11. januar 2014

Kanskje litt 50-talls?

En fristende rest, jeg ikke klarte å la ligge igjen hos Siden Carlsson i Stockholm, var begynnelsen på dette skjørtet. Ut fra stoffmengden kunne det nesten ikke bli noe annet, - med mindre jeg var ute etter en vest? Vest er nå ikke noe jeg pleier å sy så mange av, så da var valget enkelt. Fargen var litt mer rosa enn jeg pleier å bruke, men de spettede elementene i stoffet var rett og slett for spennende til å la det bli igjen i butikken. For selv om det var en rest, var det nemlig lite som minnet om en restepris på den biten jeg fant.
Litt 50-talls i stilen?

Stoffet lå på sybordet i hele november, uten at jeg kom frem til noen løsning på hvilken modell jeg skulle lage. Utgangspunktet når jeg kjøpte stoffet var et blyantskjørt. Smalt, klassisk og enkelt. Designerspirens hoderisting når hun så draperingene på «dukken», fikk meg imidlertid til å skrinlegge ideen. Dermed var jeg tilbake på scratch. En film fra 50-tallet i julen vekket inspirasjonen til å lage noe ultrafeminint. Med tanke på at fargen er litt rosa/vinrød så er fargen egentlig mer enn feminin nok i seg selv.
Den smale silhuetten ble beholdt.
Den smale fasongen jeg opprinnelig hadde tenkt ble delvis beholdt, men i tillegg valgte jeg å sette på en kappe nederst som jeg rundklippet etter beste evne. Det vil si, her burde jeg ha laget en modell før jeg begynte å kritte og tegne på stoffet. – Det hadde gjort jobben mye enklere. Likevel syntes jeg det ble penere med en rundklippet, fremfor rynkekappe på grunn av stoffets tykkelse. Jeg var redd en rynkekappe ville bli litt tykk og klumpete.
Falden på skjørtet ble tegnet direkte på stoffet. Et mønster hadde antageligvis gjort resultatet  litt bedre.
Etter å ha montert en nesten vellykket kappe, valgte jeg å lage en linning på skjørtet, fremfor bare et belegg. Det forsterket den feminine formen på skjørtet. Men designerspiren var fortsatt ikke helt fornøyd. "Litt kjedelig", var hennes dom når jeg dro henne ned i syrommet for å vise henne kreasjonen. Litt skuffet måtte jeg medgi at den kanskje ikke var sånn 100%, men hadde ikke tenkt at den var direkte kjedelig.
Linning ble sydd fast for hånd. Desto mer jeg syr, desto mer setter jeg pris på håndsøm...
Lommer er egentlig ikke noe jeg er sånn veldig begeistret for på klær. Jeg synes de har en tendens til å ta for mye oppmerksomhet fra plagget, med mindre de er passepolierte. Denne gangen valgte jeg lommer nettopp fordi de skulle ta litt oppmerksomhet fra det kjedelige skjørtet. Når jeg først var i gang satte jeg likeså godt noen sløyfer på lommene også. Og fikk endelig «godkjent» fra kunststudenten (designerspiren). «Det ser ut som et 50-talls skjørt. Du vet sånn som sekretærene hadde den gangen, (ikke så glad for akkurat den kommentaren), men lommene gir det et moderne preg». – Så vet jeg det.
Lommene ble det lille ekstra denne gangen. I alle fall det som reddet skjørtet fra "kjedelig". 
Resultatet
Skjørtet ble både feminint og litt morsomt, noe jeg kan si meg fornøyd med. Fargen er litt mer rosa enn en de fleste vinrøde plaggene jeg har fra før, så det sklir dessverre ikke like godt inn i garderoben som jeg hadde håpet på. Kappen nederst på skjørtet er ikke 100 %, da jeg ikke har vært nøyaktig nok i buen når jeg klippet den. Et mønster til dette bruk vil derfor bli tegnet opp for fremtidige kapper. – Alt i alt – så er det likevel godkjent. Det er nemlig allerede tatt i bruk som kontorskjørt, - selv uten sekretæroppdrag.
Tegningen har jeg kalt "big cat love".
Prosjekt 2014: ta bedre vare på...
Takk for mange hyggelige hilsener. Det er tydelig at flere kjente seg igjen i beskrivelsen av tidsskvis og omfattende planlegging ved selv de minste besøk. Da kjennes det godt at etter den første uken tilbakelagt i 2014, er erfaringen at det faktisk er mulig å være litt mindre flink uten å forgå av dårlig samvittighet. Selv om det ikke har vært bare enkelt. For det å være mindre tilgjengelig ser ut til å være en øvelse i seg selv. Med iPhone, iPad, Pc m.m. er vi PÅ mer eller mindre hele tiden. Med dette følger både våre egne og omgivelsenes forventninger til en responstid, - som egentlig er helt urimelig!
Bildetittel: Også monstre liker sjokolade.
Hva ville Pippi gjort?
Hos undertegnede er det (dessverre/heldigvis?) ikke alltid like langt mellom tanke og handling. Juleferien ble benyttet til å tenke igjennom hva jeg savner, og hvor eller hva vil jeg egentlig? Det naturlige ble å stille spørsmålene: (Om du var verdens sterkeste og hadde en kiste full av gull - altså ingen hindringer) - Hvordan ville den ideelle hverdagen sett ut, og hva må til for å komme dit? – Og hva er det minste skrittet du kan ta for å få det til? Et av svarene på de spørsmålene er et nytt semester på Kunstskole, med oppstart allerede om en uke. I tillegg har jeg tatt kontakt med designeren Tine Solheim og avtalt kurs i modellering, (søm og mønstertegning), på høsten. – Det var noe med å ikke bare ønske det, men også å gjøre det. Det føles faktisk veldig befriende.

Faktaboks 
Design: eget.
Materialer: 0,8 m 100 % ull (det er mulig det kan være en ull og silkeblanding), 0,6 m forstoff
Fra lager: ja
Farge: Vinrød
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 1 stk 25 cm glidelås, 1 knapp
Størrelse: S

6 kommentarer:

 1. Smukt skørt.

  Lyder spændende med Trine Solveig. Jeg går ud fra at det er dig der skal lære hende noget - eller ?

  Godt nytår

  SvarSlett
 2. Sikke et godt valg med et nyt semester og så Tine Solheim, det bliver da spændende og det er vist lige dig at være på sådan en skole.

  Den designerspire er vist lidt hård i sin dom, du har en god kritiker i hende.
  Jeg synes personligt at nederdelen er superflot og meget prof. Det var en god ide at skære stoffet til kanten ud og ikke rynke den til, den er meget bedre på denne måde tror jeg.
  Lommerne er en fin detalje, hvis man er slank som du. For mit vedkommende skal jeg ikke have noget, der henleder opmærksomheden på mine hofter. Faktisk hellere et farvestrålende tørklæde, der trækker opmærksomheden højere op på kroppen.
  Det bliver spændende at høre om dine skoleerfaringer. Jeg håber du bliver klar til start om en uge. God weekend.

  SvarSlett
 3. Heia :-)

  Har sittet i helga og prøvd å kommentere til deg, men det funka ikke - dårlig dekning på landstedet :-P Spennende med kurs da - digger kommentaren til Gitte over her om hvem som skal lære hvem hva ;-)
  Ja, jeg har seriøst skodilla :-)) Og jeg bruker skoene mine...alle sammen, selv om jeg nok har noen favoritter. Men jeg tar godt vare på dem, så jeg har dem i MANGE år - de eldste støvlettene mine er vel 8 år nå, tror jeg :-))

  Fikk akkurat vite at jeg STO på eksamen - hurra!! Slett ikke den beste karakteren, men jeg sto, og det var det som var målet mitt :-D Så da er det bare en halvår igjen, og så er jeg helt ferdig.
  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 4. Heisann
  Det første jeg tenkte da jeg så skjørtet ditt var mermaid! altså havfrue. Det var noe med passformen og bølgen nederst.
  Måten du hadde klippet i stoffet for å få til det, er jo genialt. Men jeg er ikke ofte i disse sykretser, så jeg aner ikke.......
  Så bra at du virkeliggjør noen av dine drømmer. Jeg drømte alltid om å gå på kunst og håndverkskolen! men såfort man begynner å jobbe og tjene penger, binder man seg, kjøper leilighet, bil, ja alt det der......
  Jeg har gått på etpar tegne/ malekurs med noen kjente kunstnere, men skulle igrunnen viet meg mer til kunsten.
  Og morsomt det Gitte skrev, om at det vartDU som skulle lære Tine noe...he he Jeg skal forklare henne det, jeg. Vi treffes igjen til sommeren ( gitte og jeg)
  Nå som jeg har vært syk, ivrer jeg etter å være kreativ igjen. Masse tid som bare har blitt tullet bort.......
  Ha en fin uke. Klem

  SvarSlett
 5. Ja, dette var skikkelige pippi-takter :D Kunstskole OG mønsterkurs.

  You go, girl!

  SvarSlett
 6. Fy så stilig skjørt!! Morsomt og feminint, knalltøft.
  Synes du og designerspiren utgjør et godt team :D

  spennende høst du har foran deg, kos deg!

  ang shop, blog og epla;
  Jeg føler vel som deg at det er lite treff på blogshoppen. Ser at det er venner og kjente som vet om den som stort sett er innom der. De fleste andre som tar kontakt finner meg gjennom bloggen. Epla har jeg ikke prøvd. var på nippe til å åpne butikk der, men så steg prisene og da droppet jeg det. synes det er vanskelig å få solgt om tingene er for dyre, samtidig vil man jo ha litt igjen for arbeidet. Leker litt med tanken på å lage en side på facebook :)

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.