2. august 2015

Gamle favoritter

Det ryddes i skuffer og skap i disse dager. Sommerværet fordrer til innendørsaktiviteter, men det er først og fremst designerspirens flytteplaner som har forårsaket den store rydde-bølgen i heimen. Selv om vi ikke har bodd her i så mange år, er det ganske imponerende hva vi har klart å samle opp av "kjekt å ha" - ting i løpet av den samme tiden. Garnlageret er en av de hyllene som nå gjennomgås, og det er ikke uten litt vemod jeg finner frem til det ene glemte prosjektet etter det andre. Noe sier meg at tilstanden er neppe særlig mye bedre i stoffhyllene.
En mørkebrun jerseykjole, vil forhåpentligvis raskt passe inn sammen med gamle favoritter. 
En fordel ved det begredelige sommerværet er at man kan gjøre innendørs aktiviteter på sommeren med den beste samvittighet. Nå har jeg stort sett strikket, da det er enklere å gå til og fra i rydde-pausene, men bestemte meg omsider for å innvilge meg en etterlengtet sy-søndag. Selv om sommerstoffene fra sommerferien lå og lokket på sybordet, bestemte jeg meg for å grave litt dypere inn i stofflageret. - Det er jo ikke akkurat sånn at værmeldingen gir tegn om at tynne sommerkjoler er det jeg kommer til å være i manko på de neste ukene?
Enkel søm, det aller meste gjort med overlock. Kjolen er ikke foret, men vil bruke underkjole når det blir tid for strømpebukser.
I sommer var det en ting jeg savnet. En enkel brun jerseykjole. En sånn type som du kan pynte opp og ned og som ikke krøller i bag eller koffert. Jeg har nemlig en gammel favoritt; en enkel brun linkjole som hver sommerferie stort sett alltid kommer med i kofferten. Men jeg er like fortvilet hver gang over at den nesten uten unntak er krøllete før jeg tar den i bruk! Og ser ut som om jeg har sovet i den etter noen timers bruk. Jeg tilhører følgelig ikke den gruppen som synes det er helt ok at lin krøller.
Forsøk med rynker vs. innsnitt. Rynkene kommer altfor langt ned under bysten til at det ser bra ut. 
For de virkelig søm-interesserte må jeg på forhånd be om unnskyldning for manglende bilder av prosessen underveis. Her har jeg rett og slett bare satt i gang med oppgaven, og ikke hatt mange stopp til ettertanke underveis. Modellen var ferdig i hodet, selv om mønsteret ikke var det. Stoffet, en mørkebrun jersey hadde jeg hatt med som ferieminne fra NYC. Så klar var modellen at selve kjolen var sydd på en formiddag. Jeg brukte likevel litt tid på klippingen, da jeg funderte litt på om jeg ville ha rynker eller innsnitt under bysten.
Modellen ble til tross for kappen ganske klassisk og enkelt i uttrykket.
Rynker under bysten ville gitt et litt mer 50-talls preg på kjolen. i alle fall om jeg samtidig hadde lagt litt mer vidde i skjørtet. Men kom til at overdelen var klippet litt for lang og skjørtet litt for kort til at rynker fungerte. Et innsnitt ble dermed den beste løsningen. Det ga et litt strammere uttrykk enn hva rynker ville gjort og det er mulig jeg ville revurdert det dersom jeg hadde hatt 5 cm til å gå på i skjørtet. Men, klippet er klippet.
Det kan være utfordringer med å kombinere elastiske og ikke elastiske stoffer. Kappen er klippet på skrå for at den skal bli litt elastisk 
Som en siste feminin detalj var det planlagt en kappe nederst. Her hadde jeg plukket frem en tynn og matt silke, opprinnelig innkjøpt som forstoff til en kjole. Jeg klippet kappen i en bue, i samme fasong som kanten nederst på skjørtet, på skrå. - På skrå i henhold til trådretningen for å få litt fleksibilitet eller elastisitet i kappen, da dette stoffet ikke var elastisk. Kappen kantet jeg kun med vanlig overlock-søm, det samme gjorde jeg nederst på skjørtedelen.
Selv om kjolen er sydd i en elastisk jersey valgte jeg å lage en søm midt bak i ryggen for å forbedre passformen.
En svai rygg gir meg ofte rynker nederst i ryggen ellers. 
Halsutringningen
For å holde belegget i utringningen på plass sydde jeg en stikning langs kanten i tillegg til at jeg gjorde noen små nest ved skuldersømmene, midt bak og midt foran. Jeg sydde til slutt på en hempe i halsåpningen slik at åpningen kan lukkes ordentlig dersom jeg skulle ha behov for det.
En liten hempe på innsiden gir mulighet for å holde "klaffene" opp dersom jeg ønsker en litt mer lukket modell.
Resultatet
Etter å ha prøvebrukt kjolen i dag kan jeg bekrefte at den er akkurat så behagelig å ha på som jeg hadde håpet. At stoffet ikke krøller vet jeg etter at det har ligget i en stoff-haug på syrommet litt lenger enn det som var planlagt, men fortsatt ikke hadde så mye som en krøll! Når jeg først hadde modellen klar, var resten ganske enkelt. - Det vil si, det er en stor fordel og veldig tidsbesparende å ha et grunnmønster som kan benyttes som utgangspunkt for det meste man lager.
Legg merke til at jeg stort sett alltid går med brillene på hodet nå.. Har kommet i den fasen hvor armene virkelig ikke er lange nok!
Høst-klar?
Det er nesten som om høsten allerede er her. Naboens bjørk har inntatt høstfargene for allerede en god stund siden, og morgentemperaturene minner lite om hva vi forbinder med sommer. At noe er i gjære synes det liten tvil om. Studentene gjør seg klare for studiestart, og hverdagen er tilbake for de fleste av oss. Men forandring kan jo også være en ny start? For selv om høsten innebærer død eller dvale for store deler av naturen står den også for meg som en ny start eller nye muligheter. Og akkurat det kan jo være ganske greit.
Tid for forandring: På vei inn i en ny fase, og flere morsomme aktiviteter planlagt for høsten. 
Modell og materialer
Design: eget
Materialer: 1,2 m jersey, 95 % viskose, 5 % polyester
Fra lager: ja
Farge: mørkebrun
Kjøpt hos: Mood Designer Fabrics, NYC
Tilbehør: 30 cm tekstil til kappe
Størrelse: S

7 kommentarer:

 1. Lekker kjole. jeg liker godt brunt. Du kler det nå så godt også. veldig fin fasong til deg. Her er det overhodet ikke sommer. Må bare ta det med godt humør og vente på Indian summer. Kommer vel den?
  klemz

  SvarSlett
 2. Kjempefin kjole igjen! Og inspirerende!

  SvarSlett
 3. Så gøy at du fikk til en sysøndag, som vanlig flott resultat. Skulle ønske at jeg fikk til noe ved symaskinen også... Gleder meg til å høre om dine planer for høsten. Håper vi ses på flere av aktivitetene du har på agendaen og tar gjerne en lunsj når jeg er tilbake i Oslo! Ha en fin uke!

  SvarSlett
 4. Heisann Helle
  Alltid fine kjoler hos deg. Og denne fasongen kler faktisk jeg også. For min rygg er også svai. Men kjøper jeg en slik kjole, må livet starte under bysten, for der er jeg smalest. Midjen min har aldri vært noen midje, for å si det sånn, he he
  Jeg kler også brunt, men får jeg en feil brun, ser jeg ut som en bestemor.
  Det stemmer at jeg kler høstfarger, men jeg kler også sommerfarger, så jeg er nok en fin blanding.
  Rødt og orange har alltid vært yndlingsfarger, så de har jeg brukt hele livet. Tilogmed gult er en farge jeg tør å gå med.
  Så spennende med en ny høst for deg. Kan tenke meg du har timeplanen klar, med kreative ting.
  Jeg har en reise/tur i nermeste fremtid, som er som en gulrot for meg. Nå må ukene bare gå fort nok.......
  Ellers var det skikkelig høst-temperatur her i dag, med 8 grader. Jeg hilser høsten velkommen. Det er nemlig min favorittårstid!
  Ha en fin uke.
  Klem

  SvarSlett
 5. Det er blevet en utrolig smuk, enkel og klædelig kjole og mon ikke du får mere gavn af den end en decideret sommerkjole :-) De største forandringer sker nok oftest i dvale/hviletiden, men det kan være svært at huske for os, der lever i et samfund, hvor alting hele tiden handler om vækst og præstation!
  Jeg har haft mange hyggestunder denne sommer med oprydning i skuffer og skabe - det er dejligt at få ryddet ud og sat ting til genbrug - fortsat god fornøjelse :-)


  SvarSlett
 6. Så herlig med en sysøndag! Og så herlig kjole, kjempefin til deg både farge og snitt :) liker veldig godt detaljene dine, kanten nede og klaffene som kan lukkes i fronten.

  Og så koselig å lese og se bilder fra ferien deres. Ser helt herlig ut, takk for utfyllende guide til fristende butikker. Gleder meg til å se hva du tryller frem etterhvert av de fine ferieskattene.

  SvarSlett
 7. Flot og klassisk snit. En god ide at benytte en allerede kendt model. Du er god til at få det bedste ud af materialerne Helle.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.