3. september 2015

To gamle bukser i ett skjørt

Som regel foretrekker jeg å starte med blanke ark, eller nærmere bestemt tekstiler i metervare. På det viset har jeg kun metervarens kvalitet og mengde å forholde meg til som begrensede faktorer. Men av og til kan redesign vise seg å være minst like morsomt. Jeg henter stadig mer inspirasjon til både strikk og søm på Pintrest. Her finner jeg både linker til strikke- og heklemønstre, samt tutorials til mønsterutforming for nevne noe. Andre bruker Pintrest til antageligvis helt andre formål. Uansett, dette ble en lang introduksjon til hvor jeg fant inspirasjonen til ukens sømprosjekt.
Legg til bildetekst
To avlagte, gamle og velbrukte jeans ble funnet frem til dette formålet. Jeg hadde på sjekket forhånd at jeansene lignet ganske greit på hverandre i fargen før jeg startet. Jeg kunne ha valgt et kontraststoff, men ideen var å sy hele skjørtet  i jeans. En blonde ble også vurdert, men vraket da jeg antok at den ville bli grå etter noen få vask. For selv om de gamle jeansene ikke lenger slipper farge, så ville jeg ikke lagt dem i hvitvasken, men fortsatt vasket dem samen med andre fargede plagg.
Buksen ble sprettet opp i sømmen i midten. Resten av buksen ble brukt til å tette hullet, så det ble et skjørt.
En av de tingene jeg ikke er så begeistret for ved redesign er oppspretting av sømmer. Og sømmer i jeansbukser er ikke av de letteste å sprette opp. Selve metoden for å forvandle en bukse til et skjørt er egentlig ganske enkel. Du spretter opp sømmen mellom bena, klipper to trekanter av resten av buksebena som du setter inn som en slisse. Om du ønsker et enkelt skjørt kan du egentlig si deg ferdig nå. - Eller så kan du applikere, eller sette på kapper, lage blomster?
Skjørtet kan godt legges opp nå, og ansees som ferdig. Eller du kan applikere på blomster, sy på en heklet kant?
Jobben med kappene var nesten den mest tidkrevende av alt. På grunn av jeansstoffets tykkelse og stivhet ble det en ganske tung jobb å både lage og fordele rynkene jevnt. Da stoffet er såpass tykt er det også greit å huske at det fort kan bli for mye rynker, og veldig tykt for symaskinen å kjempe seg igjennom. Deler av blomsten måtte jeg sy fast for hånd da det ble for kronglete og tykt for symaskinen å både komme til eller igjennom stadig flere lag med stoff.
Jeg lot kappene gå helt rundt på skjørtet da jeg syntes det fungerte bedre enn å kun legge dem foran. 
Resultatet
Godt fornøyd faktisk, kombinert med god samvittighet over at to avlagte jeans har fått nytt liv. De gamle jeansene var lagt bort på grunn av slitasje (en åtte år gammel favoritt) og en med feil passform. Jeg opplever at jeg har fått det godt til i forhold til inspirasjonskilden, med noen unntak som jeg velger å se på som forbedringer.
Maja er aldri langt unna når vi skal ha Photo session. Hun er dog ikke alltid den enkleste å gi instruksjoner: i eller utenfor bildet. 
Originalen hadde kun kapper foran, og hadde en lengde til omtrent midt på leggen. Jeg har laget mitt skjørt litt kortere, omtrent midt på kneet, og dermed også litt nettere. Jeg synes også at det sto seg bra å legge kappen rundt hele skjørtet. Jobben var stort sett enklere enn jeg hadde forutsett, bortsett fra rynkingen av kappene. - Men for min del var kappene og blomsten selve motivasjonen for å sy skjørtet.
Jeg elsker jeansplagg, de tåler å bli brukt og kan enkelt pyntes opp og ned, og dermed romme både hverdag og fest. 
Inspirasjon og fristelser
Sidsel J. Høivik har kommet ut med en ny inspirasjonskilde av en bok: Vakker strikk til alle årstider. Den er som vanlig fylt med fargegleder og mange flotte design. Den åpner dog for et luksusproblem, hvor skal man begynne? Fristelsene er rett og slett for mange. - Og som om listen over planlagte prosjekter ikke var lang nok fra før. Boken er i alle fall en mer enn god nok som høstkos- og lektyre for en selverklært strikkenerd.

Modell og materialer
Design: Inspirert av skjørt funnet på Pintrest. En fullstendig veiledning på hvordan jeg har gått frem for å sy skjørtet kan du finne her.
Materialer: 2 gamle jeans
Fra lager: ja
Farge: jeansblå
Kjøpt hos: -
Tilbehør: brukt ekstra sterk sytråd i alle sømmer
Størrelse: 36

10 kommentarer:

 1. Heisann
  Hvordan er formen?
  På denne tiden pleier jeg også å bli syk. Og spessiellt når jeg skal på en av høstturene mine, som skjer om en uke. Best å holde seg frisk etpar uker fremover, altså ;)
  Supertøft skjørt, som ikke koster deg noenting. Best likte jeg den blomsten foran.
  Jeg elsker å gå i jeans. Og de skal helst sitte etter. Dumt er det jo, at de er på sitt aller beste når de er slitt ut. Jeg har et par som det er store hull i nå( det er jo moteriktig, men kanskje ikke når man er rundt 50) De bruker jeg mest her hjemme.
  Den strikkeboka bladde jeg i da jeg var i bokhandelen sist, og bare coverbildet får en til å ha lyst på enda et nytt strikka plagg! Det var mye lekkert inni, og jeg venter bare på å se du trylle frem en lekker modell derfra, men på Hellemåten ;)
  I dag har jeg tatt frem en av UFOene mine, og håper på å få den ferdig samtidig med Ravello-genseren min. To nye plagg på en gang, hadde jo vært vidunderlig, ikke sant?
  Strax helg, men ikke for meg. Jeg har jobbehelg.
  Klem

  SvarSlett
 2. Vanvittig stilig Helle. Jeg likte veldig godt rysjene som rammet hele plagget inn. Du imponerer meg hver gang jeg ser hva du får til!!!

  SvarSlett
 3. Simpelthen super smart. Sådan et skørt vil jeg også have.........

  SvarSlett
 4. Det er da det flotteste genbrug jeg længe har set - super smart :-) Så kan de jeans leve nogle år endnu :-) Hvor er det også bare flotte bukser i dit sidste indlæg, men nu er det altså også nemt at klæde dig på - du ser godt ud i det meste :-) Ha en god aften :-)

  SvarSlett
 5. Knalltøft redesign!! Likte at du som vanlig har gjort det på din egen måte med rysjer og blomst, inspirerende :)

  Og buksa de ble kjempefin. Veldig kledelig til deg med høyt liv. Takk for at du deler prosessen, og tips og triks underveis!

  SvarSlett
 6. ......det er ikke til Barcelona....selv om det er en av mine favoritter ;)
  Måtte bare si det....

  SvarSlett
 7. Flott re-designet skjørt :D
  Kanskje jeg må rote fram et par gamle bukser jeg også. Har totalt sytørke, men kjenner at det skjørtet pirret sylysten :D
  Ha en flott helg, det skal jeg :D

  SvarSlett
 8. Utrolig fint skjørt, Helle. Likte rysjene hele veien rundt, men dessverre er det ikke så pent på meg som ikke har en nett kropp..
  At du turte å kjøpe den nye strikkeboka!! Har vært og snust på den på butikken, men ikke tatt sjansen på at den kan bli med hjem..enda.. Har bursdag i slutten av måneden,så da...kanskje? Lykke til med flere prosjekt, alltid morsomt å se hva du holder på med <3 KLEM

  SvarSlett
 9. Så utrolig lekkert det ble!!!

  God helg!

  SvarSlett
 10. Fantastisk flot nederdel ! Flæsen og blomsten sætter virkelig prikken over i'et.
  Morer mig over at det igen er tid til at sprætte jeans op og sy til nederdele. Jeg tænker på min gymnasie tid i 70'erne, da jeg gjorde det samme. Dengang brugte vi bare den fulde bukselængde og kombinerede jeans med fløjsbukser - ja-ja, brunt og blåt - det var hot dengang ;-)

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.