28. februar 2014

Bil-kåpen

Med jevne mellomrom fungerer jeg som transport-tjeneste for designerspiren. Den unge kunst-studenten har stadig behov for nye materialer og kommer til tider hjem med en utstyrsliste hun trenger hjelp til å få i hus. Nå skal det sies at hun er hyggelig selskap, så innkjøpsrundene er for det meste forbundet med hygge. Selv om man egentlig kanskje hadde hatt et lite ønske om en liten time på sofaen, fremfor å tilbringe ettermiddagen/kvelden på IKEA en gang etter jobb.
Ullkåpe i ulljersey.
I forbindelse med at kunst-studenten hadde tekstil-trykk på timeplanen valfartet vi rundt i hele fire butikker før vi fikk tak i sort lerret. Stoff og Stil ble redningen en fredag kveld, selv om vi fortsatt manglet flere ting på innkjøpslisten. (Vi måtte med andre ord ut lørdag formiddag også...) Jeg skulle som sagt kun være sjåfør og uttalte eplekjekt at her trenger vi ikke vogn. "En rull med bomullslerret kan jo ikke være så tungt". Selvsagt trengte vi vogn. For før jeg visste ordet av det sto jeg med nesten 2 meter med ulljersey og litt denimstoff i hendene. I tillegg hadde designerspiren funnet ut at det var et par ting til hun hadde lyst til å sy når først "Mamma-Visakort" var med.
Lommer sydd i forstoffet. 
Jeg hadde kikket på denne ulljerseyen flere ganger tidligere da jeg synes fargen er flott, men har latt
den være da jeg har vært skeptisk til kvaliteten. Jeg har nemlig "både-og" -erfaringer med tekstiler fra Stoff og Stil. Men med designerspiren som "heia-gjeng" i bakgrunnen, var jeg ikke så vanskelig å overtale. (Det er dessuten enklere å fylle kurven når mor likevel har sprukket på sine forsetter om shoppingstopp).
Trukne knapper, en enkel måte å lage egne knapper tilpasset plagget. 
Modellen jeg hadde lyst til å sy var klar. Egentlig litt rart, men jeg har 2 festkjoler som jeg har påbegynt i desember og januar som jeg ikke har klart å ferdigstille, i tillegg til 2 skjørt som ligger ferdig klippet. - Festklær som egentlig er det morsomste å sy, i tillegg til at jeg for en gangs skyld har 2 gode anledninger til å pynte meg litt ekstra. - Mens satin og silke har blitt liggende halvferdig ser det ut til at ull er et sikrere kort til ferdigstillelse i disse dager. For selv om kåpen ikke var av typen: ferdig på en kveld, har jeg gledet jeg meg til å fortsette med å arbeide på den. Det vil si, til å begynne med.
Et "jålefor" ble valgt til kåpen. Dette ble laget litt "romslig" for å beholde mest mulig bevegelighet i plagget.
Modellen er utledet av et jakke-mønster fra Burda, hvor kåpen ned til livet er basert på dette mønsteret. Først hadde jeg planer om en del folder i ryggen. Fint på dukken men på meg så ble det som min mor ville kalt "klumpe-deise". Om noen er ukjente med uttrykket "klumpe-deise", kan jeg forsikre at det ikke er et kompliment. Nederdelen ble da smalnet og sydd inn med innsnitt bak. Det fungerte heller ikke. Det fikk nemlig bakenden min til å se helt flat ut. Mye kan sikkert sies om bakenden min, men flat er den ikke. - Ikke ville jeg at den skulle fremstå slik heller.
Rynkene ble for mye, stoffet var for tykt. Glatt med innsnitt gikk på bekostning av den feminine fasongen. 
Designerspiren ble tilkalt som foreslo et mindre legg midt i ryggen. Utfordringen nå var at jeg hadde klippet dette stykket litt for smalt. Fordelen nå var stretchen i stoffet som gjorde at jeg kunne strekke litt i det. Ut fra de tre alternativene syntes dette å bli den beste løsningen.
Kåpen med enkel motfold uten sløyfe. 
Neste utfordring var lukningen på kåpen. Jeg vurderte glidelås i siden, men ble nedstemt av designerspiren. Nå skal det sies at jeg var enig i at det ble litt i overkant. Spesielt med tanke på at jeg ønsket at den skulle være feminin og morsom! Jeg lette etter noe som kunne være en morsom detalj! Jeg forsøker å strekke meg selv litt, ved å utfordre meg selv på å gjøre ting litt morsommere enn jeg normalt ville våget.
Ulike lukninger ble vurdert før jeg landet på dobbeltspent med knepping. 
Balansen mellom morsom og for mye er imidlertid hårfin. Jeg vurderte først skinntrukne knapper, men syntes det tok for mye oppmerksomhet, og laget nye i samme stoff som kåpen. Pynten på kåpen ble dermed sløyfen i ryggen på kåpen. Litt Pippi-spirit måtte jeg nå få til!
Sløyfen ble den lille pynten på kåpen. 
Resultatet
Jeg er mest spent på hvordan den kommer til å holde fasongen. Fargen er som før en favoritt, og selv om kåpen ikke ble helt som jeg hadde sett den for meg, så er jeg foreløpig fornøyd. Den er allerede tatt i bruk med stor suksess. Og hvorfor jeg har kalt den bil-kåpen? På grunn av mykheten i stoffet. Mange (kjøpe)kåper kan være litt stive, og dermed litt ubehagelige å kjøre bil med. Denne har på grunn av elastisiteten i stoffet, kombinert med et litt romslig tilpasset forstoff beholdt komforten. Også ved bilkjøring.
Kåpen ble både varm og myk. 
Meditasjon
I disse dager operer jeg med en egen tidsregning: Tiden før og etter 14. mars. Ikke at jeg skal klage for oppgavene som fyller dagene er interessante. Utfordringen er å få dagene til å strekke til, som nå stort sett består av jobb, spise og sove. Jeg forsøker å snike inn et par pinner her og der, selv om det ikke blir den helt store fremdriften. Overskuddet er rett og slett ikke tilstede. I slike perioder setter jeg ekstra pris på små rom i hverdagen med meditasjon, som når jeg gjør yoga, og på tegne-kurset hvor vi starter oppgavene med meditasjon.. Å være i nuet er en øvelse i seg selv. - Men du verden så godt det er å kunne glemme absolutt alt annet en stakket stund. Og sjelden går tiden så fort som da.

Faktaboks
Design: Burda 7027, med tilpasset nederdel
Materialer: 1,8 m (var 2 m før vask) jersey i 70 % ull 30 % polyester , 1,5 m viskose-forstoff
Fra lager: tja (forstoff ja)
Farge: Vinrød
Kjøpt hos: ullstoff kjøpt hos Stoff og Stil i Oslo, jålefor kjøpt hos Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: 6 knapper
Størrelse: S