18. juli 2013

Dette blir vel den fjerde eller var det den femte?

Noen ganger når man finner buksen, da snakker jeg selvfølgelig om buksen med stor B, da kjøper jeg ikke en bukse, men 2 eller 3 i slengen!  Du vet den buksen som endelig sitter som et skudd. Den strammer ikke på feil steder og yter bakenden rettferdighet, eller gir en illusjon av noe som kan minne om et løft. Jeg har ikke funnet den buksen, men derimot funnet min kjolemodell denne sommeren. Når den i tillegg er feminin og bekvem på grunn av materialvalget så kunne det nesten ikke blitt bedre. Ikke at den byr på så mye løft av ende-partier, men det er nå en gang grenser for hva man kan forvente av en kjole.
Har man funnet en favoritt så gjelder det å  holde på den. 
Det er jerseykjolene jeg har sydd til det kjedsommelige denne våren som har inntatt syrommet. Dette er altså den 4.de kjolen (tror jeg) jeg syr etter det samme mønsteret. Modellen er lettsydd, da det meste av kjolen gjøres via overlock-maskinen. Det at den er sydd i jersey gir også mer spillerom for passformen, enn når man velger mindre elastiske kvaliteter. At den i tillegg er klippet og sydd i løpet av en kveld er ikke et mindre pluss i denne sammenheng. 
Det er den blå blomstrede kjolen - mot alle odds -som har vært den største favoritten denne våren og sommeren. 
Denne jerseykjolen er en erstatning for en marineblå kjole jeg hadde med meg hjem fra Italia for flere år siden. En favoritt inntil den fikk en ufrivillig omgang i tørketrommelen og kom ut som noe ganske ugjenkjennelig. I alle fall noe i en mye mindre og trangere utgave enn originalen, i tillegg til at en del av detaljene på kjolen hadde gått i oppløsning. 
Enkel i fasongen, med lite innsnitt eller annen "skreddersøm".
Jeg har hatt et litt ambivalent forhold til mørkeblått i mange år etter å ha arvet mørkeblå klær fra en storebror gjennom store deler av barndommen. Sagt på en annen måte: mørkeblå pologensere kommer neppe inn i mitt klesskap igjen. Ettersom alderen gjør ansiktet mer markert ble mørkeblått en "snillere" farge enn sort, som ble byttet ut til fordel for den snillere blå varianten. Blått viste seg også som et fint tilskudd til brunt (favoritt-fargen). Etterhvert har jeg lært å sette pris på den litt konservative fargen, som gir et ordentlig inntrykk samtidig som den er relativt enkel å pynte eller endre med bruk av kontrastfarger til. 
Den enkle blå sløyfen i kjolestoffet ble løsningen etter mye prøving og feiling. 
Resultatet
Kjolen er mye enklere enn den kjolen den erstatter, uten at det behøver å være negativt. Kvaliteten virker god, det er god og tung fald i viskose-jersey, noe som gjør at den både sitter bra og krøller lite. Den besto i testen etter en dag på jobb! Jeg hadde først tenkt å lage knytebånd under bysten, men byttet det ut med en enkel sløyfe. Denne forsøkte jeg også å lage i et kontraststoff, uten at det gjorde den store susen. Sløyfen ble litt "slappere" enn jeg hadde planlagt, så det er mulig jeg legger inn vliseline eller noe annet som kan stive den opp etterhvert. Med andre ord, ingen store mangler. 
En enkel kjole er lett å pynte opp eller ned med okergul jakke, oransje sko eller var det burgunderrøde de skulle være?
Hva hunden gjør med klærne dine når du er borte
Under en lunsjdiskusjon på jobben oppdaget jeg nylig at jeg jeg ikke var alene om å ha en hund som stjal klærne mine. Vårt firebente familiemedlem har mer enn en gang tatt med seg ymse klesplagg fra matmor og begravd dem godt ned i kurven sin. Og jeg har mer enn en gang lurt på hva hun gjør med dem, når jeg for n-te gang drar en genser full av hundehår opp fra kurven hennes. Verst er det når hun har fått tak i go-blazeren din akkurat den dagen du har et viktig møte på jobben og etter febrilsk leting oppdager at den krøllete og hårete bylten i kurven til hunden likevel ikke er tøflene til husbonden. 
Langt flere bruksmuligheter enn jeg var klar over. 
En søndag morgen tok jeg henne på fersken og oppdaget jeg hva hun bruker undertøyet mitt til. Må innrømme at jeg er en smule overrasket, men må berømme henne for å se muligheter jeg ikke hadde tenkt på. Mulig vi bør vurdere lås på vaskerommet? 

Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 1,5 m viskose-jersey
Fra lager: ja
Farge: mørkeblå
Kjøpt hos: Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: intet
Størrelse: 36