mulig at jeg hadde likt den bedre med lange ermer, om jeg hadde valgt den samme omslagsløsningen, som var på kjolen den skulle erstatte? - Eller så kan kanskje løsningen være en kort jakke i en annen farge? Bedre planlegging hadde i alle fall hadde vært et pluss...
Ullkjolen med utenpå-ermer - også kalt en kort jakke. :)
Advent og julestyr...
Julegardiner med reinsdyr eller ugler? - Det store spørsmålet er likevel hvert år - hvor la jeg adventsstaken? Husbonden hevder fortsatt at det ikke bor noen husnisse her som gjemmer og flytter på tingene våre, selv om jeg er skråsikker på at han gjemmer brillene mine med jevne mellomrom. Og nå har han altså gjemt adventsstaken også...
De uskarpe og oppstilte bildene skyldes at den tidligere fotohjelpen nesten aldri er hjemme lenger.
Men juleforberedelsene har forandret seg her en gang for alle. Designerspiren rundet nylig 20 år, med den følge at vi ikke lenger har tenåringer i heimen. Den tradisjonelle julekalenderen er dermed et tilbakelagt kapittel. Selv om jeg syntes det var et styr å kjøpe- og pakke inn 48 små greier, så var den også selve symbolet på at nå nærmet høytiden seg. -  Det blir likevel tomt på kjøkkenveggen i desember. Tomt kan det imidlertid bli flere steder; den samme designerspiren lever studentlivet til fulle og mor frykter at den yngste er på vei ut av redet. - Men hva gjør man når poden er klar, men ikke mor? Uansett - det er bare å innse at det man ikke kan kontrollere - det får man heller ikke gjort noe med! Men nå er det endelig helg - så da skal det i alle fall strikkes! Og husnissen han kommer vel tilbake med adventsstaken etterhvert...

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 100 % Ull
Fra lager: ja
Forbruk:  1,8 m Ullfstoff
Tilbehør: 1 knapp, 3 m skråbånd
Farge: burgunder
Kjøpt hos: Kjøpt i London
Størrelse: 36

9 kommentarer:

 1. Du er sånn en nydelig dame, at ingenting blir kjedelig på deg. Jeg synes både jakke og kjole ble lekker.
  Ellen :)

  SvarSlett
 2. Jeg koser meg med å lese innleggende dine, Helle :-) Og nå har du selv bevist at du er menneskelig ;-) Jeg har jo sett på beundring på hvor flink du er til å planlegge, og det var derfor alldeles HERLIG å se at også du tegner rett på stoffet en gang :-P

  Jeg har faktisk en fast plass til både adventsstake og stjerne, så jeg leter aldri etter dem :-)) Jeg er faktisk ikke den som roter bort mest her (jeg er heller den som registrerer hvor andre legger fra seg telefon, briller, lommebok osv - da kan jeg fortelle dem hvor det ligger når de begynner å lete).

  Nå er det straks 5 år siden eldstetøtta flytta hjemmefra, og jeg syns det var grusomt (da, men det har gått veldig bra). Tenker med gru på den dagen litjtupp bestemmer seg for å flytte - hun sier hun gleder seg veldig til hun får sin egen leilighet hun kan pynte, rydde og vaske..... Men vi kan jo ikke akkurat holde dem igjen heller....

  God helg, Helle - klem Siv

  SvarSlett
 3. Very, very nice. You always impress me by sewing so neatly.

  SvarSlett
 4. Så har altså Helle vært å sydd IGJEN. Enda en flott kjole. Eller spencerkjole som jeg vil kalle den. Jeg har nemlig en lignende i lin, som er kjøpt, og brukt ganske mye.
  Kan du ikke pynte med fargerike kjeder ( som feks KAZURI kjede) eller et skjerf/sjal i halsen ( jeg er jo avhengig)
  Uansett, alt kler den smukke. Dvs DU er den smukke.

  På vei hjem fra jobb i dag, var det både pyntede juletrær utenfor, med lys, og inni husene var det stjerner og lysestaker i nesten alle vinduer.......... Og jeg tenkte som deg, jul allerede nå???
  Jeg har ikke adventstake, for det har jeg aldri likt. Eneste stjerne er en i papp jeg kjøpte, fordi den var så fin, men uten lys inni.
  Jeg pynter mest med planter, lys og løpere. Er ikke så ellevill julete av meg. Men jeg tenkte å bake litt pepperkaker i morra,da....men det er fordi jeg elsker å spise dem til kaffen. Og det er vanligvis JEG som spiser dem opp hver gang...kremt....
  Jeg har noen esker på loftet, med julepynt. Ellers tror jeg at de røde dunkende ligger i en eller annen skuff.
  En julaften måtte jeg bruke papirduk, med damaskmønster, egentlig veldig fin ;) , fordi jeg kunne ikke finne dunkende mine, som hadde overvintret hos mamma...he he. Det ble jul alikevel.
  Ha en riktig god helg.
  Klem

  SvarSlett
 5. Ååå, du kreerer de herligste plagg...skulle ønske du bodde i nabolaget og jeg kom og maste på deg om en kjole til meg:)) Nydelig!!
  Alltid rart når de unge flytter ut, men faktisk blir det litt godt også...etter hvert;)
  Ha ei flott førjulstid, klemmer fra meg;)

  SvarSlett
 6. Enig med de andre damene her, -den ble ikke kjedelig, men sitter som alltid som et skudd. Nydelig farge til deg. Et smykke eller et skjerf kan piffe opp litt hvis du ønsker litt piff :D

  Jeg har også en sånn husnisse, og den driver og nisser hele året..
  Ha en fin førjulstid med eller uten adventsstake :D

  SvarSlett
 7. Husnissen er en skummel skapning, roter bort ting! Kjolen din ble forresten veldig fin, ikke kjedelig i det hele tatt ;o)
  Ha fine adventsdager, Helle

  SvarSlett
 8. Det kan godt være, du synes kjolen er lidt kedelig, men du ser IKKE kedelig ud i den - du ser fantastisk ud :-)

  Ak ja, de unger - mon ikke det er sjældent det passer sammen - at mor og barn er lige klar til den store omvæltning? Jeg blev egentlig først klar da min søn, efter at være flyttet ud 1. gang, vendte kortvarigt tilbage - og derefter flyttede 2. gang ;-) Tror hurtigt du finder nye glæder ved at få "frivillige" besøg af designerspiren - det er så dejligt :-) Du har faktisk noget at se frem til :-)

  SvarSlett
 9. Det klæder dig så godt, du kan bruge alt tøj og farven er vidunderlig. Jeg synes bestemt ikke det er kedeligt og det kan også bruges hver for sig. Ren win win.
  Ak børnene bliver store, men frygt ikke, det er et nyt liv der begynder, når de flytter hjemmefra og tænk så meget tid du får til sy og strik i lange baner. Inden du ser dig om kommer de hjem igen med børnebørn, så du har meget at glæde dig til.

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.