RETTELSER - Q&A

På denne siden finner du rettelser og ofte stilte spørsmål.  

Alle strikkeoppskrifter er enten test-strikket og/eller gjennomgått av minst en teknisk redaktør. Likevel hender det dessverre at feil ikke oppdages før etter at en oppskrift er publisert. Da setter jeg stor pris på alle tilbakemeldinger som kan hjelpe meg med å levere et enda bedre produkt. 


Her har jeg samlet rettelser og ofte stilte spørsmål, det er derfor stor sannsynlighet for at du finner svar på det du lurer her, for. Her finner du også en oversikt over hva jeg kan bistå med av support og ikke. Les ev innlegget Hjelp med strikkeoppskrifter. Er det noe du tenker er feil som fortsatt ikke er fanget opp og publisert kan du sende en e-post til hellessyskrin (@) gmail.com. 

Jeg har dessverre IKKE kapasitet til å besvare henvendelser over telefon, på PM eller SMS! Finner du ikke svar på det du lurer på, send en e-post med spørsmålet ditt. Jeg forsøker å besvare e-post innen neste arbeidsdag, man - fre innenfor vanlig kontortid.

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ikke mulighet til å tilby support på:

  • Individuell tilpasning
  • Farger, mengde og valg av alternativt garn
  • IT-support /teknisk support
  • Generelle strikkespørsmål

Enkeltstående strikkeoppskrifter selges kun i PDF-format

Enkeltstående strikkeoppskrifter selges kun som et digitalt produkt, i PDF-format, på Ravelry. Dette formatet skal fungere på de aller fleste enheter, men det krever at du har installert Adobe Acrobat, et gratis program. Dette må du selv sørge for å ha installert på pc eller nettbrett. 


Hvordan fungerer det?

Når du kjøper en oppskrift får du en mail fra Ravelry, (ikke fra meg), med en nedlastingslink. 


Engelsk, men jeg skal ha norsk!

På noen oppskrifter får du valg om norsk eller engelsk, men ALLE mine oppskrifter har en norsk versjon. Så om du får opp den engelske oppskriften først i mailen din er det ingen grunn til panikk. Da ligger den norske under. Bare scroll litt lenger ned i mailen. 


Problemer med PayPal

Om transaksjonen ikke går igjennom. Sjekk om kortet du har lagt inn er gyldig, eller om det kan ha gått ut på dato. Om det er et gammelt kort som ligger inne hos PayPal må du selv gå inn på PayPal-kontoen din og endre kortinformasjon.
Prøv ev. en gang til dersom det feilet første gang, dersom kortinformasjon er oppdatert. 

Problemer med å laste ned PDF-en?

For tekniske problemer må du ta kontakt med Ravelry. Det er de som står for driften av nettbutikken og kan hjelpe deg med problemer med nedlasting etc. De er vant til å hjelpe brukere fra hele verden og er som regel raske til å svare. Sjekk også om filen kan ha havnet blant SPAM/søppelpost om du ikke har mottatt en fil fra Ravelry. 


Jeg har dessverre ikke kapasitet til å sende ut oppskrifter på Mail eller som papirkopier.

Som selvstendig næringsdrivende er alle mine produkter inkludert MVA (25 % av utsalgspris). I tillegg kommer utgifter til regnskap, og diverse andre gebyrer fra Ravelry, PayPal, Vipps (bedrifter har ikke gratis vipps) etc. Dette gjør at fortjenesten per oppskrift er svært liten.  Bak et design ligger det alt fra 40 - 100 timers arbeid, avhengig av hva og hvor stort plagget er. Det er derfor en helt avgjørende forutsetning, for at jeg skal kunne selge oppskriftene mine, at det ikke er knyttet noe manuelt arbeid i forbindelse med selve salget. Alt salg gjøres derfor kun via Ravelry med elektronisk nedlastning. 

Hjelp med strikkeoppskrifter

Når du kjøper en strikkeoppskrift vil behovet for forkunnskaper variere. Majoriteten av mine design fordrer at du ikke er helt nybegynner innenfor strikking. Om du likevel skulle ha lyst til å utfordre deg selv litt, men står fast på teknikker er det mange gode tips på YouTube og ung Husflid. Ellers er et søk på Google også å anbefale. Garnbutikker, hvor du har kjøpt garn til prosjektet ditt, er som regel også behjelpelige med å forklare og vise deg teknikker eller "dekode" strikkeoppskrifter. 


Individuelle tilpasninger

Ønsker du å gjøre endringer på designet må du selv finne ut av dette. Oppskriften du har kjøpt er produktet du har betalt for. Ønsker du å endre på ermetyper, knappestolper, lengde etc står du selvsagt fritt til å gjøre det, men du må selv ta frem kalkulator og gjøre utregningene. 

Har jeg gjort det riktig?

Les oppskriften nøye, ofte står svaret eller forklaringen på det du lurer på bare noen linjer under. Står du fast kan du ev. henvende deg i FB gruppen til Hellesiggerud.no og høre om andre medlemmer i gruppen kan hjelpe deg med det du lurer på. 

Valg av størrelse

Lurer du på hvilken størrelse du bør velge, kan du lese dette innlegget først. Da jeg jobbet i garnbutikk var det noen som alltid klaget på at ting ble mindre enn det som sto i oppskriften, mens andre klaget på at alt ble for stort. Vel, saken er at det handler om strikkefasthet. Overholder du ikke strikkefastheten vil heller ikke plagget få de målene som er oppgitt i oppskriften. Dette må du tilpasse ved å bytte pinner. Begynn gjerne med et erme, mål underveis og rekk opp og bytt pinner til det stemmer. Mye jobb, men verdt det når du endelig ender opp med et plagg som passer. 

Bytte garn og mengde

Jeg kan ikke garantere for resultatet med annet garn enn det som er testet på modellen, og  anbefaler derfor kun det som er oppgitt på Ravelry eller i oppskriften. 
Av og til hender det at farger går ut av sortimentet hos en garnleverandør. De fleste garnbutikker vil kunne hjelpe deg med alternativer.


Garnmengden i en oppskrift er basert på et gjennomsnitt av teststrikk og mitt forbruk. Men vi strikker forskjellig, noen har alltid noe til overs mens andre får alltid for lite. Dette må du justere selv basert på tidligere erfaring fra andre strikkeoppskrifter. 


Feil i oppskriften?

Har du mistanke om at det må være en feil i oppskriften som du ikke finner svar på her kan du sende en e-post til hellessyskrin (@) gmail.com. Jeg forsøker å svare innen neste arbeidsdag, (man-fre) innen vanlig kontortid. I perioder med mye reising, i høysesong for bunadsøm, eller i ferietid kan svartiden bli lengre. 

Oppdatering på Ravelry 

Om det gjøres oppdateringer i mønstre kjøpt på Ravelry, vil den siste utgaven sendes til alle som har kjøpt mønsteret på et tidligere tidspunkt. Dette for å sikre at du sitter på siste oppdaterte versjon. Du vil få en melding via Ravelry om oppdateringen.

Oppskrifter fra bøkene på Ravelry? 

Jeg får med jevne mellomrom  spørsmål om oppskrifter fra bøkene mine kommer ut på Ravelry. Strikk til alle tider 2018 og Strikk til alle anledninger 2020. I utgangspunktet må jeg vente i minst 2 år før jeg kan få tillatelse til å skille ut noen oppskrifter. Det er forlaget som sitter på rettighetene. Jeg har nå fått lov til å skille ut noen få oppskrifter fra den først boken, blant annet Alberts genser og Signes Blomsterliv som ligger ute på Ravelry.

Rettelser

Siste felling på ermetoppen, 1 r, 2 m sm 11 ganger, 1 r = 13 m. Feilen ble rettet opp 20.12.2022, mail med oppdatert oppskrift sendt ut til alle som har kjøpt den på Ravelry.
.
6.11.2021. I dag har jeg fått meldt inn en feil på diagram 2. Den første raden er riktig. Det skal være 5 rader mellom mønsterbordene oppover akkurat som den første raden fra diagram 1. 
Oppdatert diagram kommer via Ravelry så fort jeg får tilsendt rette diagram fra grafiker. 
Beklager så mye dette!

Det kommer en rettelse til oppskriften i dag 22.2.21 ! Rettelsen blir sendt ut til alle som har kjøpt oppskriften.
Oppskriften er deaktivert til rettelsen er klar. Beklager den ulempe dette medfører.

Feil i diagrammet 
Det feil farge i den 3. og 11. mønsterborden på diagrammet. Det skal være grønt i midten. 
Tall på andre rad for str 44 er feil. Riktig tall er 341 m. Så fort diagrammet er oppdatert vil det bli sendt ut en oppdatert versjon til alle som har kjøpt mønsteret på Ravelry. 

Bøker:

Strikk til alle anledninger (utgitt 2020)

Amalies votter
Oi oi oi, her har det gått galt. 
Opplegg 52 m.
Sett 11 m på en hjelpetråd til tommel.
På overflaten med blomstermønster skal det være 30 masker. Inni votten, (gripeflaten) skal det være 22 masker etter mansjetten. Det skal være 4 økninger til tommel. 

Noras sjal 
Ved alternativ 2 står det , strikk 20 pinner. Dette er feil. Det skal strikkes 50 pinner til sammen som for alternativ 1. Den eneste forskjellen er at det første stykket strikkes sammen med en effekttråd. 
Ved hullmønsteret skulle det vært spesifisert at det er til sammen 20 pinner. 
"Etter 50 p. med hullmønster...". Her skulle det stått, Etter 50 p felles det slik....

Emmas bolero str 36. 
Ermefelling. Nest siste felling på ermetoppen. Felles hver 2. omg 6 ganger. (rettet fra 4 ganger).

Ingrids kofte
Fargene brukt i den grå koften er det flere som har etterspurt. I den grå utgaven er det kun brukt 3 farger. Den 3. fargen er kun brukt i omgangene mellom diagram 1 og 2, på knappestolper og rundt halsen. Resten av jakken er strikket i farge 1 og 2.
Tumi fra Rauma Ullvarefabrikk
F1: SFN75 koksgrå
F2: SFN38 lys grå
F3: SFN43 mellomgrå
Bling effektråd fra Du store alpakka, svart 3002. Strikkes sammen med farge 1 i diagram 1.

Rettelser i diagram. Dessverre har det blitt feil i markeringene på diagram 2. Dette ligger for nedlasting her Rettelser Ingrid  Passord: ingrid, og i Facebookgruppen Hellesiggerud.no - Helles Syskrin
Jeg har ikke kapasitet til å sende ut noe manuelt. 
Heklekant, her har halvst falt ut i kanten « , hekle sammen 3 halvst i neste fm*».


Frøyas jakke
Det skal være 349 (397) 409 (449) 497 m på omg ved påsetting av ermer og bol. 

Ermene skal strikkes på 3,5 mm p, pinnen skiftes etter brettekanten. 

Strikk til alle tider (utgitt 2018)

Blomstring i Setesdal
Diagrammene har fått feil nr.
Mønster 2 = mønster 3
Mønster 4 = mønster 2
Mønster 3 = lus

Elise
Diagrammene har blitt byttet om.  Diagrammet som står under  38 og 42 skulle stått under 36 og 40 og motsatt. (Rettelsen til Elise gjelder kun i boken. Diagrammene i oppskriften på Ravelry er korrekte.)

Alfred
Diagrammene har fått feil nr.
Mønster 2 = mønster 4
Mønster 3 = mønster 2
Mønster 4 = mønster 3

Alberts Setesdal
I boken står det at du skal sitte igjen med 36 m etter alle fellingene. Diagrammet er riktig. Men om du har en dachs som drar litt over mage/bakpart kan du godt felle 6 færre masker og la det stå igjen 36 m som det står i boken.

Genseren er en unisex-modell, men kan godt forlenges litt under magen til tisper. 

Strikk til tispe. 
Strikk 18 omg lenger enn det som står i diagrammet. Sett av masker og strikk de neste 3 p som vist i diagrammet. Heretter feller du 1 m på hver 2. p 8 ganger. Fell av på hver p 2 ganger. 

Finpussa
diagrammene er byttet om
Mønster 1 = mønster 2
Mønster 2 = mønster 1

Skomvær
Str 42, legg opp 242 m
I mønsteret er det beskrevet at det er mønster A, B, C. Dette er feil. Det er kun 1diagram. Både felling og økning gjøres i mønsterborden. Økningen fortsetter på den ensfargede delen. Økning i siden skal gjøres etter 9 omg etter at du har gjort alle fellingene.

Hjertenskjær
Diagram på ermene
Høyre erme = 1B
Venstre erme = 2B

Diagram, Pilen for 1 A og 2 A skal stå til høyre for pilen som viser midt bak.

Oda og Mathilde
Antall masker igjen til krage på forstykkene: 26 (28) 30 (30) 32 m

Bergliots jakke
Fargenr 2122

Hekleredde kanter skal hekles med F1 og Bling, ikke F1 og F5. 

Ravelry

Vintertid - Nytt diagram kommer 22.november 2019

Det er en feil i diagrammet. Maskeantall stemmer, men tegnet for å strikke 2 m i en maske skulle ha gått over 2 m. Mønsteret må derfor forskyves 1 m innover i diagrammet! Alle som har kjøpt oppskrift får tilsendt en link med rett diagram så fort det er rettet!

Ingrid

Noen piler har dessverre forskjøvet seg i diagrammet. Har du kjøpt mønsteret på Ravelry finner du oppdatert mønster med diagram i biblioteket ditt. Om du har kjøpt mønsteret på messe, eller i Familien, så kan du ta kontakt med Familien, eller så finner du rettelsen som en fil i Facebookgruppen Helles Syskrin. 

På den norske versjonen er det feil fargenr på gammelrosa, riktig nr er 2412. Dette er rettet opp. 4.6.18

Tuva

Siste felling ved hals skal kun gjøres i den mønsterstrikkede delen. Det skal ikke gjøres fellinger i kraven. Mønsteret er oppdatert 30.7.17.

Rettelse til Telesving i Familien nr 5, 7. mars

Mønsterfarge 2, Lys blågrønn. 0961 er feil. Riktig farge er nr 1244.

Forklaring til Blomstring i Setesdal med rundfelling

Kort modell: Øk til byste hver 2. cm etter første mønsterbord.

Kort Setesdal: 

Diagram 1
I en av de siste versjonene har det skjedd en ombytting av diagrammer så diagram 1 er feil og vil ikke stemme overens med lusene. Dette er rette opp i den siste pdf-en som ligger i Biblioteket ditt på Ravelry. 

Diagram med lus
Det var dessverre skjedd en forskyvning i mønsteret med lus. Dette er oppdatert i mønster 21.2.17 og sendt ut melding med oppdatert mønster på Ravelry. 

Broderingsfarger
Finull fra Rauma. Burgunder 428/ rosa 445/ lys fersken 4087

Setesdal med isydde ermer (på Ravelry)

Det er en feil i diagram 1. Dette er nå rettet opp. Ta kontakt med med på FB siden til Helles Syskrin om du har kjøpt mønsteret på print. Dette diagrammet er riktig i boken. 


FØR DU VELGER STØRRELSE
For at plagget skal passe er det viktig at du velger rett størrelse. For å måle overvidden tar du mål over bysten der du er bredest. I noen tilfeller oppgis kun ferdig overvidde. Tenk da over hvor tettsittende du vil ha plagget. En bevegelsesvidde på 4-8 cm gjør at plagget føles løst og ledig. Andre ganger ønsker du den helt kroppsnær, pass bare på at den ikke blir så smal at knappene spriker om du strikker en jakke. En ettersittende genser kan ha det vi kaller negativ overvidde, det vil si at den er mindre enn din overvidde.

Med mindre et plagg er ment å være helt tettsittende, vil det som regel være lagt til 3-8 cm (avhengig av modellen) til ekstra bevegelsesvidde. Sjekk derfor alltid oppgitte mål i mønsteret før du velger størrelse fremfor å fokusere på størrelse.

På mine modeller regner jeg sjelden mye overvidde. På flere av vestene har jeg regnet ingen eller negativ overvidde for at de skal sitte helt etter. En standard størrelse kan romme så mye. Noen regner mye overvidde og oppfattes som store i størrelsen, mens andre har et snitt som krever mindre overvidde og kan oppfattes som litt små i størrelsen. Sjekk derfor alltid målene, ta utgangspunkt i hvor romslig eller ettersittende du vil ha plagget før du velger den størrelsen som passer best for deg.

STRIKKEFASTHET
Viktigheten av riktig strikkefasthet kan ikke gjentas for ofte. Skal du bruke mye tid på å lage et plagg er det viktig at du også blir fornøyd med resultatet. Ta deg tid til å lage en strikkeprøve på 10 x 10 cm. Om strikkefastheten ikke stemmer vil plagget fort kunne bli for lite, stort eller få feil fasong. Bytt til større eller mindre pinner ved behov. Her kan du lese mer om strikkefasthet.