22. januar 2012

Klar for fest, hvem inviterer?


Det å sette ideer ned på papir har foreløpig vist seg å være en sterk pådriver til å fullføre et prosjekt. Ofte har jeg et bilde i hodet som jeg handler inn garn eller stoffer til, men som blir liggende såpass lenge at selve ideen for lengst er glemt eller falmet, innen materialet blir hentet frem igjen. I min selvpålagte kjøpestopp har jeg forsiktig begynt å pirke litt i det som kalles lageret, og det er virkelig mye spennende der. Problemet er bare at jeg husker ikke hva halvparten var planlagt å skulle bli. 

Skjørtet er laget av silke med en smal kant i ull nederst
I "sen - vintergarderoben" har jeg blant annet tegnet 2 skjørt, hvor det ene skulle lages av den brune silken som ble innkjøpt i København før jul. Her har jeg valgt en modell med mye vidde i skjørtet og høyt liv. Dette for å kunne lage en kort topp til skjørtet, noe som er med på å forlenge inntrykket av undertegnede.Selve skjørtet er laget i 3 deler med glidelås bak, med folder både foran og bak. Midjen består av 7 deler for å få den helt fasong-sydd. 

Utfordringer og løsninger
Det er noen år siden jeg har nevnt "midjesmal" og meg selv i samme setning, så jeg pleier å legge noen cm til  ekstra i midje på skjørt, når jeg ikke kan jukse midjen oppover som jeg gjør på kjoler. Ved prøving av skjørtet viste det seg at jeg likevel hadde vært litt vel optimistisk med tanke på egen midjevidde når jeg klippet delene. Det sprikte med flere cm og gode råd var dyre. Da jeg har et relativt høyt ambisjonsnivå for hvor mange plagg jeg skal klare å få ut av materialene, har jeg vært relativt gjerrig på sømmon. Det lot seg likevel heldigvis ordne til slutt, med litt prøving og feiling. 

Rett og slett for trang!
Planen var å sette på en kant i ullstoffet fra ullkjolen i forrige innlegg nederst på foret, slik at den akkurat var litt synlig. Det viste seg at den ble neste utfording. Jeg innså etterhvert at denne var for smal til å kunne henge nedenfor kanten på skjørtet som først planlagt, da vidden på skjørtet medførte mere liv i skjørtet og foret ville synes om jeg ikke hadde en bredere kant. Her var saken den at jeg hadde ikke mer stoff, og med innkjøpsstopp var det ingen mulighet for påfyll. 

Kanten ble satt rett på silken, og er kantet med rullesøm.
Løsningen ble da å sette kanten nederst på selve skjørtet. Jeg mistet litt av den effekten jeg var ute etter, men ønsket ikke å gi opp kombinasjonen av ull/ silke og er fornøyd med resultatet. Skjørtet er enkelt og elegant som en følge av materialvalget. Når man velger silke blir det automatisk et festantrekk med en gang, selv om jeg tonet det litt ned med ullkanten. For å holde på det litt røffe uttrykket hadde jeg bestemt meg for å lage et tynt belte av silke-stoffet som skulle henge som lange snorer nedover skjørtet, men fant at det ble litt forstyrrende. En lærsnor med pelsdusker syntes jeg fungerte greit, og om jeg skulle synes det blir for mye pynt er det bare å ta av.

En variant av belte på skjørtet

Da jeg i romjulen fikk en idé til en garderobe basert på et stoffinnkjøp, satte jeg som tidligere fortalt, ideen ned på papir. Noe av det som var gøy var å planlegge en serie med plagg som hang sammen på et eller annet vis. Når designerspiren tegner en kolleksjon så er det gjerne visse type stoffer, detaljer eller snitt som går igjen. Gjerne en kombinasjon av alle. Det er noe av dette jeg har forsøkt å gjenskape i min "sen-vintergarderobe". Jeg ser at ambisjonsnivået mitt var noe høyt, og at en del av det jeg planla ikke er gjennomførbart, til tross for betydelig stoffinnkjøp i romjulen.
Skjørtet sett fra siden/ bak uten belte.
Hvorvidt jeg har lykkes i å skape et uttrykk i form av snittet er jeg ikke like sikker på, bortsett fra at jeg er generelt glad i et enkelt, klassisk og feminint uttrykk. Om det likevel blir en typisk Helle-signatur på produksjonen min får andre uttale seg om, men fargene og stoffene går igjen i alt jeg har planlagt på tegnebrettet. Ikke så lett å se ennå da kun 2 prosjekter er ferdigstilt, men jeg har basert "sen-vintergarderoben" på følgende materialer:
 • 1,2 m rutet 100 % ull, (ferdigstilt ullkjole)
 • 3 m brun tynn 100 % ull 
 • 1,8 m brun tykk 100 % ull 
 • 1,5 m brun 100 % silke (ferdigstilt skjørt)
 • 300 g brun Sarah Tweed, 60 % silke/ 40 % ull  
Jeg må innrømme at jeg er litt spent selv på det endelig resultatet, for dette er noe av det mer ambisiøse jeg har planlagt.

Shoppingstopp med komplikasjoner
Jeg har fleipet litt med at tenåringer i dag trenger kun 3 ting for å overleve: luft, vann og Internett-tilkobling. En uttalelse som jeg møtte meg selv med i døren på fredag kveld. Jeg hadde for en gangs skyld huset nesten helt for meg selv og vraket Tv'en til fordel for surfing på nettet hvor jeg søkte inspirasjon. Plutselig gikk skjermen i svart, hvor jeg raskt innså at jeg hadde ignorert varselet om at PC'en straks var tom for batteri. Krisen gikk først opp for meg når jeg forsto at strømledningen hadde stått tilkoblet hele tiden. Det var rett og slett strømledningen som hadde tatt kvelden. Og nå var jeg tom for batteri!
Helt død....og full krise
Dette etterkom en hysterisk jakt på PC ledninger i håp om at noen av de andre i familiens PC-er kunne ha samme kable-type. Nope, det produseres tydeligvis like mange typer strømledninger til PC-er som det er ulike PC-modeller. Lørdag morgen bar det dermed ut med lommeboken. Shoppingstopp gjelder kun for det som ikke er nødvendig, og strømkabel til PC faller innunder: HELT NØDVENDIG. En ung kar på Elkjøp hadde akkurat det jeg trengte for å kunne gå inn i helgen med PC-tilgang, mot en anseelig motytelse fra lønnskontoen. Akkurat da hadde jeg vært villig til å nesten betale hva som helst, noe som fikk meg til å forstå at PC-en har blitt like viktig som symaskinen i min hverdag. Dette er ikke noe jeg ser som udelt positivt da jeg istedet gjerne skulle hatt både lesing av bøker og trening på den listen.... Innkjøp av garn og stoffer har jeg derimot helt klart å unngå denne uken. Klapp på skulderen for vel bestått i 2 uker!

Vinterstemning i hagen
Prioriteringer
Jeg fikk en kommentar fra en kollega som ikke forsto hvordan jeg kunne klage over liten tid, når jeg tilsynelatende hadde tid til både blogging og sying. Det viser vel at alt henger sammen med hvordan man ser på det, for saken er jo at jeg synes jeg har altfor liten tid til disse aktivitetene. Jeg synes rett og slett at en (halv) dag i uken er for liten tid til å holde på med det som gir meg påfyll av positiv energi. Søndagen skal jo også fylles med aktiviteter som; matlaging, klesvask og turgåing om været tillater det! Skulle denne dagen falle bort til noe annet går det dermed fort 2 uker før jeg får satt meg ned foran symaskinen igjen, eller blogget. At jeg prioriterer å sette av en (halv) dag i uken til dette, for det er dessverre det alt jeg klarer pt i hverdagen, er kun fordi det er viktig for meg. Skulle jeg derimot få frigjort mer tid, er jeg ikke i tvil om hva jeg ville brukt den på.. :)

Faktaboks
Design: basert på Burda 7300
Materialer: 100 % silke i skjørtet, 100 % ull i kant, og antistatisk forstoff
Fra lager: nei og ja
Forbruk: 1,5 m  silke og rest av ullstoff til skjørt, 1 m forstoff
Farge: mørk brun silke, brun og grå rutet, brunt forstoff, brun lærsnor, brune pelsdusker
Kjøpt hos: Stoff 2000 i København, (resten er fra lager)
Tilbehør: 25 cm usynlig glidelås, 1 m lærsnor og 2 pelsdusker til belte
Størrelse: small/ 36

13 kommentarer:

 1. Æ e imponert!..som alltid når jeg besøker deg;) Kjolen under var lekker, og dette skjørtet også!!
  Vi blir nok ner og mer avhengig av at tlf og pc fungerer vi også:O)
  Nyt søndagen videre, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Dette skjørtet var rålekkert! Man får liksom aldri nok tid til de tingene som man elsker å bedrive - dessverre.

  SvarSlett
 3. Kjempestilig skjørt. Synes du får laget mye på de få timene i uka, og det er jo noe med å ha en viss kontinuitet i ting, så en halv dag i uka er vel et minimum. Men det er jo veldig bra å vite hva man vil prioritere, og ha en fast tid satt av. Ha en fin uke

  SvarSlett
 4. Hei, Inspirerande og flott blogg du har. Og skjørtet vart kjempeflott.

  SvarSlett
 5. Skikkelig fint skjørt! Du er FLINK! Skulle ønske at jeg hadde tid til søm, for det holdt jeg på med mye - fra det enkle til dressjakker, og Burda var yndlingsmønstrene(kjøpte blader i årevis - blei kasta i et flyttelass for noen år siden - angrer!). Ha en fin syuke! Synnølvehilsen

  SvarSlett
 6. Nydelig skjørt :-) man kan jo ikke ha kjøpestopp på absolutt alt, og enkelte ting er jo rett og slett en nødvendighet ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 7. Skjørtet var råstilig! Du er virkelig dyktig, blir like imponert hver gang jeg er innom her. Må si du utnytter den lille tiden du har veldig effektivt og godt, og det er viktig å prioritere riktig.

  Har også opplevd strømledning som sa takk for seg. Måtte det ikke skje igjen *grøss*!

  Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 8. Vi har 2 store kasser stående med ledinger og duppeditter som vi har tatt vare på etter TV, data og elektriske utstyr som er blitt kassert! Og takk og lov for det da vi oppdaget at strøm ledning til svigerfars flatskjerm var forsvunnet på vei fra sykehjemmet og hit! Hører også enkelte si at det er utrolig at vi har tid til å blogge..men man velge vel fritiden selv? Æ ser lite på TV, mer artig å blogge og få idèer! Ha ei fin uke ;o)

  SvarSlett
 9. Undværer gerne tv , radio og telefon , men mit internet..det skal bare fungere- hver dag !!!

  SvarSlett
 10. Hvor er du altså dygtig til at sy, meget flot nederdel, så skal du bare finde en fest at crashe ;o)

  SvarSlett
 11. Rålekkert skjørt! Følger garderobeprosjektet ditt i spenning - noe liknende har jeg veldig lyst til å prøve meg på når jeg blir litt sprekere! Og en interessant kommentar om prioritering. Selv har jeg tenkt at om jeg blir frisk nok til å jobbe, stopper jeg på 60 % - jeg vil heller ha tid til å drive med kreative ting ved siden av jobben. Så får vi nå se om det lar seg gjøre i praksis, eller om ønsket om karriere endrer på prioriteringene :)

  SvarSlett
 12. Rålekkert!! Et skjørt som fortjener å gå på fest. Gleder meg til å se fortsettelsen på garderoben :)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.