2. januar 2013

Strikker du Forbrytelsen..?

Det var i alle fall det husbonden trodde når ha så stjernemønsteret vokse frem, og var skråsikker på at undertegnede kopierte Sarah Lund-genseren. Uansett hvor begeistret jeg måtte være for TV-serien så var det ikke den som var utgangspunktet for dette prosjektet. "Norsk" eller "nordisk" mønster ser ut til å være i vinden som aldri før. Jeg leste en forklaring på dette fra en moteekspert, som hevdet at folk søkte tilbake til det tradisjonelle og trygge når det var nedgangstider.
Jakke i "norsk/ nordisk" mønster, i 100 % ull. 
Det nordiske-mønsteret til denne jakken kommer opprinnelig fra et debbie bliss hefte, fra 2011 som jeg har hatt liggende tilsvarende lenge, hvor et gensermønster i en relativt tynn garnkvalitet hadde fanget min interesse. Til tross for et velfylt lager fantes ikke denne garntykkelsen i mitt forråd, og ikke var jeg klar for genservarianten heller. Jeg blir fort varm i ullklær og synes det er en fordel å kunne kneppe opp fremfor å måtte kle helt av (og bli kald igjen). En jakke i en tykkere kvalitet ble dermed løsningen på denne utfordringen.
Mønsteret går over rygg og ermer. 
Under nyåpningen av Lillestrøm sysenter hadde jeg hamstret med meg litt forskjellig av garn (med 30 % rabatt, hvem av dere ville ikke gjort det?), og satt følgelig på et spennende utvalg innen brun-toner. Etter å ha omregnet maskeantall, strikket feil 3 ganger, kom jeg omsider opp til mønsterborden. Tanken var å ha mønsteret i 2 eller 3 ulike farger. Først ble blått og naturhvitt  forsøkt og testet, men blåfargen jeg hadde ble for mørk, og forsvant i det brune.
Resultatet ble kun 2 farger, etter mye prøving og feiling. 
Naturhvitt og beige ble testet ut som alternativ 2, uten at det ga meg noen større hjertebank av den grunn. Det neste hinderet var at jeg hadde feilberegnet litt i forhold til hvor mange cm i høyden mønsteret utgjorde, som selvfølgelig krevde både opprekk og omstrikk. Denne gangen gjorde jeg kort prosess og laget mønsteret kun i naturhvitt. Det får være måte på tålmodighet!
Nok jobb å få mønsteret til å nesten stemme ved sammensying. 
Den neste utfordringen var armene. Jeg er ikke spesielt begeistret for å strikke mønster frem og tilbake på pinnene, men her måtte det til om mønsteret skulle stemme over bol og ermer. En enklere måte å gjøre det på er å strikke raglan eller rundfelling, den siste strikkeboken til Tine Solheim, Retromasker, har mange gode mønstre for nettopp dette. Men for dette prosjektet var det ingen andre løsninger enn å strikke armene frem og tilbake.
Mye god inspirasjon mellom 2 permer. 
Jeg ser at jeg kunne ha felt av mye mer opp mot ermekuppelen de siste 4-6 cm, da hadde jeg sluppet den lille "puffen" på ermene som absolutt ikke var tilsiktet. Jeg forsøkte å sy inn ermene 2 ganger, før jeg syntes de satt bra, men puffen var ikke til å unngå uten en ny runde med opprekk som ikke var et alternativ på det tidspunktet.
Til tross for flere omganger med symaskinen er det nervepirrende å sette saksen i arbeidet. 
Jeg sitter alltid med hjerte i halsen når jeg skal klippe opp et strikketøy. Til tross for både en og 2 sømmer + overlock så synes jeg det alltid er en tråd som klarer å rive seg løs. Først hadde jeg tenkt å lage en vanlig halsåpning, men fikk det for meg at det hadde vært fint med en V-skjæring og sjalskrage, noe som resulterte i en ny omgang under symaskinen. Jeg forsøkte å få til kragen ved å strikke forkortede pinner, og ser at jeg med fordel kunne ha lagt inn enda flere omganger for å få den effekten jeg egentlig ønsket.
Sjalskragen kunne nok ha vært litt bredere. 
Resultatet
Tja, hva skal jeg si. Med en gang jakken var ferdig virket den trang, med litt lange ermer. Men etter å ha vasket jakken, ble ermene altfor lange, så disse har jeg nå måttet brette opp. Jeg synes det også virker som om det er litt mindre hold i plagget etter vask, noe jeg heller ikke er så begeistret for. Jakken er heldigvis ikke trang lenger, det er da heldigvis alltids noe, om man skal fokusere på det positive? Jeg slapp også opp for garn i samme innfarging mens jeg strikket den siste armen. Heldigvis så skjedde garnbyttet rett oppunder der hvor mønsterborden starter, så jeg regner vel egentlig med at du må vite om det for å legge merke til det. Jeg kunne godt ha tenkt meg at kragen hadde blitt litt bredere, men går man tom for garn midt i nyttårshelgen så setter det begrensninger for arbeidet. Å legge det til side var ikke et alternativ, så får heller tiden vise om den blir brukt.
Om undertegnede er litt uklar på bildet, skyldes det at fotografen var mer opptatt av bikkja. 
Mer strikk og nye prosjekter
Lene kommenterte at mine blogginnlegg stort sett alltid kommer på søndager, ikke så rart da det er min dag i uken. Jeg har innvilget meg selv et par ekstra fridager i forbindelse med nyttårshelgen, som følgelig skal benyttes til kreativitet og er forklaringen på et uventet blogginnlegg midt i uken. Kan med en gang berolige mine faste lesere med at fra og med neste uke er vi tilbake til normalen igjen.
Neste prosjekt er allerede godt i gang på pinnene. 
I mellomtiden har jeg begynt på et par andre både søm- og strikkeprosjekter, så jeg "rives" mellom syrom og strikketøy. Den store Marius strikkeboken lå pakket inn under treet til undertegnede, og jeg har allerede lagt opp de første maskene til et prosjekt derfra. Og noe sier meg at det kan bli flere prosjekter med Marius-mønstre i løpet av vinteren, da dette viste seg å være et veldig enkelt og se på TV-vennlig mønster å strikke..
Allerede tatt i bruk, med godt resultat. 
En garnvinde, eller et hespetre har stått på ønskelisten i flere år, og jeg tror vel egentlig at det avgjørende for oppfyllelse av ønsket var at husbonden var blitt såpass lei av å sitte med armene rett ut, mens han forsøker å se sport på TV. Uansett motiv fra giveren, så er jeg strålende fornøyd med gaven. Jeg har nemlig en mistanke om at den ikke kommer til å klage om jeg skulle trenge "et par utstrakte armer" i en eller annen innspurt med Bjørgen eller Northug...

Faktaboks
Design: kombinasjon av debbie bliss fall/winter 2011 og eget mønster
Materialer: Rowan pure wool dk
Fra lager: ja
Forbruk: 550 g/ 450 g brun og 100 g naturhvit
Tilbehør: 6 knapper
Farge: brun 018 og naturhvit 013
Strikkefashet: 22 m og 30 omg på p 4 = 10 cm.
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: 36