RETTELSER

På denne siden finner du rettelser eller forklaringer til publiserte strikkedesign. Mønstrene er enten test-strikket og/eller gjennomgått av en teknisk redaktør. Likevel hender det dessverre at feil ikke oppdages før etter at det er publisert. Da setter jeg stor pris på alle tilbakemeldinger som kan hjelpe meg med å levere et enda bedre produkt. 

Alle strikkeoppskrifter selges kun som et digitalt produkt, i PDF-format. Dette formatet skal fungere på de aller fleste enheter, men det krever at du har installert Adobe Acrobat, et gratis program. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å sende ut papirkopier.


Farger, mengde og valg av størrelse
Det er mange flinke ansatte i garnbutikker som kan hjelpe med å finne gode garnalternativ dersom du ikke ønsker å benytte anbefalt garn eller farger. Da jeg ikke kan garantere for resultatet med annet garn enn det som er testet på modellen anbefaler jeg kun det som er oppgitt på Ravelry eller i oppskriften. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å hjelpe til med valg av farger. Så tipset er, støtt opp om din lokale garnbutikk om du er så heldig å ha en i nærheten! Alt av fargenummer og garnmengde står i oppskriftene! Etterhvert vil det oppdateres med mer informasjon på oppskriftsidene på Ravelry i løpet av sommeren 2019.
Lurer du på hvilken størrelse du bør velge kan det hende du får noen tips som kan være til hjelp her.

IT-support

Du må ha installert riktig programvare for å få åpnet PDF-er, Adobe Acrobat. Har du problemer med utskrift av mønsteret skyldes det høyst sannsynlig innstillinger på egen pc og/eller skriver. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å hjelpe med IT-support, her må du søke hjelp hos venner eller familie.

Strikketips

Når du kjøper en strikkeoppskrift vil behovet for forkunnskaper variere. Majoriteten av mine design fordrer at du ikke er helt nybegynner innenfor strikking. Om du likevel skulle ha lyst til å utfordre deg selv litt, men står fast på teknikker eller begreper er YouTube og ung Husflid et godt sted og starte. De har videoer som forklarer økning, felling, strikk av tommel med mer.

Oppdatering på Ravelry 

Om det gjøres oppdateringer i mønstre kjøpt på Ravelry, vil den siste utgaven sendes til alle som har kjøpt mønsteret på et tidligere tidspunkt. Dette for å sikre at du sitter på siste oppdaterte versjon. Du vil få en melding via Ravelry om oppdateringen.

Har du spørsmål om uoverensstemmelser i en oppskrift som du ikke finner svar på her kan du sende en melding via FB-siden HelleSiggerud.no Jeg forsøker å svare innen neste arbeidsdag, (man-fre), innenfor vanlig kontortid. I perioder med mye reising, i høysesong for bunadsøm, eller i ferietid kan svartiden bli noe lengre. 


Rettelser

Feil i diagrammet 
Det feil farge i den 3. og 11. mønsterborden på diagrammet. Det skal være grønt i midten. 
Tall på andre rad for str 44 er feil. Riktig tall er 341 m. Så fort diagrammet er oppdatert vil det bli sendt ut en oppdatert versjon til alle som har kjøpt mønsteret på Ravelry. 

Strikk til alle anledninger

Noras sjal 
Ved alternativ 2 står det , strikk 20 pinner. Dette er feil. Det skal strikkes 50 pinner til sammen som for alternativ 1. Den eneste forskjellen er at det første stykket strikkes sammen med en effekttråd. 
Ved hullmønsteret skulle det vært spesifisert at det er til sammen 20 pinner. 
"Etter 50 p. med hullmønster...". Her skulle det stått, Etter 50 p felles det slik....

Emmas bolero str 36. 
Ermefelling. Nest siste felling på ermetoppen. Felles hver 2. omg 6 ganger. (rettet fra 4 ganger).

Ingrids kofte
Fargene brukt i den grå koften er det flere som har etterspurt. I den grå utgaven er det kun brukt 3 farger. Den 3. fargen er kun brukt i omgangene mellom diagram 1 og 2, på knappestolper og rundt halsen. Resten av jakken er strikket i farge 1 og 2.
Tumi fra Rauma Ullvarefabrikk
F1: SFN75 koksgrå
F2: SFN38 lys grå
F3: SFN43 mellomgrå
Bling effektråd fra Du store alpakka, svart 3002. Strikkes sammen med farge 1 i diagram 1.

Rettelser i diagram. Dessverre har det blitt feil i markeringene på diagram 2. Dette ligger for nedlasting  under filer i FB gruppen HelleSiggerud.no -Helles Syskrin. 

Strikk til alle tider

Blomstring i Setesdal
Diagrammene har fått feil nr.
Mønster 2 = mønster 3
Mønster 4 = mønster 2
Mønster 3 = lus

Elise
Diagrammene har blitt byttet om.  Diagrammet som står under  38 og 42 skulle stått under 36 og 40 og motsatt. (Rettelsen til Elise gjelder kun i boken. Diagrammene i oppskriften på Ravelry er korrekte.)

Alfred
Diagrammene har fått feil nr.
Mønster 2 = mønster 4
Mønster 3 = mønster 2
Mønster 4 = mønster 3

Alberts Setesdal
I boken står det at du skal sitte igjen med 36 m etter alle fellingene. Diagrammet er riktig. Men om du har en dachs som drar litt over mage/bakpart kan du godt felle 6 færre masker og la det stå igjen 36 m som det står i boken.

Finpussa
diagrammene er byttet om
Mønster 1 = mønster 2
Mønster 2 = mønster 1

Skomvær
Str 42, legg opp 242 m
I mønsteret er det beskrevet at det er mønster A, B, C. Dette er feil. Det er kun 1 mønster. Økning i siden skal gjøres etter 9 omg.

Hjertenskjær
Diagram på ermene
Høyre erme = 1B
Venstre erme = 2B

Oda og Mathilde
Antall masker igjen til krage på forstykkene: 26 (28) 30 (30) 32 m

Bergliots jakke
Fargenr 2122

Vintertid - Nytt diagram kommer 22.november

Det er en feil i diagrammet. Maskeantall stemmer, men tegnet for å strikke 2 m i en maske skulle ha gått over 2 m. Mønsteret må derfor forskyves 1 m innover i diagrammet! Alle som har kjøpt oppskrift får tilsendt en link med rett diagram så fort det er rettet!

Ingrid

Noen piler har dessverre forskjøvet seg i diagrammet. Har du kjøpt mønsteret på Ravelry finner du oppdatert mønster med diagram i biblioteket ditt. Om du har kjøpt mønsteret på messe, eller i Familien, så kan du ta kontakt med Familien, eller så finner du rettelsen som en fil i Facebookgruppen Helles Syskrin. 

På den norske versjonen er det feil fargenr på gammelrosa, riktig nr er 2412. Dette er rettet opp. 4.6.18

Tuva

Siste felling ved hals skal kun gjøres i den mønsterstrikkede delen. Det skal ikke gjøres fellinger i kraven. Mønsteret er oppdatert 30.7.17.

Rettelse til Telesving i Familien nr 5, 7. mars

Mønsterfarge 2, Lys blågrønn. 0961 er feil. Riktig farge er nr 1244.

Forklaring til Blomstring i Setesdal med rundfelling

Kort modell: Øk til byste hver 2. cm etter første mønsterbord.

Kort Setesdal: 

Diagram 1
I en av de siste versjonene har det skjedd en ombytting av diagrammer så diagram 1 er feil og vil ikke stemme overens med lusene. Dette er rette opp i den siste pdf-en som ligger i Biblioteket ditt på Ravelry. 

Diagram med lus
Det var dessverre skjedd en forskyvning i mønsteret med lus. Dette er oppdatert i mønster 21.2.17 og sendt ut melding med oppdatert mønster på Ravelry. 

Broderingsfarger
Finull fra Rauma. Burgunder 428/ rosa 445/ lys fersken 4087

Setesdal med isydde ermer (på Ravelry)

Det er en feil i diagram 1. Dette er nå rettet opp. Ta kontakt med med på FB siden til Helles Syskrin om du har kjøpt mønsteret på print. Dette diagrammet er riktig i boken. 


FØR DU VELGER STØRRELSE
For at plagget skal passe er det viktig at du velger rett størrelse. For å måle overvidden tar du mål over bysten der du er bredest. I noen tilfeller oppgis kun ferdig overvidde. Tenk da over hvor tettsittende du vil ha plagget. En bevegelsesvidde på 4-8 cm gjør at plagget føles løst og ledig. Andre ganger ønsker du den helt kroppsnær, pass bare på at den ikke blir så smal at knappene spriker om du strikker en jakke. En ettersittende genser kan ha det vi kaller negativ overvidde, det vil si at den er mindre enn din overvidde.

Med mindre et plagg er ment å være helt tettsittende, vil det som regel være lagt til 3-8 cm (avhengig av modellen) til ekstra bevegelsesvidde. Sjekk derfor alltid oppgitte mål i mønsteret før du velger størrelse fremfor å fokusere på størrelse.

På mine modeller regner jeg sjelden mye overvidde. På flere av vestene har jeg regnet ingen eller negativ overvidde for at de sal sitte helt etter. En standard størrelse kan romme så mye. Noen regner mye overvidde og oppfattes som store i størrelsen, mens andre har et snitt som krever mindre overvidde og kan oppfattes som litt små i størrelsen. Sjekk derfor alltid målene, ta utgangspunkt i hvor romslig eller ettersittende du vil ha plagget før du velger den størrelsen som passer best for deg.

STRIKKEFASTHET
Viktigheten av riktig strikkefasthet kan ikke gjentas for ofte. Skal du bruke mye tid på å lage et plagg er det viktig at du også blir fornøyd med resultatet. . Ta deg tid til å lage en strikkeprøve på 10 x 10 cm. Om strikkefastheten ikke stemmer vil plagget fort kunne bli for lite, stort eller få feil fasong. Bytt til større eller mindre pinner ved behov. Her kan du lese mer om strikkefasthet.