21. februar 2016

VINTERSTRIKK MED EN SVING

Vinterferien er rett om hjørnet, og hva passer vel bedre da enn å planlegge neste prosjekt. Etter å ha strikket på kofter i flere måneder, er jeg plutselig i full gang med vår- og sommerstrikk! Hvor nå det måtte komme fra? ( Jeg måtte smile da Gitte kommenterte at jeg snart kunne kalle bloggen Helles Strikkeskrin. Til søm-interesserte kan jeg forsikre at det snart kommer mer søm). Denne modellen er derimot ingen typisk sommer-strikk. Ideen dukket opp i fjor høst, etter at jeg hadde strikket et par andre omslagsmodeller.
Telesving er en kombinasjon av nytt og gammelt. Strikket i ull og alpakka, Tumi fra Rauma.
Jeg liker løsningen med omslagslukning, da den sitter som regel godt, og er et snitt som kan gi et feminint preg på et plagg.  Fortsatt inspirert av norsk tradisjonsstrikk hadde jeg lyst til å eksperimentere litt med en moderne og elegant form, i kombinasjon med tradisjonelle mønsterborder. Jakken har fått navnet "Telesving", ettersom jeg har hentet inspirasjon fra border i Telemarkskoften.
Den opprinnelige Telemarkskoften, og inspirasjonskilden. Bildet er fra Sandnes garn mønster.
Valg av garn
Valg av garn var ikke uten betydning, da jeg ønsket et garn med litt fasthet. Til en omslagsmodell kan det være greit at strikketøyet ikke er altfor løst, da omslagslukningen gjør at det fort kan dras helt ut av fasong dersom det ikke er hold i strikketøyet. Valget falt på Tumi fra Rauma, 50 prosent ull og 50 prosent alpakka.
Jeg har rynket ermene lett på toppen for at ermene skal sitte pent over skuldrene. 
Munter eller elegant?  
Fargen var vanskeligere å bestemme, da jeg har en forkjærlighet for varme jordfarger. Jeg holdt lenge en knapp på rødt og oransje, før jeg kom til at fargene med fordel kunne dempes noe om ønsket om «elegant» skulle innfris. Alternativet ble mørk og lys petrol, som jeg syntes fungerte godt. Jeg vurderte også to gråtoner, som jeg tror godt kunne gitt et vel så elegant uttrykk som petrol. Men kom til at det var større sjanse for at jeg ville bruke jakken i ettertid dersom den var laget i en litt friskere farge enn grå.
Knytebånd kan selvsagt byttes ut med knapper. Selv foretrekker jeg knytebånd da jeg synes at den sitter bedre på.
Selve modellen hadde jeg nesten allerede klar basert på en tidligere omslagsmodell, (den kommer på bloggen om ikke så lenge). Utfordringen var å få kantene til å fungere. Jeg ønsket nemlig at de både skulle legge seg pent under bysten, samtidig som de var høye nok til at de gikk litt opp i halsen. Utfordringen ble da å finne riktig bredde på borden, i kombinasjon med selve fellingen til halsen. Jeg kan skrive under på at mønsterkonstruksjon fordrer at man er god venn med kalkulatoren.
Mye utregninger, prøving og feiling følger etter de første skissene. 
Selv om selve ideen til modellen var strippet for perler og pynt, og var egentlig ganske enkel, klassisk og elegant, fant jeg meg ikke helt overraskende tidlig dypt nede i perleboksen. Jeg har etter beste evne forsøkt å holde dekorasjonsfargene i samme tone eller familie, så den ikke skal tippe over og bli mer morsom enn elegant i uttrykket. Om jeg har lykkes med det må nesten andre bedømme. Selv likte jeg godt den ekstra pynten, samtidig som jeg ser at den vil vært langt mer sporty uten broderte border og heklekanter.
Heklede kanter og perler gjør modellen litt mindre sporty, men til gjengjeld mer feminin. Og personlig.
Resultatet
Jakken har vært en av de mest brukte plaggene denne vinteren. Antageligvis fordi den kan brukes til både bukser og skjørt samtidig som jeg synes den litt høye kraven har vært god på kalde dager. Nå gjenstår det å se om den kan falle i smak hos flere. Mønsteret kommer på trykk i ukebladet Familien 7. mars. Den kommer i tillegg ut i engelsk versjon på Ravelry i løpet av våren.
Ingen tvil om at jakken har blitt godt brukt i løpet av vinteren, og funderer på å likevel strikke en til i rødt og oransje? 
Om hesten står der...
Jeg er en god katastrofetenker. Faktisk litt for god vil noen si. En egenskap jeg gjerne skulle vært litt mindre god i. Jeg husker en episode hvor husbonden og undertegnede var på vei til München med et flybytte i København. Flyet fra Oslo var mye forsinket, og transfertiden begynte å nærme seg overtid i forhold til å rekke neste fly. Mens jeg satt og kriseplanla: Hvor langt er det mellom gatene (og hvor lang tid tar det å løpe med høye hæler?) Hvor er SAS-skranken på Kastrup? Får vi byttet til neste avgang med de billigste billettene? Hva koster nye billetter? Om vi ikke kommer med neste fly, hvor overnatter vi? Mens jeg var i full beredskap og plana hvordan vi skulle løse «krisen», satt Husbonden og koste seg med utsikten og nøt en kald øl. Jeg var for stresset til å drikke noe som helst. Vi rakk neste fly. Jeg var fullstendig utslitt! Husbonden derimot hadde innstilt seg på at uansett hva som skjedde ville det ordne seg på en eller annen måte.
Hva er det verste som kan skje? Og går alt galt om ikke akkurat du tar ansvar?
Da vi for noen uker siden fikk beskjed om at alt tydet på at familiens lille dachs var alvorlig syk, og hadde muligens kun 3-6 måneder igjen å leve, var kriseplanleggeren umiddelbart på plass. Inntil jeg kom til å huske på et Pippi-sitat. (Dette er et sitat jeg har blitt gjenfortalt, så det er mulig det er Tommy som spør og ikke Annika). Pippi skal hoppe ut av vinduet, hvorpå Annika spør om hun ikke er redd for å slå seg. Pippi svarer at om hesten står under vinduet og tar henne i mot så er det fint. Men det går også fint om den ikke står der. Hun klarer seg med andre ord bra uansett hva som skjer, - hun tåler å få noen skrubbsår. Med all verdens kriseplanlegging kunne jeg hverken få flyet til å fly fortere, eller endre prøveresultatene til familiens firbente familiemedlem.
Noen synes matmor muligens burde få seg en annen "hobby", som å klø noen bak øret?
Til tross for håp om det beste og forebredt på det verste, gråt jeg likevel da dyrlegen ringte og fortalte at den skummelt utseende svulsten var av den ufarlige varianten. Hun kan leve i mange år til! En nyhet hovedpersonen selv tok med tilsynelatende stoisk ro, i motsetning til resten av familien. Men utover det å være takknemlig over utfallet, har denne hendelsen også vært en god påminnelse om å ikke bruke energi på det man likevel ikke har kontroll over. Hjertesorg er enten vi liker det eller ikke en del av livet. For selv om «hesten ikke skulle stå der» så går livet videre, med eller uten skrubbsår og hjertesorg.


Modell og materialer
Design: Telesving- Mønsteret kommer i Familien 7. mars. Engelsk versjon kommer på Ravelry
Materialer: Str Small, 500 g Tumi fra Rauma, 50 % alpakka, 50% ull
Fra lager: ja
Farge: Mørk petrol 6396, lys petrol 1244. naturhvit SFN10
Strikkefasthet: 24 m og 30 omg = 10 x 10 cm
Kjøpt hos: Strømmen Husflid
Tilbehør: perler
Størrelse: S/36

10 kommentarer:

 1. Det er en meget smuk trøje, du har skabt. Jeg kan godt forstå at det er blevet en favorit.
  Fantastisk at fu nu sælger/ligger opskrifter på Ravelry. Jeg imødeser med glæde din første bog, med en blanding af modeller og billeder fra Norge, der har været din inspiration😄.

  Åh - hvor godt at det firbenede familiemedlem led af noget ufarligt.
  Når man anskaffer sig et dyr, så anskaffer man sig også en sorg - for de lever jo ikke så længe som vi. Men det er så dejligt at have hund. Jeg er så glad for vores lille Basse, der snart er 10 år. Jeg håber han holder længe, længe endnu.

  SvarSlett
 2. Fantastisk fin og yndig slå om trøje. Farverne er fine og den er sød og feminin i snittet. Du laver sådan nogle smukke trøjer.

  Det er altid en balance kunst hvor meget man skal fordybe sig i mulige risici. På den ene side vil man gerne være forberedt på en svær situation. På den anden side gør det som regel hverken fra eller til at bekymre sig. Jeg tror også godt at jeg kunne lære noget af din mands indstilling. Der er ingen tvivl om at det er sundere.
  Fantastisk at din lille hund kan leve mange år endnu - det var godt nyt.

  SvarSlett
 3. Enda en flott jakke. Denne var kjempefin og flotte farger.
  Vår lille hund ble 15,5 år før vi måtte ta den tunge beslutningen. Vondt, men det beste for hunden.

  SvarSlett
 4. Dette var en jakke helt etter min smak! Så nydelig!! Likte fargene, kantene og alle detaljene :) Du er flink :)

  SvarSlett
 5. Og så godt at det var gode nyheter i forhold til hunden! Så fin liten venn du har :)

  SvarSlett
 6. Hei Helle
  Så godt å høre den gode nyheten om Maya. Sånn, da kan du puste lettet ut igjen.
  Jeg er også slik som deg av og til. Stresser hodet fullt av løsninger, og gjør jeg det når jeg skal til sengs, ja da uteblir søvnen :(
  Nå tar jeg det heller mere med ro ( det hender....) og lar problemene komme, og SÅ løser jeg det. Fungerer faktisk mye bedre.

  Så til omslagsjakken du har designet. Så flott!!! ( selv i blått ;) ) Og så ser jeg at det er DITT design. Det er bra gjort.
  Omslagsjakker sitter så fint på meg, med stor byste....vel, den er blitt litt mindre nå, ettersom kiloene har rast av de siste mnd. Men som du også sier det, så blir det feminint med et omslag. Og jeg har faktisk 'kremt' en omslagsjakke liggende på 6 eller 7 året, som en UFO. Hadde bestemt meg for å få den ferdig i år. Det må jeg bare få til ( planlegger den ferdig HVERT år faktisk ) Men "skal bare" litt først.
  Må du ha en kjempefin uke.
  Klem

  SvarSlett
 7. Utrolig lekkert design!!! Detaljene dine er så fine at det jo blir stasplagg av alt du skaper!! Har stor sans for plagg som sitter godt og gir et kvinnelig snitt uten å være tettsittende.
  Krisemaksimering er et gedigent energisluk som ikke fører noe godt med seg. Må si mannen din har en veldig grei holdning - men så vet han kanskje også at du ordner opp om det skulle være noe..... He he!! Veldig leit med den firbente sjarmtrollen. Sorg kan være en del av det å ha knyttet seg til og blitt glad i noen eller et dyr. Ikke rart det blir krise da - det er jo noe helt annet enn å miste flyforbindelse...

  SvarSlett
 8. Hvor er den SMUK! intet mindre. Så flotte detaljer. Du burde udgive den.

  SvarSlett
 9. Må læse grundigt, den kommer på Ravelry, så vi kan glæde os.

  SvarSlett
 10. Hvor er det en smuk jakke, Helle og så aldeles "hellesk" om jeg så må sige :-) Smukke farver og dejlige detaljer - spændende at udgive opskrifter :-) Hvor er det vidunderligt at høre, at den lille gravhund er frisk alligvel og ja - det er spild af energi at bekymre sig på forhånd og så er det jo godt at have et Pippi-citat i ærmet :-)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.