30. april 2012

Ettermiddag i drivhuset

Så er tiden endelig inne for bruk av hagen igjen. En søndag som ga oss en smakebit på hvor flott det kan være, inspirerte til en utflukt til Plantasjen hvor stauder og Rhododendron sto på handlelisten. Når vi flyttet inn i huset vårt for ca 2 ½ år siden var det meste nedslitt og nedgrodd. Lite var gjort med hverken hus eller hage siden 1969, og renoveringsbehovet var prekært. Stort sett er det kun grunnmur og tak som har fått stått urørt siden vi tok over, da det elektriske, rør, gulv, isolering i vegger, utskifting av vinduer og dører har blitt skiftet ut for å nevne noe.
Akkurat nok plass til 2 etter en dag i hagen. 
Hagen var en jungel, og vi hadde egentlig ingen aning om hvordan tomten vi hadde kjøprt så ut. Ripsbusker så store som trær, og brennesle på 1,5m gjorde opprydningsarbeidet omfattende. Det første som måtte vike var 10 stk  25m høye bjørketrær, (undertegnede er pollenallergiker), fulgt av noen like høye grantrær. Da både husbonden og undertegnede hadde tilbragt hele vår voksentilværelse frem til da i blokk, med kun et par verandakasser og krukker med tomatplanter, var vår hageerfaring noe begrenset.

Reddiker, gressløk, basilikum....
En hagearkitekt fra Landbrukshøyskolen på Ås ble løsningen. Hun forsto problemet og laget en 5 års hageplan for hagen vår. Med løsninger for alt fra bil-oppstillingsplass til hvilke planter man burde plante hvor, har hageplanen antageligvis vært, en av de smarteste investeringene vi har gjort. Vi har et begrenset budsjett og så at for at vi skulle komme i mål måtte vi fordele kostnadene over 5 år. Planen er forsøkt fulgt så godt det lar seg gjøre, med klare prioriteringer for de ulike årene.
Ingen beplantning, men derimot ferdig pergola og platting
Første året ble det prioritert ny brosteinbelagt bil-oppstillingsplass og støttemur da eksisterende parkeringsplass var både trang og full av gjørme. I fjor ble det investert i drivhus, hekk mot den ene naboen, pergola med platting, nye hagemøbler og trapp med innebygget redskapsbod. I år er det beplanting som står for tur, mens det neste år blir storinnkjøp av skiferheller. I år 5 er det igjen beplantning som står for tur.

Agurker og tomater er i full spiring. 
At planter skal være så kostbart ante vi ikke før vi startet på dette prosjektet. 2 verandakasser ble aldri den helt store ruin for lommeboken. En god investering nr 2 er derfor utvilsomt drivhuset, som sørget for at vi var selvforsynt med blant annet tomater i hele fjor sommer. Både tomater, agurk, basilikum, chili og jordbær er for lengst i jorden.
Stemorsblomster i hagen.
I tillegg dyrker vi frem våre egne blomster til bedene, som valmuer og stemorsblomster da de er ganske takknemlige i det klimaet vi har. Inspirert av det flotte været er vi nå på vei til å legge til ett ekstra element for listen i år, en hammock hvor vi (jeg) kan lese bøker og strikke. Med pågående sommerkjoleproduksjon og hammock i sikte satser jeg med andre ord på at det blir en varm og solrik sommer i år.