15. januar 2012

Hvor mange rutete ullkjoler kan man ha før det blir for mange?

Svaret på overstående håper jeg er veldig mange, for det er igjen tid for ull og ruter i kjoleform. Blir nesten litt forlegen når jeg ser hvor mange av innleggene mine som omhandler akkurat det: ull og ruter. Ull er kort og godt et av favoritt-fiberene som benyttes oftere enn andre fibere mye på grunn av tilgjengelighet. Noe av det jeg setter pris på i prosessen med å kreere er planleggingen. Den hvor du former plagget eller gjenstanden i hodet før du setter i gang, kanskje allerede før du har stoff eller garn i hus. Det enkleste er likevel å gjøre denne prosessen etter at man har fått tak i materialene, da min erfaring er at har jeg først sett for meg et stoff eller garn i en spesiell farge eller struktur, er det next to impossible å finne det i butikken.

Nok en rutet ullkjole. Hvor mange kan man ha før det bli for mange?
Planlegging av en garderobe er dermed noe av det som jeg setter pris på. Dette gjøres ofte både før sommer som vinter. Nå har sommergarderober vært litt demotiverende å produsere, som en følge av et begredelig sommervær de siste årene. Vintergarderober er således morsommere å planlegge, da det er rimelig sikkert at kaldt blir det uansett. Den felles utfordringen for dem begge er mangel på tid og finne akkurat det stoffet eller garnet som ville vært prikken over i-en. Egentlig burde jeg ha vært i planleggingmodus for sommergarderoben, men i løpet av romjulen ble sen-vinter satt på papiret som en følge av et brunt ullstoff jeg hadde fått tak i på Oslo Sømsenter i romjulen på en bytur sammen med designerspiren.

Kjolen er som vanlig helforet for komfort og passform.
Tilfeldighetene ville det nemlig slik at det rutete ullstoffet jeg har sydd denne ullkjolen i, som ble innkjøpt på Lillestrøm sysenter i november? passet utmerket i fargen til det nyinnkjøpte ullstoffet og dermed begynte de små grå og arbeide. I tillegg så passet et av stoffene og noe av garnet jeg hadde kjøpt når jeg var på førjulstur til København sammen med husbonden. Nå kan det alltids argumenteres at jeg stort sett alltid ender opp med brunt, men alle som arbeider med farger vet at brunt ikke bare er brunt. Brunt kan gå i gult, rødt eller grått etc. Så det å treffe på tonen kan ofte være en kombinasjon av både flaks og dyktighet?

Ullkjolen
Så over til beskrivelse av helgens prosjekt. Den ble påbegynt forrige helg, og var egentlig ikke så langt unna ferdigstillese. Men det er noe med at når man har en fulltidsjobb ved siden av så trenger man nattesøvnen for å fungere dagen derpå. Kjolen er litt 50-tallsinspirert i snittet og er akkurat passe utringet slik av den også kan brukes i jobbsammenheng. På grunn av ullkvaliteten synes jeg den fint kan pyntes opp og ned, med tynne strømper og pumps til fest eller tykke strømper og støvletter til jobb. Beltet laget jeg løst da jeg enkelte ganger har opplevd at påsydde bånd/ belter kan stramme litt mer enn det som er hensiktsmessig.

Enkel og relativt tidløs
For å holde beltet på plass har jeg sydd hemper i sidene på kjolen i kjolestoffet. Bruk av kjolen vil avsløre om beltet holder seg på plass, men kvaliteten på stoffet i beltet virker lovende i så måte. Kjolen er som vanlig helforet for komfort og passform. Ikke minst så synes jeg at kjoler og skjørt sitter mye penere med et underskjørt eller for. Man slipper i alle fall merker etter truser og strømpebukser. Vi som syr en del pleier også ofte fleipe litt med at man kan se forskjellen på selvsydde og fabrikksydde klær med ruter. På selvsydde klær stemmer rutene...Det innebærer litt høyere stoff-forbuk og litt mer jobb med hensyn til tilpasning av mønsteret, men personlig synes jeg at det er verdt det.

Skisser fra sen-vinter kolleksjon.

Shopping og fristelser
Tusen takk for hyggelige og oppmuntrende tilbakemeldinger på forrige innlegg, hvor jeg lanserte min selvpålagte shoppingstopp i nesten 3 mnd. Jeg har klart å holde meg unna alt som heter kjøpesentre og butikker denne uken, det eneste jeg har anskaffet er et mønster som jeg lastet ned fra Ravely. Dette unntaket tillot jeg meg selv for å få ferdigstilt et påbegynt prosjekt i Terra fra Fibre Company. Jeg har gitt meg selv tillatelse å anskaffe ting som må til for å ferdigstille prosjekter, som f.eks. knapper og glidelåser. Problemet med  å unngå fristelser blir nemlig ikke mindre når butikken er hjemme i din egen lune stue i form av Internett. Her er det uhorvelig mange fristelser man må å styre unna en sen kveld på leting etter inspirasjon. 

Innkjøpt garn i romjulen hos Happyknits.com
Simple living
Jeg kom over en artikkel, også på nettet, om en alenemor som hadde pålagt seg selv shoppingforbud i et år. Med filosofien simple living som rettesnor ble kun ting som ble vurdert som helt nødvendige innkjøpt i denne perioden. Som en følge av det sparte hun kr 100 000 i løpet av et år! Absolutt en motivasjon i seg selv til å se på eget forbruk. Nå var hennes motivasjon en ganske annen og langt edlere enn min. Hun hadde et idealistisk mål om å begrense utslipp som bakgrunn, mens mitt handler om å ha nok feriepenger til å kunne gå litt bananas i stoff- og garnbutikker i London. Så mens hun var villig til å kutte bort ferieturer som innebar flyreiser, er jeg redd min idealisme ikke strekker seg like langt. Jeg leste likevel artikkelen med stor interesse da det minnet meg om at det ikke ville være så dumt så se på sitt eget forbruk med litt nye øyne.  

Ikke så dumt å se på hvor mye små summer utgjør i løpet av et år?
At det finnes poster å kutte i er det liten tvil om, da bare en rask oversikt over kaffe-to go kostnader per måned ga meg en skikkelig støkk! For å ikke snakke om hva det ville utgjøre i løpet av et år! Samtidig så må det innrømmes at jeg er kommet til et sted i livet hvor jeg er lei av å snu på hver krone, hvor jeg gjerne vil nyte, reise, spise og drikke godt. "Livet er for kort til å drikke dårlig rødvin", er et utsagn jeg har hengende på kjøkkenet for å minne meg om at man aldri vet hva morgendagen bringer, og at jordisk gull er nettopp det. 

Brunt silkestoff og garn ervervet i København før shoppingstopp.

At jeg derimot kan bli flinkere til å spise det jeg har i fryseren, kaste mindre mat fra kjøleskapet og handle mindre klær, sko, stoffer og garn over en periode uten å lide noen nød, er det neppe noen tvil om. Akkurat nå har jeg et lager som uten store problemer kunne kle flere skoleklasser å tære på, og nå gleder meg til å grave frem glemte skatter utover våren.  


Faktaboks 
Design: egen
Materialer: 100 % ull i kjolen, 100 % ull i belte og antistatisk forstoff
Fra lager: nei
Forbruk: 1,2 m ullstoff til kjole, 0,1 m ullstoff til belte og 1 m forstoff
Farge: brun og grå rutet, grått forstoff, sort stoff til belte
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Tilbehør: 55 cm usynlig glidelås, lås til belte
Størrelse: small/ 36 

Ps. Velkommen til nye følgere og lesere. Jeg håper dere finner noe som kan gi dere inspirasjon på bloggen min, til tross for en sterk overvekt av ruter og ull...


15 kommentarer:

 1. Nok en lekker kjole fra din symaskin og jeg antar du trenger like mange ullkjoler som jeg trenger ulljakker. Det vil si ubegrenset. :)

  Her begrenser shoppingen seg veldig siden jeg omtrent ikke orker å gå i butikker, så jeg antar jeg sparer noen kroner på det. Garn fra nettbutikker er en annen sak selvfølgelig. Nå er planen her også å strikke fra lager en stund.

  Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 2. Med dine modeller i uldkjoler kan man da sagtens have rigtig rigtig mange.....nøj hvor er en skøn , både design og stof er lige min stil...Flot.

  Mht. til strik lyder det til at du kan "grave" lidt garn frem når du behøver...dermed ikke sagt at man jo selvfølgelig også gerne vil have lidt nyt engang imellem...sådan er vi strikkere jo.

  Jeg har taget mig sammen og meldt mig under fanerne i Ravelry ..spændende og ikke helt let at finde ud af - jeg har lige købt to mønstre derinde men har mit besvær for de er på engelsk - og det har jeg ikke strikket efter før ;-(((

  Kh Jane

  SvarSlett
 3. Du syr så mange fine ting, og det ser meget gennemført ud.

  SvarSlett
 4. For mange kjoler? nej, det kan man ikke få. Og når man som dig er så dygtig til at sy, så er det klart man har mange.

  SvarSlett
 5. den er jo vildt flot! ÅÅH bare det var min. og nej - man kan aldrig få for mange!

  SvarSlett
 6. Nej , man kan heller ikke få for mange votter :-))

  De fleste bliver solgt eller givet væk i gave til dem der trænger :-))

  jeg syede engang en badekåbe da jeg gik i skole ( for mange år siden) det er vist også det eneste brugbare jeg har syet..det kan forøvrigt ikke sammenlignes med dine kreationer de er STILLIGE :-))

  SvarSlett
 7. Man trenger MANGE rutete ullkjoler om det er det man liker ;-) Gemalen påsto i dag at det siste jeg trenger er et sjal til, men det er jo nettopp det jeg gjør - det er rett og slett ikke mulig å få for mange :-P

  Nok en gang har jeg kosa meg og lest om prosessen fra stoff til kjole :-))

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 8. Skulle du gå lei av noen, så er det bare å sende dem hit... Råstilig!

  Spennende hvor mye man kan spare om man tenker litt. Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg ble syk og gikk ned i lønn (det gikk helt greit, gitt), og dernest fikk en sabla skattesmell. Det gikk overraskende greit å legge til side en hel del penger på ganske kort tid, bare ved å handle mer fornuftig med tanke på mat, og å droppe alt utenomtøyset jeg kjøper til vanlig. Hadde vært tungt å fortsette sånn til evig tid, men jeg ble litt mer bevisst på hvor mye som går til tull og tøys. Nå synes jeg jo ikke at materialer er tull og tøys, da...

  SvarSlett
 9. Ull er gull, oog man kan ikke få for mange rutete ullkjoler :) Gleder meg allerede til å lese om å studere neste.
  Ha en fin søndagskveld :)

  SvarSlett
 10. WOW! For en koselig blogg!
  Nå har jeg lest langt tilbake, det var SÅ koselig å lese om syprosjektene dine (og alt annet). Så flink du.
  Kjenner igjen tankegangen når det gjelder et mønster/stoff/garn og se prosjeket ferdig (i hodet ,-)

  SvarSlett
 11. Nei, man får aldri nok! Liker også godt rutemønster, synes de er tidlølse ;o) Fint at du klarer å holde kjøpestoppet i hevd, æ vurdere å utvide vinterpausen min til langt ut i mai. Den siste uka har æ strikka flere småting, om montert alt som lå ferdig i en stor KURV! Som belønning for å ha droppa januarsalg va æ hos fotpleier imorges for første gang, det va himmelsk deilig ;-) Ha ei fin uke, klem

  SvarSlett
 12. Du har gjort det igen, Helle - sikken en skøn, skøn kjole :-) Og så er jeg helt vild med Rowan-trøjen fra dit sidste indlæg, hvor er det et fint mønster og en utrolig fin farve :-)

  At man tit havner i nogle af de samme farver er vel bare ensbetydende med, at det er dem, der klæder en bedst - tror du ser fantastisk ud i diverse "jordfarver" :-)

  Held og lykke med shopping-stoppet - det blev jo perspektiveret lidt af historien om den enlige mor, men dermed ikke sagt, at det er let, for vi er jo i den grad omgivet af evindelige fristelser :-)

  SvarSlett
 13. Så nydelig kjolen din ble, enig i at slike ullkjoler kan en ikke få for mange av. Jeg tror jeg snart på slutte å titte på bloggen din, for jeg får så lyst til å begynne og sy igjen :) Det verste er at jeg har en hel stabel med ullstoffer liggende, både ensfarget og rutete. Du er virkelig en inspirasjonskilde.
  Flott genser du har laget også i nydelig farge, men tenk å strikke så mange ermer da!!
  Lykke til med kjøpestoppen og ha en fin uke.

  SvarSlett
 14. Hei... :O)
  leste ditt innlegg med stor interesse... :O)
  Syns det var moro å lese om hvordan du bruker din kreativitet på å planlegge og tegne habittene du skal sy. Jobber på mye av samme måten jeg også, dog ikke så mye i søm, mer små hekle og strikke prosjekter. Liker å lage mine egne mønster(gjerne med utgangspunkt i et eksisterende)
  Simple living er et nøkkelord for meg i år også, både fordi jeg må og fordi jeg er litt lei. Lei av alt som blir kastet, og noen ganger aldri brukt! Både garn og stoff lageret mitt er mer en stort nok, så jeg kjøper bare hvis det er til bestemte prosjekter, prosjketer som er nøye tenkt igjennom.

  Ullkjolen din ble veldig flott, liker ruter, men er litt for rund til å gå med det selv. Man ser ikke bare forskjellen på hjemmesydd og butikksydd, men også på en god eller mindre god syerske... :O) Så at din kjole var perfekt sydd, med ruter som stemt på hver sin side av glidelåsen og med for(mange som hopper over det... :O))

  ha en fin kveld

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.