1. april 2012

Kappene er tilbake

Jeg forsøkte meg på å sette rynkekapper på skjørtene i sen-vinter kolleksjonen flere ganger, uten å lykkes. I god gang med sommerstoffer ser jeg endelig mitt snitt i å kunne leke litt mer med kapper og volanger i igjen. Ikke for det, jeg setter stor pris på et enkelt, klassisk og feminint uttrykk i det jeg lager, så hvorfor kappene ser ut til å være fast følge på sommerklærne, forstår jeg ikke helt selv.
Første bidrag til sommer 2012
Denne kjolen er det første jeg lager ut av stoffene jeg kjøpte i NY i fjor. Den er laget av 100 % silke og var planlagt helt annerledes. Nå ville omstendighetene det slik at alt jeg fikk tak i av dette stoffet var en liten rest på kun 1,1 x 1,1m, noe som er i knappeste laget for kjolesøm. Dette forsto jeg selv når jeg fant stoffet og hadde vett nok til å ta med meg en yard (0.9m) med et matchende rødt silkestoff. Likevel ble planene som en kjole sydd med 3 paneler raskt skrinlagt når jeg skulle sette saksen i stoffet. 1,1m er knapt! Løsningen ble å gå for en velprøvd modell, som jeg har benyttet meg av 2 ganger tidligere, den siste senest i fjor sommer.
Foret matcher 100%, sånt blir man glad av. :)
At jeg må ha hatt hodet et helt annet sted når jeg har sittet foran symaskinen er hevet over enhver tvil. Riktignok valgte jeg å forsøke en ny fremgangsmåte for å fore kjolen, men likevel får det være måte på dumme feil! Når man syr omslagslukning er det litt mer plundrete å fore kjolen enn ved en annen overdel. Vanligvis kan man sy hele foret ferdig og sette det inn i den ferdige kjolen. Dette er ikke en mulighet her. Ofte ender jeg da opp med en god del håndsøm som jeg ønsket å unngå denne gangen, og valgte noen litt "smarte" løsninger. Det medførte at jeg ble sittende med mye mer stoff og deler enn vanlig, noe som gjorde at arbeidet ble mye mindre oversiktlig.

Kjolen er sydd sammen vridd. Aldri skjedd før!
Det kan i iallefall være en forklaring på hvorfor jeg til stadighet endte opp med å sy 3 istedet for 2 lag sammen. Både fryktelig dumt og tidkrevende, og jeg kunne antageligvis spart mye tid på å ha valgt håndsøm. Den største blunderen var likevel når jeg trodde jeg hadde sydd ferdig kjolen og oppdaget at jeg hadde tvunnet bakstykke og forstykke ved at jeg rett og slett hadde sydd feil sidestykker mot hverandre. Akkurat da holdt jeg på å gi opp hele greia. Samtidig forsto jeg at det egentlig handlet om mangel på konsentrasjon, og at jeg måtte bli mer bevisst på å skyve fra meg: "hva jeg må huske å gjøre på mandag", helt vekk noen timer.
Egentlig ferdig?
Jeg falt for fargene i stoffet og har en forkjærlighet for silke, noe som gjorde at jeg hadde ganske store forventninger til dette arbeidet. Det har vært en liten nedtur å oppdage at modellen jeg hadde planlagt ikke var mulig, at stoffet var hardt og vanskelig å sy i, at det dro seg litt, i tillegg til fryktelig mange tulle-feil underveis.
Båndet er laget av silkestoffet, satin skråbånd og silkebånd.
Jeg er likevel ikke misfornøyd med sluttresultatet. Jeg er spesielt fornøyd over å finne et forstoff i lageret som matchet 100 %, i tillegg er jeg ganske fornøyd med det båndet jeg laget til under bysten. Jeg liker å legge hovedtyngden under bysten hvor jeg er smalest, og synes kombinasjonen av striper og blomster fungerer godt uten at det slår hverandre ihjel. 

Kappen er sydd av det røde silkestoffet. 

Kappene satte jeg på helt til slutt. Egentlig hadde jeg laget ferdig kjolen i går kveld men syntes at den manglet det lille ekstra. Etter å ha prøvet meg frem med både en rett kappe og en rynkekappe falt valget på en mellomvariant. Jeg klippet ut en 11 cm bred remse i sirkel som gir en volang-effekt uten for mye rynker. For mye rynker syntes jeg forstyrret, samtidig som en rett kant ikke ga mer liv til kjolen.

Farger gir energi

Jeg kom over bloggen fargene forteller, som handler om hvordan fargene påvirker oss, både positivt og negativt. For min egen del har jeg vært mer en gjennomsnittlig opptatt av dette så lenge jeg kan huske. Noe av det som gjør det så spennende er at farger også har en kulturell betydning og kan derfor gi ulike signaler basert på kultur. Enkelte farger gir oss likevel mer energi enn andre farger, uten at det nødvendigvis henger sammen med hvilke farger vi kler.
Fargevalget er neppe tilfeldig.

Jeg tenkte en del på det i forbindelse med at jeg ønsket så smått å planlegge sommergarderoben i blått, beige og brunt. Alle disse er rolige farger som jeg trenger i jobbsammenheng, hvor aktivitetsnivået er høyt. I tillegg så synes jeg brunt og blått fungerer veldig fint sammen, og hadde i tillegg noen blå "godbiter" liggende på lagret fra i fjor som jeg ønsket å få benyttet. Likevel endte jeg opp med oransje og rødt når jeg handlet i London. Det var jo ikke det at det ikke fantes blå stoffer i butikkene ... Jeg bare kjøpte dem ikke fordi jeg syntes de andre var så mye finere, også gjør de meg gladere ....
Bare tenk på hvilke farger som du tiltrekkes av og hvilke du ikke liker?
Jeg er for eksempel bevisst på å kle meg i sterke farger om jeg har en dag med dårlig energi. Jeg tror at vi ofte trekkes mot enkelte farger som gir oss en del av det vi trenger, mens andre farger kan nærmest "suge" energien ut av oss. Jeg har det slikt med grønt, og kan nesten bli uvel om jeg tilbringer for mye tid i en grønt rom! Når vi flyttet i nytt hus for et par år siden la jeg opp til en rolig, elegant og balansert fargepalett i hjemmet. Det gikk ikke lang tid før jeg forsto at dette fungerte bare ikke!

Maja har ikke slitt med dårlig matlyst uansett farge på veggen. :)
Først etter at jeg malte den ene kjøkkenveggen oransje opplevde jeg at matlysten kom ordentlig tilbake igjen til familien. De beige putene i sofaen er sakte men sikkert byttet ut med røde, og energien er på vei tilbake i stuen igjen. På syrommet har jeg derimot malt en vegg lilla, da jeg trenger mer ro her, samtidig som lilla/ fiolett er en farge for kreativitet. Jeg har for lengst akseptert at det aldri kommer til å bli elegant hjemme hos oss, da det viktigste er at hjemmet er et sted hvor vi alle føler oss vel, og har rom til å være oss selv. Så får interiørbladene si hva de vil om stil og smak.:)

Faktaboks
Design: Burda 8836
Materialer: 100 % silke
Fra lager: ja
Forbruk: ca 1,1m mønstret silke, ca 0,5m rødt silkestoff, ca 0,9m forstoff
Farge: rødt mønstret
Kjøpt hos: Moods i New York
Tilbehør: 1 usynlig glidelås
Størrelse: small/ 36

9 kommentarer:

 1. Dette var virkelig sommerkjolen!! Så lekker!
  Farger er viktige; jeg liker mange farger, men har problemer med gult/grønt/brunt...blått og rosanyanser..og gjerne rødt;) Rosa og rødt er frekt og flott;)
  Ha en fin søndag...og ei flott påske, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Det var kjolen sin det!! Lekkert stoff og fint snitt.

  Jeg tiltrekkes av rødt... og liker ikke grønt jeg heller. På barneskolen husker jeg at vi hadde grønt klasserom - det skulle berolige oss og stimulere til læring.. Husker jeg ble helt stresset ;) Så enig med deg i at farger helt klart påvirker oss.

  SvarSlett
 3. Nydelig kjole, jeg er imponert ja.
  Farger har mye å si, noen trives en veldig bra i, og andre blir helt feil.
  Grønt er en farge jeg har fått helt i vrangstrupen, medan teracotta gir meg ro, selv om jeg har kvittet meg med den fargen så savner jeg den...

  Og så ser jeg vi har like hunder, en herlig rase dette.
  Så takk for hyggelig kommentar hos meg.
  Ønsker deg fin påske

  SvarSlett
 4. Den må jeg altså eje den er for læægger nøjagtig som sommer kjolen."...

  SvarSlett
 5. Må flire litt av den vridde foret. Kjenner meg litt igjen, selv om jeg ikke har prøvd meg på akkurat foring ennå. Det stoffet var knallfint. Ha en super påske.

  SvarSlett
 6. For en nydelig kjole du har laget. Mønsteret og stoffet i den var nydelig og så silke atpåtil da. Sikkert herlig å ha på og verdt alt strevet det er med å sy i silke.
  Enig med deg i at farger betyr veldig mye for humør og velvære. Knallrødt eller orange kan løfte en dårlig da flere hakk. Synd det ikke er flere som er mere bevisst på fargeterapi, de vet ikke hva de går glipp av.
  Håper du får en flott påske med deilig vær og masse kos.

  SvarSlett
 7. Det er den yndigste kjole jeg længe har set! Jeg kan lige forestille mig, hvor lækker den er i silke. Rød er en farve man bli`r glad af. I det hele taget er det meget interessant alt det du skriver om farver, så jeg prøver at se på mit hjem og mit tøj med friske øjne:-)

  SvarSlett
 8. Lekker kjole! Interessant det der med farger, og hva man liker vs. hva man kler. Jeg har nemlig en tendens til å bruke farger jeg IKKE kler i interiør og hage, siden jeg liker dem, men ikke kan bruke dem selv... Jeg har for øvrig også erkjent at dette aldri blir noe elegant hus, mest fordi jeg ikke er den minimalisten jeg likte å tro at jeg var på nittitallet - dessuten er huset alt for lite. Og fordi det er så mange ting her, er det ikke så mye farger på veggene. De synes jo ikke likevel!

  SvarSlett
 9. Selv er jeg total farve-nørd og det kan være nuancer, der afgør det hele. Efter min mening går alt for mange mennesker rundt i farver, der slet ikke klæder dem og suger vitalitet ud af deres look! Det er en af mine seriøse kæpheste, så jeg må hellere standse inden jeg kører ud af en tangent ;-)

  Sådan en fantastisk smuk kjole vil give energi til enhver, der kikker på den (og bærer den) - jeg er helt imponeret over din friske kombination af blomster og striber - flot, flot, flot, siger jeg bare :-) Jeg er også imponeret over, hvordan du kan jonglere med for-stoffer - du laver altid så smukke og velforarbejdede produkter :-)

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.