23. mars 2013

Ikke helt som planlagt
Nå skal det sies at det ser ut til å heller være regelen enn unntaket for undertegnedes del, så noen overraskelse at resultatet avvek ørlite fra det planlagte var det absolutt ikke. Stoffet, en kraftig og stødig ullljersey innkjøpt i München, lå klart til klipping allerede forrige helg. Nå ville en del uventede hendelser at det skulle bli liggende der en stund, men akkurat det kommer jeg tilbake til.
Kun delvis omslag, det ble i alle fall en ullkjole til slutt. 
Jeg tror at jeg hadde plan om å sy en omslagskjole når jeg kjøpte stoffet. Jeg sier jeg tror, fordi stoff-beregningen får meg til å lure på hva jeg i så fall egentlig tenkte på i kjøps-øyeblikket. Hoderegning kan ikke ha stått spesielt høyt i kurs akkurat da. Nå ja, det skal sies at jeg også fikk meg en aldri så liten overraskelse når stoffet lå klart til klipping, hvor jeg oppdaget at det hadde krympet 10% både på lengden og bredden! Det ble raskt klart at om jeg skulle ha omslag ble det ingen kjole, men topp. Eller så måtte jeg droppe ermer.... Ingen av alternativene fristet noe videre.
Kragen ble laget i et silkestoff.
Etter at det hadde fått ligge på is noen dager fant jeg stoffet frem igjen, om kom frem til en kvasi-kompromissløsning. Jeg la overdelen i omslag, mens jeg sydde skjørtet i en del. På det viset fikk jeg både lengden til en kjole, omslagslukningen og lange ermer. Kragen jeg hadde planlagt var det derimot ikke nok stoff igjen til. Etter å ha testet litt med ulike farger og kvaliteter endte jeg til slutt opp med ett av de mørkebrune stoffene, innkjøpt på samme tid og sted som ulljersyen.
Forstykkene er laget med små innsnitt for å sitte bedre. De er kun brettet inn og sydd fast med en søm. 
Jeg sydde først på en kant i selve omslaget, men syntes det ble for tykt. Det kunne ha fungert om jeg hadde droppet kragen, men kom til at den egentlig ble litt kjedelig uten denne. Så kragen ble, mens kanten ble sprettet opp. Kanten på forstykkene ble da kun brettet inn, mens de samme forstykkene også ble strukket litt lenger om hverandre for å kompensere for lengden på den manglende kanten. Noe som gikk helt fint på grunn av elastisiteten i stoffet. I tillegg virker stoffet usedvanlig stødig til å være en jersey.
Ullkjole, med god passform.
Resultatet
Om jeg ser bort fra at omslagslukningen bare ble halvveis, så synes jeg at resultatet ble over all forventning. Passformen er bra, syntes detaljen med den brune kragen var med på å løfte plagget, som kanskje hadde blitt litt kjedelig om jeg hadde hatt nok stoff til kragen i kjolestoffet som først planlagt. Enkelte ganger kan det faktisk være helt greit at ikke alt går som smurt.
Bikkja er aldri langt unna matmor.
Påsken og livet 
Påsken blir heller ikke helt som vi hadde sett for oss. Min far gikk nylig bort, noe som setter preg på hverdagen. Selv om vi var forberedt på at det kunne skje raskt, så er det likevel et lite sjokk når det skjer. Nå skal jeg ikke bruke tid på å skrive om sorgen eller alt det triste rundt, for mer enn noe annet så er det jeg bærer med meg de gode minnene, og selvfølgelig savnet av ham som alltid vil være der. Likevel så er det minnet om humoren og hans evne til å fokusere på det positive som jeg nå sitter med. Jeg vil gjerne få dele et av de siste minnene jeg har av ham mens han lå på sykehuset. Min far lå koblet til et imponerende omfang av både slanger og maskiner mens han lå til overvåkning. Midt oppe i alt dette virvaret lå min far og leste "Kollektivt selvmord", en mørk komedie av Arto Paasilinna. "En jævlig bra bok" forkynte min far, mens han tydelig satte pris på den gode historien som tok oppmerksomheten bort fra det som ikke var greit.
Livet, sårbart og vakkert.
Dette får meg til å tenke på hva som preger mennesker som lever helhjertet: verdifull, hvile, lek, tillit, håp, intuisjon, kjærlighet, tilhørighet, glede m.m. (Brené Brown). Med andre ord, mot til å stille seg sårbar, raus og åpen. Selv om jeg opplever at livet blir aldri helt som før igjen, har jeg likevel tro på at det kan bli en god påske med samvær sammen med familien. - En stor takk til min far, han vil bli savnet.Faktaboks
Design: eget
Materialer: ulljersey og silke
Fra lager: ja
Forbruk: 1,4 m ulljersey (det var 1,5 m før vask), 0,15 m silkestoff til kragen
Tilbehør: intet
Farge: Vinrød og mørkebrun
Kjøpt hos: Oberpollinger i München
Størrelse: S/36

7 kommentarer:

 1. Så trist å høre om din far. Selv om man vet hva det går mot blir sorgen over å miste noen man er glad i like stor. Det høres ut som din far var en spesiell mann med livsmot og godt humør, det er godt du har mange gode minner og ta med videre. Håper det blir en fin påske med familien oppi det triste.

  Kjolen ble knallstilig!! Denne skulle jeg gjerne hatt :) Liker fargen, snittet, stoffet og digger kragen. Sitter som et skudd på deg :)

  Og takk for tips om fòr, det skal jeg se etter.

  SvarSlett
 2. Kondolere.
  Og boka han leste er morsom og gir deg mange opplevelser ;o)
  Mayen

  SvarSlett
 3. Helle, kondolerer med faren din. Sender gode tanker til deg og dine. Høres ut som om du har hatt en klok far. Og gode minner betyr jo at kjærligheten var til stede!!!! Ta vare på deg selv. Og forresten, flott arbeid du har gjort med kjolen din!!!

  SvarSlett
 4. Så trist å høre om faren din. Når noen dør så er det så endelig, ingenting blir helt som før. Faren din høres ut som en flott mann og jeg er sikker på at du har mange gode minner om ham som du kan ta med deg videre.

  Kjolen er så fin, så fin og sitter som et skudd på deg!
  Ønsker deg en riktig god påske :)

  SvarSlett
 5. Det gør mig ondt at høre, at du har mistet din far. Han lyder til at have et rigtig dejligt menneske, med en skøn indstilling til livet. Du var heldig at have ham og heldig at have mange gode minder at tænke tilbage på.

  Kjolen er som altid superflot. Du er virkelig en fantastisk syerske.

  SvarSlett
 6. Trist å høre om din far, kondolerer så mye..døden kommer alltid uventet..uansett.

  Nydelig kjole du har kreert igjen!
  Nyt påska som best du kan, klemmer fra meg.

  SvarSlett
 7. Så leit med din far. Men minnen om ham vil du alltid ha.
  Noe så flott! Den kjolen ser du helt smashing ut i! Flink du er, altså!

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.