12. oktober 2013

Med eller uten?

Er det ikke rart hvordan veien har en tendens til å bli til underveis, til tross for gode intensjoner om å følge en plan. Planen for høsten var å sy i mørk-burgunder, brunt og litt oransje. Istedenfor ser det ut til at det blir motsatt, mest oransje, en del brunt og kanskje litt mørk-burgunder. Alt dette som en følge av 2 butikkbesøk, et i Italia hvor ekspeditrisen nærmest bestemte hva jeg skulle handle, det andre som en følge av en lekker vindusutstilling i Stockholm.
Rutet ullskjørt, ikke akkurat noe nytt her på bloggen. 
Vindusutstillingen jeg refererer til er selvfølgelig Siden Carslons, et kort og hektisk besøk da jeg kun hadde fått innvilget en svært tilmålt tid til shopping i forbindelse med en jobb-reise. Et besøk hvor jeg endte opp med en mengde ull- og silkestoffer i variasjoner av brent-oransje og litt brunt. Stoffet som var selve trekkplasteret var en rutet ull i grå og oransje som jeg ønsket å sy et skjørt av. Selv om veldig kort tid i butikken har sine fordeler for lommeboken, så går det tilsvarende utover planleggingen. Jeg glemte dermed å sjekke bredden på stoffet når jeg beregnet forbruk, og det jeg hadde antatt var romslig mål viste seg å  ikke være det. Stoffet var nemlig mye smalere enn jeg hadde fått med meg i butikken. Hørtes det kjent ut?
Hemper ble sydd på for å gjøre det enklere å henge opp i mangel av skjørtehengere. 
Det ble dermed tidlig klart at planen om et skråklippet skjørt med et høyt liv måtte skrinlegges. Jeg vet ikke om det var det oransje i stoffet som ga meg litt Pippi-assosiasjoner, men jeg hadde lyst til å lage et litt "morsomt" skjørt. Jeg var heller ikke villig til å gi slipp på ideen med det høye livet uten videre, da jeg syntes det kunne gi det et litt annet uttrykk enn en del av de andre skjørtene jeg lager. 
Halvparten av lengden på det høye livet ble beholdt som et kompromiss. 
Av en eller annen grunn fungerte det likevel ikke. Det var verken morsomt eller spesielt kledelig. Etter å ha rådført meg med designerspiren fikk jeg tilbakemelding om at det høye livet fikk meg til å se "helt firkantet ut!". Og hun hadde rett. Selv om jeg er liten og nett, er midjen ikke mitt smaleste punkt, det sitter litt høyere opp. - Nærmere bestemt like under bysten. Det er ingen tilfeldighet at jeg foretrekker kjoler med et litt høyt liv, som kutter meg der jeg og de fleste andre er som smalest. Det skaper en fin optisk effekt av å ha en midje. Snittet på dette skjørtet bidro til å skape akkurat den motsatte effekten!
Skjørtet er foret, et innlegg ble laget og tilpasset til den ekstra høyden i livet, før den ble stivet opp med vliselin.
Etter litt rådslagning med meg selv kom jeg frem til at jeg måtte redusere linningen med 4 cm. Jeg hadde i utgangspunktet lagt 8 cm til på et skjørte-grunnmønster, så livet var fortsatt litt høyere enn vanlig. Med andre ord et lite kompromiss hvor resultatet ble mer kledelig. Men så var jo skjørtet litt kjedelig da. - En kant nederst ble forsøkt både i sort og brunt før jeg endte opp med brent-oransje, som jeg syntes fungerte godt. 
Belte er stivet med vliselin og vrangsydd. Det er sydd sammen for hånd midt på for å få avrundingene i endene. 
For å få litt balanse i skjørtet ble et belte vurdert. For nå var skjørtet fint nederst, men fortsatt litt tamt oppe. Å lage belte i det samme oransje stoffet tok for mye oppmerksomhet fra plagget, hvor løsningen ble å lage knapper i det oransje stoffet. Et belte ble laget, først med rette kanter, som ble justert til runde da jeg gjerne syntes det gjorde uttrykket litt mykere sammen med de store knappene. 
Beltet og kanten er nå på plass. Kanten er med på å forsterke den oransje fargen i skjørtet. 
I følge designerspiren skulle jeg ha satt stopp der, men jeg syntes det fortsatt var litt skolepike uniform over det. Nå ja, ikke helt for Husbonden lurte på om vi var på vei til Skottland da han så skjørtet. - Spørsmålet var om det var morsomt nok. Med litt stoffrester laget jeg noen blomster som jeg satte nederst på skjørtet.- I midten av blomstene satte jeg en knapp som var trukket i det samme oransje stoffet for å fremheve fargen ytterligere. 
Blomstene er rynket sammen før knappen er sydd fast. 
Resultatet
Ja hva kan jeg si, for jeg både håper og tror at skjørtet kommer til å bli en favoritt basert på både farge og mønster. Stoffet er en nydelig kvalitet, og passer uten tvil godt inn i undertegnedes garderobe. Det store spørsmålet som jeg nå retter til dere som er lesere av bloggen: - Skal skjørtet være med eller uten blomster? Jeg blir nemlig ikke enig med meg selv....
Mulig det ble litt vel morsomt, men morsomt å forsøke seg utenfor komfortsonen. 
Utover høsten
Takk for mange hyggelige hilsener er og gode ord på forrige innlegg. Det er lett å skjønne at det flere enn meg som har kjent på "høye skuldre" og lite overskudd i perioder. Kanskje nettopp som en følge av at man rett og slett er litt for flink! Bare ikke flink nok til å sette grenser for seg selv. Litt av utfordringen opplever jeg også å være at man har lyst til så mye mer enn hva både døgnets timer gir rom for og hva man har ressurser til å gjennomføre. Så gjelder det å prioritere!
Husbonden lurte på om vi hadde planlagt tur til Skottland når han så skjørtet.
Selv om de aller fleste av oss ikke ville vært i tvil om hva de ville svart dersom de ble spurt om hva som er viktigst i livet deres, er det forbløffende mange som ikke prioriterer deretter. For min egen del fikk jeg en skikkelig vekker for noen år siden da en venninne brått og uventet gikk bort. Hva om det hadde vært meg, - ville jeg kunne sett tilbake på livet og tenkt at jeg ikke ville gjort noe annerledes? Det spørsmålet har jeg tatt med meg videre, og bruker det som et styringsverktøy når jeg innimellom opplever at jeg er på kollisjonskurs med meg selv.  
Ingen tvil om at det blir en fargeglad garderobe denne høsten. 
Mye alvor, men nettopp derfor det er viktig å huske å ta vare på de gode stundene i hverdagen. Også akseptere oss selv som feiltastiske. Klarer vi det, - da tror jeg faktisk at hverdagen blir mye morsommere!  

"Gör som du vill, det är det bästa. Det har jag alltid tyckt!
(Pippi Langstømpe)

Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 0,8 m 100 % ull, 0,5 m forstoff
Fra lager: tja
Farge: rutet grått og oransje
Kjøpt hos: Siden Carlson, Stockholm
Tilbehør: 1 glidelås, 5 knapper
Størrelse: 36

8 kommentarer:

 1. Jeg synes blomstene gjorde seg, og spesielt når jeg så det ferdige resultatet på deg; det ble et stilig skjørt!!
  Jeg imponeres av dine sy-og designerkunnskaper, du er råflink!!
  Nyt høstdagene i ditt flotte antrekk, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Helt klart med blomster! Morsomt og spesielt skjørt som sitter som et skudd, kjempefint :-)

  SvarSlett
 3. Hvor er din orange jakke bare blevet flot!

  Jeg er også helt klart med på den version med blomster. Super flot nederdel i skønt stof.

  Synes du er modig med faverne samtidig med at du får syet noget som er klassisk med et tvist.
  Flotte, flotte resultater.

  SvarSlett
 4. Dette var det noe helt spesielt med. Alle detaljene med knapper, blomster og snitt gjorde den utrolig flott!!! Du er bare så god!!!

  SvarSlett
 5. Et virkelig flott og kledelig skjørt til deg, Helle. Fargene er bare dine. Men jeg er synes visst motsatt av de andre her, for jeg ville hatt fjernet blomstene. MEN satt en av dem på en nål, og brukt den som pynt sammen med antrekket. Enten der nede på skjørtet , eller som en brosje på jakken eller toppen du skal ha til skjørtet. Moore is less!

  Fasong ja. Jeg er også blitt firkantet med årene, og skjuler det så godt jeg kan. Midjen min er faktisk smalest under bysten, der jeg er stor. Og jeg har en Desigualkjole som er super til min kropp. Hadde jeg vært flink til å sy, hadd jeg brukt denne som mal.

  Du har kanskje " hatt " det jeg hadde i hele august, der energien var helt i bånn, og alt var et ork....... Jeg tenker tilbake, og synes det er helt utrulig at jeg jobbet og kom meg gjennom dagen i den formen jeg var i.
  Jeg er også flink pike til tider, og glemmer det hver gang energien er tom. Det er så dumt.

  Men nå nyter jeg hver dag i sakte tempo( prøver iallefall) og tar vare på de små øyeblikkene som dukker opp på min vei.
  Så må du også ha en kjempefin dag.
  PS : det er helt nye kjoler vi har i butikken, fra Mette Møller.
  Klem

  SvarSlett
 6. Skjørtet synes jeg ble veldig fint!

  Knappene gjorde det, synes jeg. Men, blomstene hadde jeg droppet. I og med at du allerede har dem så kan du jo teste om de er morsomme på en jakke, hatt eller skjerft. Med en sikkerhetsnål festet på baksiden kan de tas av og på etter "dagsform".

  SvarSlett
 7. Du har IGEN lavet en super flot og unik kreation, Helle - jeg synes det er så smart med blomsterne :-) Og meget elegant med de store orange knapper i linningen :-)

  SvarSlett
 8. Skjørtet ble kjempefint! Jeg synes det er mest stilig uten blomstene. Du lager så masse fint, jeg er stadig innom her for å få inspirasjon.
  -Heidi

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.