6. november 2011

En smak av honning og blomster

Assosiasjonene til honning og blomster har kommet fra arbeidet med kjolene til strikkedukkene. Det meste av klærne til dukkene er heldigvis relativt lettstrikkede, og det er fullt mulig å strikke en kjole på en kveld om man først får satt seg ned i sofaen (vel å merke om man ikke sovner). Etter å ha strikket 2 dukker var jeg veldig klar for å henge fingrene i noe annet en liten stund, vel vitende om at jeg har 4 igjen dukker som skal være ferdig strikket til jul.
"Ulla" i ført en kjole som minner om honning 
Klesproduksjonen har vært et koselig kveldssyssel, som på toppen av det hele fint kan kombineres med TV-titting. Det beste er egentlig at klærne egentlig hadde vært perfekt for restegarnsbruk, men av en eller annen merkelig grunn har det likevel måttet et ganske anseelig påfyll av garn til. Mitt lager er nemlig så godt som skrapet for alt som kan minne om rosa-toner, som vi alle vet er et must for prinsessegarderober. Brunt og beige har nemlig ikke den samme status hos 4 åringer som hos 40 åringer.

Kjolen er strikket i Falk fra Dale
Jeg kan ikke huske å ha hatt så mange rosanyanser liggende i mitt garnlager noensinne, men det ser i skrivende øyeblikk ut til at det ikke kommer til å være store mengder igjen når vi nærmer oss jul. - For dette går unna! Håpet er at jeg skal klare 2 kjoler eller en dukke i uken, for å klare julepresangproduksjonen uten å måtte stresse døgnet rundt siste uke før jul. - Da har man som kjent et par andre ting å holde på med.

Blomstene er brodert på med maskesting.
Jeg har forsøkt meg på litt ulike modeller. Det blir mest kjoler, mest fordi det er enkelt, men også fordi det er en favoritt blant jenter. Jeg forsøkte meg på en "one-piece", eller pyjamas om man heller vil kalle det det, men kom ikke helt i mål med den. Det skyldtes primært at jeg strikket den med mønster, noe som skapte problemer ved påkledning. Dukkene har såpass stort hode at de må kles på fra bena og opp. Utfordringen er at føttene også er ganske store, noe som gjør at de også må tres inn i plagget.

Klar til innpakking?
I en pyjamas/ bukse var det lett for føttene å henge seg opp i trådene på baksiden av arbeidet til tross for at jeg hyppig hadde tvinnet trådene bak arbeidet. Det ble da også til at jeg ble sittende å dra veldig i bena som jeg var redd ville bli strukket enda lenger og ute av fasong.

Ballerina skjørtet med en liten heklet kant nederst.
Den yngste av prinsessene (niesene) er bare 1 år, noe som gjør at jeg må tenke litt alternativt rundt klær. På disse bør det ikke være knapper, så det gjelder å finne på noe enkelt som ikke krever lukking. Foreløpig har kun et ballerinaskjørt sett dagens lys, men vi får se om jeg klarer å lage noe mer som er enkelt å kle på for den minste prinsessen.

Ballerina klar til å finne et nytt hjem?
Litt om hjemmelaget
Selv om jeg vet det er en god stund til jul ennå, med mørke og ruskevær utenfor døren, synes jeg det er koselig å være i gang med julepresangproduksjonen. I fjor laget jeg ullkjoler til niesene, noe som ble overraskende godt mottatt. Akkurat holdningen til hjemmelagde ting har endret seg ganske radikalt fra når jeg vokste opp, da de fleste av oss gikk i hjemmesydde skjørt og bukser. Min mor sydde sogar bukser av frotterhåndklær! Den gang hadde ferdigkjøpt en egen status, og jeg husker hvor stolt jeg var over min første ferdigkjøpte bukse som ikke var arvet etter storebror.

Neste kjole er allerede på pinnene. - Hva, ikke rosa?
I dag er det nesten motsatt. Kommer du med noe hjemmestrikket blir du ikke lenger møtt med antagelsen om at du ikke har råd til å kjøpe ferdig produsert, men en (be)undring over at du både har tid (som er en stor luksus i dag) og samtidig mestrer et håndverk som ikke så mange gjør lenger. Min datter kunne fortelle at flere av hennes venninner var tydelig misunnelige på henne som hadde en mamma som kunne sy. Det var det nemlig ingen som var når jeg kom i mine splitter nye frotterbukser. - Enda så kule de var.

13 kommentarer:

 1. Så herlig dukke du har laget og tenk så moro det må være å strikke disse små dukkeklærne. Nå er det nesten så jeg har lyst til å prøve jeg også. Det ble utrolig flott.
  Uglesjalet jeg strikket koster 3 euro tror jeg det var og det er artig å strikke. Skal starte på et til nå til 4-åringen min, det var i allfall meningen, men nå fikk jeg lyst til å prøve dukker. Er det Arne og Carlos sine mønster du bruker?

  SvarSlett
 2. Dette er bare så RÅBRA!Blir så begeistret hver gang jeg ser disse dukkene i forskjellige varianter!Du har gjort et nydelig arbeid!S-hilsen

  SvarSlett
 3. Nydelig arbeid, og for noen gaver å få! Du er ihvertfall en tålmodig sjel, for disse små og søte plaggene tror jeg hadde tæret på min tålmodighet;)
  Ha ei fin uke, klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. Du er i hvert fall med på å heve statusen på hjemmelaget med alt det flotte du lager! Søte dukker, flotte klær, og den påbegynte ser imponerende ut!

  SvarSlett
 5. Dukkene er bare helskjønne :-) Og så fine klær du lager til dem :-D

  Jeg er SÅ glad for at statuse til hjemmelaga har endra seg :-) Og jeg blir veldig glad hver gang en av tøttene mine ønsker at jeg skal strikke/hekle noe til dem :-))

  Ha en fin kveld - klem Siv

  SvarSlett
 6. Så fine små kjoler du lager til de søte dukkene. Du får meg snart til å skifte mening om strikkedukkene, jeg har nemlig ikke vært så begeistret for de hittil, men dine er flotte. Heldige er jentene som får disse til jul, det må jeg si.

  Hjemmesydd hadde ikke rare statusen i min barndom heller. Butikkjøpt var tingen og det ble det heldigvis en del av da min mor begynte å jobbe. Dessverre har ikke hjemmestrikket så høy status hos tenåringene her i huset heller, men det kan vel endre seg over tid.

  Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 7. Så flotte. Dette må være et tålmodighetsarbeid uten like.
  Annelive

  SvarSlett
 8. Noe så flott! Artig med forskjellige kjoler:)

  SvarSlett
 9. Hvor er de bare søde de dukker i fint tøj ;o)

  SvarSlett
 10. Søde , og sikkent et arbejde . Jeg dur ikke til den slags .

  God Mandag

  SvarSlett
 11. Jamen altså - sikke fantastisk fine dukker, du har fået lavet og det ser ud til de er godt på vej til at blive de bedst klædte dukker i miles omkreds :-) De små kjoler er suverænt søde og så er det jo kun dejligt at blive mindet om sommer, honning og blomster :-)

  SvarSlett
 12. Utrolig søte dukker du lager! Dette blir utrolig fine presanger! Tror ikke vi tenkte så mye på om klærne var hjemmelagde eller ikke, husker bare hvor plagsomt det var å skulle dra til mammas tante som var sydame. Da måtte vi kle av oss (skrekk og gru), bli tatt mål av (det var en plage) eller prøve klærne på og kjenne hennes ekstremt rue hender... Tror ikke jeg og søsteren min var særlig takknemmelig akkurat...

  SvarSlett
 13. Dukkene dine er så fine og klærne så søte! Heldige småjenter som får slike til jul!
  Jeg hadde også mange hjemmesydde og strikkede plagg da jeg var lita. Husker godt da jeg fikk velge meg klær fra en postordrekatalog til jeg skulle begynne på skolen. Rød hettejakke i fløyel og skotskrutete slengbukser. Det var stas det!

  SvarSlett

Tusen takk for besøket. Ekstra glad blir jeg om du legger igjen en hilsen.