5. oktober 2013

Man skal i alle fall ikke være redd for farger

Valentino, betyr ikke det egentlig kjæreste? Den oransje ullen som har ligget på sybordet de siste ukene kommer fra det Italienske motehuset Valentino, - og kvaliteten skuffer ikke! Samtidig har jeg blitt mer og mer begeistret for fargen mens jeg har arbeidet med stoffet. Nå vil kanskje en og annen stusse over at undertegnede ikke uten videre har omfavnet det oransje ullstoffet, men det satt faktisk ganske lange inne å skulle sy en blazer i oransje. Det forekom meg i overkant fargerikt, selv til meg å være.
Jakke i ull fra Valentino, blir det den store kjærligheten i høst?
Men så var det igjen altså en litt bestemt italiensk ekspeditrise som overtalte meg til å velge dette stoffet. Jeg hadde i utgangspunktet kastet mine øyne på en rødlig tweed som jeg sto og tviholdt på. Denne var hun så skeptisk til at jeg måtte spørre 3 ganger om å få se på den før hun nølende tok den ned fra hyllen. Hun hjalp meg bort til speilet uten å skjule at hun ikke var spesielt fornøyd med mitt valg, før hun danderte den oransje ullen rundt meg og forsikret om at jeg så mye yngre ut i den oransje fargen. - Så var jeg overtalt.
Jakken er foret i et viskosefor.
Det er egentlig ganske morsomt, for når jeg ba om å få se på høststoffer kastet hun kun et raskt blikk på meg før hun gikk rett på den oransje ullen, samt det mønstrede stoffet som skulle ende opp som skjørt. - Et stoff jeg faktisk var i tvil om jeg likte i det hele tatt. Skjørtet har derimot blitt en stor hit, og det er få andre plagg jeg har fått så mange kommentarer på ved bruk! - Jeg begynner med andre ord å ane at de italienske stoff- og garnselgerskene likevel vet hva de snakker om, selv om det er litt slitsomt når man mangler ordforråd og ender opp med å føle seg en smule overkjørt.
For å få jakken til å sitte ordentlig i livet er det satt en knapp på innsiden. Jakkens eneste pynt?
Den neste utfordringen lå i å finne rett jakke-modell. Jeg har et favorittmønster, men dette har jeg allerede sydd to jakker i, en i rødt og en i brunt. En til i samme modell i oransje syntes litt i overkant. Løsningen ble en av høst-nyhetene fra Burda, hvor modellen hadde tilsynelatende alle de elementene jeg var ute etter. Formsydd, feminin og klassisk. Utfordringen for min del når jeg hiver meg på nye mønstre er at jeg sjelden leser sømforklaringer. - Det kan være smart, da søm handler mye om å gjøre ting i riktig rekkefølge.
Kantene er lagt opp for hånd.
Jeg skal ikke kjede dere med hvor mange sømmer som måtte sprettes opp som følge av at det gikk litt fort i svingene, men etter å ha gjort noen oppsprettinger var det egentlig ikke annet å gjøre enn å finne frem sømforklaringen og redusere tidsbruken. Det jeg derimot har brukt litt tid på er håndsøm. Av og til tar jeg en snarvei og vrangsyr ermer og deler av foret og kanten nede før jeg presser og fester. Jeg opplever derimot at jeg har bedre kontroll ved å legge disse kantene opp for hånd, og at resultatet blir mer forutsigbart. Så får det heller bare ta litt lengre tid.
Lengden på jakken er tilpasset for å passe til både skjørt og bukser.
Tilpasninger
Det er egentlig veldig få endringer jeg har gjort i forhold til det opprinnelige mønsteret. I følge modellen skulle jakken ha vært dobbeltspent med tilsammen 8 knapper, eller festes med trykk-knapper på innsiden i kombinasjon med et belte. Jeg syntes derimot at 3 litt store knapper kun på den ene siden gjorde jakken litt morsommere. For å få den til å sitte har jeg satt en knapp på innsiden ved linningen. I tillegg gjorde jeg jakken litt kortere, samt la inn rynker på toppen av ermene. Små justeringer som jeg synes gjorde jakken litt mer feminin.

Ermene har fått en eksta puff/rynk. Dette er gjort ved å klippe ermene litt bredere enn mønsteret.
Resultatet
Jeg er så absolutt fornøyd. Jakken har allerede rukket å bli brukt opptil flere ganger, og jeg sitter med en følelse av at den kommer i likhet med skjørtet til å bli en av høstens store favoritter. Med andre ord en; Valentino. Så da er det bare å innse det, denne høsten skal jeg i alle fall ikke være redd for å bruke farger, - eller for å synes.
Godt synlig er man i alle fall når man stiller i oransje.
Høstferie
Husbonden og undertegnede har lagt vår høstferie litt senere enn skoleferien da det i utgangspunktet ikke passet å ta fri av hensyn til jobb. Nå synes jeg at en av fordelene ved å jobbe når "alle andre" har ferie, er det gir både arbeidsro og mulighet for litt roligere dager. Som igjen fører til mer fritid som fint kan fylles med strikking og lange turer i en fantastisk høstprakt. (Jeg har muligens strikket litt mer enn jeg har gått tur).
Datteren har dratt på høstferie. Noen hadde separasjonsangst, og denne gangen var det ikke mor....
Feiltastisk!
Dessverre har ikke formen vært helt på topp i det siste, så jeg har vært nødt til  å trekke i nødbremsen, og samtidig forsøkt å bli flinkere til å si nei. Det er nemlig veldig skummelt å ikke skulle være flink. Det å innrømme at man er sårbar er kanskje det skumleste alt? Spesielt i et samfunn hvor man tilsynelatende skal prestere og være online 24/7 for å lykkes. - Igjen trekker jeg frem Kathrine Aspaas, Raushetens tid, som inspirasjon, som ikke ville kalt det å ha svakheter men å være feiltastisk, (kombinasjon av feil og fantastisk). For et i sannhet fantastisk ord! .

Man blir jo nesten glad av å bare omgi seg med de flotte fargene.
Jeg tillater meg å gjenta Brené Browns kloke ord: " Sårbarhet  er et fødested for innovasjon, kreativitet og forandring. Sårbarhet er vårt mest presise mål på mot". Sett i det lyset er det å trekke i nødbremsen og ha vist meg som et feiltastisk menneske antageligvis noe av det smarteste jeg har gjort på lenge. Hvem vet, kanskje det resulterer i det jeg ønsker meg aller mest for resten av året?

Faktaboks 
Design: Burda 7027
Materialer: 1,2 m 100 % ull, 1,2 m forstoff
Fra lager: ja
Farge: oransje
Kjøpt hos: Tessuti Torchio, Alba, Italia
Tilbehør: 3 knapper
Størrelse: 36

8 kommentarer:

 1. Heisann
  " Settet" ditt med jakke og skjørt er kjempelekkert!!!!
  Du må se ut som " One million dollar" i det antrekket der.
  Og jammen skal du høre på rådene fre de italienske damene. De vet hva de snakker om.

  Da må jeg bare nødt til å fortelle om da jeg solgte herretøy, og gikk i et knallorange skjørt med tilhørende topp til ( og jeg var flere kg lettere enn nå)
  Da kom en mannlig kunde bort til meg, og sa at det var det flotteste antrekket han noensinne hadde sett. Gjett om han reddet min dag, da?

  Og jeg erfarer ofte, de få gangene jeg er på fest eller i selskap, og jeg stiller i en av mine røde kjoler, at gutta ......eller er det menn det heter, he he.....ja, de kommer bort til meg, og sier jeg er den fineste på festen pga kjolen. De er så lei av damer kledd i sort kjole.

  Jeg regner med du har fått ros flere ganger for antrekkene du har på, har du ikke?

  Ha en riktig god helg. Klem

  SvarSlett
 2. Heia Helle - mer farge er knall til deg. Og kanskje det gir litt inspirasjon til å si NEI????? Jeg er så uendelig lei av å se grått, svart og brunt i alle klesbutikker frem til mai. Du er heldig som kan sy i de fargene du liker :-) God hel, god ferie og ta vare på deg!!!

  SvarSlett
 3. Nu synes jeg altså, at det er en meget smuk afdæmpet orange - virkelig flot farve og snittet er så fint med knapper i den ene side. Det er et fantastisk sæt, du har fået lavet der :-)

  Kan ikke huske, om jeg har skrevet det tidligere, men jeg øver og øver i forhold til at blive mere fejltastisk og det lykkes heldigvis ret godt indimellem, men det er meget, meget svært, når man er opflasket med at skulle være perfekt og præstere det helt umulige hele tiden. Jeg tror på, at det lykkes med øvelsen - og også før kroppen vælger "at lægge os ned". Held og lykke med det og pas på dig selv :-)

  SvarSlett
 4. Denne jakka er helt sikkert råfin til deg!! Dama i butikken visste nok hva hun gjorde da hun anbefalte den! Synes skjørtet er råstilig jeg, det stoffet kunne jeg tenkt meg :-)

  SvarSlett
 5. Nydelig jakke og skjørt! Det gjorde susen med de store knappene på den ene siden.

  Det er lurt og helt nødvendig å trekke i nødbremsen av og til. Lytter vi ikke til de signalene kroppen vår gir oss, kan den komme til å streike til slutt. Jeg har vært der og det var ikke no gøy.

  Feiltastisk - et herlig ord!

  SvarSlett
 6. Utrolig lekker jakke og vakker farge! De leker tydeligvis ikke butikk disse italienerne, ekstra morsomt at de faktisk ser ut til å vite hva de snakker om. Trekk i nødbremsen hvis du trenger, det anbefaler jeg. Hilsen hun som ikke var så flink. Ha en fin og kreativ uke! :)

  SvarSlett
 7. Nødbremser er viktige!
  Godt at du husker å trekke i den, det er det nemlig ikke alle som er..
  Oransje er en skummel farge til meg, men æ synes den er utrolig fin, så lykken stod meg bi når æ fant en svart kjole med litt oransje mønster på Indiska.. HA ei fin helg, klem

  SvarSlett
 8. Så flott den ble! Og kjempestilig til skjørtet. De italienske damene vet nok hva de snakker om ;)

  Trekk i nødbremsen, og ta vare på deg selv.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.