8. januar 2023

Sy din egen festdrakt

Har du lyst til å sy din egen festdrakt? Fantasistakker og festdrakter er mer aktuelt enn noen sinne. Bunad er ikke for alle, noen liker ikke fargene eller de bunadene man har tilhørighet til (det er forøvrig helt opp til en selv hvilken bunad man velger uavhengig av tilhørighet eller ikke), noen føler seg uniformert i en bunad og det er kostbart. Når det er sagt, en festdrakt kan spenne over hele prisspekteret, avhengig av materialvalg og hvorvidt om du syr den selv eller får den sydd av andre. Men en festdrakt er noe du kan sette ditt helt eget preg på, bruke akkurat de fargene du ønsker, og samtidig ha en festdrakt som kan brukes til de store anledningene i livet. Alt fra bryllup, vitnemålsutdelinger, barnedåp - og nasjonaldagen.

En festdrakt kan sys av det du vil, det er likevel et par ting som kan være greit å tenke på før du setter saksen i stoffene. Her er livet sydd av denim, mens stakken/skjørtet er laget av cordfløyel og ull.

Om du har lyst til å forsøke deg på å sy din egen festdrakt har vi denne våren satt opp 2 kurs, ett i Lillestrøm og et i Fredrikstad. Akkurat i tide til å møte nasjonaldagen i ny egensydd festdrakt! Så her er det bare å hive seg på. 

For å ha sagt det med en gang, du må belage deg å arbeide hjemme med drakten din mellom kurskveldene/dagene. Hvor mye kommer an på hvor erfaren du er med å sy og hvor avansert du gjør prosjektet ditt. Desto flere detaljer, desto mer tid trenger du. En annen ting som også kan ta en del tid, er endringer. Så jo mer du har klart før du setter i gang, desto bedre. Endringer kan være en spennende del av prosessen, for ting blir ikke alltid slik vi hadde sett det for oss, men de tar tid! 

På kurset vil du få utlevert noe skriftlig materiell som skal kunne hjelpe deg med hjemmearbeidet. Dette utleveres i forbindelse med at vi gjennomgår det aktuelle temaet på kurset. 

Til kurset har jeg med en mal på festdrakt med tilhørende skjorte, men du kan selvsagt bruke andre maler, som fra Fæbrik, eller lignende. 

Undervisningen vil foregå både felles og individuelt.

Hva bør du tenke på ved valg av materialer. 

Noe av det beste ved en festdrakt er at den i prinsippet kan lages av hva som helst. Det er likevel noen tanker du bør ha gjort deg før du setter i gang. 

 • Hvor mye har du tenkt å bruke denne festdrakten?
 • Er dette noe du bare syr for gøy, eller noe du tenker at du skal kunne bruke om 5 år, 10 år…

Er dette et prosjekt kun for gøy, bruk hva du vil! Men styr unna strikkede tekstiler. Jersey er lite egnet til dette formålet. Du bør velge vevde - faste stoffer til dette formålet. 

Er det en festdrakt du tenker at du har lyst til å bruke over mange år bør du tenke litt mer gjennom materialvalget. Ull, bomull, silke, polyester eller gjenbruk. Det er helt opp til deg. Gardiner og gjenbruk er bra, men noen gardiner ser ut som akkurat det, gardiner. Er dette noe du tenker er gøy nå, men kanskje ikke like gøy om 5 år, tenk en gang til. Noe med affeksjonsverdi? Kanskje kan du bruke noe av det i en detalj, men ikke alt? Et annet moment er hvordan faller stoffet. Har det nok tyngde til å falle pent. Noe kan vi få til ved å legge til ekstra tyngde i falden, men det er ikke alltid nok. 

Har du et stoff du synes er vakkert, men usikker på om egner seg. Ta det med så ser vi på det sammen første kurskvelden/dagen. Til en stakk/skjørtet trenger du et sted mellom 2 -2,5 meter tekstil, avhengig av din egen kroppshøyde og hvor høyt opp du har tenkt å plassere livet. Noen ganger kan vi klare oss med mindre ved at vi legger på en bred kant nederst. – Det er gjort på festdrakten på bildet. 

Med eller uten? Ønsker du å lage et forkle til? Det kan gjøres enkelt eller med bånd. 

Til livet trenger du et sted mellom 0,5 -0,7 meter, litt avhengig av hvilken modell du velger. Hvilket tekstil du velger å bruke i livet er opp til deg, men husk på at desto mindre hold det er i tekstilet, desto mer støtte trenger det. Et godt forstoff i kraftig bomull eller lin kan hjelpe mye. 

Bånd etc vil avhenge av hvordan du ønsker å dekorere festdrakten din, det tar vi underveis. Men jeg har ofte 3 meter som et grunntall, - 3 meter for å kante rundt åpning og rundt ermehull, 3 meter for å nå rundt stakken/skjørtet. 

Skjorten, som er helt enkle i snittet, kan lages med eller uten bånd, eller annen dekor. 

Materialene til skjorten avhenger av stoffbredden og størrelse. Alt fra 1,2 meter opp til 2 meter. 

I tillegg kan det hende du ønsker å lage et belte til stakken, og eller et forkle. Da trenger du tekstil og bånd til dette også. 

Til kurset må du ha med

 • Symaskin - kun Lillestrøm
 • Saks
 • Mønsterpapir, uten ruter
 • Knappenåler
 • Målebånd, mykt så det er enkelt å måle rundt en kropp
 • Tekstil om du har, ellers er det mulig å handle i en pause. 
 • Tråd som passer til tekstilene
 • Lang linjal
 • Blyant
 • Sprettekniv
 • synåler
 • Godt humør

Mangler du sysaker, kan det kjøpes hos Lillestrøm Sysenter. Her finner du også et fantastisk godt utvalg av tekstiler og bånd. Det vil være mulig å handle i butikken på kurskveldene. Lokalene til ReBYMe i Fredrikstad ligger i kort avstand fra Stoff og Stil, og det vil være mulig å dra ut på en liten handlerunde i en pause. 

Påmelding gjøres hos Lillestrøm Sysenter og hos ReByMe. Da gleder jeg meg til å treffe deg på kurs!