5. oktober 2012

Høstferie og gjenbruk

Ikke at det er noen direkte sammenheng mellom høstferie og gjenbruk. Men nå er det slik at det er tid for høstferie samtidig som det slår meg at vi generelt burde bli flinkere på gjenbruk sett fra et miljøperspektiv. Undertegnede har i alle fall et stort forbedringspotensiale på det området. Enkelte er racere på å omsy og redesigne de mest fantastiske kreasjoner. Der er ikke jeg! Men når jeg fant et garn fra Rowan som besto av 93 % resirkulert ull, følte jeg at dette var noe som kunne kjøpes inn med den beste samvittighet. Det var rett og slett noe som ikke kunne bli liggende uprøvd igjen hos garnforhandleren.
Deilig høstjakke i resirkulert ull.
Garnet, Renew, tilhørende serien purelife har ironisk nok stort sett bare bilnavn på fargene sine. Det eneste unntaket var fargen diesel! Nå appellerte garnet foruten sin miljøvennlige profil også fordi det har en nydelig fargepalett. Selv om det skal sies at jeg ikke er noen storbruker av melert garn, var det ikke vanskelig å gjøre unntak fra den "regelen", denne gangen.
Jakken er enkel i modellen, men spesielt anvendelig til skjørt på grunn av sin korte lengde. 
Jakken var mer enn hurtigstrikket da garnet skulle strikkes på pinne nr 6. Utfordringen besto heller i at jeg ikke hadde noe mønster. Heldigvis hadde jeg en idé om hva jeg ville lage, og fikk etter litt plundring regnet meg til både strikkefasthet og mål på plagget etter både prøvelapp og litt feilstrikk. Dvs. at jeg hadde feilberegnet strikkefastheten noe og måtte strikke det ene ermet på nytt da det ble altfor vidt.
De røde knappene trekker også ut det røde i garnet. 

Den andre utfordringen var at jeg ønsket en krage på modellen jeg hadde sett for meg. Jeg visste delvis hvordan jeg skulle løse det ved å strikke opp kragen på forstykket, og sy den sammen bak. Det jeg ikke hadde noen helt klar formening om var hvordan jeg skulle løse overgangen mellom jakken og kragen på forstykket. Jeg forsøkte først å legge til ekstra masker på utsiden av kragen, samtidig som jeg økte rillestrikk til kragen på den andre siden. Det resulterte i en veldig stor krage, som jeg strikket om, ved å ikke øke ytterligere masker på utsiden av kragen, men kun økte til kragen ved å strikke 1 maske ekstra med rillestrikk hver 4 omg.
Kragen er sydd sammen midt bak. 
Nå liker jeg litt stramme rammer rundt det jeg lager, noe som sikkert er noe av årsaken til at jeg ikke er noen storbruker av melert garn. For å trekke ut den fargen i garnet jeg syntes var finest, den mørkerøde, valgte jeg å hekle kanter på jakken i mørkerødt. Først hadde jeg tenkt å strikke inn noe striper med det ensfargede garnet, men forkastet den ideen relativt raskt.
Heklede kanter rundt i sidesømmene og rundt ermegapet. 
Løsningen ble å hekle en kant av fastmasker i sidesømmene, på ermene og ved ermehullene. Jeg forsøkte først å hekle kantene sammen på utsiden med det ensfargede garnet, men syntes ikke det ble pent. Alternativet ble da å montere den sammen på vanlig måte, og heller plukke opp tråden i sidesømmen når jeg heklet, noe jeg syntes fungerte godt.

Allerede tatt i bruk. Mix og match med skinnskjørt sydd for høsten. 
Resultatet
Jakken er allerede tatt i bruk, så fornøyd må jeg kunne si at jeg er. Om jeg skulle strikket den igjen ville jeg droppet det siste knapphullet da det kom litt for høyt opp i kragen. Ingen krise, men småpirk som godt kunne forbedres til en annen gang. Garnet viste seg også godt å strikke med, selv om det var litt mer knuter på garnet enn det jeg liker. Mulig en følge av resirkuleringen? Nå ble jeg likevel så begeistret for garnet at jeg sikret meg et nytt prosjekt i samme kvalitet, når de hadde 30% på alt garn i forbindelse med nyåpningen av Lillestrøm systenter.
Norske epler en del av høstens gleder. 
Høstferie

Da husbonden og jeg har planlagt en uke i Roma senere i oktober var det ingen spesiell grunn for at jeg skulle ha høstferie i skoleferien. Det begynner å bli noen år siden vi hadde logistikkutfordringer i forhold til barn på SFO, og mangel på feriedager som matchet barnas feriedager. Likevel føltes det leit å skulle droppe den årlige lunsjen designerspiren og jeg pleier å ha i høstferien, så en feriedag i høstferien innvilget jeg meg derfor likevel med den beste samvittighet. Det var noe med å bruke tiden på det som er viktig, og lunsj med designerspiren hører så absolutt til i den kategorien.
Fantastiske høstfarger på vei både til og fra jobb.
Gjenbruk
Interessen for gjenbruk kom i forbindelse med at jeg så et program i serien Luksusfellen. Noe av det som slo meg er hvilket overflodssamfunn vi lever i, som oppfordrer til et til tider hårreisende forbruk. Det paradoksale er at jeg selv har et yrke hvor jeg (i min tidligere jobb) på mange måter har bidratt til både økt kjøpelyst og mangel på måtehold. Fordi vi skal unne oss "alt", og fordi vi fortjener det. Selvsagt fortjener vi å ha det bra, men trenger vi 10 par støvletter for å ha det bra? Jeg er forøvrig klar over at jeg til de grader sitter i glasshus når jeg filosofere over dette.
Tid for kaffe og en fot i bakken?
Lykkebarometer
"Ettersom man blir mer velstående, kommer naturlig nok flere enn grunnleggende nødvendigheter inn. Man ønsker å utvikle seg og skape en mening med tilværelsen, påpeker Diener, som er tilknyttet University of Ilinois." Forskningen viser altså at vi endrer verdier og hva vi definerer hva som er nødvendig i takt med vår økende rikdom. Men selv om forskning at selv om vi blir mer fornøyde av å bli rikere, så har det kanskje  likevel ikke den helt store innvirkningen på hvordan vi føler oss. Alt koker vel egentlig ned til hvordan den enkelte definerer lykke. Uten å undervurdere betydningen av økonomisk trygghet, så blir det opp til den enkelte å avgjøre hvilke materielle goder man trenger for å føle seg bra. Sikkert er det i alle fall at vi som er født her i Norge har trukket "vinnerloddet", og har de beste muligheter til å både utvikle oss selv og skape en mening med tilværelsen.

Litt for spennende tog-lesning. Har holdt på å ende på feil stasjon 2 ganger denne uken... 
Pippi-kurset ble vi spurt om hvor vi ville plassere oss selv på et lykkebarometer? Selv blir jeg stadig grepet i at det som gir meg størst glede, er ofte de små tingene som kommer som en følge av tilstedeværelse. Som lunsj med designerspiren, gleden over fargene i naturen, en god bok, dele et godt måltid det med familie og venner, en ny idé til et prosjekt, et kjærtegn, en sønn som lager middag når han ser at mor er sliten etter jobb, en hyggelig hilsen  fra noen som bryr seg, for å nevne noe. Selvsagt har jeg også gruff, som suger energi i hverdagen, men så gjelder det å tenke konstruktivt for å ikke bli sittende fast i det som virker destruktivt og heller fokusere på det som gir energi. For om jeg fokuserer på det som er positivt kan jeg konstatere at jeg har det egentlig veldig bra, i alle fall ifølge lykkebarometeret. 

Faktaboks
Design: eget
Materialer: Rowan Renew 93 % resirkulert ull og 7 % polyamid og kontrastfarge pt3 100 % ull.
Fra lager: nei
Forbruk: 500g/ 750 m Renew og rest fra pt3
Pinne: 6 og heklenål 5
Tilbehør: 4 knapper
Farge: Renew rød-melert/ Pick up - 683 og pt3 mørk rød 7062
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: 36