28. mars 2020

Er du en nupper?

"Har dere noe garn som ikke nupper?" Et ofte stilt spørsmål i garnbutikken. Og alltid like vanskelig å svare på. Men noen får nupper tilsynelatende uansett hva de strikker med, og andre har knapt sett en nupp i hele sitt liv.  Det er jo litt snodig at noen tilsynelatende kan gå gjennom hele livet uten å opparbeide seg så mye som en nupp på ullgenserne sine, mens andre har gensere som ser ut som om de har invitert til utvidet slekts-treff i nuppeland? Selv er jeg en nupper, det vil si at jeg gjør et eller annet for å tiltrekke meg alle disse nuppene.  Jeg har derfor forsøkt å grave litt i årsakene til at noen av oss tiltrekker oss flere nupper enn andre. For de som måtte lure, det er nupping på strikkeplagg jeg referer til.
En nupp
Men hva er en nupp? En ulltråd består av mange hår som er lagt oppå hverandre som så er tvunnet sammen. Da vil det naturlig stikke ut en begynnelse og ende på alle disse trådene. En nupp er et resultat av at det dras tråder ut av en ulltråd som dras frem og tilbake, og som til slutt rulles sammen til en liten knute.

Ull, ull og ull
Men først, ull er håret til et dyr. Vi bruker mye ull fra sau og alpakka i strikkeplagg. Saueullen har suverene egenskaper når det kommer til å ventilere og transportere fukt. Ulla kan faktisk holde på 30-35 prosent av sin egen vekt i fuktighet før du merker at den egentlig er våt. Dette henger sammen med at ullen har mange små luftlommer. Disse trekker til seg fuktighet som kommer som damp. Da åpner de opp det beskyttende skjellaget som ligger over og "suger fuktighet til seg." Varme og fukt er et viktig stikkord.
Den personlige faktoren - Varm eller frysepinn
Noen av oss er varme og andre er frysepinner. Noen er aktive, mens andre sitter mer stille. Noen gestikulerer mye, og andre har et mer moderat kroppspråk. Bevegelse skaper friksjon og varme. Bevegelsen drar også med seg tråder som stikker ut, og da begynner moroa. Fuktighet + varme + friksjon = nupp. For selve nuppingen blir en form for toving. Veiver du for eksempel mye mer armene, eller har en skulderveske over skulderen vil det ofte danne seg nupper under ermene. Nupper på ryggen? Kanskje er det friksjon mot en kontorstol som er svaret? Der hvor det blir gnissing, der blir det lettere nupper.

Lange eller korte fibre
Det er ikke hele forklaringen. For det har også noe å si om ulltråden er laget av korte eller lange hår.  Er tråden løst eller hardt tvunnet, og er plagget strikket løst eller fast. Desto løsere, desto lettere er det å trekke trådendene ut til en nupp. Så en løst strikket genser vil nuppe mer enn en fast strikket. En tråd som er hardere spunnet vil nuppe mindre enn en løst spunnet.  Øverst på ønskelisten hos mange står mykt garn, men det har den konsekvensen at tråden ofte er løsere spunnet. For de som husker det Peer Gynt garnet som vi strikket med for 30 år siden, kontra den kvaliteten vi har i dag, vil kjenne tydelig forskjell på mykheten. Den var hardere spunnet tidligere. Jeg har kofter strikket i 7.klasse som ikke nupper! Og jeg er en nupper! Superwash-behandlet ull nupper litt mindre da tråden har et tynt belegg utenpå som forhindrer tråder i å sprette ut.

Kvalitet og nupping
At et plagg nupper behøver ikke bety at det er dårlig kvalitet. Noen fibre er naturlig veldig glatte som silke, angora og kasjmir. Luksuskvaliteter, nydelig myke og glatte, men det gjør dem også vanskeligere å spinne og binde fast nok til at de vil motstå friksjon. Så det at de er kostbare er ikke det samme som at de nødvendigvis er slitesterke eller nuppefrie.
Hvordan blir du kvitt nupper?
Nupper kan fjernes med en nuppefjerner, - med mindre du tenker at det å sitte helt stille uten å bevege armene er en løsning.  En nuppefjerner kan du f.eks kjøpe på Clas Ohlson. Du kan også bruke en ullkam til å fjerne nupper med. Stort sett vil et plagg nuppe mindre etter hvert. En måte å forebygge nupping på er å stryke ull-klærne dine etter vask, da vil fibrene legge seg ned. Dermed blir det færre tråder som stikker opp og kan nuppe. Men konklusjonen er, enten må jeg velge garn som er stramt spunnet, strikke stramt og/eller bevege meg minst mulig. - Jeg hører allerede nå at jeg ikke behøver å rydde bort nuppefjerneren med det første.