5. september 2014

Et blomsterhav

Jeg hadde opprinnelig plukket ut et annet blomstret stoff, i rust-brun/rødt, og var rimelig fornøyd med det valget. Det brune stoffet med litt større blomster lå i kanskje-bunken, inntil jeg tok hintet fra tre hode-ristende damer på Mahler Stoffe i Hamburg. Men i dette tilfellet måtte jeg også gi dem rett. For det brune stoffet var langt mer interessant enn det jeg først hadde plukket ut med små prikker vevet inn i stoffet som en flott detalj. Det viste seg å være 100 % silke fra italienske Valentino, - det hørtes heldigvis mye dyrere ut enn det var.
100 % silke, i et aldri så lite blomsterhav. 
Jeg hadde sett for meg modellen allerede i butikken. En helt enkel modell, da jeg ønsket at stoffet skulle ha den fremtredende "rollen". V-skjæring, lett A-fasong i skjørtet, høy skjæring under bysten og korte ermer. Jeg syntes stoffet var såpass mørkt at det fint kunne fungere både som sommer og vinter-bekledning, men en liten erm ville gjøre den litt mindre fest og sommer. Men så er vel - 100 % silke egentlig fest uansett lengde på ermene?
Ermene ble klippet vide nok til å lage en god fold på ermene. På den måten ble det volum i ermene uten puff-ermer.
Ermene
Jeg tok først utgangspunkt i en modell jeg har laget mange ganger før men endte opp med å lage en helt ny og litt lengre overdel. Etter å ha satt sammen kjolen så jeg at ermene jeg hadde valgt, helt enkle og relativt korte ermer, ble for enkle til kjolen og stoffet. Denne gangen hadde jeg heldigvis vært åndsnærværende nok til å kjøpe med meg nok stoff til at jeg kunne feile litt. Nye ermer med nok vidde til å kunne lage en fold kunne dermed klippes, uten at det gikk på bekostning av noe annet. En nesten litt uvant opplevelse? En kant ble til slutt satt på for å "samle" stoffet i ermene i tillegg til å gi dem en pen avslutning.
Et lyst for ble valgt (med litt hjelp) for å sikre at de lyse partiene i stoffet ikke ville bli mørkere og uklare.
Det er nesten litt synd å fore en silkekjole, spesielt i en så eksklusiv kvalitet som denne, men kjolen ble likevel helforet. For selv om kjolen ikke hadde trengt for med hensyn til gjennomskinn, manglet stoffet litt tyngde for å falle pent. Selv hadde jeg nok automatisk valgt et mørkere forstoff på grunn av bunnfargen, men ble heldigvis minnet om at et mørkere forstoff ville kunne gjøre også de lyse områdene mørkere. Et lyst antistatisk viskosefor ble derfor valgt. Et for vil også bidra til at kjolen sitter penere på, og det vil hjelpe til med å skjule eventuelle bulker på den som måtte bære kjolen.
Modellen er kjent, høyt liv og A-fasong i skjørtet. Gir en fin optisk effekt av å forlenge bena,
samt fokusere på det punktet de fleste av oss er smalest - under bysten. 

Enkelte ganger gripes jeg i å undres over hvor forskjellig det samme stoffet kan fortone seg; om det ligger utbredt på et bord eller når det samme stoffet er satt sammen til et plagg. Tross for at stoffet var relativt mønsteret syntes jeg det virket mye roligere i hele metere enn når det kom i kjoleform. Da minnet det meg mer om lite blomsterhav. Jeg vurderte flere ganger å sette på et bånd eller lignende for å dempe mønsteret i kjolen. Men brunt forsvant og oransje-toner hadde den motsatte effekten. Jeg har derfor foreløpig valgt å la kjolen være som den er, og heller satse på tilbehøret.
Kjolen er sydd med skjørt i 4 deler. For og bakstykket er laget med innsnitt både foran og bak.
ResultatetJeg må innrømme at jeg likte stoffet bedre i meterform enn i kjoleform. Ikke at jeg på noen måte misliker stoffet, men kjolen ble litt mer "støyende" enn hva jeg hadde sett for meg. Jeg er likevel fornøyd med modellen, stoffet krøller lite, og var overraskende godt å arbeide med. - Og det er alltid et pluss! Dessuten tror jeg den kommer til å fungere til høsten sammen med tykke strømper og sko, kombinert med litt god og varm ull over skuldrene. Det gjelder antageligvis bare å ha det rette tilbehøret, for italiensk silke kan da aldri bli helt feil...?
Strikkejakken "Faye" passet godt til kjolen, og vil bli et godt tilbehør utover høsten. 
Det strikkes kofter...
Strikkefeberen ser ut til å nå helt nye høyder. Unge som gamle kaster seg med en imponerende iver over strikkepinner og intrikate mønstre. Designerspiren strikket nylig ferdig sin første kofte, og er nå helt "in" da gamle koftemønstre er i vinden som aldri før. Mulig er det innsamlingen av gamle koftemønstre til den store Kofteboken som kommer ut før jul, som er opphavet til mye av galskapen. - For min egen del har jeg allerede startet jobben med å hinte til dem der hjemme om hva (hvilken bok) som kunne være kjekt å legge under juletreet i år. Og ønsker noen å ta koftestrikken et skritt videre så er det nå planlagt kofte-treff  i Trondheim, med opptog i gatene, for de mest ihuga koftestrikkerne. (april 2015)

Fortsatt ikke høst i hagen, september begynner godt. 
Det er ingen tvil om at det skapes mye engasjement over og med pinnene om dagen. En norsk strikkeforening ser også straks dagens lys. Mens våre naboer i Sverige og Danmark lenge har hatt sine strikke-foreninger har vi vært uten, noe overraskende i et land med lange strikketradisjoner. Norsk Strikkeforening skal etter planen stiftes 1. november i år i Drammen. Det blir faktisk ganske historisk. Og for de som måtte lure, der kommer det ikke til å være noen som kommer til å klage på at folk sitter og strikker i timene.

Faktaboks
Design: Eget
Materialer: 1,3 m 100 % silke, 1, 2 m forstoff
Fra lager: ja
Farge: Brun, beige, oransje
Kjøpt hos: Mahler Stoffe, Hamburg
Tilbehør: 1 glidelås 55 cm
Størrelse: 36

4 kommentarer:

 1. Faktisk er kjolen veldig flott på - og du passer den veldig godt. Forstår at du ikke helt så det i stoffet, men så godt at resultatet ble bra. Ja, nå er endelig strikking blitt sosialt og noe vi driver med i foreninger og på strikkekafeer. Gleder meg over at Norge er på vei til å bli samlet om strikking. For en jobb mange gjør for det!!! God helg Helle!!!

  SvarSlett
 2. Heisann
  Enda en kjole!! Men såååå flott! Og jeg elsker mønstrete stoff, spesiellt med blomster på. Datteren sier alltid at jeg kjøper meg gardinklær, så det hadde nok vært benevnelsen på denne, om jeg hadde stillt opp i den. ( regner med at din kjole ville være for liten for meg uansett. Men jeg liker kjoler med det snittet :) )
  Også silke da. Det er så nydelig å ha på kroppen. Da jeg leste du foret den, så jeg for meg noe som klistret seg til kroppen, sammen med silken, men så nevner du antistatisk, og da pustet jeg lettet ut, hi hi
  Hvem har aldri hatt på et plagg før, som klistret seg til kroppen, og som avslørte ALT som ikke skal avsløres!!!
  Jakken din passer jo perfekt til kjolen. Og du har strikket så mange flotte jakker, du. Som du sikkert bruker mye.
  Jeg har aldri vært opptatt av tradisjonskofter, men det er så morro med Koftejakten, for da ser man på dem med andre øyne. Og hvis du har sett noen av de gamle koftene fra dengang, kontra de som strikkes nå, i en mer moderne form og fargesammensetning, blir de passende til mer, synes jeg.
  Nå sitter jeg med varm te, siden en forkjølelse troppet opp i natt. Og det blir en heftig arbeidsdag i morgen, så det er best å hvile ut mellom slagene.
  Ønsker deg en riktig fin helg, Helle.
  Klem

  SvarSlett
 3. Den var regelrett RÅLEKKER!!!
  Synes jeg :)

  SvarSlett
 4. Enig med Ulla, rålekker! Ser hva du mener når kjolen er på dukken, men når kjolen kommer på deg er den bare fin. Passer så godt til dine farger, at det gjør ingenting at den er stormønstrete. Om du likevel føler for å ro den ned litt, var det kjempefint med den lille jakken over :)

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.