19. august 2012

Skinnskjørt og høstfarger

Selv om sommeren endelig har kommet til våre breddegrader så fortsetter høsten inne på syrommet. Både garn og tekstiler beregnet for høstens prosjekter er allerede enten på pinnene, klippet eller klare for klipping. Noe er sågar allerede både klippet og sydd, deriblant et skinnskjørt i en rødlig høstfarge.
Høstblomstene er allerede på plass, selv om sommeren endelig er kommet til oss. 

Stoffene jeg fikk tak i Amsterdam har vært og er en stor inspirasjonskilde, noe som preger det meste jeg har planlagt for høsten. En kombinasjon av skinn, ull og silke er uslåelig, og rett og slett en fryd å få lov til å arbeide med. Men så var det skinnskjørtet da. I stoffbutikken Aboeken hadde de noen helt fantastiske skinnstykker i kalvenappa, som er noe av det mykeste jeg har vært borte i solgt i løse stykker. Skinnbitene varierte i størrelse og fantes i hele fargeskalaen fra gull til rosa og sort. Etter å ha tviholdt på et par brune biter i kalvenappa, endte jeg likevel opp med rødt. Det eneste aberet med denne biten var et den så litt for liten ut, noe som medførte en usikkerhet rundt hva jeg kunne få ut av den. Kvaliteten var likevel for fantastisk til å kunne la være å ta den med. Planen var å lage skinndetaljer til skjørtet jeg skulle sy av det blomstrede stoffet (som ble til en kjole).
Stoffet som skulle bli skjørt med skinndetaljer endte i stedet  opp som kjole
I kjent stil så endres planer, uten at det ansees som et stort problem på syrommet. Etter å ha studert skinnet nøye fant jeg at jeg likevel med litt godvilje burde klare å få et skjørt ut av skinnbiten jeg hadde fått med meg hjem. De minst pene kantene ble forsøkt lagt så langt inn som mulig mot linningen bak, da jeg regnet med at jeg som regel vil ha en genser over som vil ligge litt over linningen. Jeg har sydd i skinn en gang før hvor jeg gjorde meg noen erfaringer i forhold til at skinn fort kan dra seg og virke seigt å sy i. Man må derfor være påpasselig når man syr, så det ikke drar seg og bulker.
Et enkelt og tidløst snitt ble valgt også på grunn av knapphet på materialer. 

I motseetning til tekstiler som fortsatt kan trekke seg sammen og bli pent igjen etter vask, har man ikke den muligheten med skinn. Kantene bør også limes på plass, da det blir penere på utsiden. For at linningen ikke skulle utvide seg sydde jeg på et tynt bånd som ga stødighet til plagget.
Båndet forhindrer linningen fra å vide seg ut. 
Skjørtet ble som vanlig foret for å beholde passformen. En ting er at et plagg sitter penere og er behageligere når det er foret, men når det også er sydd i et materiale som kan vide seg ut er det viktigere enn ellers. Å ha rumpe i et skjørt er ikke spesielt lekkert. Igjen var planen å benytte et nøytralt beige for, og igjen så endte jeg opp med rosa. En siste rest holdt akkurat, og som sist så syntes jeg det ble en morsom detalj.
Rosa for syntes jeg ble en morsom detalj i det røde skjørtet. 
Etter å ha sydd ferdig skjørtet som egentlig var en ganske rask prosess syntes jeg resultatet var litt i enkleste laget til at jeg syntes jeg kunne si meg ferdig. Jeg har ennå ikke ferdigstil noen av de planlagte toppene som skal brukes til, så det ble rett og slett bare et helt enkelt rødt skjørt uten at jeg hadde noe som passet godt til. Skjørtet er laget i en nydelig rødfarge, men likevel så manglet det da noe?
Blomster ble klippet ut i ulike former før jeg fant den fasongen jeg syntes fungerte best. 
Løsningen ble å legge noen detaljer på skjørtet. Alt fra sløyfer til ulike blomster ble testet ut. 5 eller 6 blader på blomstene ble testet ut, man skulle ikke tro det var den store forskjellen, men det var det. Jeg forsøkte først å bare feste dem midt i blomsten, men fant at blomstene fort ble myke og slappe. Løsningen ble da å lime dem på og sy stikninger i som dekor. En knapp trukket med skinn ble satt i midten, da jeg ikke fikk til en pen rund sirkel hverken for hånd eller med maskin midt i blomstene.
Da blomstene er i samme farge som skjørtet er de relativt diskré, samtidig som de pynter
Resultatet
Alt i alt er jeg relativt fornøyd med resultatet. Skinn er et materiale som jeg ikke har mye erfaring å arbeide med, og tar med meg erfaringene fra dette prosjektet til neste gang jeg skal sette saksen i noe lignende. En av dem er at desto mykere skinnet er, desto lettere vil det ha for å dra seg. Skjørtet er i en rødfarge jeg ikke hadde fra før av i garderoben, men som kommer til å få selskap i samme fargeskala utover høsten. Jeg ser at jeg gjerne skulle hatt et par "lekre" høstsko i samme farge, men det får være en detalj jeg får se om jeg kan få løst i løpet av høsten (i Roma).
Disse skal jeg stifte nærmere bekjentskap med utover høsten. :)

Blanke ark uten nye tegnestifter
Selv om det er lenge siden jeg sluttet på skolen bærer høsten fortsatt med seg forventningene om ”blanke ark og nye fargestifter”, eller sagt på en annen måte: nye muligheter. Jeg hadde en anelse før sommeren om at denne høsten kunne komme til å bli litt tøff, men ikke hvordan. Det ser muligens ut til at jeg fortsatt har noen overraskelser i vente. Høsten startet med et par stengte dører, som åpnet for nye muligheter. Dessverre ser det ut til at uheldige omstendigheter gjør at jeg likevel ikke får startet opp med en lenge etterlengtet etterutdannelse, kombinert med hva jeg opplever som et slag i ansiktet. Dessverre ender man av og til opp med å bli både skuffet og mister troen på folk.
Tid for en time out.
Den vonde ryggen min som vi trodde var lumbago før sommeren er antageligvis en prolaps, som ikke bare har torpedert treningsplanene mine, men som også suger energi i det daglige i forhold til det å leve med smerter. Nå er det er lite hensiktsmessig å bruke energien sin på noe annet enn å se fremover, selv om det kan føles unødvendig tungt enkelte ganger å skulle starte opp med å se etter nye muligheter igjen og igjen.
Mulighetene finnes der, av og til må man bare lete litt ekstra. 
Jeg tror likevel det meste handler om innstilling og hva man velger å fokusere på i forhold til hvordan håndterer ting. Sånn sett er jeg heldig stilt, for jeg har uten tvil mye å både glede meg over og være takknemlig for: jeg har en herlig familie, ble ett år eldre i går (alternativet er ikke å trakte etter), skal begynne på tegnekurs, på samling med Pippi-søstrene i september, reise til mitt elskede Italia (Roma) i oktober, har eget syrom stappfullt av ull, silke... Og den neste årlige jenteturen går til New York. Joda, jeg tror jeg kommer til å klare meg helt fint. Og så lenge jeg har Pippi med meg på laget, så er man sjelden redd for å prøve ut nye ting.


Faktaboks
Design: eget
Materialer: kalvenappa og 0,5 m forstoff
Fra lager: ja
Farge: dyp rød (skinn) og rosa (forstoff)
Kjøpt hos: Aboeken
Tilbehør: usynlig glidelås 25 cm
Størrelse: 36